FOTOGRAFIA NOCTURNĂ

Sfaturi pentru fotografierea Lunii: cum să realizaţi imagini extraordinare ale cerului nocturn

Urmaţi acest ghid pas cu pas pentru fotografierea creativă a Lunii şi în curând veţi surprinde imagini atemporale ale companionului ceresc al Pământului.
Un prim-plan al Lunii, cu doar aproximativ un sfert din ea vizibilă, realizat cu un aparat foto Canon EOS R8 de astrofotograful Mara Leite.

Luna a fost mereu un subiect captivant pentru fotografii din întreaga lume, în special în momentele rare când apare ca superlună sau chiar ca lună sângerie. Poate fi însă complicat să o surprindeţi în cel mai bun mod. Un subiect luminos aflat la mare distanţă poate fi dificil de fotografiat în condiţii de lumină redusă, iar încadrarea şi focalizarea la distanţe focale mari pot prezenta şi acestea dificultăţi. Dar cu echipamentul de fotografiere şi setările de expunere potrivite, precum şi cu planificare atentă din timp, puteţi obţine fotografii foarte detaliate cu Luna şi peisaje selenare pline de atmosferă. Aici, vă vom oferi toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru a fotografia Luna, cu recomandări de specialitate cu privire la setări şi echipamente, precum şi sfaturi despre cum să obţineţi cele mai bune imagini ale Lunii de la astrofotograful Mara Leite.

1. Înţelegeţi Luna

O semilună vizibilă între două coloane ale unei biserici, imagine realizată cu un Canon EOS R10.

„Se pot utiliza aplicaţii sau site-uri web pentru a urmări diferitele faze ale Lunii”, spune Mara, astrofotograf şi fotograf de peisaje premiat. „Acestea includ orele la care răsare şi apune luna pentru locaţii din toată lumea.” Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 100 mm, 1/5 s, f/6,3 şi ISO 1250. © Mara Leite

Frunzele de pe o ramură se profilează pe o lună plină neclară, imagine realizată cu un Canon EOS R10.

„Anumite aplicaţii pot chiar să urmărească mişcarea Lunii pe cer şi să calculeze cât de mare va arăta aceasta comparativ cu subiectul dumneavoastră”, spune Mara. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/320 s, f/9 şi ISO 1250. © Mara Leite

Luna orbitează Pământul în 27,322 de zile. Acest ciclu este împărţit în faze: lună nouă, semilună în creştere, primul pătrar, lună în creştere, lună plină, lună în descreştere, ultimul pătrar, semilună în descreştere şi lună nouă din nou. Nu numai că fiecare fază vă oferă o perspectivă diferită asupra Lunii, dar afectează şi condiţiile de iluminare, de la luna plină strălucitoare la luna nouă abia vizibilă.

Unele puncte din calendarul lunar sunt cu adevărat speciale. Când Luna este la cea mai mică distanţă de Pământ şi aceasta coincide cu o lună plină – momentul dintr-o lună calendaristică în care Soarele, Luna şi Pământul sunt aliniate – avem parte de o lună plină mărită sau de o superlună. O lună sângerie – când o superlună obişnuită coincide cu o eclipsă totală de Lună – este chiar mai rară. Asta înseamnă că Pământul blochează lumina directă a soarelui, împiedicând-o să ajungă la Lună şi rămânând astfel numai lumina refractată de atmosfera Pământului, iar astfel Luna pare să aibă culoarea roşu sângeriu deschis.

2. Planificaţi din timp

Semilună vizibilă pe cerul nopţii în spatele unui far, imagine realizată cu un Canon EOS R8.

„Consultarea stării vremii este necesară din motive evidente”, spune Mara. „Spre deosebire de ploaie sau de un cer complet acoperit de nori, norii nu sunt întotdeauna răi. Pot adăuga dramatism şi mister fotografiilor dumneavoastră cu luna. Vă recomand să verificaţi procentul de acoperire cu nori şi viteza vântului pe site-uri web cu starea vremii sau la staţia meteo locală.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 100 mm, 1,6 s, f/5,6 şi ISO 6400. © Mara Leite

O lună plină vizibilă deasupra unei mănăstiri portugheze, imagine realizată cu un Canon EOS R8.

