FOTOGRAFIA PORTRET

Aparate foto şi obiective pentru portrete pentru orice ocazie

Surprindeţi frumuseţea şi caracterul subiectului, de la bebeluşi şi animale de companie până la modă şi grupuri de familie, alegând cel mai bun echipament Canon de bază pentru fotografia portret.
O fotografie atent decupată, realizată cu un aparat foto Canon EOS R10, a unui bebeluş care îşi ridică capul de pe o pătură pufoasă şi se uită atent într-o parte.

Cel mai bun aparat foto pentru fotografia portret este unul care nu vă restricţionează creativitatea, indiferent dacă fotografiaţi un nou-născut adorabil, un animal de companie iubit al familiei sau un străin intrigant de pe stradă. În fotografia portret, echipamentul trebuie să vă ajute să surprindeţi personalitatea, caracterul şi frumuseţea subiectului, să vă completeze viziunea, dar să nu vă stea niciodată în cale.

Sunt multe lucruri de luat în considerare atunci când alegeţi un aparat foto pentru fotografii portret şi, adesea, alegerea corectă va depinde de tipul de portrete pe care le realizaţi. Totuşi, nu vă faceţi griji: există un aparat foto Canon care se potriveşte fiecărui scenariu, plus obiective excelente pe care să le asociaţi pentru a vă ajuta să obţineţi de fiecare dată cele mai bune fotografii portret posibile.

Portrete cu nou-născuţi şi fotografii cu bebeluşi

Într-o fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10, un bebeluş se uită la aparat peste umărul unui adult, cu lumini bokeh în fundal.

Canon EOS R10 este o opţiune ideală pentru proaspeţii părinţi care doresc un aparat foto uşor de utilizat, capabil să realizeze fotografii frumoase cu un efort minim. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/25 s, f/4,0 şi ISO 640. © Mark Fensome

Datorită obturatorului electronic care permite fotografierea complet silenţioasă, aparatele foto Canon mirrorless sunt ideale pentru portretele bebeluşilor, în cazul cărora liniştea este adesea esenţială. Cântărind doar 429 g, aparatul foto uşor Canon EOS R10 este o alegere excelentă. Silenţios atunci când este necesar, pentru a nu deranja bebeluşul, acesta dispune, de asemenea, de un mod portret dedicat pentru a spori delicateţea atât a tonurilor pielii, cât şi a firelor delicate de păr. Există, de asemenea, filtre creative cu care vă puteţi juca, inclusiv un filtru monocrom pentru a accentua textura naturală a pielii, în timp ce funcţia inteligentă de focalizare automată cu detectarea ochilor va asigura o focalizare perfectă.

Alegerea obiectivului potrivit este, de asemenea, importantă, iar noi vă recomandăm să combinaţi EOS R10 cu Canon RF 50mm F1.8 STM. Motorul de focalizare STM silenţios nu va trezi bebeluşul, în timp ce diafragma maximă f/1,8 foarte mare lasă să pătrundă suficientă lumină pentru portrete perfect expuse, chiar şi în dormitoare slab luminate. Deschiderea maximă largă a diafragmei vă permite, de asemenea, să fotografiaţi cu o profunzime a câmpului extrem de mică, pentru a obţine fundaluri frumos estompate.

Portrete de familie

Într-o fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS RP, un cuplu ridică de braţe un copil care zâmbeşte într-o pădure plină de frunze. 

Cu ecran tactil cu unghi variabil, temporizator automat şi integrare perfectă cu aplicaţia Canon Camera Connect, care vă permite să controlaţi aparatul foto de pe smartphone sau tabletă, EOS RP este ideal pentru portretele de grup ale întregii familii. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM la 1/640 s, f/1,8 şi ISO 800. © Valéria Fazekas

Datorită funcţiilor de urmărire a feţei şi focalizare automată pe ochi, Canon EOS RP vă poate asigura că îi păstraţi pe cei dragi în centrul atenţiei, ceea ce îl face ideal pentru a surprinde portrete de grup chiar şi ale celor mai mari familii. Senzorul său CMOS full frame oferă totodată un câmp vizual mare, ideal pentru încadrarea fotografiilor de grup, permiţându-vă în acelaşi timp un nivel ridicat de control asupra profunzimii câmpului pentru portrete individuale artistice. Fotografii de familie vor dori să utilizeze şi modul scenă Fotografie de grup, în care EOS RP ajustează automat profunzimea câmpului pentru a se asigura că toată lumea este focalizată, indiferent dacă se află în faţă sau în spate.

