FOTOGRAFIA PORTRET

Sfaturi de top pentru crearea unor portrete excelente

Îmbunătăţiţi-vă abilităţile de fotografiere a portretelor cu lista noastră cuprinzătoare a celor mai bune sfaturi şi tehnici pentru fotografia portret.
Un portret din profil al unui bărbat cu bustul gol, într-o cameră slab luminată, privind către aparatul foto.

Fotografierea unor portrete excelente poate fi dificilă. Există multe variabile şi trebuie să vă asiguraţi că lumina este adecvată, că vă apropiaţi de subiect şi că manevraţi aparatul foto suficient de rapid. Este posibilă captarea unor portrete decente cu orice fel de aparat foto, deşi mulţi fotografi preferă să utilizeze un model mirrorless precum Canon EOS R6 sau un aparat DSLR precum Canon EOS 850D, ca să aibă mai mult control şi să îşi exprime flerul creativ.

Oricare ar fi aparatul foto pe care îl aveţi, sperăm că aceste sfaturi vă vor ajuta să realizaţi portrete mai bune – fie că sunt ale prietenilor, membrilor familiei, personajelor interesante pe care le întâlniţi pe stradă sau chiar animalelor.

Alegeţi obiectivul potrivit pentru a vă scoate în evidenţă subiectul

Portretul unei femei care poartă un pulover pe gât de culoarea muştarului şi o jachetă albastră, cu mâna ridicată, astfel încât mâna lasă o umbră pe chipul ei.

Selectaţi obiectivele adecvate pentru portret pentru compoziţia dumneavoastră: distanţe focale mai mari pentru portrete în care apare doar capul sau unghiurile largi pentru portrete care includ şi mediul. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/1250 s, f/4 şi ISO 100. © Ejiro Dafé

O femeie care poartă o jachetă în carouri negru cu mov şi cu mâneci albe stă de o parte a scărilor, privind printre stâlpii albi de lemn.

Pe lângă alegerea echipamentului corect pentru fotografia dumneavoastră, puteţi utiliza recuzita şi împrejurimile în compoziţie, cum ar fi această scară, pentru a vă încadra subiectul. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV) cu un obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 24 mm, 1/180 s, f/2,8 şi ISO 100.

Atunci când fotografiaţi cu un aparat Canon EOS care utilizează obiective interschimbabile, precum Canon EOS M200 sau Canon EOS RP, alegerea unui obiectiv cu o deschidere maximă rapidă a diafragmei, precum Canon EF-M 32mm f/1.4 STM sau RF 50mm F1.8 STM, vă va ajuta să separaţi subiectul de fundal. Obiectivele cu distanţă focală fixă de 50 mm până la 100 mm sunt ideale pentru portrete, dar aţi putea să utilizaţi şi obiective cu zoom. Pentru a profita din plin de deschiderile largi ale diafragmei, utilizaţi modul Prioritate de diafragmă (Av) sau modul Manual (M) şi încercaţi să utilizaţi ISO automat pentru a păstra expunerile la valori corecte.

Utilizarea unui obiectiv cu distanţă focală fixă standard sau grandangular în locul unui obiectiv cu zoom vă va obliga să vă apropiaţi mai mult de subiecţi şi să interacţionaţi cu aceştia, caz în care veţi descoperi că un obiectiv mai mic se dovedeşte mai puţin intimidant.

Pe de altă parte, obiectivele cu zoom precum Canon RF 70-200mm F4L IS USM sunt incredibil de versatile, deoarece vă oferă abilitatea de a vă contura portretele utilizând diferite distanţe focale, totul cu un singur obiectiv. Până să vă familiarizaţi cu modul de utilizare al obiectivelor cu distanţă focală fixă, un obiectiv cu un interval mare de zoom precum Canon RF 24-105 F4L IS USM, cu stabilizare internă a imaginii, este foarte potrivit pentru realizarea de fotografii cu aparatul foto în mână, permiţându-vă să vă mişcaţi în jurul subiectului şi să modificaţi distanţele focale pentru a obţine diferite efecte. Intervalul său focal de teleobiectiv va crea portrete frumoase, iar distanţa maximă de 105 mm este perfectă pentru portrete în prim-plan.

Folosiţi condiţiile de lumină dificile în avantajul dumneavoastră

Portret din profil al unei tinere purtând un pulover pe gât de culoare gri, privind către aparatul foto.

Gândiţi-vă la sursa de lumină: de exemplu, dacă fotografiaţi în lumina directă a soarelui, în umbră, în interior sau de la o fereastră. Poziţionaţi subiectul astfel încât să profitaţi din plin de lumina naturală. Dacă lumina este prea puternică, micşoraţi deschiderea diafragmei sau timpul de expunere. Dacă este înnorat, puteţi încerca să utilizaţi o sursă de lumină artificială în interior sau puteţi afla mai multe trucuri pentru a crea lumină în casă. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 85 mm F2 Macro IS STM la 85 mm, 1/100 s, f/5,6 şi ISO 100.

