NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Cum să realizaţi fotografii de la distanţă şi de ce v-aţi dori asta

Pentru fotografii cu natură sălbatică, scene nocturne şi peisaje, precum şi autoportrete, este important să învăţaţi cum să controlaţi aparatul foto de la distanţă. Iată un ghid rapid care prezintă avantajele fotografierii de la distanţă şi explică cum să procedaţi.
O femeie în rochie galbenă pozează pe o pasarelă arcuită, cu un aparat Canon EOS R10 pe un mic trepied pregătit s-o fotografieze.

Fotografierea de la distanţă poate părea o tehnică avansată, dar este mult mai simplă decât credeţi şi are câteva avantaje majore. Aflaţi din acest ghid util cum funcţionează, când să o folosiţi şi cum va avantaja diferitele tipuri de fotografie.

Ce înseamnă fotografierea de la distanţă?

Un utilizator ţine un smartphone cu aplicaţia Canon Camera Connect, afişând aceeaşi imagine ca pe ecranul aparatului foto Canon din spate.

Probabil că aveţi deja kitul de care aveţi nevoie pentru fotografierea de la distanţă – o gamă largă de aparate foto Canon pot fi controlate folosind aplicaţia gratuită Canon Camera Connect pe smartphone sau tabletă.

Fotografierea de la distanţă înseamnă să controlaţi aparatul foto şi declanşatorul de pe alt dispozitiv, în loc să folosiţi comenzile de pe aparat. Soluţia tradiţională era un cablu de declanşator la distanţă care putea fi conectat la aparatul foto, dar acum este posibil controlul wireless. O gamă largă de aparate foto Canon au conectivitate Wi-Fi, iar modelele recente, inclusiv toate aparatele foto din sistemul EOS R, au şi Bluetooth. Cu aplicaţia Canon Camera Connect, aveţi opţiunea de a controla o gamă largă de setări şi de a acţiona declanşatorul direct de pe smartphone sau tabletă.

Când să folosiţi declanşarea de la distanţă?

Folosirea unui declanşator la distanţă are mai multe avantaje. În primul rând, pentru că nu atingeţi fizic aparatul foto, dispare riscul de tremur la apăsarea butonului, prevenind mişcarea aparatului şi oferindu-vă cele mai clare imagini. În al doilea rând, este util şi pentru a surprinde fotografii care pot fi greu de încadrat când ţineţi aparatul foto în mână, inclusiv fotografii de grup care vă includ sau imagini cu animale sălbatice retrase.

Fotografierea de la distanţă este un instrument util pentru multe genuri fotografice, precum următoarele:

O fotografie cu expunere lungă a unui râu într-o vale abruptă, realizată cu un aparat Canon PowerShot G5 X Mark II. Expunerea prelungită face apa să arate ca o ceaţă lăptoasă, în timp ce restul scenei este clar.

Aici, expunerea prelungită a estompat apa curgătoare, menţinând clar restul scenei. Pentru acest efect, este important ca aparatul foto să nu se mişte, aşa că este foarte util să puteţi acţiona butonul declanşator fără să atingeţi aparatul. Imagine realizată cu un aparat Canon PowerShot G5 X Mark II la 8 s, f/11 şi ISO 125. © James North

Fotografierea de la distanţă a peisajelor

Acţionarea de la distanţă a declanşatorului este ideală când fotografiaţi peisaje folosind un trepied, mai ales dacă utilizaţi expuneri lungi, deoarece puteţi preveni mişcarea aparatului prin faptul că nu trebuie să îl atingeţi. Când realizaţi filmări cu redare accelerată, este bine să nu mişcaţi aparatul foto şi să nu schimbaţi încadrarea, deoarece aceasta ar face filmarea sacadată. Cu aplicaţia Canon Camera Connect, posibilitatea de a schimba setările de pe un smartphone între imagini înseamnă şi că nu trebuie să reveniţi la aparatul foto sau să verificaţi pozele pe ecranul acestuia. Puteţi adăuga chiar şi evaluări cu stele folosind dispozitivul mobil pentru a simplifica selectarea, distribuirea şi procesarea.

Un deget atinge o fotografie cu o bufniţă în aplicaţia Canon Camera Connect pe ecranul unui smartphone.

