FOTOGRAFIA DE MODĂ

Cum să vă fotografiaţi prietenii ca pe nişte fotomodele

Fotografa de modă şi beauty Jade Keshia Gordon oferă 6 sfaturi simple pentru crearea unor fotografii stilate pentru reţelele sociale sau site-urile de cumpărături.
O femeie cu codiţe lungi împletite fotografiată pe stradă de prietena ei, care ţine un aparat foto Canon EOS R6.

De unde să începeţi dacă doriţi să adăugaţi o notă haute couture feedului de pe Instagram sau să conferiţi un aspect mai rafinat fotografiilor de pe site-urile de modă? „Stylingul este esenţial”, spune fotografa de modă profesionistă Jade Keshia Gordon. „Totul, de la haine şi locaţie la coafură şi machiaj trebuie să se potrivească perfect. Este vorba de crearea unei emoţii. Majoritatea fotografiilor de modă online sunt concepute să-ţi inducă dorinţa de a cumpăra, aşa că gândiţi-vă cum au reuşit fotografii să obţină asta folosind lumina, locaţia, culorile şi posturile.”

Fotografa londoneză de modă şi beauty Jade fotografiază profesionist de 10 ani şi a câştigat o reputaţie pentru crearea unor concepte la modă, contemporane. Ca mulţi profesionişti, a învăţat meserie făcând şedinţe foto cu prietenii.

Aici, ea împărtăşeşte şase sfaturi simple care pot conferi un look de fotomodel portretelor dvs., indiferent dacă fotografiaţi cu un aparat foto EOS, un aparat Canon PowerShot sau un smartphone.

1. Alegeţi o locaţie care completează lookul

Un portret al unei femei zâmbitoare cu codiţe lungi împletite, într-un tricou albastru de tip tie-dye.

Locul în care staţi poate fi la fel de important ca poziţionarea subiectului. Dacă fundalul este aglomerat, estompaţi-l fotografiind la o valoare mică a diafragmei pe un obiectiv cu distanţă focală fixă. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/320 s, f/2 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

„Este important să alegeţi o locaţie care nu distrage atenţia de la spectacolul de modă şi care, în mod ideal, contribuie la aspectul general”, spune Jade. „Dacă ţinutele pe care le fotografiaţi sunt ţipătoare şi colorate, aş alege probabil un fundal simplu.”

„Principalul este ca prietenul dvs. să se simtă confortabil în spaţiul ales. Dacă este cineva puţin timid, nu este de dorit să mergeţi într-un loc aglomerat unde toată lumea se va uita la el. Alegeţi în schimb un spaţiu deschis liniştit sau o parcare.

Dacă aveţi suficient loc, puteţi ţine şedinţa foto şi în dormitor sau camera de zi. Se pot face multe cu un perete alb simplu ca fundal.” Aflaţi mai multe despre aranjamentele simple de studio pentru fotografia acasă în acest articol.

2. Alegeţi ordinea de prezentare

O femeie cu codiţe lungi împletite, într-un cardigan roz.

Alegeţi ţinutele în avans şi gândiţi-vă la ordinea în care subiectul le va purta. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/640 s, f/1,4 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

O femeie cu codiţe lungi împletite stă cu corpul întors de la aparatul foto, dar cu capul întors către acesta. Poartă un top de tip tie-dye şi colanţi asortaţi.

Puteţi dori să planificaţi ordinea fotografiilor în funcţie de coafuri, începând cu cea mai simplă. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/200 s, f/1,2 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Coafura şi machiajul sunt la fel de importante pentru o şedinţă foto de modă ca ţinutele în sine. Jade recomandă să alegeţi întâi ţinuta, apoi coafura. „Dacă intenţionaţi să prezentaţi câteva ţinute, gândiţi-vă în ce ordine o veţi face. Vreţi ca modelului să îi fie uşor să treacă de la o coafură la următoarea. Hotărâţi ce coafură se potriveşte cu fiecare ţinută, apoi stabiliţi ordinea de prezentare, începând cu cea mai simplă coafură.”

3. Căutaţi idei de posturi pentru prezentări de modă

O femeie cu codiţe lungi împletite pozează pe trotuar într-un cardigan roz scurt şi jeanşi gri cu talie înaltă.

Subiectul se poate jena să pozeze la început, aşa că începeţi cu posturi naturale cu care se simte confortabil. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/640 s, f/1,4 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

O femeie într-o ţinută albastră de tip tie-dye îşi flutură pe spate codiţele lungi împletite.

Distraţi-vă cu diverse posturi. Jade a rugat-o pe prietena ei să îşi fluture codiţele împletite pe spate, ceea ce adaugă mişcare şi ajută la crearea unui portret de modă inedit. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/320 s, f/2 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Jade recomandă pregătirea unui panou de prezentare pentru a arăta prietenului dvs. lookul pe care aţi vrea să îl obţineţi. „Nu trebuie să fie ceva complicat”, spune ea. „Poate un panou Pinterest sau câteva decupaje din reviste cu idei de posturi, sugestii de aranjare a părului şi de machiaj şi locaţii posibile.”

„Dacă subiectul nu este obişnuit să pozeze ca un fotomodel, rugaţi-l să îşi imaginez că probează haine în faţa oglinzii. Este adesea mai uşor să arătaţi dvs. poziţiile pentru a demonstra ce doriţi. Poate fi eficient şi doar să cereţi cuiva să vină spre dvs. Îi va ajuta să se relaxeze şi veţi putea totodată surprinde nişte fotografii spontane cu mişcare.”

4. Folosiţi recuzită pentru a oferi modelului ceva pe care să se concentreze

O femeie cu codiţe lungi împletite şi ochelari, îmbrăcată într-un pulover lila şi cu o geantă albastră cu curea peste piept.

Geanta îi oferă modelului sprijin pentru mâini. Imagine realizată cu Canon EOS 5D Mark III (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV) cu obiectiv Canon EF 85mm f/1.8 USM la 1/125 s, f/1,8 şi ISO 50. © Jade Keshia Gordon

O femeie într-un tricou de tip tie-dye bea dintr-un pahar de unică folosinţă.

Folosind obiecte de zi cu zi ca recuzită, puteţi obţine posturi mai naturale. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/400 s, f/2 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

„Găsiţi un obiect de recuzită – poate fi o geantă, un telefon sau chiar o cană de cafea – pentru a ţine mâinile subiectului ocupate. Când modelul s-a încălzit, îl puteţi ruga să facă din nou acelaşi lucru, dar fără recuzită. Uneori, rog modelul să se aşeze şi să pozeze cu spatele uşor aplecat. Trebuie să încercaţi să abateţi atenţia modelului şi să îi oferiţi ceva pe care să îşi concentreze atenţia.”

5. Încercaţi diferite obiective şi poziţii de fotografiere

O femeie se ghemuieşte la pământ, purtând un top albastru de tip tie-dye, colanţi asortaţi şi adidaşi albi.

Modificaţi-vă poziţia de fotografiere şi încercaţi diferite unghiuri pentru a crea portrete dinamice şi variate. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/320 s, f/2 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

O femeie se sprijină de un perete, îmbrăcată cu un top albastru de tip tie-dye şi colanţi asortaţi.

Lăsându-vă în jos pentru a fotografia dintr-un unghi mai coborât este un mod excelent de a face ca subiectul să pară mai înalt. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F1.2L USM la 1/250 s, f/2 şi ISO 320. © Jade Keshia Gordon

Jade spune că nu aveţi nevoie de multe echipamente când începeţi să vă familiarizaţi cu portretele de modă, obiectivul inclus cu aparatele foto EOS standard oferindu-vă multe opţiuni pentru lookuri diferite. „Un obiectiv de 18-55 mm precum EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM este bun deoarece puteţi decupa un prim-plan cu detalii şi apoi puteţi depărta cadrul pentru a arăta întreaga ţinută, inclusiv încălţămintea. Dacă doriţi să treceţi la nivelul următor, un obiectiv accesibil pentru portrete precum Canon EF 50mm f/1.8 STM, cu deschiderea sa maximă largă a diafragmei care facilitează estomparea fundalurilor, este alegerea perfectă.”

