NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Sfaturi pentru fotografia bokeh: ghid pentru începători

Nimic nu se compară cu un efect bokeh autentic! Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a crea o neclaritate de fundal plăcută, beneficiind de recomandările noastre principale pentru obiective, setări şi tehnici pe care le puteţi încerca.
Un prim-plan cu lumânări pe un tort, cu lumini estompate în fundal.

Termenul „bokeh” este un cuvânt japonez care înseamnă „estompare” şi este utilizat pentru a descrie aspectul zonelor nefocalizate ale unei fotografii. Bokeh – pronunţat în general astfel încât să rimeze cu OK, deşi în japoneză a doua silabă are un e scurt precum în „chei” – este cel mai vizibil în fotografiile cu o mulţime de detalii mici şi luminoase, de exemplu stâlpii de iluminat noaptea. Însă acest efect nu se referă doar la detaliile circulare îndrăzneţe, ci şi la calitatea oricăror porţiuni neclare ale unei imagini.

Fotografierea astfel încât să includem aceste zone neclare reprezintă unul dintre cele mai atractive efecte pe care le putem folosi în fotografie. Ne permite să dizolvăm elementele înghesuite şi care distrag atenţia, atrage privirea asupra porţiunilor importante ale imaginii şi transformă detalii nenecesare în culori şi nuanţe diafane încântătoare.

Un băieţel blond zâmbitor cu o cămaşă albă cu mâneci scurte, o vestă cafenie şi papion, fotografiat în pădure.

Simpla estompare a fundalului nu este de ajuns; trebuie să alegeţi un fundal care va arăta interesant şi eventual mai îndrăzneţ atunci când este estompat. De obicei, detaliile fragmentate creează un efect bokeh atractiv, precum soarele strălucind printre frunze. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/500 s, f/1,8 şi ISO 100.

Un tort pe o masă, cu trandafiri şi o decoraţiune în formă de lebădă. Luminiţe estompate decorează fundalul.

Atunci când sunt nefocalizate, punctele de lumină precum luminiţele decorative se transformă într-un efect bokeh circular foarte frumos. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/10 s, f/1,8 şi ISO 100.

Din aceste motive, bokeh este de multă vreme unul dintre cele mai puternice trucuri vizuale din arsenalul unui fotograf. În prezent, smartphone-urile cu două obiective sunt capabile să imite efectul bokeh, însă numai cu ajutorul software-ului. Obiectivele minuscule şi senzorii din smartphone fac imposibilă obţinerea adâncimii reduse a câmpului de care aveţi nevoie pentru un efect bokeh natural. Acesta este un efect optic care poate apărea în mod autentic numai cu obiectivele şi senzorii aparatelor foto mai mari, iar nimic nu se compară cu efectul real. Înainte, fotografii credeau că este nevoie de un aparat DSLR pentru a obţine un o estompare bună a fundalului, însă un aparat foto mirrorless precumCanon EOS R6 utilizat aici este ideal, iar modelele mirrorless pentru începători, precum Canon M50 sau EOS M6 Mark II, sunt la fel de eficiente. Obiectivul este elementul esenţial, nu aparatul.

Vom analiza câteva dintre principalele tehnici, abilităţi de fotografiere şi echipamente de care aveţi nevoie pentru a obţine fotografii uimitoare, capturând un efect bokeh plăcut. Acest efect înseamnă mai mult decât estomparea fundalului; înseamnă şi includerea unor detalii atractive, găsirea luminii potrivite sau a detaliilor de încadrare care vor arăta grozav estompate.

Cele mai bune obiective pentru efectul bokeh

Un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM.

Un obiectiv cu o deschidere maximă largă a diafragmei precum Canon RF 50mm F1.8 STM poate transforma fundalurile într-un frumos efect bokeh diafan. Remarcaţi şi că lamelele vizibile în obiectiv în această fotografie produc o deschizătură rotundă, care stabileşte în mare parte forma efectului bokeh.

