FOTOGRAFIEREA ANIMALELOR DE COMPANIE

Cum să realizaţi portrete de succes ale animalelor de companie Crăciunul acesta

Descoperiţi cum să realizaţi fotografii superbe de Crăciun ale animalelor de companie cu aceste sfaturi, trucuri şi tehnici simple pentru aparatul foto.
Canon Camera

Animalele de companie pot fi extrem de adorabile – mulţi dintre noi ne întindem după aparatul foto ca să le surprindem poznele nebuneşti, expresiile amuzante şi obiceiurile neobişnuite. Crăciunul este însă ocazia ideală pentru a încerca să realizaţi un portret al animalului de companie preferat. O fotografie cu pisica, hamsterul sau câinele dvs. pozând într-un costum festiv va fi o imagine distractivă pentru o felicitare imprimată acasă. Sau puteţi înrăma fotografia pentru a crea un cadou personalizat.

Provocarea este că majoritatea animalelor nu sunt deloc interesate să fie fotografiate. De fapt, unele animăluţe fac orice le stă în putinţă pentru a vă frustra şi a vă păcăli. Aşadar, aveţi nevoie de câteva trucuri pentru a le capta atenţia. O combinaţie între abilităţile dvs. fotografice, trucuri referitoare la cum să pozeze şi o serie de recompense ar trebui să vă ofere un avantaj în această bătălie a voinţelor.

1. Creaţi decorul scenei

Un bărbat în pulover galben-muştar care decorează un brad de Crăciun.

Bradul de Crăciun reprezintă un fundal luminos şi viu colorat pentru fotografiile festive ale animalului dvs. de companie, mai ales când nu este focalizat.

O pisică tărcată portocalie privind de sub o căciuliţă de Crăciun alb cu roşu.

Recuzita, căciulile şi fularele pot reprezenta o pată de culoare, pot adăuga caracter fotografiei şi, în acest caz, pot conferi fotografiei un aspect amuzant şi festiv.

Un brad de Crăciun reprezintă un fundal atractiv pentru portretele de Crăciun ale animalelor de companie. Vă oferă atât culori vii, cât şi zone foarte luminoase. Elemente de recuzită precum căciulile de Moş Crăciun şi fularele pot arăta grozav, atâta timp cât animalul dvs. de companie este dispus să le poarte. Ideal este să alegeţi o încăpere cu ferestre mari pentru şedinţa foto. Lumina naturală este ideală pentru portretele animalelor de companie, deoarece este blândă şi umple uşor umbrele, în timp ce utilizarea unui bliţ ar putea să vă sperie animalul. Aşezaţi animalul cu faţa la fereastră, cu bradul de Crăciun şi luminiţele în spatele său.

2. Faceţi animalul să pozeze

O femeie flutură o jucărie pentru a distrage o pisică tărcată portocalie care este fotografiată într-o încăpere decorată de Crăciun.

Este util să aveţi un asistent care poate ţine o jucărie sau care poate sta în spatele dvs. pentru a atrage privirea animalului în timp ce dvs. realizaţi fotografiile.

Un bărbat în pulover galben-muştar ţine un castron cu mâncare de pisici deasupra aparatului foto Canon EOS 850D.

Aduceţi jucăria preferată, un castron cu mâncare sau orice altceva poate atrage atenţia animalului. Am bătut uşor în castronul ţinut deasupra obiectivului, iar acest lucru a funcţionat în cazul de faţă.

Câinii tind să fie mai uşor de convins să pozeze decât pisicile, deoarece nu este nevoie de prea mult pentru a le stârni interesul. Un fluierat rapid, replica „unde e pisica” sau orice zgomot ciudat le va atrage de obicei atenţia. Fiecare animal are caracterul său individual, dar putem spune că pisicile sunt de obicei mai puţin dornice să facă pe plac. Răbdarea este esenţială şi poate fi nevoie să aşteptaţi ceva timp pentru ca pisica să se relaxeze. Încercaţi să o faceţi să se aşeze într-o singură poziţie, de exemplu, pe un scaun sau un taburet comod (puteţi chiar să-i aduceţi pătuţul pentru animale). Ţineţi la îndemână jucăria preferată sau un castron cu mâncare şi bateţi uşor în el deasupra obiectivului pentru a atrage atenţia pisicii. Dacă nu vrea să facă ce vreţi, fiţi pregătit să vă schimbaţi abordarea – la urma urmei, dacă indiferenţa face parte din caracterul ei, de ce să nu surprindeţi acest lucru în fotografie?

