FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE
Fotografia de călătorie care respectă comunitatea
De ce trebuie să ţineţi cont atunci când fotografiaţi comunităţi şi medii culturale din care nu faceţi parte.
FOTOGRAFIA STRADALĂ
Fotografia este înscrisă în ADN-ul lui Giuseppe Esposito-Rodrigues. S-a născut în Venezuela, tatăl său fiind un italian căruia îi plăcea să fotografieze peisaje, iar mama sa o portugheză a cărei pasiune era fotografia de călătorie. Era firesc ca Giuseppe să calce pe urmele pasiunii fotografice a părinţilor lui.
Din 2013 locuieşte în Dublin, plimbându-se pe bulevardele de pe malul râului şi de-a lungul şoselelor iluminate pentru a-şi realiza fotografiile stradale uimitor de veridice şi totuşi discrete; acestea au fost publicate în reviste precum Lonely Planet şi Culture Trip. În trecut, Giuseppe prefera să-şi folosească aparatul foto Canon EOS 5D Mark III (în prezent, urmat de Canon EOS 5D Mark IV), în combinaţie cu un obiectiv Canon EF 24-70mm f2.8L II USM, Canon EF 50mm f/1.4 USM sau Canon EF 85mm f/1.4L IS USM. Recent, însă, a încercat aparatul foto extrem de portabil Canon EOS M6 Mark II.
„Canon EOS M6 Mark II este un aparat multifuncţional excelent pentru fotografii stradali, deoarece combină rezoluţia înaltă (32,5 megapixeli), fotografierea în rafală (14 cps) şi filmarea excelentă (4K fără decupare) cu un mâner rezistent, ce asigură o prindere confortabilă în timpul fotografierii pe stradă pe perioade îndelungate”. Precum alte aparate foto Canon EOS M, EOS M6 Mark II poate fi utilizat cu un adaptor de montură Canon EF-EOS M, ceea ce vă pune la dispoziţie un număr impresionant de peste 80 de obiective EF-S şi EF, inclusiv obiective specializate, cum ar fi cele macro şi „ochi de peşte”.
În acest articol, Giuseppe îşi împărtăşeşte abordarea, tehnicile şi sfaturile în ceea ce priveşte fotografia stradală creativă.
Este întotdeauna recomandat să verificaţi aspectele legale în materie de fotografie stradală în locul în care plănuiţi să fotografiaţi – însă, în general, majoritatea ţărilor permit fotografierea în locuri publice, dacă nu se specifică altfel, iar aceasta include şi fotografierea pietonilor pe stradă şi a oamenilor în locuri publice precum parcuri. Totuşi, nu toţi oamenii vor fi încântaţi că sunt fotografiaţi. Giuseppe spune: „eu le arăt imediat fotografiile şi sper să îşi dea seama că intenţia mea este artistică. Uneori le arăt contul meu de Instagram, astfel încât să se convingă că fac acest lucru doar din pasiune pentru artă, ceea de obicei apreciază şi apoi se liniştesc.”
Mediile ocupate sunt una dintre cele mai mari provocări ale acestui gen. „Totul se mişcă în permanenţă”, spune Giuseppe. „Lumina, subiectul, mediul. Dacă te întorci a doua zi, nu vei vedea aceleaşi lucruri. Trebuie să acceptaţi că nu puteţi ţine nimic sub control. Tot ce puteţi face este să aveţi o idee şi să încercaţi să estimaţi când o veţi putea pune în practică. Totul se rezumă la a profita de scenariul care vă înconjoară.”
Giuseppe îşi asigură succesul găsind mai întâi un fundal care îi place, apoi un colţ în care se poate retrage de unul singur. „În principiu, dacă strada este aglomerată, găsesc un colţ şi aştept răbdător ca persoana potrivită să intre în cadru. Se poate şi să-mi schimb puţin poziţia pentru a încerca să surprind ceva dintr-un unghi diferit sau dintr-o altă perspectivă, însă de cele mai multe ori mă instalez într-un loc din care consider că fundalul va fi potrivit pentru un subiect şi aştept.”
Din experienţa sa îndelungată, Giuseppe spune că cel mai bun mod de a fotografia pe stradă este modul Av. „Nu trebuie să aveţi totul sub control, ci numai deschiderea diafragmei şi poate ISO. Poate fi necesar să măriţi valoarea ISO dacă fotografiaţi pe timp de noapte, iar pe timp de zi aceasta vă permite să folosiţi timpi de expunere mai rapizi cu o deschidere mică a diafragmei, ceea ce vă măreşte şansele de a surprinde subiectul în mişcare focalizat.”
De obicei, Giuseppe utilizează deschideri mari ale diafragmei (numere F mici), ceea ce îl ajută să-şi creeze efectul cinematografic distinctiv. „Fotografierea cu f/1,4, f/1,8 sau f/2,8 mă ajută să izolez subiectul, realizând în acelaşi timp un fundal estompat. Este tot acolo, mă ajută să spun povestea, dar nu este necesar să vedem fiecare detaliu.”