Atunci când sărbătoarea în familie este în plină desfăşurare, asociaţi EOS RP cu Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM. Acest obiectiv este suficient de mic pentru a nu atrage atenţia asupra dumneavoastră, permiţându-vă să surprindeţi momente spontane, în timp ce diafragma maximă luminoasă f/1,8 vă va ajuta să obţineţi fotografia dorită chiar şi în condiţii de lumină slabă. Distanţa sa focală grandangulară de 24 mm este ideală pentru a fotografia o întreagă dinastie fără distorsiunea unui obiectiv ultra-grandangular. Dar, dacă preferaţi un prim-plan, capacitatea sa macro vă permite să surprindeţi fiecare detaliu minuscul.

Alternativ, dacă doriţi imagini complet spontane, Canon PowerShot PX este o alegere fantastică. Aşezat discret pe o masă sau altă suprafaţă din zona familiei, acest aparat foto inteligent va realiza fotografii de tip documentar ale activităţilor de zi cu zi fără a întrerupe momentul, deoarece urmăreşte în mod inteligent subiecţii şi încadrează imaginile. Puteţi vizualiza imaginile înregistrate de aparatul foto prin conectarea wireless la aplicaţia Canon Connect App for Mini PTZ Cam, care vă va sugera şi cele mai bune imagini. Canon PowerShot PX poate înregistra, de asemenea, scurte clipuri video Full HD, care pot fi şi acestea transferate prin aplicaţie.

Portrete de modă şi beauty

O fotografie de modă realizată cu un aparat foto Canon EOS R care prezintă un model într-o rochie tip kimono care ţine frunze şi ramuri de palmier, ce îi încadrează faţa.

Este important ca fotografii de modă şi beauty să ofere imagini impecabile de fiecare dată, punând în valoare modelele şi produsele pe care le fotografiază. Cu funcţia de detectare a feţei şi a ochilor, Canon EOS R vă asigură că nu veţi rata niciodată focalizarea şi că veţi obţine întotdeauna portrete foarte clare. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 50mm F1.2L USM la 1/160 s, f/1,4 şi ISO 160. © Guia Besana – Ambasador Canon

Dacă doriţi să oferiţi portretelor de modă şi beauty avantajul de a ieşi în evidenţă pe reţelele sociale, Canon EOS R are un senzor CMOS de 30,3 MP care oferă imagini de înaltă rezoluţie, asigurându-se că fiecare detaliu este surprins la o definiţie incredibilă. Cu focalizare automată până la -6 EV datorită unui senzor full frame mare şi extrem de sensibil, EOS R oferă performanţe bune chiar şi în cele mai dificile condiţii de iluminare, de la studio la stradă, oricând şi oriunde v-ar purta o şedinţă foto.

Obiectivul Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM este ideal pentru portrete de modă şi beauty. Datorită deschiderii mari a diafragmei de f/2 şi comprimării telefoto a distanţei, acest obiectiv produce fundaluri delicate cu estompare mai mare, oferind portretelor un aer elegant şi separând subiecţii de mediul înconjurător. Teleobiectivele precum acesta produc, de asemenea, o distorsiune foarte redusă, ceea ce duce la realizarea unor portrete măgulitoare, în special feţele fiind frumos surprinse. Dacă doriţi să obţineţi prim-planuri ale mâinilor sau ale trăsăturilor feţei pentru fotografii de beauty, RF 85mm F2 MACRO IS STM este alegerea potrivită şi în acest caz, cu un factor de mărire macro de 0,5x. În plus, dacă decideţi să încercaţi o şedinţă foto stradală pe timp de noapte, puteţi lăsa trepiedul acasă, datorită stabilizării imaginii echivalente cu 5 stopuri.

Portrete ale animalelor de companie

Un câine pufos, maro cu alb, stă pe iarbă în faţa mării.

Combinând viteza şi calitatea imaginii, Canon EOS R7 este aparatul foto ideal pentru a îngheţa un subiect în mişcare sau pentru a surprinde toate detaliile într-o scenă cu lumină slabă. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R7 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 59 mm, 1/30 s, f/9 şi ISO 100.

Deşi animalele de companie îşi petrec de obicei întreaga zi dormind, este inevitabil ca în momentul în care încercaţi să le faceţi o fotografie, ele să decidă brusc să înceapă să se mişte ca şi cum ar fi urmărite. Acesta este şi motivul pentru care aparatul foto Canon EOS R7 este ideal pentru fotografierea animalelor de companie. Creat special pentru fotografia de natură sălbatică şi de animale, EOS R7 dispune de o rată de fotografiere în rafală uimitor de rapidă, de 30 cps, şi de un obturator electronic de 1/16.000 s pentru a surprinde acţiunea oricât de repede s-ar mişca un animal. Cu detectarea animalelor şi focalizarea automată cu urmărire, subiectul dumneavoastră va fi bine focalizat, indiferent unde se află în cadru, în timp ce stabilizarea imaginii echivalentă cu până la 8 stopuri (în funcţie de obiectivul ataşat) asigură fotografii fără estompare atunci când fotografiaţi cu aparatul foto în mână. Cu conectivitate Wi-Fi şi Bluetooth, EOS R7 poate fi asociat perfect cu smartphone-urile folosind aplicaţia Canon Camera Connect, astfel încât puteţi acţiona butonul declanşator de la distanţă în timp ce vă concentraţi pe amuzarea şi îndrumarea animalului de companie în direcţia corectă.