Pentru a captura un efect bokeh atractiv, aveţi nevoie de un obiectiv „rapid”, adică unul cu o deschidere maximă largă a diafragmei, de preferat f/2,8 sau mai mare (un număr f mai mic). Acesta este unul dintre principalele motive pentru care să includeţi un obiectiv rapid cu distanţă focală fixă în geanta cu echipamente, chiar dacă distanţa focală este cea acoperită de zoomul integrat. Un obiectiv rapid cu distanţă focală fixă şi o deschidere maximă largă a diafragmei precum obiectivul Canon RF 50mm F1.8 STM utilizat aici vă permite să estompaţi fundalurile cu uşurinţă, dizolvând detaliile în splendide puncte de lumină. Deşi un obiectiv cu deschiderea diafragmei de f/4-5,6 sau mai mult vă va permite estomparea fundalului, nu veţi obţine aceeaşi calitate a efectului bokeh. Desigur, o deschidere maximă largă a diafragmei înseamnă că obiectivul lasă să pătrundă mai multă lumină, ceea ce este util şi în condiţii de lumină redusă, când puteţi cu adevărat da frâu liber creativităţii cu efectul bokeh.

Mai există un factor de luat în calcul, cu toate că nu este atât de fundamental. Obiectivele capturează efectul bokeh în moduri diferite, iar unele produc un efect bokeh mai plăcut decât altele. În general, un obiectiv cu mai multe lamele ale diafragmei produce un efect bokeh circular mai atractiv, deoarece fiecare punct de lumină oglindeşte forma diafragmei. Acest lucru contează mai puţin dacă fotografiaţi cu obiectivul larg deschis, adică la diafragma maximă (cel mai mic număr f) pe care o acceptă obiectivul, când deschiderea va fi oricum de formă circulară, însă nu veţi face acest lucru întotdeauna. Puteţi afla câte lamele are obiectivul dvs. din manualul care a fost distribuit împreună cu acesta sau puteţi căuta specificaţiile obiectivului dvs. pe site-ul web Canon. Şapte lamele sunt ideale pentru un efect bokeh atractiv, dar nouă sunt şi mai bune.

Setaţi cea mai bună deschidere a diafragmei pentru fotografia bokeh

Un băieţel cu vestă cafenie şi papion, stând în faţa unui zid de iederă estompat, ţinând în mână o cutie cu un inel.

Să vedem diferenţa dintre a fotografia cu o deschidere a diafragmei de f/1,8 şi cu una de f/8. La deschiderea mai mare, de f/1,8, fundalul devine foarte estompat. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/200 s, f/1,8 şi ISO 100.

Un băieţel cu vestă cafenie şi papion, stând în faţa unui zid de iederă foarte clar, ţinând în mână o cutie cu un inel.

În schimb, atunci când fotografiaţi la f/8, fundalul este mult mai detaliat şi chiar distrage atenţia de la subiect. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/200 s, f/8 şi ISO 1250.

Alegerea deschiderii diafragmei are o influenţă importantă asupra aspectului efectului bokeh din fotografiile dvs. Cu cât este mai mare deschiderea diafragmei (respectiv cu cât este mai mic numărul f), cu atât mai mică va fi adâncimea câmpului, ceea ce înseamnă, la rândul său, că fundalul va deveni mai estompat. Aşadar, încercaţi să fotografiaţi cu modul prioritate de diafragmă (Av) sau cu modul normal şi selectaţi o deschidere largă a diafragmei (număr f mic).

Cele mai bune setări ale aparatului pentru efectul bokeh

Ecranul LCD al aparatului Canon EOS R6, pe care se văd setările din modul prioritate de diafragmă.

Modul prioritate de diafragmă vă permite să setaţi o deschidere largă a diafragmei pentru o adâncime redusă a câmpului, ceea ce ne trebuie pentru un efect bokeh puternic de fundal.

Un băiat zâmbitor cu vestă bej şi papion mergând printre copaci într-o pădure.

Fotografierea cu diafragmă mare deschisă la f/1,8 înseamnă că adâncimea câmpului va fi foarte mică, aşa că focalizarea trebuie să fie perfectă. Un aparat foto precum EOS R6 este foarte util în acest caz, deoarece focalizarea automată cu detectarea ochilor poate detecta automat ochiul cel mai apropiat, fixându-se asupra acestuia. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/500 s, f/1,8 şi ISO 320.

