Condiţiile meteorologice au o influenţă mare asupra calităţii luminii naturale. Într-o zi înnorată, norii vor dispersa razele soarelui şi umbrele vor fi mai puţin accentuate. În mod similar, ceaţa şi ploaia pot atenua şi oferi o nuanţă mai rece luminii.
Contează şi perioada din an. Depinde de locul în care vă aflaţi în lume, însă în general, pe timp de iarnă, datorită înclinării pământului soarele este mai îndepărtat, ceea ce înseamnă că unghiul luminii va fi mai mic. Aşadar, chiar dacă zilele sunt mai scurte, practic avem mai multă lumină direcţionată cu care putem lucra. Pe de altă parte, pe perioada verii soarele ajunge mai sus pe cer, ceea ce înseamnă că lumina este proiectată mai degrabă de sus în jos, fiind mai puţin utilă pentru fotografii în jurul prânzului.
„Setările pe care le alegeţi pot fi mai complexe pe perioada iernii, când fotografiaţi zăpada sau cerul înnorat”, explică ambasadorul Canon Sebastien Devaud. „Este mai bine să creşteţi puţin expunerea faţă de setarea automată pentru expunere, astfel încât zăpada sau cerul să pară mai mult albe decât gri. Fotografierea alb-negru este o metodă bună de a accentua aspectul dramatic al acestui sezon, iar ceaţa, burniţa, norii joşi sau apa pot crea o atmosferă deosebită în fotografiile de iarnă.”