FOTOGRAFIA URBANĂ

Sfaturi esenţiale pentru fotografia urbană

Creaţi privelişti şi scene urbane incredibile – iată toate sfaturile, trucurile, tehnicile şi inspiraţia de care aveţi nevoie.
O imagine din aer cu un oraş pe timp de noapte, multe clădiri iluminate sub un cer albastru închis brăzdat de o dâră de roz.

Oraşele sunt locuri pline de energie şi magie. Oamenii, clădirile, râurile şi străzile diverse oferă posibilităţi fotografice nesfârşite. Aşadar, de ce să nu vă luaţi aparatul foto, să ieşiţi din casă şi să exploraţi un oraş de lângă dvs.? Am adunat câteva sfaturi esenţiale pentru a vă ajuta să surprindeţi imagini cu care să vă mândriţi. Citiţi în continuare şi învăţaţi cum să vă îmbunătăţiţi compoziţia, cum să faceţi faţă luminii care scade în intensitate şi cum să spuneţi povestea oraşului dumneavoastră.

1. Kit pentru fotografie urbană

O persoană care ţine aparatul foto Canon EOS M50 aproape de sol pentru a fotografia un oraş pe timp de noapte.

Dacă încercaţi fotografia urbană pe timp de noapte, vizorul electronic pe un aparat foto mirrorless poate fi nepreţuit – vă va arăta exact modul în care fotografia dumneavoastră este expusă şi se va actualiza pe măsură ce faceţi modificări. Pe un DSLR, ecranul din spate vă poate ajuta să alegeţi setările de expunere, oferind în acelaşi timp o perspectivă mai luminoasă a scenei.

Un aparat foto Canon EOS M6 Mark II pe un trotuar, fotografiind un oraş pe timp de noapte.

Chiar înainte de răsăritul soarelui sau după apus, „ora albastră” a amurgului este un moment ideal pentru fotografierea priveliştilor urbane. Calitatea luminii tinde să fie suprarealistă, iar străzile sunt adesea mai puţin aglomerate. La cele mai multe obiective, setarea unei deschideri în jur de f/11 până la f/16 va transforma punctele de lumină intensă în explozii de stele.

Deşi orice aparat foto Canon poate fi folosit pentru fotografia urbană, aparatele foto cu obiective interschimbabile oferă cea mai mare versatilitate. Adeseori, mai mic înseamnă mai bine, deoarece o abordare discretă poate ajuta la surprinderea fotografiilor spontane cu viaţa de oraş, cu oameni care sunt preocupaţi de treburile lor. Aparatele foto mirrorless din seria Canon EOS M precum EOS M50 Mark II sunt deosebit de compacte şi discrete.

Mulţi fotografi preferă obiectivele cu distanţă focală fixă de 35 mm datorită profilului lor mic şi uşor şi câmpului vizual, care deşi este destul de încăpător, este relativ lipsit de distorsiune cilindrică în comparaţie cu obiective ultra-grandangulare. Obiectivul plat minimalist Canon EF-M 22mm f/2 STM este absolut ideal, cu o distanţă focală „efectivă” de 35,2 m în format full frame. Canon EF-M 32mm f/1.4 STM oferă o perspectivă mai standardizată, iar deschiderea rapidă a diafragmei este ideală pentru izolarea obiectelor pe un fundal estompat. Dacă sunteţi în căutarea versatilităţii, Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM este un obiectiv grandangular cu caracteristici macro integrate. Cu toate acestea, nu se rezumă totul la obiectivele cu distanţă focală fixă – obiectivul compact Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM este de asemenea foarte versatil ca obiectiv grandangular cu zoom.

Pentru utilizatorii de aparate DSLR, aparatul uşor Canon EOS 250D include un ecran rabatabil cu unghi variabil, ideal pentru surprinderea perspectivelor neobişnuite şi încântătoare. Acesta este inclus şi pe majoritatea celorlalte aparate foto Canon actuale, inclusiv aparatul foto mai sofisticat, însă relativ compact Canon EOS 850D, potrivit în special fotografilor amatori. Obiectivele ideale pentru fotografia urbană pentru aparatele foto DSLR cu format APS-C includ obiectivul plat, ultra-subţire, cu distanţă focală fixă Canon EF-S 24mm f/2.8 STM şi obiectivul ultra-grandangular minimalist Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM – ambele sunt perfecte pentru încadrarea chiar şi a celor mai mari clădiri.

