FOTOGRAFIA STRADALĂ

Fotografierea de portrete stradale

Fotograful Kym Moseley explică importanţa pregătirii, profesionalismului şi imprimării pentru realizarea de portrete ale unor necunoscuţi.
Un smartphone pe care se vede aplicaţia SELPHY Photo, o imprimantă albă Canon SELPHY Square QX10, un pachet de hârtie pentru imprimată şi mai multe fotografii cu portrete aşezate pe o masă din lemn, fotografiate de deasupra.

Fotografierea oamenilor pe care îi întâlniţi pe stradă poate fi o experienţă dificilă, însă nu trebuie să fie aşa, spune faimosul creator de conţinut Tik Tok şi fotograf/videograf Kym Moseley, care a adunat peste 180.000 de urmăritori pe platforma de socializare.

Kym cunoaşte destul de bine portretistica stradală. De fapt, abordarea oamenilor necunoscuţi şi solicitarea acordului acestora de a li se realiza portretul a contribuit într-o măsură imensă la succesul său online. A descoperit că deşi unii se sfiesc să fie fotografiaţi, alţii se simt încântaţi când sunt întrebaţi şi se vor lăsa fotografiaţi de el cu plăcere, mai ales dacă se oferă să le ofere fotografia ulterior, astfel încât să obţină ceva în schimb.

În acest articol, Kym, care foloseşte un aparat foto Canon EOS R6, discută despre cum şi-a dezvoltat curajul de a aborda oamenii, beneficiile acceptării imprevizibilului şi valoarea feedbackului onest. De asemenea, demonstrează modul în care, cu o imprimantă Canon SELPHY Square QX10, puteţi nu doar să arătaţi subiecţilor dumneavoastră o fotografie pe ecranul LCD al aparatului foto, ci mai degrabă să le oferiţi fotografia imprimată, pe care să o păstreze pentru a-şi aminti de experienţă.

Geanta de echipamente şi setările

Un aparat foto Canon EOS R6 pe capacul unui recipient stropit cu vopsea colorată.

Când realizează portrete stradale, vedeta Tik Tok Kym Moseley foloseşte aparatul foto Canon EOS R6 şi atât obiective cu zoom, cât şi obiective cu distanţă focală fixă, printre care Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM şi Canon RF 16mm F2.8 STM. „Pierderea unei ocazii de a fotografia pentru că nu ai echipamentul potrivit este ceva prea dureros de suportat”, spune el.

Mulţi fotografi începători îşi doresc să nu care prea mult; în acest scop, Kym recomandă câteva dintre obiectivele sale preferate, cum ar fi Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM şi Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM.

Kym fotografiază cu un aparat foto Canon EOS R6, pe care l-a ales pentru capacitatea sa 4K, timpul de expunere scurt şi focalizarea automată – funcţii esenţiale pentru fotografia de portret. Pentru portrete, lui Kym îi place să estompeze fundalul pentru a atrage atenţia asupra subiectului său.

„Indiferent de ce obiectiv folosesc, voi alege întotdeauna cea mai mică profunzime a câmpului, iar celelalte setări le voi ajusta în funcţie de aceasta”, explică el. „Deschiderea diafragmei rămâne întotdeauna la f/2,8 sau f/1,8, în funcţie de obiectiv. Următoarea prioritate este valoarea ISO, pe care încerc să o menţin la 100, apoi reglez timpul de expunere în funcţie de aceasta. În plină zi, cel mai probabil voi folosi un timp de expunere de 1/2000 s, cu ISO 100 şi f/2,8, iar apoi, pe măsură ce se întunecă, timpul de expunere va deveni mai lung.”

Pentru a-şi întregi kitul de portretistică stradală, Kym a adăugat imprimanta portabilă Canon SELPHY Square QX10 în geanta sa de echipamente, astfel încât să poată fotografia, imprima şi oferi fotografii din mers.

Cum să alegeţi subiecţii

Un bărbat cu barbă albă îngrijită, îmbrăcat cu o haină de piele, ochelari coloraţi şi o căciulă împletită, stă pe o bancă, în profil.

Când Kym i-a dat bărbatului o fotografie imprimată care-l înfăţişa, acesta a răspuns simplu: „Frumos. Îmi place!”, ceea ce l-a amuzat pe Kym. „M-au atras barba şi căciula bărbatului”, spune el. „Pur şi simplu părea misterios, ca şi cum ar fi avut multe poveşti de spus. Mi-ar plăcea să fac această fotografie alb-negru.” Aplicaţia Canon SELPHY Photo Layout vă oferă posibilitatea de a converti o fotografie în alb-negru înainte de a o imprima. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 la 51 mm, 1/250 s, f/2,8 şi ISO 1250. © Kym Moseley

O femeie cu păr blond lung, purtând o haină roşu deschis peste o uniformă neagră, stă lângă un gard de fier negru, privind spre aparatul foto.

