studio portrait of man in sunglasses

Realizaţi portrete mai bune

Fotografiile portret sunt uşor de realizat, dar dificil de deprins. Am creat câteva sugestii de bază utile pentru a vă transforma fotografiile reuşite într-unele excepţionale – indiferent dacă fotografiaţi surferi urbani, familia şi prietenii.

Fotografiaţi din perspective diferite

Indiferent de persoana pe care o fotografiaţi, nu vă sfiiţi să experimentaţi diferite poziţii de fotografiere. Aşezaţi-vă în genunchi sau pe sol şi încercaţi să vă fotografiaţi subiectul de jos. Sau câştigaţi înălţime urcând cu atenţie pe scări, pentru a vă fotografia subiectul de sus. Dacă persoana pe care o fotografiaţi practică sport, urcă un perete sau face surf pe un râu urban, apropiaţi-vă de acţiune făcând zoom pentru apropiere şi surprindeţi-i expresia. Veţi imprima fotografiei personalitate şi senzaţii puternice.

Fotografiaţi cu o deschidere mare a diafragmei pentru a lăsa să pătrundă mai multă lumină

Când fotografiaţi portrete afară, este ideal să setaţi o deschidere mare a diafragmei camerei (un număr f mic - în jur de f/2,8-f/5,6). Acest lucru vă permite să capturaţi cu o adâncime redusă a câmpului, astfel încât fundalul din spatele subiectului va avea o neclaritate frumoasă. Astfel, subiectul va fi evidenţiat în fotografie.

Utilizaţi un timp de expunere mic, pentru a surprinde momentul

Chiar şi când ştiu că sunt fotografiaţi, oamenii au tendinţa să se mişte mult. Este păcat când o fotografie bună este compromisă de cineva care clipeşte, se încruntă sau se strâmbă.

Pentru a vă asigura că nu se întâmplă aşa şi pentru a preveni neclarităţile nedorite cauzate de mişcare în fotografiile dvs., utilizaţi un timp de expunere scurt – cel puţin 1/125 dintr-o secundă sau mai rapid.

Umpleţi cadrul cu subiectul

Gândiţi-vă unde veţi fotografia subiectul înainte de a începe. Doriţi să realizaţi o fotografie care să redea aglomeraţia urbană, un stil cool minimalist sau multă acţiune? Dacă faceţi zoom in pentru a umple un cadru cu o persoană puteţi crea o fotografie puternică.

Poziţionarea subiectului într-o parte a cadrului şi includerea mediului acestuia - precum o scenă stradală, un câmp verde sau locuinţa acestuia - poate crea, de asemenea, rezultate minunate.

Jucaţi-vă cu fundalurile

În toate fotografiile portret, persoana din fotografie trebuie să fie principalul punct de interes. Totuşi, puteţi schimba radical atmosfera unei fotografii prin modificarea fundalului, pentru a exprima personalitatea sau mediul persoanei. De exemplu, fotografierea unei persoane pe un peron de metrou aglomerat va transmite o altă senzaţie faţă de aceeaşi persoană fotografiată pe o bancă liniştită din parc. Uneori, şi un fundal minimalist, precum un perete sau o perdea simplă, oferă rezultate frumoase. Fiţi îndrăzneţ şi experimentaţi cu diferite fundaluri pentru a vedea care arată mai bine.

Păstraţi naturaleţea portretelor – sau pozaţi cu atitudine

Portretele în care subiectul pozează pot arăta uneori nenaturale, aşadar ţineţi camera la îndemână pentru a captura zâmbetul spontan, concentrarea sau alte expresii faciale ale subiectului.
Sau, dacă doriţi un portret mai teatral, încercaţi să poziţionaţi subiectul în stânga sau dreapta cadrului, pentru a adăuga un punct de interes. Rugaţi-l să nu privească direct spre aparat, pentru a adăuga mister.
Expresia facială a subiectului poate transforma o fotografie portret bună într-una excepţională. Aşadar, experimentaţi diferite stări şi emoţii când fotografiaţi.