În modul prioritate de diafragmă (Av) va trebui să setaţi şi ISO – încercaţi mai întâi 100 şi vedeţi dacă timpul de expunere este suficient de mic pentru necesităţile dvs. Alternativ, în modul manual (M) cu ISO automat, puteţi seta atât deschiderea diafragmei, cât şi timpul de expunere, apoi puteţi lăsa aparatul să calculeze ISO corect. Esenţial este să alegeţi o deschidere largă a diafragmei şi un timp de expunere suficient de mic pentru a vă asigura că zonele focalizate ale imaginii sunt clare atunci când ţineţi aparatul în mână (încercaţi, de exemplu, 1/200 s).

Reglaţi distanţa pentru un efect bokeh mai bun

O vază cu flori roz în faţa unui zid de cărămidă estompat.

Subiectul este destul de aproape de fundal, aşa că deşi fundalul este estompat, încă se poate distinge forma cărămizilor. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/200 s, f/1,8 şi ISO 100.

O vază cu flori roz cu un fundal foarte estompat, abia perceptibil ca zid de cărămidă.

Creşterea distanţei dintre subiect şi fundal duce la o estompare şi mai mare a fundalului. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/200 s, f/1,8 şi ISO 100.

Mărirea distanţei dintre subiect şi fundal va estompa şi mai mult fundalul. Un alt factor este distanţa dintre subiect şi aparatul foto. Cu cât ţineţi obiectivul mai aproape de subiect, cu atât mai mică va fi adâncimea câmpului. Acest lucru înseamnă că zonele din fundal vor fi nefocalizate mai repede. Remarcaţi că la fotografiile noastre cu flori, cele din faţă sunt foarte clar focalizate, în timp ce florile din spate sunt deja nefocalizate. Aşadar, pentru a estompa o porţiune mai mare din imagine, mutaţi subiectul mai aproape de aparat şi mai departe de fundal.

Setaţi cea mai bună distanţă focală pentru efectul bokeh

Un ornament de grădină în formă de inimă, confecţionat din mărgele de sticlă, în faţa unui gard viu de toamnă.

Priviţi diferenţa dintre fotografierea la cele două capete ale intervalului de zoom al unui obiectiv cu zoom de 24-105 mm. La capătul grandangular al intervalului de mărire (32 mm în cazul de faţă), este focalizată o porţiune mai mare a fundalului, astfel că scena pare aglomerată. Imagine realizată cu un Canon EOS R5 cu obiectivul Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 32 mm, 1/200 sec., f/6,3 şi ISO250.

Un ornament de grădină în formă de inimă, confecţionat din mărgele de sticlă, cu un fundal estompat.

Dacă vă retrageţi şi măriţi imaginea utilizând celălalt capăt al intervalului de focalizare al obiectivului (105 mm), perspectiva este comprimată, exagerând estomparea fundalului. Imagine realizată cu un Canon EOS R6 cu obiectivul Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 105 mm, 1/200 sec., f/7,1 şi ISO 3200.

O distanţă focală mai lungă poate produce un efect mai puternic de estompare a fundalului. Acest lucru se întâmplă deoarece unghiul de vizualizare devine mai ascuţit, aşa că în cadru este inclusă practic o porţiune mai mică din fundal. Acesta este motivul pentru care teleobiectivele cu zoom pot fi utilizate foarte eficient pentru a izola un subiect şi a transforma fundalul într-o zonă estompată, fără detalii. Aşadar, dacă doriţi să intensificaţi estomparea şi efectul bokeh, faceţi câţiva paşi în spate şi măriţi imaginea (sau schimbaţi obiectivul), lungind distanţa focală.

Cum să creaţi un efect bokeh în prim-plan

Un băieţel cu vestă cafenie şi papion, stând lângă un zid acoperit cu iederă, ţine în mână o cutie deschisă cu un inel.

Fotografiind aproape de zidul de iederă, putem surprinde frunze estompate în partea stângă a cadrului pentru o senzaţie mai puternică de adâncime. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/160 s, f/1,8 şi ISO 100.