Kym îşi aminteşte că a remarcat uniforma acestei femei şi apoi a observat că vorbea cu prietena ei. „Părea foarte vorbăreaţă şi energică”, spune el. „Era interesant de observat reacţia ei – se vedea că nu se simţea confortabil să fotografieze în uniformă.” Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 la 40 mm, 1/320 s, f/2,8 şi ISO 1250. © Kym Moseley

Mergeţi la o plimbare în orice oraş şi veţi observa imediat că aveţi de ales din nenumărate posibilităţi de a fotografia oameni. Indiferent ce vă atrage la o anumită persoană, este ceva ce ţine numai de dumneavoastră; alegerea unui subiect este incredibil de subiectivă.

Kym începe prin a căuta oameni care par că se vor opri pentru o fotografie. „Nu abordez oamenii care sunt evident grăbiţi sau care poartă căşti”, spune el. „Nu vreau să deranjez oamenii.”

„La început, am încercat cu toată lumea, aşa că am învăţat cum arată oamenii care probabil că se vor opri pentru a fi fotografiaţi”, continuă el. „În al doilea rând, aceştia trebuie să aibă o caracteristică fizică unică. Trebuie să mi se pară interesanţi – trebuie să existe ceva cu care să iasă în evidenţă. Am remarcat acest bărbat alb cu păr roşcat aranjat în stil afro care se apropia de un copac verde închis şi pur şi simplu am simţit că trebuie să-l opresc. Ştiam că verdele închis şi părul lui vor ieşi în evidenţă şi am avut dreptate; acel videoclip a fost vizualizat de aproape 300.000 de ori.”

În principiu, trebuie să găsiţi ceva ce vă interesează. Pentru Kym, aceasta „nu înseamnă frumuseţea tipică; trebuie să mă facă să simt ceva.”

Cum să abordaţi necunoscuţii

Un bărbat într-o geacă inedită cu model şi păr închis prins în coc stă cu mâinile în buzunare şi cu capul întors într-o parte.

Kym caută în permanenţă ocazii de a fotografia portrete. „Mi-au plăcut foarte multe geaca şi părul acestui bărbat”, spune el. „Părea abordabil şi, mai exact, părea că aşteaptă pe cineva, aşa că nu ar fi putut spune că se grăbeşte undeva”. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 la 70 mm, 1/400 s, f/2,8 şi ISO 500. © Kym Moseley

O tânără cu păr şaten lung ce poartă un palton gros, cu căşti mari la gât, zâmbeşte rezervat la aparatul foto.

„Ceea ce m-a făcut să mă opresc a fost expresia acestei fete”, spune Kym. „Părea foarte abordabilă şi într-un fel mi-a lăsat impresia că este retrasă şi timidă, iar asta m-a atras. Voiam s-o scot din cochilie.” Fotografie realizată cu un aparat Canon EOS R6 la 67 mm, 1/320 s, f/2,8 şi ISO 1250. © Kym Moseley

Înainte de a aborda oamenii, Kym recomandă să vă pregătiţi mental spunându-vă: „Nu are o aşa mare importanţă decât pentru dumneavoastră. Nimeni nu crede că sunteţi atât de ciudat pe cât credeţi dumneavoastră că aţi părea!”

După ce identifică un potenţial subiect, de obicei se prezintă spunând: „Bună, lucrez la un proiect despre fotografierea oamenilor necunoscuţi. Aveţi două minute să vă fac rapid un portret?”

„Ştiu că abordarea aceasta este cel mai bun mod de a linişti pe cineva şi de a-i trezi suficient interesul încât să fie dispus să ajute”, explică el. „Dacă opriţi pe cineva şi nu vă puteţi găsi cuvintele, îşi va pierde răbdarea şi va pleca. Dacă sunteţi timid, exersaţi prefăcându-vă până când reuşiţi. Am făcut acest lucru la început, iar acum sunt mult mai sigur pe mine. Abordez oamenii cu mai multă naturaleţe. Dacă nu sunt hotărâţi, le spun: „La sfârşit, vă pot trimite prin e-mail fotografiile”, adaugă el.

Cum să interacţionaţi cu subiecţii

Un smartphone pe care se vede aplicaţia SELPHY Photo Layout şi o fotografie imprimată cu un portret aşezate pe o masă din lemn, fotografiate de deasupra.

Aplicaţia Canon SELPHY Photo Layout este compatibilă cu imprimantele portabile Canon SELPHY Square QX10 şi SELPHY CP1300 şi vă permite să imprimaţi direct de pe smartphone. De asemenea, oferă mai multe opţiuni de aspect, ceea ce înseamnă că puteţi adăuga mai multe portrete pe aceeaşi coală de hârtie.