O pisică tărcată portocalie cu căciuliţă de Moş Crăciun, stând cu capul pe podea.

Este de ajutor dacă vă puteţi convinge animalul de companie să stea într-o singură poziţie. Dacă nu este dispus să coopereze, adaptaţi-vă planurile în funcţie de dispoziţia sa.

3. Setaţi expunerea

Ecranul de setări al unui aparat foto Canon EOS 850D.

Dacă sunteţi de părere că animalul dvs. de companie va sta relativ nemişcat, un timp de expunere de circa 1/200 secunde este ideal. De asemenea, recomandăm selectarea unei deschideri largi a diafragmei şi setarea sensibilităţii ISO la Automat.

Setarea de fotografiere continuă la viteză mare pe un aparat foto Canon EOS 850D.

Fotografierea continuă la viteză mare înseamnă că puteţi realiza mai multe cadre rapide simultan – şapte cadre pe secundă cu EOS 850D – ceea ce vă îmbunătăţeşte şansele de a surprinde acele expresii adorabile, dar efemere ale animalelor de companie.

Alegeţi o setare a expunerii pe care o puteţi seta şi uita de ea, deoarece vă va permite să vă concentraţi asupra încadrării şi pregătirii poziţiei animalului. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este să vă setaţi aparatul foto la modul de expunere manuală (M).

Timpul de expunere trebuie să rămână suficient de scurt pentru a surprinde acţiunea. Circa 1/200 s este ideal dacă animalele stau relativ nemişcate, dar veţi avea nevoie de un timp mai scurt dacă se mişcă foarte mult. De asemenea, recomandăm o deschidere largă a diafragmei (f/5,6 aici), deoarece va separa subiectul de fundal şi va crea un efect bokeh plăcut.

Setând sensibilitatea ISO la Automat, aceasta se va adapta condiţiilor – într-o încăpere luminoasă, cu multă lumină de la fereastră, ISO ar trebui să fie în jur de 800-1600. La aceste intervale, un aparat care are rezultate excelente în condiţii de luminozitate scăzută, precum Canon EOS 850D, vă va permite să realizaţi fotografii relativ fără zgomot de imagine. Dacă obiectivul dvs. dispune de stabilizare, precum obiectivul Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM pe care îl folosim aici, cel mai indicat este să o activaţi şi pe aceasta.

4. Focalizaţi

Puncte AF pe faţa unei pisici tărcate portocalii în modul de vizualizare în timp real de pe un aparat foto Canon EOS 850D.

Modul de vizualizare în timp real poate fi util atunci când focalizaţi; atingeţi ecranul pentru a poziţiona punctele de focalizare pe ochiul cel mai apropiat de dvs.

Focalizarea poate fi una dintre cele mai mari provocări la realizarea de portrete ale animalelor de companie, deoarece trebuie să focalizaţi precis pe ochii unui animal care poate să mişte capul în orice moment sau poate să fugă.

Ca atare, este inevitabil că nu toate cadrele vor fi clare, dar dacă aveţi un aparat foto care reacţionează instantaneu la mişcarea subiectului, atunci vă puteţi îmbunătăţi şansele. Setaţi modul de focalizare al aparatului foto Canon la AI Servo. Acest lucru înseamnă că aparatul foto va urmări mişcarea subiectului şi va adapta focalizarea pentru a o fixa asupra poziţiilor schimbătoare ale animalului. Focalizarea de precizie este esenţială când fotografiaţi prim-planuri, aşa că poate să nu fie suficient să fixaţi focalizarea pe faţă. În schimb, încercaţi să folosiţi un singur punct de focalizare, apoi fixaţi-l pe ochiul cel mai apropiat de aparat.

5. Îmbunătăţiţi efectul bokeh pentru fundal

Un labrador auriu la circa un metru în faţa unui brad de Crăciun.

Câinele este aşezat la doar un metru de brad, iar fundalul arată destul de aglomerat.

Un labrador auriu aşezat puţin mai departe de un brad de Crăciun, astfel încât luminiţele din brad sunt estompate.