„Dacă este posibil, este esenţial pentru mine să merg personal la locaţia de fotografiere înainte de şedinţa foto planificată pentru a verifica dacă nu există obstacole în câmpul meu vizual şi că locul este deschis după programul de lucru”, spune Mara. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 325 mm, 1/320 s, f/8 şi ISO 1600. © Mara Leite

Fotografierea Lunii nu reprezintă numai un test distractiv al abilităţilor dvs. fotografice, ci este şi un mod fascinant de a cunoaşte mişcările Pământului şi ale satelitului său. Putem şti cu exactitate unde va răsări Luna, traiectoria sa pe cer şi unde va apune în fiecare noapte de-a lungul anilor ce vor urma. Există mai multe aplicaţii utile de telefon care vă pot ajuta să vă planificaţi unghiurile cu precizie. Ca ghid scurt, o lună plină va apărea exact în partea opusă a Soarelui care apune.

Asiguraţi-vă că ţineţi cont de momentul din zi. Luna impresionează probabil cel mai mult prima dată când apare la orizont – acesta este „răsăritul de lună”. De asemenea, dacă fotografiaţi o superlună, rezultatul poate fi cu adevărat impresionant. Lumina trebuie să traverseze lateral atmosfera Pământului pentru a ajunge la noi, aşa că Luna pare să fie de un roşu cald. Este şi momentul în care Luna pare să aibă cele mai mari dimensiuni, deşi este o iluzie – dimensiunea rămâne aceeaşi pe parcursul nopţii, însă curbura atmosferei acţionează ca o lupă.

Este important totodată să consultaţi prognoza meteo înainte de a începe. Cerul senin vă va oferi vizibilitate optimă. Găsiţi locaţii care vă vor oferi o vedere bună asupra scenei şi includ interes vizual, cum ar fi un orizont urban interesant, distrăgând cât mai puţin atenţia. Asiguraţi-vă că aveţi echipamentele pregătite. Aceasta înseamnă că sunt încărcate complet şi aveţi la dumneavoastră tot ce vă trebuie. Luna se mişcă rapid, astfel că nu veţi dori să alergaţi acasă pentru ceva ce aţi uitat şi să pierdeţi ocazia!

3. Setări pentru fotografierea Lunii

O persoană care ajustează ecranul cu unghi variabil al aparatului foto Canon EOS RP în timp ce fotografiază Luna.

Fotografierea unui subiect atât de luminos înconjurat de întuneric poate duce la probleme cu expunerea, aşadar încercaţi să setaţi manual timpul de expunere.

Ecranul unui aparat foto Canon EOS RP afişând setările de evidenţiere.

Dacă întâmpinaţi dificultăţi la focalizarea Lunii, încercaţi focalizarea manuală. Folosiţi vizualizarea în timp real şi activaţi evidenţierea focalizării pentru a vă asigura că detaliile sunt clare.

Modurile de expunere automată pot să nu ofere rezultate consecvente atunci când fotografiaţi Luna, aşadar este recomandat să folosiţi expunerea manuală. În esenţă, intensitatea luminii soarelui asupra Lunii rămâne aceeaşi, astfel că există o regulă simplă privind expunerea pe care o putem folosi pentru îndrumare – regula „looney 11”. Setaţi diafragma la f/11 şi reglaţi timpul de expunere la inversul valorii ISO, astfel încât la ISO 100 vom folosi 1/100 s, la ISO 200 va fi 1/200 s şi aşa mai departe. Acest lucru nu este bătut în cuie, totuşi, puteţi varia timpul de expunere şi deschiderea diafragmei în jurul acestor valori până când imaginea arată cum trebuie.

4. Cele mai bune echipamente pentru fotografierea Lunii

O semilună se vede din spatele unui stâlp de iluminat, imagine realizată cu un obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Canon EOS R10 dispune de focalizare la lumină scăzută de până la -4 EV, permiţându-vă să focalizaţi cu precizie în condiţii de lumină slabă. Combinaţi-l cu obiectivul RF 24-105mm F4-7.1 IS STM accesibil şi totuşi puternic pentru a surprinde fotografii frumoase ale Lunii. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 105 mm, 1/5 s, f/7,1 şi ISO 800. © Mara Leite

O lună în primul pătrar este vizibilă pe cer, imaginea fiind realizată cu un obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Cu stabilizatorul său optic de imagine echivalent cu 5,5 stopuri, Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM este un obiectiv excelent pentru fotografierea lunii, deoarece oferă stabilitate sporită pentru fotografiile realizate cu aparatul în mână – ideal pentru fotografii spontane atunci când nu aveţi timp să instalaţi un trepied. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/200 s, f/8 şi ISO 1000. © Mara Leite

Un obiectiv lung este esenţial pentru fotografii de prim-plan cu Luna, dar dacă sunteţi abia la început de drum, nu vă faceţi griji. Nu vă trebuie neapărat un obiectiv rapid şi costisitor, deoarece Luna este atât de luminoasă încât nu aveţi nevoie de diafragmele mari ale obiectivelor de vârf. Chiar şi un obiectiv cu zoom standard precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sau RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM poate oferi rezultate bune – este posibil să nu puteţi umple cadrul, însă puteţi decupa zona mai târziu. Aici îşi arată valoarea aparatele foto din sistemul EOS R, cu rezoluţia lor ridicată. Canon EOS R8 full frame vă oferă o claritate extrem de ridicată chiar şi în condiţii de lumină scăzută, iar senzorii APS-C de pe Canon EOS R10 şi EOS R50 asigură obiectivelor un câmp vizual mai îngust, furnizând o distanţă focală crescută de la obiective cu un unghi mai mare.

5. Apropiaţi-vă

Prim-plan cu Luna în care se văd aspecte şi detalii ale suprafeţei sale.

O Lună în creştere sau în descreştere (atunci când este în jur de trei sferturi plină) este un moment ideal pentru a surprinde detalii de pe suprafaţă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM + Extender RF 2x la 1600 mm, 1/50 s, f/22 şi ISO 100.

Chiar dacă luna plină este fermecătoare, este posibil să nu fie cel mai bun moment să faceţi fotografii dacă sunteţi interesat să surprindeţi detalii de pe suprafaţa sa, cum ar fi cratere. Asemănător cu modul în care bliţul automat al unui aparat foto luminează o faţă, lumina frontală a soarelui din timpul unei luni pline elimină o mare parte din umbre. În alte momente ale lunii calendaristice, lumina soarelui vine mai din lateral, creând zonele luminoase şi umbrele necesare evidenţierii contururilor şi detaliilor peisajului lunar. Un obiectiv excelent pentru prim-planuri este RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, care combină un zoom telefoto lung cu stabilizarea imaginii. În plus, dacă vreţi cu adevărat să umpleţi cadrul, alegeţi un obiectiv foarte lung precum RF 600mm F11 IS STM. Diafragma sa f/11 este perfectă pentru fotografierea Lunii, deoarece respectă regula „looney 11” a expunerii. Dacă doriţi să extindeţi distanţa focală a obiectivelor, pot fi utile extendere de obiectiv, precum extenderul RF 1,4x şi extenderul RF 2x.

6. Obţineţi un cadru mai larg

Luna străluceşte puternic pe cerul întunecat, deasupra unei scene nocturne cu un râu, un pod şi bărci, cu un peisaj urban în fundal.

Pentru a găsi locaţii noi, Mara foloseşte hărţi online şi reţelele sociale pentru a investiga subiecte interesante şi prim-planurile zonei pe care o fotografiază. „Poate fi util să-i întrebi pe localnici”, spune ea. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM la 19 mm, 20 s, f/22 şi ISO 640. © Mara Leite

Luna vizibilă sus pe cer deasupra unor nori portocalii şi a unei ape, fotografie realizată la răsărit cu un Canon EOS R8.