Stabilizarea integrată a imaginii (IBIS) de pe EOS R7 funcţionează împreună cu sistemul IS optic al obiectivului Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM pentru a oferi o stabilizare echivalentă cu până la 7 stopuri, permiţându-vă să fotografiaţi cu aparatul în mână sau cu timpi luni de expunere în condiţii de lumină slabă, fără a risca să obţineţi imagini neclare. Toate acestea sunt oferite de un obiectiv compact, care, la 390 g, este suficient de uşor pentru a facilita chiar şi cele mai lungi şi mai dinamice şedinţe foto cu animale de companie. Datorită senzorului APS-C al aparatului EOS R7, acest obiectiv produce un câmp vizual echivalent cu cel al unui obiectiv de 24-48 mm pe un aparat foto full frame, oferind un interval versatil de zoom şi o flexibilitate foarte necesară în sesiunile imprevizibile cu animale de companie.

Portrete în mediul ambiant

O fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R6, care arată o femeie într-o rochie albă care dansează pe o plajă pe timp de noapte, cu clădiri iluminate în fundal.

Canon EOS R6 este proiectat pentru performanţe uimitoare în situaţii de lumină slabă şi cu contrast ridicat. Deşi senzorul său full frame de 20,1 MP are mai puţini pixeli decât unele aparate foto Canon, fiecare pixel pe care îl are este mai mare şi, prin urmare, mult mai sensibil la lumină. Rezultatul este că aparatul foto este capabil să focalizeze automat până la o valoare uluitoare de -6,5 EV. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.2L USM la 1/40 s, f/1,4 şi ISO 32000. © Javier Cortés – Ambasador Canon

Natura imprevizibilă a portretelor în mediul ambiant necesită un aparat foto cât mai versatil posibil. Canon EOS R6, cu corpul său etanş la intemperii, este conceput pentru a-l lua oriunde aveţi nevoie pentru a obţine o fotografie. Stabilizarea integrată a imaginii (IBIS) oferă o stabilizare echivalentă cu până la 8 stopuri pentru imagini clare şi fără estompare când fotografiaţi cu aparatul în mână, în timp ce senzorul full frame mare, ultrasensibil la lumină şi intervalul ISO mare permit realizarea de portrete perfect iluminate în condiţii de lumină imprevizibile şi dificile. În plus, cu funcţiile avansate de detectare şi urmărire a ochilor, plus focalizarea automată până la -6,5 EV, EOS R6 asigură că, indiferent de moment, subiectul va fi întotdeauna în centrul atenţiei. Iar cu rata de fotografiere în rafală de 20 cps, nu veţi pierde niciodată o expresie naturală, indiferent cât de trecătoare.

Aceleaşi caracteristici care fac Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM potrivit pentru portretele de familie îl fac, de asemenea, o alegere bună pentru portretele în mediul ambiant. Cântărind doar 270 g, îl puteţi lua oriunde, iar sistemul IS optic echivalent cu 5 stopuri şi deschiderea maximă mare a diafragmei sunt concepute pentru a vă ajuta să vă exprimaţi creativitatea indiferent de condiţiile de lumină, permiţându-vă să realizaţi fotografii de tip plan întreg, pline de context şi interes. Datorită distanţei sale focale, acest obiectiv este excelent şi pentru vlogging.

Indiferent de subiectul pe care îl fotografiaţi, de la pisici la verişori, de la mame la fotomodele, dacă aveţi lângă dumneavoastră aparatul foto şi obiectivul Canon potrivite, sunteţi gata de acţiune.


Articol scris de Peter Wolinski

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Obiectivul perfect pentru portrete

  Ce să luaţi în considerare când alegeţi un obiectiv pentru fotografia portret.

 • FOTOGRAFIA BEBELUŞILOR

  Sfaturi pentru fotografierea bebeluşilor

  Faceţi fotografia bebeluşilor distractivă şi obţineţi rezultate excelente.

 • KIT

  Avantajele unui aparat foto dedicat

  Aflaţi cum vă poate ajuta Canon EOS R100 să înregistraţi amintiri preţioase.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Fotografiaţi portrete abstracte

  Experimentaţi cu expunerile multiple, pictura cu lumină, jocul de umbre şi multe altele.