Trees reflect in a lake in Scotland with a mountain in the background

FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

Fotografia cu redare accelerată aduce peisajele la viaţă

Fotografia cu redare accelerată presupune captura a sute sau chiar mii de imagini statice, care sunt redate în succesiune pentru a crea un videoclip cu efect de timp comprimat. O formă de artă fermecătoare, vă poate ajuta să daţi o nouă viaţă fotografiei peisagistice tradiţionale. „Fotografia cu redare accelerată vă permite să vedeţi un potenţial nou al unui peisaj”, spune Alex Nail, un fotograf profesionist de peisaje şi realizator de filme cu redare accelerată care produce imagini pentru organizaţii precum Visit Britain şi Woodland Trust.
„Cu fotografiile de peisaj poate fi dificil să atrageţi spectatorul, însă de îndată ce includeţi mişcare, scena prinde viaţă. Dacă sunteţi afară într-o zi frumoasă de vară, lumina puternică poate să nu fie foarte bună pentru fotografii, dar atunci când vedeţi că norii se adună sau trec uşor pe cer, este oportunitatea perfectă să fotografiaţi cu redare accelerată.”
Un răsărit, un izvor curgând, valuri pe ţărmul mării sau chiar traficul pe o stradă din oraş pot fi transformate în imagini fascinante, pentru care durează doar câteva minute să faceţi setările şi să le fotografiaţi.
Utilizând Canon EOS RP, un aparat foto mirrorless full frame mic, uşor şi intuitiv, ideal pentru creativitate în mişcare, Alex îşi împărtăşeşte cele cinci sfaturi de top pentru fotografierea peisajelor cu redare accelerată.

1. Începeţi cu echipamentul potrivit

Snow blows through the air creating a mist, covering a mountain in front of a river.
Pentru Alex, aparatul foto Canon EOS RP mic, uşor şi puternic a fost ideal pentru fotografierea cu redare accelerată a peisajelor în locaţii izolate.

Pentru a fotografia peisaje cu redare accelerată, Alex foloseşte un trepied, un obiectiv cu zoom grandangular sau din gama medie şi de obicei un intervalometru pentru a seta intervalul dintre cadre. Cu toate acestea, mai multe aparate foto Canon sunt prevăzute cu un intervalometru încorporat şi un mod de filmare cu redare accelerată, inclusiv EOS 250D, EOS 90D, EOS M6 Mark II, EOS 6D Mark II şi EOS RP, toate acestea putând filma cu redare accelerată în 4K. EOS RP vă permite să fotografiaţi la intervale de o secundă sau mai mult cu o durată totală de până la 3.600 de cadre, în 4K UHD sau Full HD, şi simplifică procesul: doar configuraţi aparatul, decideţi ce interval vă doriţi între cadre şi cât de mult timp vreţi să fotografiaţi, iar aparatul foto se ocupă de restul, îmbinând imaginile laolaltă într-o secvenţă video pe aparatul foto.

„Cu Canon EOS RP, puteţi pur şi simplu configura aparatul, iar acesta va face totul pe măsură ce scena se schimbă în faţa dvs.”, spune Alex.

Alex îşi combină aparatul foto Canon EOS RP cu un obiectiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM. „Acest obiectiv este ideal pentru fotografia cu redare accelerată deoarece oferă distanţe focale foarte utile. Fotografiez multe dintre peisajele cu redare accelerată la o distanţă focală de 24 mm, dar acest obiectiv îmi oferă o rază de acţiune extinsă pentru scene mai îndepărtate”, spune el. Alături de obiectivele RF de generaţie următoare, Canon EOS RP este compatibil şi cu gama de obiective EF şi EF-S de la Canon cu ajutorul unui adaptor de montură EF-EOS R.

2. Configuraţi-vă aparatul foto

Tehnologia de stabilizare a imaginii echivalentă cu 5 stopuri a obiectivului Canon RF 24-105mm F4L IS USM este benefică atunci când fotografiaţi cu aparatul foto în mână, însă Alex ne sfătuieşte să folosim un trepied pentru fotografiile cu redare accelerată. „Dacă obiectivul dvs. are un comutator pentru stabilizatorul de imagine, nu uitaţi să dezactivaţi IS când utilizaţi un trepied, deoarece acesta poate cauza devieri”, spune el. Selectarea modului de filmare cu redare accelerată pe Canon EOS RP va dezactiva sistemul IS al obiectivului.

Pentru a mări claritatea şi consecvenţa, Alex recomandă şi blocarea setărilor. „Întotdeauna sunt luat pe nepregătite când uit să trec în modul manual. Dacă se schimbă scena sau nivelul luminii sau dacă există cea mai mică schimbare de focalizare, acest lucru poate cauza probleme, aşa că blocaţi totul – aparatul foto şi setările – şi focalizaţi manual.” Setaţi pur şi simplu comutatorul AF/MF al obiectivului la MF.