Diafragma f/4 a obiectivului Canon RF 14-35mm F4L IS USM rămâne constantă pe întregul interval de distanţe focale. Aceasta înseamnă că nu există nicio modificare a timpului de expunere şi a sensibilităţii ISO când se face zoom pe Lună. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM la 17 mm, 1/500 s, f/6,3 şi ISO 2500. © Mara Leite

Experimentaţi creativ folosind un obiectiv mai grandangular, cum ar fi Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Acesta vă va permite să încorporaţi Luna într-un peisaj existent. Deşi Luna este adesea tulburătoare când este văzută de una singură, includerea unor repere familiare sau a liniei orizontului ajută la adăugarea de context şi vă permite să creaţi compoziţii interesante. Vă dă totodată posibilitatea să vă jucaţi cu proporţiile şi să obţineţi un efect impresionant.

Duceţi fotografia cu Luna la următorul nivel cu mai multe sfaturi şi inspiraţie de la fotograful profesionist Andrew Fusek Peters*.


Articol scris de James Paterson, Phil Hall şi Rachel Segal Hamilton

* Conţinut disponibil numai în anumite limbi.

Produse conexe

  • Aparate foto mirrorless

    EOS R8

    Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R10

    Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R50

    Creaţi cel mai bun conţinut care atrage atenţia cu acest aparat foto mirrorless EOS R, de la fotografii clare la filme 4K şi streamuri live. Toul cu un singur dispozitiv dedicat.
  • Obiectiv cu zoom ultra-grandangular

    RF 14-35mm F4L IS USM

    Obiectivul Canon RF ultra-grandangular oferă detalii cu precizia seriei L, de la 14 la 35 mm, iar stabilizarea imaginii echivalentă cu 5,5 stopuri asigură fotografiere uşoară cu aparatul în mână.
  • Obiective RF-S

    RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

    Un obiectiv cu zoom de la grandangular la teleobiectiv pentru seria EOS R APS-C, perfect pentru călătorii, natură sălbatică, sport şi stil de viaţă.
  • Obiective RF

    RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

    Obiectivul de zi cu zi ideal pentru pasionaţii de aparate foto mirrorless full frame. Simplu de utilizat, RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este uşor, compact şi gata să vă ducă fotografia la următorul nivel.
  • Teleobiectiv cu zoom

    RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

    Un obiectiv cu zoom RF de 100-400 mm versatil, compact şi uşor, cu IS echivalent cu 5,5 stopuri pentru surprinderea fără greutate a naturii sălbatice şi a acţiunii.
  • Obiective RF

    RF 600mm F11 IS STM

    Un super-teleobiectiv revoluţionar, compact şi uşor, ideal pentru fotografii de natură sălbatică, safari sau urmărirea trenurilor.
  • Obiective pentru DSLR

    RF 2x

    Extenderul RF 2x oferă claritate şi flexibilitate cu o mărire suplimentară de 2x pentru a dubla distanţa focală a teleobiectivelor şi a obiectivelor cu zoom RF compatibile.
  • Articole conexe

  • FOTOGRAFIA NOCTURNĂ

    Fotografierea cerului nopţii

    Tehnici esenţiale pentru fotografierea stelelor noaptea, inclusiv redare accelerată şi imagini cu mişcarea stelelor.

  • FOTOGRAFIA NOCTURNĂ

    Cel mai bun echipament pentru a începe explorarea fotografiei nocturne

    Aparate foto şi obiective pentru fotografie nocturnă stelară.

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Controlul expunerii

    Familiarizaţi-vă cu setările pentru diafragmă, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO.

  • IMPRIMARE CREATIVĂ

    Crearea sistemului solar artizanal

    Faceţi-vă timp pentru a interacţiona, învăţa şi a vă juca cu colecţia Creative Park de creaţii artizanale din hârtie cu tematică spaţială.