Trecând la un aparat foto DSLR full frame precum Canon EOS 6D Mark II, obiectivul Canon EF 35mm f/2 IS USM este o alegere de top pentru fotografierea cu aparatul în mână a priveliştilor urbane pe timp de noapte, stabilizarea sa optică echivalentă cu patru stopuri şi deschiderea f/2 rapidă lăsând lumina să intre când este nevoie. Pentru cei care fotografiază folosind aparate mirrorless, modelul full frame Canon EOS RP şi obiectivul Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM reprezintă o combinaţie puternică şi totuşi compactă. Obiectivul impresionant ultra-grandangular Canon RF 16mm F2.8 STM este o opţiune versatilă pentru fotografia urbană, permiţându-vă să surprindeţi privelişti urbane largi, precum şi prim-planuri cu detalii arhitecturale datorită nivelurilor sale maxime de mărire de 0,26x.

2. Inspiraţie urbană

O reţea rutieră pe timp de noapte cu dâre de lumină clar definite create de farurile maşinilor.

Expunerea prelungită este metoda ideală de a transforma traficul din timpul nopţii în dâre de lumină, creând imagini creative fascinante din scenele obişnuite. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM la 61 s, f/16 şi ISO 400. © Lorenz Holder

Toate oraşele sunt amalgamuri istorice şi culturale alcătuite din mii de poveşti diferite. Pe măsură ce exploraţi un oraş, gândiţi-vă la povestea care vi se pare cea mai interesantă, apoi încercaţi să aflaţi mai multe. Ignoraţi atracţiile foarte cunoscute şi încercaţi să găsiţi un punct de focalizare unic pentru firul narativ, care va invita spectatorul în lumea fotografiei dumneavoastră.

Mişcarea oamenilor, bunurilor şi transporturilor reprezintă punctul central al majorităţii oraşelor. Pentru a surprinde oraşul în mişcare, încercaţi să-l exploraţi mergând pe jos până când ajungeţi într-o intersecţie aglomerată, apoi opriţi-vă şi faceţi câteva fotografii dintr-un punct de perspectivă interesant.

Multe oraşe adoptă o nouă viaţă odată cu lăsarea nopţii. Încercaţi să fotografiaţi privelişti urbane pe timp de noapte în locurile cu lumini intense – cum ar fi pieţele de Crăciun din Praga sau zona estică a Londrei. Fotografierea dârelor de lumină poate oferi şi ea satisfacţii. Ce-ar fi să găsiţi un punct panoramic înalt, cum ar fi un pod sau o terasă de pe un acoperiş şi să surprindeţi strada de dedesubt?

Câteva dintre cele mai impresionante imagini urbane prezintă contraste – între vechi şi nou, între pace şi disonanţă sau între comunităţile cosmopolite ale oraşului. Încercaţi să surprindeţi propria interpretare a acestei teme – spre exemplu, poate vedeţi pe cineva meditând într-un parc aglomerat din Shanghai, fotografiaţi o clădire istorică londoneză părând foarte mică pe lângă un zgârie-nori nou sau fotografiaţi aglomeraţia unui cartier hipster din New York.

Detaliile mici sunt cele care oferă identitatea unui oraş. Adeseori ascunse la vedere, surprinderea acestor caracteristici fascinante poate duce la obţinerea fotografiilor uimitoare. Gândiţi-vă la iluminatul stradal victorian bogat ornamentat al Londrei, la panourile din staţia de metrou Art Nouveau din Paris sau la modelele deosebite ale plăcilor de pavaj din Lisabona. Căutaţi detalii mici şi unice următoarea dată când vizitaţi un oraş şi gândiţi-vă la modalităţi interesante de a le fotografia.