Este uşor să focalizaţi când fotografiaţi de la distanţă folosind aplicaţia Canon Camera Connect pe smartphone. Atingeţi zona de pe ecran pe care doriţi să focalizeze obiectivul şi urmăriţi cum subiectul apare în cadru.

Fotografierea de la distanţă a naturii sălbatice

Captura de la distanţă este ideală când fotografiaţi sau filmaţi subiecţi sfioşi sau retraşi, precum animalele sălbatice. Puteţi plasa aparatul foto în cel mai bun loc, chiar dacă ar fi periculos sau incomod să staţi acolo, apoi vă puteţi ascunde ca să nu speriaţi subiecţii sau să le perturbaţi comportamentul natural. Fotografierea de la distanţă este excelentă pentru prim-planuri şi fotografii macro cu subiecţi minusculi, unde şi cea mai uşoară mişcare a aparatului foto ar fi amplificată, stricând cadrul sau mutând focalizarea de pe subiect. Acelaşi lucru se aplică dacă folosiţi tehnica de bracketing la focalizare pentru a realiza o serie de fotografii macro cu focalizare pe diferite părţi ale subiectului, pentru a le combina într-o singură imagine mai clară – păstrarea stabilităţii aparatului foto este esenţială. Din nou, deoarece puteţi schimba setările şi examina imaginile de pe smartphone sau chiar mări vizualizarea pentru a verifica focalizarea, nu este nevoie să reveniţi permanent la aparatul foto şi să stricaţi scena. Odată surprinsă imaginea perfectă, opţiunea de etichetare geografică – adăugarea datelor despre locaţie în imagine de pe smartphone folosind aplicaţia Canon Camera Connect – vă va oferi o înregistrare clară a locului în care aţi văzut un animal rar.

Cineva foloseşte un smartphone pentru a regla de la distanţă setările unui aparat foto Canon, cu o scenă la apus pe ecran.

Fotografia nocturnă şi în condiţii de lumină redusă impune expuneri lungi, iar controlul de la distanţă este de nepreţuit şi aici, făcând posibilă surprinderea de imagini fără riscul de a mişca aparatul foto când acţionaţi butonul declanşator.

Astrofotografia folosind fotografierea de la distanţă

În cazul astrofotografiei, adeseori va trebui să alegeţi expuneri foarte lungi, între 30 de minute şi câteva ore. Posibilitatea de a fotografia de la distanţă înseamnă că nu veţi mişca aparatul când acţionaţi declanşatorul, lucru esenţial pentru imagini clare cu cerul. Mai mult, puteţi fi la distanţă mare de aparatul foto, poate la căldură în maşină sau la adăpost în timp ce aşteptaţi să se încheie expunerea. Pentru astrofotografie nu este în general nevoie să ajustaţi multe setări, dar dacă vreţi să faceţi acest lucru sau chiar să treceţi de la focalizarea automată la cea manuală, puteţi face totul de la distanţă. În plus, puteţi ţine ecranul LCD al aparatului foto închis, ceea ce înseamnă mai puţină lumină nedorită care să strice expunerea.

Un grup de adulţi şi copii stau împreună la o masă; bărbatul din stânga îşi foloseşte smartphone-ul ca să acţioneze butonul declanşator al aparatului foto Canon de pe masa din prim-plan.

Autoportretele creative şi fotografiile de grup devin posibile când folosiţi aplicaţia Canon Camera Connect pentru a încadra perfect pe toată lumea şi a schimba setările din aplicaţie.

Fotografie făcută cu un aparat foto Canon EOS R10 folosind declanşarea de la distanţă, prezentând o femeie în rochie galbenă într-un cadru decorat din Sevilla.

Folosirea aplicaţiei Canon Camera Connect pentru a fotografia de la distanţă înseamnă şi că poţi surprinde o scenă care te include. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 35 mm, 1/2000 s, f/5,6 şi ISO 12800. © Diana Millos

Portrete cu mâinile libere

Dacă vreţi să vă încercaţi talentul la autoportrete creative, fotografierea de la distanţă este ideală. Încadraţi-vă uşor şi verificaţi dacă în poză apare tot ceea ce doriţi. Deoarece puteţi schimba diverse setări, precum deschiderea diafragmei, puteţi experimenta cu diferite efecte fără a vă deranja compoziţia mergând înapoi la aparatul foto. În plus, fotografierea de la distanţă este foarte utilă pentru poze de grup, deoarece puteţi vedea dacă toată lumea este în cadru (şi zâmbeşte) fără a deranja scena. Examinaţi pe loc fiecare imagine şi reglaţi setările după caz sau rugaţi oamenii să se mute în locuri mai bune înainte ca grupul să se disperseze.