Portretele realizate noaptea pot fi dificile, întrucât veţi avea nevoie de un bliţ care să ofere suficientă lumină. Cu toate acestea, lumina ambiantă din jurul subiectului poate crea atmosferă, o lumină pe care poate doriţi să o păstraţi în portretul dumneavoastră. Aparatele foto mirrorless full frame precum Canon EOS R6, echipate cu un sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF II, pot focaliza automat până la EV -6,5, deseori permiţându-vă să fotografiaţi fără bliţ chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută.

Dacă utilizaţi totuşi un bliţ, modul Portret nocturn, disponibil pe majoritatea aparatelor foto Canon EOS, inclusiv pe Canon EOS M200 şi Canon EOS RP, simplifică mult lucrurile pentru dumneavoastră, deoarece schimbă modul în care gândeşte aparatul foto. Acesta va folosi fie bliţul încorporat, fie un bliţ Speedlite conectat la patina aparatului foto pentru a lumina subiectul principal şi va oferi suficient timp pentru ca lumina ambiantă să fie prezentă în scenă pentru imaginea dumneavoastră. Face acest lucru folosind timpi de expunere mai lungi şi ajustând automat setările de temporizare a bliţului. Poziţionaţi subiectul astfel încât să fie luminat de bliţ, mai degrabă decât de lumina ambiantă, iar pentru cele mai bune rezultate utilizaţi un trepied pentru a reduce mişcarea aparatului foto.

În condiţii de luminozitate prea mare, portretele dumneavoastră pot avea un contrast prea mare. Pentru acele momente în care subiectul este luminat din spate de lumina puternică a soarelui, un bliţ vă poate ajuta. Fie ataşaţi un Speedlite la patina aparatului foto, fie setaţi bliţul încorporat să se declanşeze la fiecare imagine. Aparatul foto va funcţiona pentru a echilibra bliţul şi condiţiile de lumină de zi pentru o imagine mult mai puternică, în care ambele elemente – persoana şi fundalul – sunt iluminate optim.

Când utilizaţi moduri de fotografiere automate, cum ar fi Prioritatea de diafragmă (Av), sau când utilizaţi ISO automat, puteţi regla rapid pentru lumină schimbătoare sau slabă folosind compensarea expunerii. Deşi poate părea complicat, compensarea expunerii este pur şi simplu un mod de a da tonuri mai luminoase sau mai întunecate imaginii fotografiate. Este deosebit de utilă pentru captarea tonurilor de piele deschise pentru a vă asigura că subiecţii nu par estompaţi şi pentru a surprinde tonuri de piele mai întunecate care doriţi să pară naturale. Aproape toate aparatele foto Canon au o setare de compensare a expunerii. Consultaţi manualul aparatului pentru a afla unde puteţi găsi această setare.

Exersaţi fotografierea instantanee

Un copil care zâmbeşte, îmbrăcat cu o haină colorată şi purtând pe cap o şapcă, îşi leagănă picioarele în timp ce se dă în leagăn într-un parc.

Încercaţi să vă menţineţi subiectul atent şi relaxat în timp ce fotografiaţi. Aceasta vă va permite să realizaţi fotografii mai spontane. Va fi util şi să utilizaţi un obiectiv cu un profil mic, întrucât subiectului dumneavoastră nu i se va părea atât de intimidant ca unul mare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M50 (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS M50 Mark II) cu obiectiv Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM la 15 mm, 1/800 s, f/3,5 şi ISO 100.

Multe aparate foto Canon, precum Canon PowerShot G1 X Mark III, pot fi controlate de la distanţă cu smartphone-ul prin Wi-Fi, datorită aplicaţiei Canon Camera Connect.

Pentru unele modele, acest control de la distanţă include o vizualizare live a ceea ce vede aparatul foto, plus posibilitatea de a face fotografii atingând ecranul telefonului. Poziţionaţi aparatul foto pe o suprafaţă, apoi folosiţi smartphone-ul pentru a vizualiza imaginea şi a declanşa la momentul potrivit. Utilizarea acestei tehnici vă poate ajuta subiectul să se relaxeze, deoarece nu vă veţi uita direct la el.

Pentru a surprinde portrete spontane cu aspect natural, încercaţi să faceţi câteva fotografii înainte şi după ce subiectul este pregătit să pozeze în faţa aparatului foto. Oamenii se vor simţi mai în largul lor şi este mult mai probabil să surprindeţi zâmbetul natural sau privirea năzdrăvană a unui copil apăsând butonul declanşatorului atunci când nu se aşteaptă. Dacă lucraţi cu un aparat foto mirrorless precum Canon EOS R6, puteţi chiar să folosiţi modul obturator electronic pentru a fotografia silenţios. Dacă aparatul foto are un mod de fotografiere în rafală sau continuă, încercaţi-l. Puteţi folosi şi un obiectiv cu zoom şi fotografia de la distanţă, astfel încât portretele să pară mai puţin forţate şi mai naturale.