3. Cele mai bune moduri ale aparatului foto

O persoană în cizme cu toc înalt călcând într-o baltă pe timp de noapte, cu reflexii de lumină portocalie şi albastră pe trotuarul umed.

Încercaţi să evitaţi fotografiile standard cu turişti în oraş – se răsplătesc creativitatea şi perspectivele neobişnuite care stârnesc interesul. Încercaţi să fotografiaţi foarte de jos sau chiar foarte de sus, astfel încât să fotografiaţi deasupra zidurilor şi altor obstacole sau deasupra unei mulţimi. Ecranele cu unghi variabil ale multor aparate foto Canon sunt perfecte pentru această abordare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 28-70mm F2L USM la 70 mm, 1/60 s, f/2,8 şi ISO 1000. © Lorenz Holder

Un prim-plan al lateralului unei clădiri, cu numărul uşii din metal iluminat de deasupra de aplica de pe un zid.

Nu încercaţi întotdeauna să vedeţi imaginea de ansamblu. Fotografiile cu detalii pot spune o poveste diferită, însă cu un efect puternic. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 35mm f/1.4L II USM la 1/664 s, f/1,4 şi ISO 400.

Oraşele sunt locuri aglomerate prin natura lor, însă există momente când ritmul încetineşte, cum ar fi noaptea târziu sau foarte devreme dimineaţa. Pentru aceste momente ale zilei, va trebui să vă adaptaţi la fotografia în condiţii de lumină scăzută. Aceasta înseamnă timpi de expunere mai lungi, setări ISO ridicate şi tehnici de menţinere a camerei în poziţie nemişcată.

Primul lucru de reţinut atunci când realizaţi fotografii în condiţii de lumină scăzută este să opriţi utilizarea bliţului din setările complet automate. Puteţi face acest lucru folosind modul Bliţ oprit sau modul Scenă nocturnă cu aparatul foto în mână. În modul Bliţ oprit, aparatul foto va trebui să-şi folosească capacităţile în mod diferit pentru a realiza fotografii fără bliţ. Va face acest lucru mărind sensibilitatea la lumină (sensibilitate ISO), folosind un timp de expunere mai lung şi deschizând diafragma obiectivului.

Puteţi alege modul Bliţ oprit şi pentru a face fotografii în muzeele şi locaţiile urbane în care nu este permisă fotografierea cu bliţ sau în momentele în care bliţul ar strica atmosfera.

Multe aparate foto Canon, precum Canon EOS RP, au un mod Scenă nocturnă cu aparatul foto în mână, care face o serie de patru fotografii rapide, apoi combină rezultatele într-un singur cadru optimizat pentru un efect minim de mişcare a aparatului foto. Din moment ce multe oraşe au restricţii privind folosirea trepiedelor, modul Scenă nocturnă cu aparatul foto în mână poate fi calea către fotografii clare cu oraşul pe timp de noapte.

Un obiectiv cu distanţă focală fixă şi deschidere largă a diafragmei precum Canon RF 50mm F1.8 STM este ideal pentru a fi transportat şi pentru fotografierea în condiţii de lumină redusă. Mic şi uşor, acest obiectiv discret oferă o calitate clară a imaginii. Gama largă de setări ale diafragmei obiectivelor cu distanţă focală fixă oferă control fantastic asupra adâncimii câmpului. Pentru a profita la maxim de aceste obiective, folosiţi modul Prioritate de diafragmă (Av) şi controlaţi adâncimea câmpului de la profunzime redusă la profunzime mai mare sau utilizaţi modul Prioritate de timp de expunere (Tv) pentru a controla modul în care este surprinsă mişcarea. O altă caracteristică a acestui tip de obiectiv este că trebuie să vă mişcaţi pentru a vă apropia de un subiect în loc să faceţi zoom, însemnând că adeseori veţi găsi unghiuri mai interesante pentru fotografiat.

4. Tehnici pentru fotografia urbană

O imagine alb-negru cu cerul umplut de zgârie-nori şi clădiri urbane înalte.

Comutarea la modul monocrom pe aparatul foto este ideală pentru accentuarea umbrelor, luminilor şi texturii, îndepărtând elementele colorate care distrag atenţia. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu un obiectiv Canon EF 11-24mm f/4L USM la 11 mm, 1/500 s, f/8 şi ISO 100.

O piaţă interioară turcească. Timpul de expunere lung a estompat mulţimea, scoţând în evidenţă cât de aglomerată este scena.

Fotografia urbană vizează în mod egal atât oamenii care locuiesc în acest mediu, cât şi clădirile şi punctele de atracţie. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 60D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 90D) cu obiectiv Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM la 49 mm, 2,6 s, f/16 şi ISO 100.

Pentru a fi întotdeauna pregătit pentru fotografiere, trebuie să fiţi atent la schimbarea luminii în jurul dumneavoastră pe măsură ce vă plimbaţi prin oraş. Dacă se întunecă, atunci măriţi ISO, folosiţi un timp de expunere mai lung sau deschideţi diafragma. Dacă intensitatea luminii creşte, reduceţi ISO, folosiţi un timp de expunere mai scurt sau închideţi diafragma. În acest fel, setarea aparatului foto se va apropia de cea ideală în cazul în care întâlniţi o scenă incredibilă pe care vreţi să o fotografiaţi.

Folosiţi stilul de imagine (Picture Style) monocrom de pe aparatul dumneavoastră foto pentru a realiza imagini alb-negru din aparat. Deoarece alb-negru se rezumă la umbră şi lumină, folosirea modului monocrom vă va ajuta să vedeţi jocul contrastului. LCD-ul dumneavoastră va afişa fotografiile alb-negru, însă dacă fotografiaţi în format RAW, puteţi reveni la o imagine color în etapa de post-producţie pe calculatorul dumneavoastră.

Când aveţi timp de pierdut prin oraş, puteţi alege să revizitaţi o locaţie în momente diferite ale zilei pentru a surprinde schimbarea oamenilor şi a luminii. Numai trei din patru fotografii făcute la intervale separate în mod egal pe parcursul unei zile pot oferi senzaţia schimbărilor care se petrec în oraş.

La fotografierea subiecţilor în mişcare, cum ar fi oamenii care merg pe un pod sau într-o piaţă, este mai bine să menţineţi camera într-o poziţie nemişcată, să opriţi bliţul, şi să selectaţi timpi de expunere mai lungi pentru a îmbunătăţi mişcarea subiectului. Când încercaţi să realizaţi o astfel de fotografie, căutaţi suprafeţe şi locuri în care aparatul foto poate fi aşezat sau ţinut pentru stabilitate maximă. Încercaţi să experimentaţi cu modul Prioritate de timp de expunere (Tv). După ce setaţi un timp de expunere, aparatul foto echilibrează automat ISO şi valoarea diafragmei, lăsându-vă să vă exploraţi creativitatea.

Dacă aveţi nevoie de mai mult ajutor şi îndrumare când sunteţi în mişcare, aplicaţia Canon Photo Companion cuprinde foarte mult conţinut personalizat, provocări şi inspiraţie, oferindu-vă toată asistenţa de care aveţi nevoie pentru a aduce la viaţă aventurile dumneavoastră urbane.

Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIE URBANĂ

  11 sfaturi pentru fotografia în city break-uri

  Sfaturi şi trucuri pentru a vă ajuta să surprindeţi spiritul junglei urbane.

 • FOTOGRAFIA STRADALĂ

  Descoperiţi fotografia stradală abstractă

  Creaţi o artă uimitoare din universul cotidian cu aceste tehnici simple de realizare a unor imagini urbane suprarealiste.

 • FOTOGRAFIE URBANĂ

  Sfaturi pentru compoziţiile urbane

  Ghidul Paulei Stopka pentru realizarea unor fotografii uimitoare cu clădiri şi peisaje urbane.

 • FOTOGRAFIA STRADALĂ

  Sfaturi pentru fotografia stradală

  Sfaturi esenţiale pentru fotografierea unor imaginilor stradale uimitoare, axate pe arhitectură.