Portretele realizate noaptea pot fi dificile, întrucât veţi avea nevoie de un bliţ care să ofere suficientă lumină. Cu toate acestea, lumina ambiantă din jurul subiectului poate crea atmosferă, o lumină pe care poate doriţi să o păstraţi în portretul dumneavoastră. Aparatele foto mirrorless full frame precum Canon EOS R6, echipate cu un sistem de focalizare Dual Pixel CMOS AF II, pot focaliza automat până la EV -6,5, deseori permiţându-vă să fotografiaţi fără bliţ chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută.
Dacă utilizaţi totuşi un bliţ, modul Portret nocturn, disponibil pe majoritatea aparatelor foto Canon EOS, inclusiv pe Canon EOS M200 şi Canon EOS RP, simplifică mult lucrurile pentru dumneavoastră, deoarece schimbă modul în care gândeşte aparatul foto. Acesta va folosi fie bliţul încorporat, fie un bliţ Speedlite conectat la patina aparatului foto pentru a lumina subiectul principal şi va oferi suficient timp pentru ca lumina ambiantă să fie prezentă în scenă pentru imaginea dumneavoastră. Face acest lucru folosind timpi de expunere mai lungi şi ajustând automat setările de temporizare a bliţului. Poziţionaţi subiectul astfel încât să fie luminat de bliţ, mai degrabă decât de lumina ambiantă, iar pentru cele mai bune rezultate utilizaţi un trepied pentru a reduce mişcarea aparatului foto.
În condiţii de luminozitate prea mare, portretele dumneavoastră pot avea un contrast prea mare. Pentru acele momente în care subiectul este luminat din spate de lumina puternică a soarelui, un bliţ vă poate ajuta. Fie ataşaţi un Speedlite la patina aparatului foto, fie setaţi bliţul încorporat să se declanşeze la fiecare imagine. Aparatul foto va funcţiona pentru a echilibra bliţul şi condiţiile de lumină de zi pentru o imagine mult mai puternică, în care ambele elemente – persoana şi fundalul – sunt iluminate optim.
Când utilizaţi moduri de fotografiere automate, cum ar fi Prioritatea de diafragmă (Av), sau când utilizaţi ISO automat, puteţi regla rapid pentru lumină schimbătoare sau slabă folosind compensarea expunerii. Deşi poate părea complicat, compensarea expunerii este pur şi simplu un mod de a da tonuri mai luminoase sau mai întunecate imaginii fotografiate. Este deosebit de utilă pentru captarea tonurilor de piele deschise pentru a vă asigura că subiecţii nu par estompaţi şi pentru a surprinde tonuri de piele mai întunecate care doriţi să pară naturale. Aproape toate aparatele foto Canon au o setare de compensare a expunerii. Consultaţi manualul aparatului pentru a afla unde puteţi găsi această setare.