Cereţi-le membrilor familiei sau prietenilor să vă pozeze pentru a vă antrena. Dacă doriţi să surprindeţi portrete ale necunoscuţilor, cereţi-le permisiunea – de multe ori sunt flataţi că li se cere acest lucru, plus că vă oferă ceva timp să vă aranjaţi cadrul.

Experimentând cu autoportretele vă puteţi familiariza cu setările şi stilurile de compoziţie.

Spuneţi povestea unei persoane fotografiind-o în context

Un vânzător stradal îmbrăcat într-o haină albă, servind mâncare.

Această imagine cu un vânzător stradal ce serveşte mâncare este un exemplu excelent de portret care include context – citiţi ghidul nostru pentru realizarea de portrete ale oamenilor în mediile lor pentru mai multe sfaturi şi informaţii. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS M5 cu obiectiv Canon EF-M 32mm F/1.4 STM la 1/4000 s, f/2 şi ISO 200. © Richard Walch

O mireasă îmbrăcată într-un sari tradiţional, purtând bijuterii de aur. Mâna ei este acoperită cu desene decorative realizate cu henna.

Atunci când includeţi context în portretele mai ample, luaţi în considerare locul în care vă aflaţi. Priviţi fundalul înainte de a fotografia şi fiţi atent să evitaţi elementele care pot distrage atenţia. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 28-70mm F2L USM la 70 mm, 1/1000 s, f/2 şi ISO 1600. © Sanjay Jogia

Un portret al unei persoane realizat în mediul ei obişnuit spune adesea mult mai mult decât poate spune un instantaneu al capului. De exemplu, aţi putea utiliza un obiectiv grandangular precum Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM sau Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM pentru a fotografia un maestru bucătar în bucătărie sau un fermier pe un câmp plin de vaci. Sau de ce să nu fotografiaţi un prieten muzician pe fundalul estompat al interiorului unui magazin de chitare? Gândiţi-vă la ce doriţi să apară în fundalul fotografiei şi de ce. Scopul este să surprindeţi o imagine puternică din punct de vedere vizual, să adăugaţi un substrat de semnificaţie şi să încurajaţi privitorii să dorească să afle mai multe.

Experimentaţi şi sfidaţi convenţiile

O fotografie alb-negru realizată de sus în jos, înfăţişând o mamă şi un copil care citesc o carte. Copilul se uită la aparatul foto în timp ce se întinde să dea pagina.

Experimentaţi cu fotografiile portret folosind diferite setări pentru stilul de imagine. Această imagine alb-negru este la fel de îndrăzneaţă şi de izbitoare precum un instantaneu color, dacă nu cumva chiar mai îndrăzneaţă. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 50mm F1.2L USM la 1/1250 s, f/2,2 şi ISO 1000. © Helen Bartlett

Un portret din profil al unei femei purtând ruj roşu închis ce priveşte către aparatul foto. Şiruri de lumini estompate sunt agăţate în spatele ei.

Gândiţi-vă la modul în care setările aparatului foto, de exemplu, expunerea şi profunzimea câmpului, vă pot ajuta să obţineţi aspectul pe care îl doriţi. Nu vă fie teamă să experimentaţi şi să vă jucaţi cu acel aspect pentru a obţine diferite efecte. Puteţi chiar încerca să adăugaţi un efect bokeh imaginii pentru a adăuga un element dinamic, precum luminile din această fotografie. Dacă toate fotografiile portret ar arăta la fel, lumea ar fi un loc plictisitor. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/125 s, f/1,8 şi ISO 1250. © Ejiro Dafé

În afară de reglarea setărilor aparatului foto, există câteva modalităţi simple pentru ca fotografia portret să fie mai interesantă şi să aibă impact. În loc să privească spre aparatul foto, puteţi să-i cereţi subiectului să privească în altă parte, la ceva din cadru sau de la distanţă. Sau puteţi încerca să vă fotografiaţi subiectul de sus, folosind o scară cu trepte. Ori să vă aplecaţi şi să îl fotografiaţi de la înălţimea taliei. Încălcaţi regulile compoziţiei făcând ca subiectul să umple complet centrul cadrului. Sau încercaţi iluminarea de fundal, umbrele şi timpi de expunere mai mari pentru a adăuga o stare de spirit portretelor.

Puteţi chiar să vă creaţi propriul studio acasă ca să experimentaţi cu diverse tehnici sau puteţi afla mai multe despre cum să vă faceţi propriile setări creative pentru portrete*. Scopul este să experimentaţi, să învăţaţi şi să obţineţi rezultate de care să fiţi mulţumit.



Articol scris de Peter Wolinski şi Tamzin Wilks



*Disponibil numai în limba engleză

Produse conexe

Articole conexe