Father piggybacks son through field

Cum se foloseşte lumina naturală

Indiferent dacă fotografiaţi portrete în aer liber, încercaţi să capturaţi atmosfera de zi a unui oraş sau senzaţia unei seri minunate de vară, utilizarea luminii naturale vă poate ajuta să creaţi imagini uimitoare. Veţi constata o îmbunătăţire uriaşă a calităţii fotografiilor dacă ştiţi cum să folosiţi lumina în avantajul dvs. Şi nu va trebui să investiţi în echipamente noi pentru a vedea rezultatele.

Utilizarea luminii naturale în avantajul dvs.

Lumina naturală se schimbă în funcţie de momentul zilei şi de vreme. Aşadar, înainte de a ieşi să fotografiaţi, deprindeţi obiceiul de a gândi în perspectivă. În cele din urmă, este inutil să vă daţi jos din pat devreme pentru a fotografia un râu citadin la răsăritul soarelui dacă obţineţi imagini mai bune la apus.

Într-o zi însorită, cu cer senin, lumina poate părea relativ caldă dimineaţa, mai intensă la amiază şi mai delicată seara. Aşadar, dacă aveţi timp, ieşiţi şi surprindeţi aceeaşi scenă la ore diferite din zi şi comparaţi lumina din fotografii pentru a descoperi care vă place mai mult.

Evitaţi lumina directă a soarelui pentru portrete

Lumina directă a soarelui în mijlocul zilei poate produce umbre puternice, care pot dezavantaja persoanele din portretele dvs. Aşadar, încercaţi să fotografiaţi oamenii la umbră în zilele însorite sau aşteptaţi până după-amiază, când soarele produce o lumină mai caldă. Dacă vă aşezaţi în spatele unei clădiri sau sub un copac, de exemplu, lumina intensă este efectiv difuzată şi va produce rezultate mai plăcute. De asemenea, puteţi utiliza un bliţ în timpul zilei, pentru a echilibra efectele soarelui.

Profitaţi de orele de aur

Ora dinainte de apus şi ora după răsărit, denumite adesea ore de aur sau ore magice, sunt preferate de fotografii profesionişti, deoarece oferă cea mai bună lumină din zi. Deoarece soarele este mai jos pe cer, lumina orizontală aruncă umbre lungi şi inundă subiecţii într-o strălucire caldă. Este ideală pentru portrete urbane, exprimarea frumuseţii naturii sau reflecţia apei.

Controlul balansului de alb al camerei

Uneori, lumina pare rumenă şi gălbuie. Alteori, pare rece şi albastră. În timp ce ochii dvs. se adaptează în mod natural, astfel încât culorile să arate la fel în lumini diferite, camerele se bazează pe o setare denumită balans de alb. Aceasta ajustează modul în care camera dvs. vede lumina şi vă permite să controlaţi tonurile luminii cu care lucraţi. O puteţi seta pentru a compensa lumina prea rece sau prea caldă.

Există şapte setări de balans de alb standard pe majoritatea camerelor DSLR, mirrorless şi compacte avansate de la Canon. Nivel automat de alb este setarea implicită pentru majoritatea condiţiilor de lumină directă. Selectaţi modul Lumina zilei dacă fotografiaţi în lumina puternică a soarelui sau alegeţi Înnorat şi Înceţoşat sau Locuri umbroase. Lumina Tungsten sau Fluorescentă pot ajuta la echilibrarea culorilor, dacă fotografiaţi în interior.

Cea mai bună modalitate este să realizaţi câteva fotografii cu diferite setări ale balansului de alb, pentru a vedea care arată mai bine. Astfel, vă puteţi asigura că nu pierdeţi caracteristicile de culoare pe care le doriţi de fapt.

Realizaţi-vă propriul reflector, pentru a amplifica lumina naturală

Reflectoarele sunt un mod simplu de a pune în valoare lumina naturală şi de a o îndrepta către subiectul dvs. Nu trebui să cumpăraţi unul de la un magazin foto profesional. Uneori, o placă sau o folie mare albă, argintie sau aurie aplicată pe un carton poate crea efectul căutat.

Fiţi îndrăzneţ şi experimentaţi

Experimentând cu lumina naturală, veţi înţelege cum funcţionează, ce fel de lumină preferaţi şi cum arată într-o imagine. Pentru a învăţa să vedeţi lumina şi să o capturaţi poate fi nevoie de timp, aşa că transformaţi această activitate într-un lucru amuzant. Ieşiţi şi fotografiaţi scenarii şi subiecţi cu iluminare neobişnuită şi profitaţi din plin de vreme, anotimpuri şi diferite momente ale zilei.