Când faceţi o şedinţă foto în studio, puteţi controla aparatul foto de pe calculator folosind software-ul Canon EOS Utility, care vă oferă un ecran şi mai mare decât dispozitivul mobil – vă vom oferi mai mult detalii în curând.

De ce aveţi nevoie pentru fotografia de la distanţă?

O femeie într-o rochie galbenă îngenunchează să ajusteze setările unui aparat foto Canon EOS R10 aşezat pe un trepied.

Controlul aparatului foto de la distanţă vă permite să realizaţi autoportrete din unghiuri neobişnuite – configuraţi aparatul şi intraţi apoi în cadru, verificaţi compoziţia şi reglaţi setările folosind aplicaţia Canon Camera Connect, apoi faceţi fotografia când sunteţi gata. Un trepied este ideal, dar dacă nu aveţi unul, puteţi aşeza aparatul foto pe orice suprafaţă stabilă.

Canon oferă o serie de accesorii din care puteţi alege pentru fotografiere de la distanţă. Comutatorul de la distanţă Canon RS-60E3 este un declanşator cu cablu de 60 cm pentru aparatele foto EOS cu o mufă de tip E3, iar comutatorul de la distanţă RS-80N3 este un declanşator de 80 cm pentru aparate foto EOS cu mufă de tip N3. Telecomanda cu temporizator TC-80N3 (care poate avea nevoie şi de adaptorul de telecomand RA-E3) vă permite să faceţi poze la intervale regulate pentru proiectele cu redare accelerată, fără a atinge aparatul foto.

Cât despre soluţii wireless, telecomanda Canon RC-6 funcţionează pe distanţe de până la 5 metri cu infraroşu. Telecomanda wireless Canon BR-E1 funcţionează cu aparatele foto EOS compatibile cu Bluetooth la distanţe de până la 5 metri.

Cu toate acestea, probabil că aveţi deja kitul necesar pentru fotografierea de la distanţă. Aplicaţia Canon Camera Connect poate fi descărcată gratuit pentru utilizatorii iOS şi Android şi poate fi configurată rapid pe smartphone sau tabletă. Este compatibilă cu foarte multe aparate foto Canon – nu doar cu cele mai recente aparate mirrorless, dar şi cu câteva aparate DSLR şi modele PowerShot compacte.

Unele dintre funcţionalităţile aplicaţiei funcţionează prin Bluetooth, dar altele necesită conexiune Wi-Fi, aşadar activaţi-le pe ambele pe dispozitivul mobil ca să profitaţi la maximum de aplicaţie.

Cum să folosiţi aplicaţia Canon Camera Connect pentru fotografiere de la distanţă

Conectarea la aparatul foto este un proces simplu, iar instrucţiunile pe ecran din aplicaţie vă vor ghida pe parcurs. Odată conectat, veţi avea mai multe opţiuni de explorat, în funcţie de modelul aparatului foto, precum fotografierea de la distanţă, adăugarea de evaluări cu stele pentru fotografii şi transferul imaginilor şi videoclipurilor pentru a le trimite altor persoane.

Ar trebui să vedeţi o opţiune numită fotografiere de la distanţă cu vizualizare live, care vă va arăta un feed live cu exact ce vede aparatul foto. De acolo, puteţi ajusta setările, precum punctul de focalizare, timpul de expunere, deschiderea diafragmei, sensibilitatea ISO, nivelul de alb, temporizatorul, măsurarea şi altele. Merită să vă familiarizaţi cu interfaţa când o configuraţi pentru prima dată.

Veţi vedea şi un buton mare şi alb pe ecran, pe care îl puteţi atinge pentru a fotografia. Dacă vreţi să înregistraţi conţinut video, activaţi pictograma video din partea de sus a ecranului pentru a trece la modul film.

Aplicaţia Canon Camera Connect este şi un centru pentru alte aplicaţii utile pentru aparatul foto, precum image.canon pentru transferul şi stocarea de imagini în cloud, permiţându-vă astfel să găsiţi cele mai recente instrumente într-un singur loc. Cu EOS R3, PowerShot ZOOM şi alte aparate foto EOS lansate după 2022, puteţi actualiza firmware-ul aparatului şi prin aplicaţia Canon Camera Connect, ca să rămâneţi la curent mai uşor ca niciodată cu cele mai recente îmbunătăţiri şi funcţii noi.