Un băieţel cu vestă bej şi cizme de cauciuc albastru aprins alergând printr-o poiană din pădure.

Un unghi jos al aparatului foto precum acesta vă permite nu doar să estompaţi solul din faţa subiectului, ci şi să „împingeţi” fundalul mai departe pentru un efect bokeh de fundal mai puternic. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/500 s, f/1,8 şi ISO 100.

În general, ne gândim la efectul bokeh în principal ca la un motiv estetic de fundal, însă poate fi utilizat eficient şi în prim-planul cadrului. Alcătuind compoziţia astfel încât să includeţi detalii nefocalizate în prim-plan, puteţi atrage atenţia către subiectul focalizat clar. Acest lucru poate să însemne apropierea aparatului de frunze sau coborârea acestuia aproape de sol, astfel încât să încadraţi prim-planul estompat. Detalii blânde precum acestea adaugă adâncime unei scene şi reprezintă o modalitate excelentă de a aduce culori îndrăzneţe, estompate în compoziţie.

Cum să creaţi efectul bokeh în video

Twinkling Christmas tree lights in the foreground and a car's rear lights in the background are all out of focus.

Adâncimea este esenţială şi în compoziţia video, deoarece ajută privitorul să se orienteze în scenă. Includerea unor detalii nefocalizate în prim-planul şi fundalul unei scene reprezintă un mod excelent de a creşte senzaţia de adâncime şi de a atrage atenţia în cadru. Mai mult, detaliile bokeh arată la fel de frumos în video precum în fotografii, având în plus şi capacitatea de a se mişca. Farurile maşinilor, luminiţele decorative şi alte puncte de lumină puternică arată deosebit de frumos când sunt estompate şi devin puncte sclipitoare cu un efect bokeh îndrăzneţ.

Cum să adăugaţi detalii bokeh îndrăzneţe

Un bărbat fotografiază o pisică tărcată portocalie printr-un şirag de luminiţe transparente de Crăciun.

Această tehnică simplă poate fi realizată şi cu luminiţe colorate sau chiar cu decoraţiuni de Crăciun.

Un portret al unei pisici cu luminiţe colorate nefocalizate în fundal.

Încercaţi să includeţi luminiţe decorative în fundalul fotografiilor pentru detalii bokeh splendide.

Unul dintre cele mai curajoase moduri de a folosi efectul bokeh în fotografie este să includeţi puncte mici de lumină puternică pe un fundal întunecat sau în lumină redusă. Acesta este un efect captivant pe care îl puteţi găsi în tot felul de circumstanţe, precum soarele care străluceşte printre frunzele unui copac, o stradă aglomerată după lăsarea întunericului, un carusel colorat sau lumânările de pe un tort. Dacă doriţi să încercaţi şi dvs. acest efect, încercaţi să folosiţi un şirag de luminiţe. Aşezaţi-le în fundalul cadrului, în prim-plan sau ambele simultan. Când sunt nefocalizate, luminiţele decorative se transformă în cercuri atractive cu efect bokeh.

Cum să obţineţi forme personalizate ale efectului bokeh

A blurred image with out-of-focus highlights in the shape of five-pointed stars rather than circles.

Atunci când fotografiaţi cu obiectivul larg deschis (la diafragma maximă), ar trebui să obţineţi un efect bokeh rotund în imagine, deoarece deschiderea este rotundă. Altfel, forma efectului bokeh este determinată de numărul lamelelor diafragmei din obiectiv; în general, cu cât sunt mai multe lamele, cu atât diafragma rămâne mai circulară când se deschide, iar efectul bokeh este la fel de circular. În practică, acest lucru înseamnă de obicei că detaliile bokeh sunt circulare sau hexagonale; dacă doriţi să vedeţi ce formă va avea efectul bokeh, scoateţi obiectivul de pe aparat, ţineţi-l la lumină şi priviţi prin el.

Dar nu v-ar plăcea să daţi dovadă de creativitate şi să schimbaţi forma efectului bokeh? Puteţi face acest lucru decupând un tipar de orice formă şi fixându-l în partea din faţă a obiectivului dvs. În acest videoclip, o simplă bucată de carton transformă efectul bokeh într-o mulţime de steluţe şi fulgi de zăpadă coloraţi.

