Dacă aveţi un aparat foto cu setări manuale, puteţi controla deschiderea diafragmei utilizând modul Prioritate de diafragmă (Av). Această setare stabileşte cantitatea de lumină care poate pătrunde în aparatul foto. În condiţii de lumină redusă, trebuie să lăsaţi să pătrundă cât mai multă lumină pentru a obţine o expunere bună şi a surprinde detaliile din scenă. Pentru aceasta, utilizaţi o deschidere largă a diafragmei (număr F mic). Dacă fotografia dumneavoastră este în continuare subexpusă (prea întunecată), puteţi utiliza un timp de expunere mai lung pentru a permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină, însă există riscul de estompare – consultaţi secţiunea de mai jos referitoare la modul în care puteţi menţine claritatea imaginilor.
Totuşi, setarea diafragmei nu afectează doar expunerea. Deschiderea largă a diafragmei are ca rezultat şi o profunzime mică a câmpului, ceea ce înseamnă că, la un număr F mic, numai o porţiune îngustă a scenei va fi focalizată clar. Acest lucru poate fi ideal dacă fotografiaţi portrete înainte de răsăritul soarelui şi doriţi un fundal cu o estompare plăcută, însă dacă doriţi să surprindeţi nuanţele speciale ale unui peisaj urban la amurg, spre exemplu, utilizarea unei deschideri mai mici a diafragmei (număr F mai mare) va avea ca rezultat o profunzime mai mare a câmpului, astfel că o porţiune mai mare din scenă va fi focalizată. Aşadar, pentru o expunere bună, ar trebui să încercaţi un timp de expunere mai lung.
Desigur, unele obiective au o deschidere mai largă sau mai rapidă a diafragmei decât altele. Printre opţiunile compacte excelente pentru aparatele foto mirrorless full frame din sistemul EOS R, cum ar fi Canon EOS R6 şi EOS RP, se numără obiectivul Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, o alegere excelentă pentru imagini grandangulare cu peisaje urbane nocturne şi alte scene cu luminozitate redusă. Canon RF 50mm F1.8 STM vă oferă o perspectivă mai apropiată de cea standard (similară ochiului uman), fiind ideal pentru fotografiile stradale spontane pe timp de noapte, în timp ce Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM cu distanţă focală mai mare, de teleobiectiv, este excelent pentru portretistica în condiţii de lumină redusă.
Dacă utilizaţi un DSLR, un obiectiv precum Canon EF 35mm f/2 IS USM vă va oferi o perspectivă naturală şi avantajul stabilizării imaginii (IS) în situaţiile în care fotografiaţi cu aparatul foto în mână. Cu o deschidere maximă şi mai mare a diafragmei, Canon EF 35mm f/1.4L II USM are capacităţi excepţionale în condiţii de lumină redusă. Dacă aveţi un aparat foto DSLR cu un senzor cu format APS-C, cum ar fi Canon EOS 850D, un obiectiv EF-S precum Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM ar fi o alegere bună pentru o perspectivă naturală. Dacă vă doriţi o perspectivă grandangulară naturală similară pentru un aparat foto mirrorless EOS M, cum ar fi EOS M50 Mark II, care are şi el un senzor APS-C, obiectivul plat şi ultracompact Canon EF-M 22mm f/2 STM şi obiectivul extrem de rapid Canon EF-M 32mm f/1.4 STM sunt tot ce vă trebuie.