„Mulţi vă vor spune că pentru fotografia stradală ar trebui să folosiţi o distanţă focală de 28-55 mm, deoarece aceasta este cea mai apropiată de ceea ce vede ochiul uman şi, prin urmare, oferă o perspectivă naturală”, spune Giuseppe. „Însă, pentru mine, fundalul este la fel de important ca subiectul, aşa că de obicei fotografiez la 24 mm sau 28 mm.” Când a ieşit pe stradă cu Canon EOS M6 Mark II, a utilizat obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pentru a crea scenele ample şi deschise care îi plac atât de mult. „Obiectivul a fost foarte adaptabil în aproape toate situaţiile în care m-am găsit”, afirmă el. „Îmi place mai ales faptul că mi-a permis să surprind scene atmosferice focalizând pe întreaga scenă, nu doar pe un anumit subiect.”
Pe lângă faptul că fotografiază cu unghiuri largi, lui Giuseppe a început să-i placă recent fotografierea de la distanţă. „În ultimul timp am început să mă simt mai confortabil fotografiind cu teleobiective, pe care mulţi experţi nu le recomandă. Cred că această părere este foarte demodată. Fotografierea cu un obiectiv de 85 mm sau cu un teleobiectiv cu zoom precum Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM îmi permite să menţin o oarecare distanţă între mine şi subiect, astfel încât să nu îi invadez intimitatea; mă ajută să izolez subiectul şi contribuie la estomparea accentuată a fundalului, aşa cum îmi place.”
Pentru Giuseppe, Canon EOS M6 Mark II a fost un aparat revoluţionar. „Focalizarea automată este sigură şi rapidă, iar urmărirea feţei şi a ochilor este foarte precisă.” Cu toate acestea, Giuseppe recomandă fotografilor stradali să încerce şi focalizarea manuală pentru un plus de creativitate. „Dacă presupunem că vreau să focalizez pe cineva din mijlocul scenei, însă vreau ca toate persoanele care trec prin cadru să fie estompate pentru a transmite o senzaţie de mişcare, focalizarea manuală este cea mai bună opţiune.”
Pentru a crea imagini originale, Giuseppe recomandă fotografierea dintr-un unghi neobişnuit sau dintr-o perspectivă neconvenţională. Una dintre tehnicile sale preferate este să caute reflexii în geamuri sau pe alte suprafeţe lucioase. „Caut persoane în spatele geamurilor, indiferent că sunt geamuri de autobuz sau dintr-o cafenea etc., după care caut un subiect interesant care este reflectat, cum ar fi o clădire, o maşină sau o persoană”, spune el. „Astfel, atmosfera este transpusă în imagine.”
În afară de geamuri, pentru a crea compoziţii interesante, Giuseppe recomandă şi experimentarea cu bălţi şi râuri.
Recomandă totodată să nu ezitaţi să fotografiaţi în lumină şi să folosiţi lumina artificială. „Aşa cum ştim cu toţii, lumina este cel mai important aspect în fotografie, însă modul în care ne jucăm cu lumina ne ajută să creăm impact”, spune el. Dacă lumina este puternică sau directă, recomandă utilizarea acesteia ca o ocazie de a experimenta cu siluetele. „Găsesc un fundal care-mi place şi este iluminat din spate, apoi aştept ca cineva să intre în cadru în punctul potrivit. Această situaţie este ideală dacă nu doriţi să includeţi faţa subiectului.
„Alteori folosesc cu plăcere lumina artificială, de la panourile publicitare sau stâlpii de iluminat, deoarece creează atmosferă şi ajută la ghidarea atenţiei privitorului.”
Dacă doriţi să încercaţi fotografia stradală, Giuseppe are câteva sfaturi simple: „Exersaţi, exersaţi şi exersaţi”, spune el. Dacă sunteţi pasionat, la un moment dat vă veţi perfecţiona metodele de a obţine ceea ce vă doriţi şi vă veţi descoperi propriul stil. Eu încă fac asta. Exersez mereu. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot oferi este pur şi simplu să luaţi un aparat foto, să ieşiţi pe stradă şi să fotografiaţi.”
Aveţi emoţii când fotografiaţi în public sau vă faceţi griji cu privire la reacţiile oamenilor? „Fotografierea oamenilor pe străzi este un obstacol pe care trebuie să-l depăşiţi.”, adaugă Giuseppe. „Cu cât faceţi mai mult acest lucru, cu atât mai repede vă veţi simţi confortabil fotografiind pe străzi, ceea ce vă va permite să vă concentraţi pe ceea ce contează cu adevărat – obţinerea acelei fotografii magice.”
Articol scris de Natalie Denton
Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.
Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicileFOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE
De ce trebuie să ţineţi cont atunci când fotografiaţi comunităţi şi medii culturale din care nu faceţi parte.
FOTOGRAFIE URBANĂ
11 sfaturi şi trucuri pentru a vă ajuta să surprindeţi spiritul junglei urbane.
FOTOGRAFIA URBANĂ
Surprindeţi privelişti urbane incredibile şi scene urbane detaliate. Citiţi în continuare pentru toate sfaturile, trucurile, tehnicile şi inspiraţia de care aveţi nevoie.