Pentru a surprinde un efect bokeh atractiv, aveţi nevoie de un obiectiv „rapid”, adică unul cu o diafragmă maximă mare, de preferat f/2,8 sau mai mare (număr f mai mic). Acesta este unul dintre principalele motive pentru care să includeţi un obiectiv rapid cu distanţă focală fixă în geanta cu echipamente, chiar dacă distanţa focală este cea acoperită de zoomul integrat.
Obiectivele rapide cu o distanţă focală de 50 mm sau mai mare sunt, în general, cele mai bune pentru fotografia bokeh, deoarece estomparea fundalului poate fi mai dificilă cu obiectivele grandangulare. Acest lucru se datorează faptului că distanţele focale mai scurte produc o profunzime mai mare a câmpului la orice distanţă de focalizare şi diafragmă, astfel încât mai mult din scenă, din prim-plan până în fundal, va fi redat clar şi veţi obţine un efect bokeh diminuat.
Printre cele mai bune variante de obiective bokeh accesibile se numără şi Canon RF 50mm F1.8 STM şi RF 85mm F2 MACRO IS STM. Dar nu excludeţi obiectivele grandangulare. Atât RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, cât şi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM funcţionează foarte bine pentru crearea unui fundal bokeh în fotografia de prim-plan, pe măsură ce profunzimea câmpului se micşorează la distanţele de focalizare mai mici.
Pentru prim-planuri extreme, o distanţă focală foarte mică oferă o profunzime foarte redusă a câmpului, maximizând potenţialul pentru bokeh, astfel încât capacităţile macro de 0,5x ale obiectivelor RF 85mm F2 MACRO IS STM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM şi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM intră în acţiune. Obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM este, de asemenea, o opţiune bună pentru a vă apropia foarte mult de subiectul principal dintr-o scenă şi pentru a-l izola pe un fundal neclar, dar extins, datorită câmpului său vizual foarte larg. Aceasta poate adăuga încă un element creativ.
În general, un obiectiv cu mai multe lamele ale diafragmei produce un efect bokeh circular mai atractiv, deoarece fiecare punct de lumină defocalizată oglindeşte forma diafragmei. Acest lucru contează mai puţin dacă fotografiaţi cu obiectivul larg deschis, adică la diafragmă maximă (cel mai mic număr f), când deschiderea va fi oricum de formă circulară, însă nu veţi face acest lucru întotdeauna. Puteţi afla câte lamele are obiectivul dumneavoastră căutându-i specificaţiile pe site-ul web Canon. Şapte lamele sunt ideale pentru un efect bokeh atractiv, dar nouă sunt şi mai bune. Ambele obiective macro menţionate mai sus au nouă lamele pentru diafragmă, în timp ce celelalte au şapte.
Cu selectorul Canon util comod de obiective puteţi să personalizaţi recomandările de obiective în funcţie de aparatul dumneavoastră foto şi de genul de fotografie dorit.