Unii fotografi stradali le vor oferi instrucţiuni subiecţilor, iar alţii preferă o abordare mai naturală. Kym preferă să ofere cât mai puţine instrucţiuni. „Încerc să nu ofer prea multe instrucţiuni, deoarece nu vreau să le răpesc prea mult din timp”, spune Kym. „Le ofer un oarecare feedback, însă încerc să nu fiu prea specific. De obicei spun «propun să încercăm altceva» dacă aşa nu este bine, însă nu le cer să facă anumite lucruri, cum ar fi să le spun să pună mâna undeva. Pur şi simplu le spun să meargă dintr-un loc în altul şi folosesc modul de fotografiere în rafală sau pur şi simplu întind pumnul şi îi rog să-l urmărească, astfel încât să îi fac să privească într-un anumit fel, fără a-i atinge. Am învăţat acest lucru din fotografia de nuntă.”

Impresia pe care o faceţi este enorm de importantă şi vă poate chiar crea oportunităţi viitoare. Kym îşi aminteşte când i s-a oferit de muncă după ce a abordat un necunoscut pentru a-l fotografia. „Odată am oprit un om care purta un costum minunat şi am aflat că avea propria firmă de croitorie şi avea nevoie de un videograf. Mi-a cerut datele de contact deoarece i-a plăcut modul în care am interacţionat în timpul scurt petrecut împreună.”

Imprimarea şi oferirea fotografiilor

O imprimantă SELPHY Square QX10 pe o suprafaţă din lemn, cu o fotografie imprimată pe jumătate ieşită din aceasta.

Imprimanta portabilă Canon SELPHY Square QX10 dispune de un încărcător USB util şi imprimă fotografii de 68 x 68 mm durabile, în culori intense şi pline de viaţă.

O mână care ţine un mic portret imprimat al unui tânăr care poartă o geacă inedită cu model, cu capul întors într-o parte.

Puteţi imprima 20 de coli la o singură încărcare, aşa că dacă subiecţii nu sunt mulţumiţi de prima fotografie, puteţi întotdeauna să încercaţi din nou. „Dacă îmi spun că nu le place, încerc să mai fac una”, spune Kym.

După ce realizaţi o fotografie nu puteţi şti niciodată cu siguranţă cum va reacţiona o persoană. Kym a primit destule reacţii, atât pozitive, cât şi negative. „Le arăt întotdeauna oamenilor imaginea mai întâi pe ecranul aparatului foto şi mă ofer să le trimit fotografia”, spune el. „Le cer şi părerea. Pentru mine, sinceritatea este foarte importantă.”

Cu SELPHY Square QX10, Kym beneficiază de un avantaj suplimentar în activitatea sa, deoarece îi poate oferi subiectului său ceva care să-i rămână. „Imprimanta SELPHY Square QX10 a fost cu adevărat rapidă, ţinând cont că imprima o fotografie”, spune el.

Kym a transferat fotografia de pe aparatul foto EOS R6 pe smartphone folosind funcţia Wi-Fi încorporată a aparatului şi apoi a încărcat-o în aplicaţia SELPHY Photo Layout pentru a o imprima. „Întregul proces durează aproximativ 60 de secunde”, spune el. „Sunt încântat că pot imprima o fotografie de calitate bună fără să folosesc cabluri sau să fiu la birou, sau fără să le cere oamenilor să ne întâlnim undeva ulterior pentru a le da o fotografie”, spune el.

Sperăm că sfaturile şi sugestiile lui Kym v-au oferit încrederea de a ieşi pe stradă şi a încerca să realizaţi propriile portrete stradale – nu se ştie niciodată ce aţi putea crea. Nu uitaţi să vă postaţi rezultatele cu hashtagul #FreeYourStory, etichetând @canonemea.

Articol scris de Natalya Paul

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIA STRADALĂ

  Sfaturi pentru portrete stradale

  Cele mai bune sfaturi pentru portrete stradale uimitoare, de la fotograful profesionist Julian Love.

 • FOTOGRAFIA DE MODĂ

  Cum să vă fotografiaţi prietenii ca pe nişte fotomodele

  Fotografa londoneză de modă şi beauty Jade Keshia Gordon oferă 6 sfaturi simple pentru crearea unor fotografii mai stilate pentru reţelele sociale.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Obiectivul perfect pentru portrete

  Ce să luaţi în considerare când alegeţi un obiectiv pentru fotografia portret.

 • PORTRET

  Portrete queer cu emoţii

  Fotograful non-binar Louis Painter despre fotografiile din comunitatea queer.