TEHNICI DE ILUMINARE

7 sfaturi importante pentru fotografia în condiţii de lumină redusă

Descoperiţi cum puteţi profita la maximum de aparatul dumneavoastră Canon şi aflaţi cum puteţi realiza imagini impresionante de la apus până la răsărit.
Raze de lumină colorate proiectate pe o alee pietonală de coastă.

Răsăritul şi apusul sunt momente magice. Acestea sunt momentele când festivalurile prind viaţă, atmosfera unui oraş se schimbă şi oportunităţile de realizare a fotografiilor abundă. Dar surprinderea detaliilor în condiţii de lumină redusă poate fi o provocare, mai ales dacă folosiţi aparatul foto de pe smartphone.

În condiţii de lumină redusă, modurile creative ale unui DSLR, ale unui aparat foto mirrorless sau ale unui model compact avansat vă vor ajuta să realizaţi imagini clare, detaliate, pe care altfel nu le-aţi fi putut obţine cu uşurinţă.

1. Utilizaţi o deschidere mare a diafragmei (număr F mic) pentru a permite pătrunderea unei cantităţi cât mai mari de lumină

Un prim-plan în lumină redusă al feţei unei femei brunete, cu ruj şi fard de pleoape roz.

Obiectivele cu deschideri mai largi ale diafragmei permit trecerea unei cantităţi mai mari de lumină către senzorul de imagine, ceea ce oferă timpi de expunere mai scurţi, potriviţi pentru a surprinde detalii şi a îngheţa acţiunea, fără a fi nevoie să setaţi ISO la o valoare foarte mare, ceea ce ar presupune riscul apariţiei zgomotului de imagine. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/1250 s, f/1,8 şi ISO 1250. © Ejiro Dafé

Dacă aveţi un aparat foto cu setări manuale, puteţi controla deschiderea diafragmei utilizând modul Prioritate de diafragmă (Av). Această setare stabileşte cantitatea de lumină care poate pătrunde în aparatul foto. În condiţii de lumină redusă, trebuie să lăsaţi să pătrundă cât mai multă lumină pentru a obţine o expunere bună şi a surprinde detaliile din scenă. Pentru aceasta, utilizaţi o deschidere largă a diafragmei (număr F mic). Dacă fotografia dumneavoastră este în continuare subexpusă (prea întunecată), puteţi utiliza un timp de expunere mai lung pentru a permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină, însă există riscul de estompare – consultaţi secţiunea de mai jos referitoare la modul în care puteţi menţine claritatea imaginilor.

Totuşi, setarea diafragmei nu afectează doar expunerea. Deschiderea largă a diafragmei are ca rezultat şi o profunzime mică a câmpului, ceea ce înseamnă că, la un număr F mic, numai o porţiune îngustă a scenei va fi focalizată clar. Acest lucru poate fi ideal dacă fotografiaţi portrete înainte de răsăritul soarelui şi doriţi un fundal cu o estompare plăcută, însă dacă doriţi să surprindeţi nuanţele speciale ale unui peisaj urban la amurg, spre exemplu, utilizarea unei deschideri mai mici a diafragmei (număr F mai mare) va avea ca rezultat o profunzime mai mare a câmpului, astfel că o porţiune mai mare din scenă va fi focalizată. Aşadar, pentru o expunere bună, ar trebui să încercaţi un timp de expunere mai lung.

Desigur, unele obiective au o deschidere mai largă sau mai rapidă a diafragmei decât altele. Printre opţiunile compacte excelente pentru aparatele foto mirrorless full frame din sistemul EOS R, cum ar fi Canon EOS R6 şi EOS RP, se numără obiectivul Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, o alegere excelentă pentru imagini grandangulare cu peisaje urbane nocturne şi alte scene cu luminozitate redusă. Canon RF 50mm F1.8 STM vă oferă o perspectivă mai apropiată de cea standard (similară ochiului uman), fiind ideal pentru fotografiile stradale spontane pe timp de noapte, în timp ce Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM cu distanţă focală mai mare, de teleobiectiv, este excelent pentru portretistica în condiţii de lumină redusă.

Dacă utilizaţi un DSLR, un obiectiv precum Canon EF 35mm f/2 IS USM vă va oferi o perspectivă naturală şi avantajul stabilizării imaginii (IS) în situaţiile în care fotografiaţi cu aparatul foto în mână. Cu o deschidere maximă şi mai mare a diafragmei, Canon EF 35mm f/1.4L II USM are capacităţi excepţionale în condiţii de lumină redusă. Dacă aveţi un aparat foto DSLR cu un senzor cu format APS-C, cum ar fi Canon EOS 850D, un obiectiv EF-S precum Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM ar fi o alegere bună pentru o perspectivă naturală. Dacă vă doriţi o perspectivă grandangulară naturală similară pentru un aparat foto mirrorless EOS M, cum ar fi EOS M50 Mark II, care are şi el un senzor APS-C, obiectivul plat şi ultracompact Canon EF-M 22mm f/2 STM şi obiectivul extrem de rapid Canon EF-M 32mm f/1.4 STM sunt tot ce vă trebuie.

2. Măriţi setarea ISO pentru o sensibilitate mai bună la lumină

O întindere mare de apă înconjurată de dealuri şi munţi, în lumină redusă.

Dacă aţi utilizat o deschidere mare a diafragmei, dar vi se pare că imaginea tot nu este suficient de luminoasă, încercaţi să măriţi setarea ISO a aparatului foto. Astfel, sensibilitatea la lumină a senzorului va creşte, fiind utilă şi atunci când fotografiaţi fără bliţ pe timp de noapte. Cu cât valoarea ISO este mai mare, cu atât va creşte sensibilitatea. Aparatele foto DSLR, mirrorless şi compacte avansate de la Canon au senzori mai mari, ceea ce înseamnă că produc fotografii mai bune cu sensibilitate ISO ridicată comparativ cu aparatele foto cu senzori mai mici, precum cele de pe smartphone.

Senzorii CMOS full frame de pe aparatele foto mirrorless Canon precum Canon EOS RP şi EOS R6 le permit să ofere calitate de excepţie la o valoare ISO ridicată, cu zgomot de imagine sau granulaţie la nivel redus sau imperceptibile. Senzorii de pe cele mai recente aparate foto Canon în format APS-C sunt puţin mai mici, însă oferă totuşi imagini de calitate, detaliate şi cu nivel de zgomot redus chiar şi la setări ISO foarte ridicate, ceea ce le face ideale pentru fotografierea pe timp de noapte cu aparatul în mână.

3. Menţineţi claritatea imaginilor

Când fotografiaţi cu aparatul foto în mână în condiţii de lumină redusă, este posibil să obţineţi rezultate estompate. Acest lucru se întâmplă de obicei dacă utilizaţi timpi de expunere mai lungi (viteză mai redusă a obturatorului) pentru a capta mai multă lumină. În acest caz, utilizarea unei deschideri mai mari a diafragmei prezintă un avantaj suplimentar: cu cât mai multă lumină pătrunde în obiectiv, cu atât puteţi folosi un timp de expunere mai scurt. Acest lucru este important, deoarece timpii de expunere mai scurţi surprind acţiunea – iar cu cât este mai rapidă acţiunea pe care doriţi să o surprindeţi, cu atât va trebui să fie mai scurt timpul de expunere pentru a evita neclaritatea mişcării. În condiţii de lumină bună, subiecţii relativ statici pot fi de obicei surprinşi la un timp de expunere de aproximativ 1/50 s, subiecţii în mers necesită un timp de expunere mai scurt, de aproximativ 1/250 s, iar pentru acţiunea mai rapidă sunt necesari timpi de expunere de 1/1000 s sau mai scurţi. În condiţii de lumină redusă sunt necesari timpi de expunere mai scurţi.

Pe lângă mişcarea subiectului, trebuie luată în calcul şi mişcarea aparatului foto – iar cu cât distanţa focală este mai mare, cu atât este mai dificil să evitaţi mişcarea aparatului atunci când fotografiaţi cu aparatul în mână. În general, este indicat să începeţi cu o setare a timpului de expunere în funcţie de distanţa focală – aşadar, cu un obiectiv de 50 mm, utilizaţi cel puţin 1/50 s sau un timp mai scurt, iar cu un obiectiv de 600 mm, utilizaţi 1/600 s etc. Utilizarea unui obiectiv cu stabilizare optică a imaginii (IS) vă va permite să utilizaţi timpi de expunere mai lungi şi să obţineţi totuşi aceeaşi claritate.

Canon EOS R6 dispune de un sistem de stabilizare a imaginii (IBIS) integrat, care funcţionează împreună cu obiectivele echipate cu stabilizator de imagine pentru expuneri lungi extrem de clare la fotografierea cu aparatul în mână. De asemenea, vă puteţi folosi de mediul înconjurător pentru a reduce mişcarea aparatului foto: încercaţi să vă sprijiniţi de un perete sau să poziţionaţi aparatul foto pe o suprafaţă solidă. Dacă aveţi un trepied, utilizaţi-l, deoarece astfel veţi beneficia de flexibilitate maximă.

4. Profitaţi la maximum de opţiunile pentru nivelul de alb

O imagine cu Bath Abbey pe timp de seară, iluminată de spoturi luminoase cu lumină caldă şi un felinar stradal aprins.

Reglarea valorii nivelului de alb este o metodă creativă de a vă schimba radical aspectul imaginilor. Imagine realizată cu Canon EOS 7D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 7D Mark II) cu obiectiv Canon EF 17-40mm f/4L USM la 2,5 s, f/11 şi ISO 100. © Marcus Hawkins

Bath Abbey fotografiată pe timp de noapte, cu culori mai reci şi un cer albastru închis.

În această versiune a aceleiaşi fotografii, nivelul de alb a fost modificat, având ca rezultat culori mai naturale ale pietrei şi cerul într-o nuanţă mai închisă de albastru. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 7D cu obiectiv Canon EF 17-40mm f/4L USM la 21 mm, 2,5 s, f/11 şi ISO 100. © Marcus Hawkins

Setarea Automat pentru nivelul de alb disponibilă pe aparatele foto Canon vă ajută să obţineţi rezultate mereu precise atunci când fotografiaţi în lumina zilei şi are performanţe bune şi la fotografierea în condiţii de lumină redusă. Totuşi, puteţi conferi un aspect elegant imaginilor realizate în condiţii de lumină redusă utilizând presetările alternative pentru nivelul de alb pentru a crea o anumită atmosferă.

Pentru fotografierea în lumina stradală la asfinţit, spre exemplu, setarea Tungsten pentru nivelul de alb are tendinţa de a conferi zonelor iluminate artificial o temperatură mai neutră a culorilor, evidenţiind în acelaşi timp nuanţa intensă de albastru a cerului. În schimb, dacă doriţi să accentuaţi căldura luminii artificiale, puteţi comuta la setarea Zi pentru nivelul de alb.

Multe aparate foto Canon, printre care şi modele compacte precum Canon PowerShot G5 X Mark II, pot realiza fotografii în formatul de fişier RAW. Selectaţi-l pe acesta pentru a putea modifica sau ajusta cu precizie nivelul de alb în etapa de post-procesare a imaginilor cu software-ul preferat de procesare a fişierelor RAW, inclusiv software-ul performant şi gratuit Digital Photo Professional de la Canon.

5. Efecte de iluminare

O pisică într-o cameră slab iluminată, cu labele din faţă pe două cărţi.

Montând aparatul foto pe un trepied, veţi putea utiliza timpi de expunere mai lungi, cu care veţi putea capta mai multă lumină, menţinând în acelaşi timp calitatea imaginii. Desigur, este de dorit să aveţi un subiect cooperant, care se va lăsa fotografiat fără să se mişte prea mult. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF 50mm f/1.2L USM la 1/160 s, f/2,8 şi ISO 100.

O reţea rutieră pe timp de noapte cu dâre de lumină clar definite create de farurile maşinilor.

Expunerea prelungită este metoda ideală de a transforma traficul din timpul nopţii în dâre de lumină, creând imagini creative fascinante din scenele obişnuite. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 15-35mm F2.8L IS USM la 61 s, f/16 şi ISO 400. © Lorenz Holder

Puteţi adăuga dinamism imaginilor nocturne cu ajutorul dârelor de lumină, pe care le puteţi crea utilizând orice, precum stopurile vehiculelor în mişcare sau punctele de atracţie fosforescente din parcurile de distracţii. Veţi avea nevoie de un timp de expunere lung dacă doriţi să surprindeţi mişcarea luminii în fotografie, adică timpi de expunere de câteva secunde sau mai lungi, cu aparatul foto pe un trepied sau pe o suprafaţă stabilă. Experimentaţi cu diverse expuneri temporizate. Utilizaţi temporizatorul automat al aparatului foto sau funcţia de captură de la distanţă pentru a nu mişca aparatul foto când apăsaţi butonul declanşator. Multe aparate foto Canon sunt echipate cu Wi-Fi, care vă permite să modificaţi setările şi să acţionaţi declanşatorul de la distanţă de pe smartphone, utilizând aplicaţia Canon Camera Connect.

6. Încercaţi modul rafală

O persoană care sare cu o motocicletă de teren pe un deal, silueta sa distingându-se pe cerul la amurg.

Fotografierea continuă sau modul rafală sunt perfecte pentru fotografierea acţiunii în condiţii de lumină redusă, garantându-vă că veţi surprinde întotdeauna momentul perfect. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 7D Mark II cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 35 mm, 1/1600 s, f/8 şi ISO 3200.

Modul de fotografiere continuă (cunoscut şi ca modul de fotografiere în rafală pe unele aparate foto) va captura o secvenţă rapidă de imagini în câteva fracţiuni de secundă. Este util pentru surprinderea unui subiect în mişcare sau a unei acţiuni de o fracţiune de secundă. Aşadar, dacă aparatul foto dispune de acest mod, activaţi-l şi încercaţi – vă va mări şansele de a obţine fotografii de acţiune superbe în condiţii de lumină redusă, aşa cum doriţi.

7. Cele mai bune aparate foto pentru fotografierea la lumină redusă

Un aparat foto Canon EOS R6.

Indiferent de nevoile şi bugetul dumneavoastră, există o gamă vastă de aparate foto ideale pentru fotografiere în condiţii de lumină redusă, printre care se numără şi Canon EOS R6.

Canon EOS R6 – Un aparat foto mirrorless full frame perfect pentru fotografierea în condiţii de lumină redusă

  • Funcţie de stabilizare a imaginii integrată, extrem de eficientă
  • Sistemul de focalizare automată de cea mai înaltă calitate funcţionează în condiţii de întuneric aproape total
  • Calitate impresionantă a imaginii la setări ISO ridicate

Canon EOS RP – Cel mai bun aparat foto mirrorless la preţ accesibil pentru fotografia nocturnă

  • Senzor de imagine full frame pentru calitate uluitoare în condiţii de lumină redusă
  • Performanţă superioară a focalizării automate la lumină redusă
  • La un preţ competitiv pentru un aparat foto mirrorless full frame

Canon EOS M50 Mark II – Următorul pas de la fotografia cu smartphone-ul

  • Avantaje mirrorless într-un corp uşor şi elegant, cu senzor de imagine în format APS-C
  • Focalizare automată performantă în condiţii de lumină foarte redusă, de până la -4 EV, şi înregistrare până la ISO 25.600
  • Gamă dedicată de obiective interschimbabile EF-M compacte

Canon EOS 850D – Următorul nivel de control creativ: un DSLR cu greutate redusă

  • Corp uşor, de 515 g, excelent pentru fotografia stradală pe timp de noapte
  • Senzor APS-C de 24,1 MP, ce oferă imagini de calitate excepţională
  • Ergonomie DSLR clasică şi vizor optic pentru o interacţiune directă cu scena

Canon PowerShot G5 X Mark II – Mic şi elegant, însă extrem de sofisticat

  • Interval de zoom impresionant, de 5x, integrat, echivalent cu 24-120 mm
  • Senzor de imagine mic de 1,0 inch, dar de înaltă calitate
  • Nenumărate moduri de fotografiere pe timp de noapte, inclusiv Portret la lumina stelelor, Peisaj nocturn cu stele, Mişcarea stelelor, Film cu redare accelerată a mişcării stelelor şi Scenă nocturnă cu aparatul foto în mână

Citiţi mai multe sfaturi pentru fotografia în condiţii de lumină redusă* de la mentorul Redline Challenge Lorenz Holder.



Articol scris de Matthew Richards



*Conţinut disponibil în anumite limbi.

Produse conexe

  • Aparate foto mirrorless

    EOS R6 Mark II

    Fotografii sau videoclipuri, acţiune sau portret – combinând performanţa cu calitatea imaginii, EOS R6 Mark II vă permite să vă dezvoltaţi creativitatea
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R8

    Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative.
  • Obiectiv standard

    RF 50mm F1.8 STM

    Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative.
  • Obiective RF

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid.
  • Obiectiv grandangular cu distanţă focală fixă

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Un obiectiv cu distanţă focală fixă de 24 mm compact şi uşor, ideal pentru fotografierea peisajelor, vlogging şi interioare – plus imagini macro excelente.
  • Articole conexe

  • FOTOGRAFIA NOCTURNĂ

    Fotografierea Lunii

    Un ghid pas cu pas pentru fotografierea creativă a Lunii.

  • TEHNICI DE ILUMINARE

    Fotografierea în condiţiile de lumină disponibile

    Aflaţi cum puteţi găsi şi capta cea mai bună lumină pentru a îmbunătăţi aspectul fotografiilor dumneavoastră.

  • TEHNICI VIDEO

    Sfaturi pentru filmarea pe timp de noapte

    Deschideţi o lume complet nouă a creativităţii cu ghidul nostru de filmare pe timp de noapte.

  • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

    Natură sălbatică la lumină redusă

    Descoperiţi vieţile ascunse ale animalelor cu sfaturile noastre de top pentru fotografia nocturnă.