Încercaţi acum: fotografiaţi o natură moartă cu efect bokeh

Un blat de masă cu o oglindă înconjurată de folie, cu o cutie luminoasă într-o parte şi un aparat Canon EOS R6 pregătit să fotografieze un trandafir galben.

Acesta este un mod foarte simplu şi eficient de a experimenta cu efectul bokeh acasă, folosind toate sfaturile din articol.

Un trandafir galben fotografiat pe o suprafaţă reflectorizantă, cu detalii nefocalizate în jur.

Folia mototolită reflectă lumina lămpii în detalii luminoase împrăştiate, care produc un frumos efect bokeh circular când sunt estompate. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 USM la 1/640 s, f/1,8 şi ISO 100.

Am văzut că punctele de lumină nefocalizate creează un efect bokeh atractiv dacă fotografiaţi cu setările potrivite. Iată o configurare simplă pe care o puteţi încerca acasă pentru a crea o natură moartă cu efect bokeh. Aşezaţi un obiect pe o suprafaţă de oglindă, apoi aşezaţi o folie mototolită în fundal (nu foarte mototolită; este suficient să o şifonaţi puţin, astfel încât să împrăştie lumina în loc să o reflecte pur şi simplu). Aranjaţi o lampă deasupra foliei şi folosiţi o a doua sursă de lumină pentru a ilumina subiectul (noi am folosit un panou LED, dar puteţi alege şi o simplă lampă). Aşezaţi aparatul aproape de subiect, setaţi modul prioritate de diafragmă (Av), folosiţi o deschidere largă a diafragmei – preferabil în jur de f/1,8 – şi fotografiaţi dintr-un unghi jos pentru a captura un splendid efect bokeh estompat.

Scris de James Paterson

Sfaturi pentru capturarea efectului bokeh

  • Utilizaţi un obiectiv rapid (f/2,8 sau mai puţin) cu mai multe lamele ale diafragmei.
  • Fotografiaţi cu diafragma larg deschisă.
  • Fotografiaţi în modul prioritate de diafragmă (Av).
  • Creşteţi distanţa pentru un efect bokeh mai bun.
  • O distanţă focală mai mare creează un efect de estompare mai puternic.
  • Daţi frâu liber creativităţii cu efectul bokeh de prim-plan.
  • Reţineţi că efectul bokeh funcţionează şi în video.
  • Luminile mici şi puternice pe un fundal întunecat creează un efect bokeh îndrăzneţ.
  • Creaţi forme personalizate ale efectului bokeh decupând propriile tipare.

Produse conexe

Articole conexe

  • Picături de lichid se împrăştie în arc de cerc dintr-un pahar cu picior ţinut într-o mână ridicată, care se conturează pe un cer portocaliu.

    FOTOGRAFIA CREATIVĂ

    Tehnici creative pentru reţelele sociale

    Doi fotografi de pe TikTok îşi dezvăluie sfaturile esenţiale pentru crearea unor imagini care ies în evidenţă din mulţime.

  • Portretul fotografei şi poetei Amaal Said, cu ochii închişi, cu un văl roşu fluturând, tras lejer peste umeri.

    FOTOGRAFIA AUTOPORTRET

    Autoportrete absolut perfecte

    Descoperiţi cum puteţi transforma un selfie obişnuit într-un autoportret uluitor.

  • O persoană care îşi pune mâna pe partea lucioasă a unui CD, cu forme de stea bokeh în jurul ei.

    PROIECTE LA DOMICILIU

    Creaţi efecte bokeh personalizate

    Un mod simplu şi ingenios de a adăuga forme bokeh personalizate, precum inimi şi stele, în imaginile dumneavoastră.

  • PROIECTE LA DOMICILIU

    3 accesorii pentru aparatul foto pe care le puteţi realiza chiar dumneavoastră

    Realizaţi-vă propriul tub de reflector softbox pentru o lumină concentrată şi fotoliu tip sac pentru stabilizarea aparatului foto.