Dacă preferaţi un obiectiv mirrorless, versatilul Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM pentru aparatele foto din sistemul EOS R, cum ar fi Canon EOS RP, este de asemenea ideal pentru fotografiile pe stradă şi de prim-plan. Obiectivele Canon RF 50mm F1.8 STM şi Canon RF 85mm F2 Macro IS STM sunt şi acestea alternative excelente pentru portrete, în timp ce Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este un obiectiv cu zoom multifuncţional, compact şi uşor, pentru utilizare de zi cu zi.

Dacă vă depărtaţi puţin şi faceţi zoom pe subiect veţi obţine portrete mai plăcute decât dacă staţi foarte aproape şi faceţi zoom out. Unghiul aparatului foto face, de asemenea, diferenţa. „Majoritatea oamenilor ar vrea să arate mai înalţi, dacă nu cumva sunt deja”, spune Jade. „Puteţi face aceasta fotografiind dintr-un unghi jos, ceea ce va face ca picioarele subiectului să pară mai lungi. Aşa că nu vă sfiiţi să vă ghemuiţi la pământ şi să faceţi nişte fotografii din unghiuri joase!”

Indiferent de obiectivul cu care lucraţi, Jade recomandă să începeţi cu fotografii integrale înainte de a decupa imaginea. „Arătaţi-le primele câteva fotografii, pentru a-i asigura că arată excelent. Apoi, le puteţi sugera nişte prim-planuri. Rugaţi-i să se strâmbe puţin sau să se joace cu o eşarfă sau o pălărie. Aceasta va ajuta subiectul să se relaxeze.”

6. Înregistraţi şi clipuri video pe lângă fotografii

The back of a Canon EOS R6 showing a portrait of a woman on the touchscreen.

În timp ce realizaţi fotografii, de ce nu aţi încerca şi nişte videoclipuri portret de modă? Una dintre diferenţele dintre filmare şi realizarea de fotografii este că trebuie să vă gândiţi la punctele de secvenţiere – unde va începe clipul video şi unde se va termina sau unde se va îmbina cu alt clip. Începeţi să înregistraţi înainte şi după aceste puncte pentru a vă fi mai uşor să editaţi clipurile împreună în software-ul video.

Jade recomandă filmarea înainte de fotografierea fiecărei ţinute. „Modelul dvs. va şti cum se mişcă ţinuta, ceea ce îl va ajuta să ştie cum să se mişte”, spune ea. „Când vine vorba de regizarea videoclipurilor de modă, vreau ca toată lumea să se distreze. Am rugat modelul nostru să facă o piruetă, să-şi întindă mâinile spre aparatul foto şi să se îndepărteze – a făcut chiar câteva sărituri înalte foarte interesante. Asta arată cât de bine ne-am simţit la şedinţa foto.”


Articol scris de Marcus Hawkins

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Îmbunătăţiţi-vă selfie-urile

  Nina Collins, creatoare TikTok, arată cum să realizaţi autoportrete creative acasă.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Cum să surprindeţi tonuri de piele perfecte în portrete

  Stăpâniţi arta complicată a surprinderii unor tonuri de piele naturale cu fotografa profesionistă de modă Jade Keshia Gordon.

 • PORTRET

  Portrete queer cu emoţii

  Fotograful non-binar Louis Painter despre fotografiile din comunitatea queer.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Sfaturi pentru fotografia portret

  Îmbunătăţiţi-vă fotografia portret cu aceste sfaturi şi tehnici de top.