Jucându-vă cu timpul şi mişcarea în filmări, puteţi dezvălui o lume ascunsă vederii în mod normal – încetiniţi o acţiune rapidă sau acceleraţi evenimente care durează mai mult timp, precum răsăritul soarelui sau norii care plutesc pe cer. Aici, realizatorul de filme specializat Matthew Vandeputte ne prezintă tehnicile sale de filmare pe întreg spectrul temporal, de la videoclipuri redate cu încetinitorul la filmări cu redare accelerată timelapse şi hyperlapse.
Toate aceste tehnici se bazează pe rata de cadre. Aceasta stabileşte viteza de înregistrare şi redare pentru filmări, exprimată în cadre pe secundă (cps). Cele mai folosite viteze standard de înregistrare şi de redare sunt 25 cps şi 30 cps. Filmele sunt de obicei la 24 cps, aşadar o rată de 25 cps conferă un aspect mai „cinematografic”, în timp ce una de 30 cps arată mai clar şi este preferată adesea pentru a surprinde sporturi şi subiecte de ştiri cu mişcare rapidă, de exemplu.
Nu contează pe care o alegeţi, dar în mod normal rata de cadre a înregistrării şi a redării trebuie să fie aceeaşi. Pentru a produce filmări cu încetinitorul, trebuie să înregistraţi la o rată de cadre mai rapidă – dacă înregistraţi la 50 cps, de exemplu, şi redaţi filmarea la 25 cps, atunci orice mişcare va fi prezentată la jumătate din viteză.
Pentru a accelera trecerea timpului, trebuie să înregistraţi la o rată de cadre mai lentă. Dacă realizaţi 25 de cadre individuale într-o perioadă mai lungă de timp şi apoi le redaţi la 25 cps, puteţi condensa minute, ore şi chiar zile într-o singură secundă de filmare. Iată cum sunt create videoclipurile cu redare accelerată timelapse şi hyperlapse. Un hyperlapse este un tip de film cu redare accelerată în care poziţia aparatului foto se schimbă. Pentru tehnica timelapse se foloseşte de obicei cu un trepied sau un glisor pentru controlul mişcării, astfel încât aparatul să rămână aproape în acelaşi punct, însă în cazul filmărilor hyperlapse, poziţia aparatului foto este schimbată de la un cadru la altul.