Cum focalizaţi la fotografierea de la distanţă?

Trei capturi de ecran din aplicaţia Canon Camera Connect, arătând cum să ajustaţi punctul de focalizare, folosind exemplul unui prim-plan cu un măr verde.

Folosiţi aplicaţia Canon Camera Connect pentru a comuta rapid între focalizarea manuală şi cea automată şi setaţi punctul de focalizare în funcţie de imaginea dorită.

Este uşor să focalizaţi din aplicaţia Canon Camera Connect. Puteţi atinge ecranul pentru a schimba punctul AF şi veţi descoperi că obiectivul focalizează automat acolo unde plasaţi punctul de focalizare.

Se acceptă şi focalizarea manuală, care poate fi utilă pentru fotografiile de prim-plan şi macro în care vreţi să rafinaţi focalizarea pe subiect. Alt avantaj este că puteţi comuta de la focalizarea automată la cea manuală fără să reveniţi la aparatul foto şi să folosiţi comutatorul de pe obiectiv – puteţi să apăsaţi butonul de focalizare manuală din aplicaţie şi să folosiţi săgeţile pentru a ajusta focalizarea manuală.

Cum fotografiaţi de la distanţă folosind software Canon EOS Utility?

Un laptop pe o masă în aer liber, lângă un aparat foto pe un trepied; ecranul arată feedul de imagini de pe aparat şi setările într-o parte.

Dacă lucraţi cu o configuraţie mai formală, cu laptopul la îndemână, EOS Utility de la Canon vă oferă o previzualizare live şi posibilitatea de a regla setările de la distanţă, la o scară mai mare decât ecranul telefonului.

În plus, puteţi fotografia de la distanţă nu doar de pe smartphone. Există şi alte moduri care pot fi mai potrivite, în funcţie de nevoile dumneavoastră.

EOS Utility este un software Canon pentru calculator care permite fotografierea de la distanţă. Poate fi folosit wireless sau prin conexiune USB, permite control extins asupra aparatului foto, iar imaginile se pot salva direct pe calculator sau cardul de memorie. Aceasta poate fi o opţiune foarte bună într-un mediu de studio, deoarece vă ajută să vedeţi imaginile pe ecranul mai mare al calculatorului, să ajustaţi setările şi să asiguraţi o încadrare perfectă în previzualizarea live, folosind grilele şi instrumentele de compoziţie. Îl puteţi folosi împreună cu software-ul Canon Digital Photo Professional pentru a edita şi a evalua fotografiile realizate de la distanţă.

Dacă vreţi să folosiţi aparatul foto ca pe o cameră web, EOS Webcam Utility este o opţiune excelentă. Este compatibil cu o gamă largă de aparate foto Canon şi este conceput pentru a vă ajuta să folosiţi aparatul foto pentru streaming live şi apeluri video, fiind excelent totodată pentru transmisii şi înregistrări video.

Orice model de aparat foto aţi avea şi orice tip de fotografie vă interesează, Canon vă oferă moduri de a fotografia sau filma de la distanţă. De ce să nu încercaţi fotografierea de la distanţă?

Astrid Pitman

Produse conexe

Articole conexe

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

    Controlul expunerii

    Familiarizaţi-vă cu setările pentru diafragmă, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO.

  • FOTOGRAFIA NOCTURNĂ

    Fotografierea cerului nopţii

    Tehnici esenţiale pentru fotografierea stelelor noaptea, inclusiv redare accelerată şi imagini cu mişcarea stelelor.

  • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE / ÎN AER LIBER

    Sfaturi pentru fotografierea în condiţii meteo extreme

    De la protejarea echipamentului până la a avea grijă de dumneavoastră, iată principalele noastre sfaturi şi trucuri pentru a învăţa să fotografiaţi în condiţii meteo extreme.

  • FOTOGRAFIA CU REDARE ACCELERATĂ

    Surprinderea mişcării în videoclipuri cu redare accelerată

    Tehnici infailibile pentru filmările cu redare accelerată timelapse, hyperlapse şi cu încetinitorul.