3. Familiarizaţi-vă cu expunerea

Peisajele se bazează pe lumină naturală, care se poate schimba rapid în doar câteva secunde, aşa că expunerea are un rol semnificativ în fotografia cu redare accelerată. Atunci când nu fotografiază cu soarele în faţă, Alex fotografiază răsăriturile şi apusurile în modul prioritate de diafragmă, ceea ce înseamnă că aparatul foto setează automat timpul de expunere în funcţie de lumină. „Schimbările de expunere dintre cadre sunt foarte mici”, spune el, „aşa că există mai puţină pâlpâire decât v-aţi aştepta.” Cu toate acestea, dacă doriţi să capturaţi schimbările naturale ale expunerii, Alex sugerează trecerea în modul manual. „Acesta este de fapt cel mai uşor mod de a fotografia cu redare accelerată, deoarece puteţi să-l configuraţi şi să uitaţi de el.”

În modul Filmare cu redare accelerată al aparatului Canon EOS RP, puteţi face o fotografie de test pentru a evalua setările de expunere înainte de a apăsa butonul de filmare pentru a începe să înregistraţi secvenţa cu redare accelerată.

4. Alegeţi o durată adecvată scenei

Pentru a stabili intervalul dintre fotografii, gândiţi-vă la cât de repede se va schimba scena. Apa care curge, valurile de la malul mării şi traficul auto se mişcă destul de repede, aşa că intervalele mai scurte vor surprinde scena fără schimbări bruşte, deranjante. Pentru norii care se mişcă rapid într-o zi cu vânt, un interval între 1 secundă şi 4 secunde ar trebui să fie potrivit.

Pentru a crea un clip de patru până la şase secunde, Alex îşi propune să filmeze între 10 şi 12 secunde – „nu ai de unde să ştii exact când se va întâmpla partea cea mai interesantă”, explică el. Dacă avansaţi la crearea manuală a unei filmări cu redare accelerată în software, puteţi creşte şi viteza redării, iar „dublarea numărului de cadre vă permite şi să dublaţi viteza dacă observaţi că redarea accelerată se schimbă prea lent.” Cele mai multe dintre secvenţele lui Alex încep cu circa 300 de cadre, ceea ce îi oferă 12 secunde de înregistrare atunci când sunt redate la 25 de cadre pe secundă (cps).

Pe măsură ce vă dezvoltaţi abilităţile, Alex recomandă experimentarea cu tranziţiile de la asfinţit, iar apoi cu cerul înstelat. „Pentru a fotografia cu redare accelerată cerul nopţii şi a vedea stelele rotindu-se în jurul lui Polaris, fotografiaţi la intervale de 40 de secunde cu un timp de expunere de 30 de secunde”, spune el. „Veţi avea nevoie de o perioadă mult mai lungă decât pentru fotografierea norilor.”

Durata de viaţă a bateriilor este cu siguranţă un lucru de luat în considerare atunci când fotografiaţi toată noaptea. „Am descoperit că bateriile Canon sunt foarte fiabile, chiar dacă este frig”, spune Alex, dar reţineţi că, în condiţii de frig, capacitatea bateriei scade. Pentru a fotografia mai mult timp sau toată noaptea cu Canon EOS RP, poate fi necesar să conectaţi aparatul foto la o sursă de alimentare utilizând accesorii opţionale precum adaptorul c.a. AC-E6N, kitul deconectare c.c. DR-E18 sau kitul adaptor c.a. ACK-E18.

5. Creaţi o compoziţie captivantă

Taken on a craggy outcrop, the misty valley can be seen below

Atunci când fotografiază peisaje, Alex preferă elemente vizuale puternice în prim-plan, precum stânci, copaci sau apă, însă compunerea unor fotografii cu redare accelerată necesită o abordare diferită. „Realizarea unor înregistrări de succes cu redare accelerată presupune simplificarea cadrului pentru a-i scoate în evidenţă calităţile. Când realizez fotografii, sunt foarte precis în privinţa compoziţiei, dar în cazul celor cu redare accelerată fotografiez puţin mai amplu, pentru că nu poţi anticipa ce se poate întâmpla – iar apoi, la post-procesare pot decupa imaginea dacă doresc. Obiectivul Canon RF 24-105mm F4L IS USM este ideal: pot realiza fotografii ample, dar dacă scena impune un cadru mai strâns, de exemplu, când luna sau soarele coboară sub linia orizontului, pot face şi acest lucru.”

Aşadar, data viitoare când sunteţi în aer liber, căutaţi oportunităţi de a aduce peisajul la viaţă – crearea unei filmări cu redare accelerată nu trebuie să necesite mai mult timp decât aţi petrece setând aparatul pe un trepied pentru o fotografie a unui peisaj, iar un aparat foto cu mod de filmare cu redare accelerată precum Canon EOS RP face totul foarte uşor.



Articol scris de Natalie Denton

Articole conexe
A female photographer stands on rocks in shallow water photographing a lake surrounded by mountains

FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

Provocarea obiectivelor pentru peisaje

Profesionista Verity Milligan îşi împărtăşeşte experienţa de fotografiere a unor peisaje creative cu două obiective uşoare.

Filmmaker Matthew Vandeputte uses his camera from an elevated position among city buildings. © Pete Jobson

FOTOGRAFIA CU REDARE ACCELERATĂ

Surprinderea mişcării în videoclipuri cu redare accelerată

Tehnici infailibile pentru filmările cu redare accelerată timelapse, hyperlapse şi cu încetinitorul.

Create light trails

FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

Creaţi dâre de lumină

Cum să utilizaţi expunerea prelungită pentru a crea dâre de lumină: sfaturi de la câştigătorul concursului Canon Redline Challenge.

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile