PROIECTE LA DOMICILIU

Găsiţi inspiraţie în cotidian atunci când fotografiaţi portrete acasă

Michaela Efford dezvăluie principalele ei sfaturi pentru a fotografia portrete atrăgătoare în propria cameră de zi.
O femei cu cleme cu fluturi în păr prinde mai multe cleme cu fluturi pe bucăţi de sfoară atârnate de o bară argintie.

Michaela Efford, fotografă profesionistă de portrete şi de modă, vedetă pe TikTok şi utilizatoare activă de Instagram, şi-a creat un public global pe reţelele sociale. Succesul său se datorează, parţial, postării de videoclipuri instructive care oferă inspiraţie creativă şi îndrumare fotografilor cu diverse niveluri de experienţă.

Precum mulţi dintre noi, Michaela se simţea oarecum sufocată în timpul carantinei şi era dornică să găsească moduri de a-şi exprima creativitatea. A transformat limitele asupra muncii ei în avantaje, folosind articole de zi cu zi şi diverse locuri din locuinţa ei pentru a da o notă creativă şedinţelor foto de acasă.

„Mă gândeam cum aş putea să creez fotografii de vis acasă şi cum aş putea experimenta cu lumina”, spune ea. „Am folosit Pinterest ca inspiraţie pentru genul de imagini pe care voiam să le creez şi am văzut cum au abordat alţi fotografi realizarea lor. Videoclipurile muzicale sunt o altă rampă de lansare excelentă pentru idei creative.”

Iată câteva dintre principalele ei sfaturi şi trucuri pentru a fotografia portrete creative la dumneavoastră acasă.

1. Lăsaţi-vă latura creativă să strălucească

Găsirea unor idei creative este, adesea, cea mai mare provocare atunci când fotografiezi acasă. „De obicei, încerc să-mi fac o imagine în minte despre cum vreau să iasă şedinţa foto”, spune Michaela. „Mă gândesc la ce culori se vor asorta, ce materiale să folosesc şi dacă să includ un fundal sau nu. Ador să folosesc materiale neconvenţionale, cum ar fi sticla şi folia de aluminiu.”

Michaela spune că mereu abordează o şedinţă foto pornind de la o idee, dar nu se ţine neapărat de ea. Sfatul ei pentru alţii este să-şi lasă planurile să evolueze în timpul unei şedinţe foto şi să gândească neconvenţional. „Chiar şi când fotografiez acasă, nu mă las limitată de patru pereţi. Încăperile diferite din casă pot da un aspect şi o senzaţie diferite imaginilor, aşa că v-aş sfătui să nu rămâneţi într-un singur loc.”

Un portret al unei tinere zâmbitoare pe un fundal roz. Fluturi din hârtie îi înconjoară capul şi îi împodobesc părul.

Merită să experimentezi. Acest portret are un aspect visător care a fost creat în etapa de fotografiere, nu de post-producţie. Efectul este generat prin simpla întindere a puţin celofan în jurul marginii obiectivului. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 67 mm, 1/160 s, f/3,5 şi ISO 320.

Un portret al unei tinere pe un fundal verde. Fluturi din hârtie îi înconjoară capul şi îi împodobesc părul.

Aici, Michaela a folosit aceeaşi ambianţă, dar a transformat atmosfera imaginii prin schimbarea culorii fundalului şi a posturii. „Creativitatea contează când îţi editezi imaginile, dar şi în etapa de fotografiere”, completează ea. „Îmi place să mă joc cu nivelurile de negru şi de alb pentru contrastul general şi să subliniez culoarea, pentru ca imaginile să iasă în evidenţă.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 67 mm, 1/160 s, f/3,5 şi ISO 320.

Ea îi sfătuieşte pe alţii să se concentreze pe genul de stare pe care vor să o transmită atunci când creează conceptul pentru o şedinţă foto. „Pinterest e util pentru a analiza stiluri alternative şi creez adesea un mic panou de prezentare, care mă ajută să-mi dau seama ce recuzită, materiale şi culori să folosesc”, spune ea. „E important să fii flexibil şi deschis la alternative, nu blocat în şabloane.”

2. Găsiţi inspiraţie în viaţa de zi cu zi

Un portret al unei tinere care îşi răsuceşte părul şi face ceea ce pare a fi un balon de gumă de mestecat.

„Voiam să arăt că poţi folosi un articol de recuzită la întâmplare pentru a-l face să pară altceva”, explică vedeta TikTok Michaela Efford cu privire la acest autoportret izbitor pe care l-a realizat în timpul carantinei. „Pare a fi gumă de mestecat roz, dar, de fapt, e un balon umflat pe jumătate.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark III (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV) cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 42 mm, 1/100 s, f/2,8 şi ISO 400. © Michaela Efford

Un portret al unei tinere care ţine un buchet de floarea soarelui. Poartă o rochie cu model cu margarete şi stă în faţa unui fundal albastru acoperit cu nori plini de flori.

Acest portret a fost inspirat de rochia cu model cu margarete a Michaelei. „Am cumpărat ţinuta şi aşa am ajuns la tematica florală a şedinţei foto”, spune ea. „Am creat fundalul cu nori din poliester şi l-am lipit pe carton, apoi am acoperit norii cu mini-margarete.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark III cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 26 mm, 1/125 s, f/3,2 şi ISO 640. © Michaela Efford

Închisă în casă, Michaela şi-a dat seama că obiectele şi camerele casei ei pot ţine loc de studio, cu puţină creativitate. „Am câteva obiecte şi ornamente superbe în casă, cărora nici nu le dădeam atenţie înainte de carantină”, spune ea. „Pentru că le vedeam în fiecare zi, e ca şi cum deveniseră invizibile. Statul acasă m-a făcut să le privesc într-o nouă lumină şi am început să mă gândesc cum le pot include în mod creativ în şedinţe foto.”

3. Lumina şi locaţia

O tânără priveşte către aparatul foto, purtând ochelari cu contururi luminoase albastre şi o perucă roz, având un cerc de lumină albastră imediat în spatele ei.

„Recuzita bună e esenţială”, spune Michaela. „Am cumpărat aceşti ochelari iluminaţi şi, imediat ce i-am pus, m-am simţit precum un personaj dintr-un film SF, ceea ce a dictat tematica şedinţei foto. Atmosfera este accentuată prin folosirea unei folii de aluminiu ca fundal.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 70 mm, 1/160 s, f/3,5 şi ISO 640. © Michaela Efford

O tânără îşi înclină capul într-o parte, sprijinindu-l pe o mână, privind la un pahar de apă aflat în faţa ei cu doi peştişori înotând în el, care au fost adăugaţi digital.

„Această fotografie a fost realizată în grădina mea, cu un cearceaf ca fundal, pe post de difuzor”, spune Michaela. „Am folosit un pahar de apă ca recuzită principală. Iniţial făceam fotografii pentru a-mi distorsiona faţa, dar până la urmă am adăugat digital imagini cu peşti în pahar, pentru că simţeam că fotografiei îi lipseşte un element de creaţie.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark III cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 33 mm, 1/1000 s, f/3,2 şi ISO 100. © Michaela Efford

Michaela crede cu tărie că o fotografie bună începe cu calitatea luminii. „Folosesc camera de zi sau dormitorul pentru majoritatea sesiunilor mele foto de acasă, deoarece au cea mai bună lumină dimineaţa, dar alte camere sunt mai potrivite în alte momente ale zilei”, spune ea. Dacă fotografiaţi acasă, urmăriţi aceste sfaturi pentru crearea propriului studio acasă.

Pentru autoportrete şi pentru videoclipuri pe care le postează pe TikTok, Michaela preferă să se axeze pe fotografii de la bust în sus. „Găsirea de posturi pentru fotografii tip plan întreg poate fi neplăcută, fiind vorba despre atâtea membre, şi cred că prim-planurile sunt mai captivante, oricum”, completează ea.

„Când fac autoportrete, folosesc o telecomandă sau temporizatorul automat al aparatului foto. O mulţime de aparate foto Canon recente au ecrane cu unghi variabil, excelente pentru a te fotografia. Dacă fotografiez pe altcineva, deseori încep tot cu mine, pentru a-mi da seama care e cea mai bună lumină şi cum se potrivesc împreună elementele de recuzită şi fundalurile, apoi continui de acolo.”

4. Alegeţi echipamentul potrivit

Un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV, un trepied şi diverse articole de papetărie aflate pe o masă.

Michaela foloseşte o varietate de instrumente, tehnici şi echipamente pentru şedinţele ei foto. „Imaginile pot transmite mesaje puternice, aşa că nu vă temeţi niciodată să spuneţi ce gândiţi prin imagini”, spune ea.

O femeie într-o rochie albă, cu fluturi din hârtie în păr şi acoperindu-i gura.

Pe lângă echipamentele foto, Michaela a folosit recuzită şi articole simple din casă, cum ar fi folie alimentară, pentru a crea aspectul final. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 67 mm, 1/160 s, f/3,5 şi ISO 320.

Michaela foloseşte un Canon EOS 5D Mark IV, după ce s-a îndrăgostit de aparatele foto din seria EOS 5D la începutul carierei ei de fotograf. „Acum, totuşi, sunt foarte tentată de aparatul foto mirrorless Canon EOS R6. Am văzut fotografi folosindu-l la şedinţe în Săptămâna Modei. E aşa de compact şi uşor şi am văzut rezultate spectaculoase atât la fotografii, cât şi la videoclipuri.”

Nu este nevoie să cumpăraţi un aparat foto full frame pentru a obţine rezultate uimitoare, totuşi. Atât Canon EOS M50 Mark II cu obiective interschimbabile, cât şi compactul Canon PowerShot G7 X Mark III oferă performanţe superbe atât pentru fotografii, cât şi pentru filmări 4K UHD.

„M-au convins pe deplin aparatele foto Canon, deoarece ador cum gestionează culorile”, continuă Michaela. „E ceva ce am cercetat înainte de a cumpără şi a dat roade în munca mea. Când vine vorba de obiective pentru portrete, variantele la care apelez sunt Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM şi EF 35mm f/1.4L II USM. Perspectiva naturală se potriveşte foarte bine cu felul în care fotografiez, iar deschiderea mare a diafragmei îmi oferă un control excelent asupra profunzimii câmpului.”

Michaela este foarte dornică să încerce obiectivul Canon RF 35mm F1.8 IS Macro STM. Ca şi aparatele foto Canon EOS RP şi EOS R6, este compact, dar oferă o calitate remarcabilă a imaginii şi performanţe generale impresionante, cu bonusul stabilizării optice hibride a imaginii şi versatilitatea măririi macro 0,5x pentru prim-planuri extreme.

5. Colaborarea şi distribuirea

O femeie cu fard de pleoape albastru aprins şi lacrimi de nestemate scufundată în apă de un albastru intens. Se văd doar capul şi braţele ei.

O imagine de la una dintre şedinţele foto ale Michaelei. „Am pus vopsea albastră în apă pentru a-i conferi o culoare foarte intensă”, spune ea. „Culoarea poate fi un ingredient cheie. Gândiţi-vă cum se asortează culorile, în loc să aveţi impresia că trebuie să daţi bani pe articole de recuzită deosebite.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 63 mm, 1/125 s, f/3,2 şi ISO 320. © Michaela Efford

Pe un fundal roz pufos, o tânără blondă îmbrăcată cu o bluză lila strâmtă se preface şocată, ţinând un telefon roz la ureche.

„Am vrut un stil pop foarte girly din anii ’90”, explică Michaela cu privire la această imagine atrăgătoare, pe care a realizat-o la o şedinţă foto de modă în mai 2021. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 61 mm, 1/160 s, f/8 şi ISO 125. © Michaela Efford

Dacă fotografiaţi portrete ale unui prieten, Michaela recomandă să oferiţi îndrumări eficiente cu privire la postura pe care o doriţi. „Mă descurc mai bine cu limbajul corpului decât cu cuvintele, aşa că, pentru posturi, le arăt oamenilor ce vreau să facă, în loc să le spun”, spune ea. „E mai natural şi mai interactiv. Şi e foarte important ca oamenii să se simtă cât mai natural şi comod posibil.”

„Când filmez videoclipuri pentru TikTok, încerc mereu să surprind şi imagini din culise pe care să le adaug în montaj. Dă un nivel de interes suplimentar şi oamenii sunt adesea fascinaţi să vadă cum se creează un cadru.”

Dacă experimentaţi cu fotografierea portretelor, vă veţi descoperi propriul stil. „Aveţi încredere şi nu vă temeţi să vă exprimaţi”, spune Michaela. „Urmăriţi alţi fotografi pentru a vă inspira, dar, pe măsură ce vă dezvoltaţi propriul stil, rămâneţi fideli acestuia şi scoateţi-vă în evidenţă unicitatea.”


Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Cel mai bun echipament de bază pentru portrete

  Aparate foto şi obiective pentru fiecare tip de fotografie portret.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Îmbunătăţiţi-vă selfie-urile

  Nina Collins, creatoare TikTok, arată cum să realizaţi autoportrete creative acasă.

 • PROIECTE LA DOMICILIU

  Amenajaţi-vă propriul studio acasă

  Descoperiţi cum să deveniţi creativ folosind bliţul şi să realizaţi portrete uimitoare cu buget redus.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Fotografiaţi portrete abstracte

  Experimentaţi cu expunerile multiple, pictura cu lumină, jocul de umbre şi multe altele.