Lumina este o componentă esenţială în fotografie, astfel încât fotografierea pe timp de noapte sau în condiţii de lumină redusă prezintă o provocare deosebită. Cu toate acestea, fotografia nocturnă aduce un set unic de oportunităţi creative. Portretele subtil luminate pe fundal întunecat pot avea o calitate magică, izolând, în acelaşi timp, subiectul principal dintr-o scenă. Animalele nocturne aduc o altă perspectivă în fotografia de natură sălbatică, în timp ce peisajele urbane nocturne se scaldă în propriul spectacol de lumini. Pentru un spectacol cu adevărat splendid, vă puteţi îndrepta atenţia spre cer şi puteţi surprinde Calea Lactee.
Lumina albastră a crepusculului, înainte de răsăritul soarelui sau după ce soarele apune, este favorita multor fotografi. Încă mai există puţină lumină naturală pentru a surprinde detalii, în timp ce luminile urbane tind să scalde scenele într-o strălucire caldă. Albastrul intens al cerului conferă, de asemenea, o tuşă dramatică. Cu toate acestea, crepusculul poate fi foarte scurt, în funcţie de latitudinea la care vă aflaţi şi de perioada din an, astfel că este posibil să aveţi la dispoziţie doar câteva minute pentru a profita pe deplin de cea mai bună lumină. Este recomandabil să planificaţi şi să aflaţi de dinainte ora răsăritului şi a apusului, precum şi să găsiţi de dinainte locurile în care vreţi să fotografiaţi.
De asemenea, ţineţi cont de faptul că este posibil să apară îngheţ şi rouă, aşa încât este de dorit să aveţi la dumneavoastră haine călduroase sau impermeabile. Deşi multe aparate foto şi obiective Canon sunt prevăzute cu etanşări rezistente la intemperii, poate fi util să aveţi la dumneavoastră o umbrelă solidă pentru a menţine echipamentul uscat.