Mutând câinele mai departe de brad, creaţi un efect bokeh mai puternic şi un fundal mai atrăgător.

De obicei, cel mai bine este să utilizaţi o deschidere largă a diafragmei pentru portretele animalelor de companie, deoarece fotografiile vor avea astfel o adâncime redusă a câmpului, iar fundalul nu va fi focalizat. Pentru fotografii festive precum aceasta, deschiderea largă a diafragmei mai are un beneficiu: luminiţele de pom care nu sunt focalizate sunt transformate în puncte bokeh frumoase. Efectul bokeh va fi mai puternic dacă puteţi crea distanţă între subiect şi brad, aşa că mutaţi animalul cât mai departe de acesta. De asemenea, utilizând o distanţă focală mai lungă, puteţi spori efectul de estompare, aşa că încercaţi să faceţi un pas în spate şi să măriţi imaginea din obiectiv.

6. Adăugaţi un efect bokeh în prim-plan

Un portret al unei pisici tărcate portocalii înconjurate de luminiţe estompate.

Putem adăuga un efect bokeh estompat în prim-plan portretelor animalelor de companie ţinând în mână un şirag de luminiţe lângă obiectiv şi fotografiind printr-un spaţiu dintre fire.

Un bărbat fotografiază o pisică tărcată portocalie printr-un şirag de luminiţe transparente de Crăciun.

Această tehnică simplă poate fi realizată şi cu luminiţe colorate sau chiar cu decoraţiuni de Crăciun.

În afara nefocalizării fundalului, puteţi adăuga puţin efect bokeh şi în prim-plan. Încercaţi să ţineţi luminiţele de Crăciun în faţa obiectivului şi să găsiţi un spaţiu prin care să faceţi fotografia. Folosind unghiul potrivit, puteţi obţine zone luminoase nefocalizate frumoase care înconjoară subiectul şi adaugă un plus de adâncime scenei.

7. Alegeţi o poziţie de fotografiere coborâtă

Un bărbat stă întins pe podeaua unei sufragerii pentru a fotografia o pisică tărcată portocalie care merge în faţa unei canapele.

Faptul că se întinde pe podea pentru a fotografia aşază subiectul şi privitorul la acelaşi nivel.

O pisică tărcată portocalie fotografiată de la nivelul ochilor.

Dacă sunteţi la acelaşi nivel cu subiectul, imaginea dvs. va avea probabil mai mult impact.

Fie că realizaţi portrete ale animalelor de companie sau ale prietenilor, surprinderea subiectului la nivelul ochilor ajută la crearea unei legături, deoarece plasează privitorul la acelaşi nivel. Desigur, în cazul portretelor animalelor de companie, acest lucru poate să însemne să vă târâţi pe podea pentru a ajunge suficient de jos, dar astfel puteţi arăta mai bine perspectiva animalului de companie.

Cu siguranţă vă veţi distra de minune încercând să surprindeţi cadrul perfect, chiar dacă animalul dvs. de companie nu este dispus întotdeauna să coopereze. Indiferent dacă încercaţi să realizaţi un portret al animalului de companie de Crăciun sau în orice alt moment al anului, este o oportunitate excelentă de a vă exersa tehnica şi a vă îmbunătăţi abilităţile fotografice.

Articol scris de James Paterson

Articole conexe

 • IMPRIMARE ŞI CREAŢII ARTIZANALE

  Imprimarea de felicitări de Crăciun

  Creaţi-vă propriul decor pentru şedinţa foto de sărbători şi imprimaţi felicitări de Crăciun personalizate.

 • FOTOGRAFIA DE FAMILIE

  Realizaţi fotografii de Crăciun mai bune decât anul trecut

  Fotograful Lena Petrova despre cum să vă îmbunătăţiţi fotografia de sărbători.

 • NOŢIUNI DE BAZĂ

  Fotografierea pentru a realiza imagini imprimate

  Şapte sfaturi esenţiale pentru a surprinde amintiri pe care le veţi păstra imprimate.

 • FOTOGRAFIEREA ANIMALELOR DE COMPANIE

  Cele mai bune sfaturi pentru fotografierea animalelor de companie

  Surprindeţi imagini uimitoare cu animalele dumneavoastră de companie cu ajutorul sfaturilor de la fotografa specializată în animale de companie, Cat Race.