Surprinderea unor linii fantastice de lumină care să arate mişcarea stelelor este o provocare, dar vă puteţi familiariza cu această tehnică urmând câţiva paşi simpli. Începeţi prin a localiza Polul Nord, ceea ce este uşor de realizat folosind o aplicaţie cu harta stelelor pe smartphone. Dacă vă poziţionaţi astfel încât Polul Nord (sau Polul Sud, dacă vă aflaţi în emisfera sudică) să fie punctul focal al fotografiei şi folosiţi o expunere prelungită, modelul circular se va forma în jurul unei locaţii centrale. Nu uitaţi că, pentru orice fotografie cu expunere lungă, este important să folosiţi un trepied pentru a evita neclaritatea cauzată de mişcarea aparatului.
Lumina stelelor este slabă, aşadar folosiţi o valoare ISO ridicată (800, 1600 sau mai mare) pentru a le surprinde clar mişcarea. Faceţi câteva fotografii preliminare înainte de a încerca o expunere prelungită, deoarece cu cât valoarea ISO este mai mare, cu atât este mai probabil să apară zgomot în imagine.
Deşi este nevoie de 24 de ore pentru ca stelele să facă o rotaţie completă pe cer, se poate obţine un efect de mişcare a stelelor în formă de cerc complet cu o expunere prelungită de aproximativ 60-90 de minute. Dacă fotografiaţi în emisfera nordică, localizarea stelei Polaris pe cerul nopţii vă va oferi un punct de referinţă în jurul căruia stelele vor părea să se rotească.
Timpul cel mai lung de expunere disponibil la multe aparate foto este de 30 de secunde, deci trebuie să folosiţi setarea de expunere Bulb în modul Manual (M). Aceasta vă permite să menţineţi obturatorul deschis oricât de mult doriţi. Setaţi focalizarea la infinit şi, după ce sunteţi gata, încercaţi o expunere de aproximativ 30 de minute. Apoi, analizaţi din nou fotografia. Este posibil să fie nevoie de câteva încercări – şi de răbdare – dar în cele din urmă veţi obţine rezultate de care sunteţi mulţumit.
Altă opţiune este să creaţi un videoclip cu redare accelerată a cerului nocturn. Multe aparate foto Canon, inclusiv Canon EOS R6, EOS R5 şi EOS 90D, dispun de un mod de filmare cu redare accelerată, care utilizează un intervalometru încorporat. Montaţi aparatul foto pe un trepied şi setaţi un timp de expunere de aproximativ 20 de secunde sau mai scurt, setând corespunzător diafragma şi sensibilitatea ISO (f/4 şi ISO 640 funcţionează de regulă bine). Realizaţi o fotografie de test şi analizaţi rezultatele, aducând orice modificări necesare setărilor de expunere. Apoi, setaţi intervalometrul pentru a face fotografii succesive la fiecare câteva minute.
Timpul total de fotografiere a secvenţei va depinde de durata pe care doriţi să o aibă videoclipul cu redare accelerată a cerului nopţii, precum şi de rata de cadre. De exemplu, o secvenţă care însumează 60 de fotografii la o rată de cadre de 30 cps va avea ca rezultat un videoclip de două secunde.
O secvenţă bine realizată cu redare accelerată a mişcării stelelor poate fi uimitoare, cerul părând să se rotească treptat în faţa ochilor. Dacă aveţi noroc sau dacă vă planificaţi şedinţa foto pentru a vă sincroniza cu o ploaie de meteoriţi, stelele căzătoare vor ţâşni prin cadru, adăugând un plus de miracol galactic. Aflaţi cum surprind profesioniştii acest spectacol ceresc uimitor în ghidul nostru pentru fotografierea ploilor de meteoriţi*.
Articol scris de Matthew Richards
*Conţinut disponibil în anumite limbi.
Adobe şi Photoshop sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite şi/sau în alte ţări.