PORTRET

Vedeţi ceea ce scapă privirii: fotografii din comunitatea queer

Fotograful non-binar Louis Painter face portrete impresionante, menite să evidenţieze atât diverse comunităţi, cât şi emoţiile modelelor
Un portret făcut de Louis Painter cu un travestit, cu părul lung şi blond, îmbrăcat într-o rochie înflorată şi o haină de blană maro, stând în faţa unei clădiri extravagante.

Singurătatea şi nevoia de apartenenţă sunt sentimente pe care majoritatea persoanelor le simt în viaţa lor, la un moment dat, şi pot fi dificil de navigat. Astăzi, reprezentarea şi vizibilitatea contează mai mult ca niciodată şi să te vezi în munca altcuiva îţi dă un sentiment de bucurie şi o senzaţie de uşurare că ceilalţi te recunosc pentru cine eşti tu.

Fotografia poate avea un rol important în evidenţierea diversităţii, iar fotograful non-binar, queer şi autist, Louis Painter, care foloseşte pronumele they/them, face portrete care surprind o anumită umanitate şi vulnerabilitate, în timp ce îşi păstrează calitatea cinematografică. Într-un singur cadru, imaginile întrepătrund o identitate frapantă cu emoţiile puternice.

„Persoanele queer simt un anumit tip de singurătate”, explică Louis, care locuieşte în Birmingham, Regatul Unit. „Fotografia queer înseamnă totul pentru mine. Şi eu sunt queer şi vreau ca asta să se reflecte şi în munca mea. Acest proiect mă ajută să fiu eu în prezenţa altor persoane queer şi a prietenilor mei – ceva cu care, cel mai probabil, rezonează şi alte persoane queer.”

Aşadar, care este motivaţia lui Louis pentru a face asta şi care a fost traseul pe care l-a urmat în călătoria sa cu fotografia queer?

Îmbinarea artei cu fotografia

O persoană stă privind pe fereastră, iar părul său aprins la culoare complementează verdele de pe rama ferestrei.

„Îmi place expunerea dublă dată de ferestre, iar diversele nuanţe de verde care completează nuanţele de roşu dau viaţă fotografiei”, spune Louis care aplică aproape inconştient teoria culorilor în arta sa. „După încadrare, culoarea este prioritatea.” Realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu adaptor de montură Canon EF-EOS RP şi obiectiv Canon EF 50mm f/1.2L USM la 1/200 s, f/2.5 şi ISO 320. © Louis Painter

O persoană într-o rochie lungă, care stă pe marginea unui deal stâncos, privind spre câmpii şi apa din depărate.

Louis a dorit ca această fotografie, făcută în Peak District, să arate ca o imagine de film. „Am făcut câteva corecţii ale obiectivului şi am ajustat expunerea şi luminile în Adobe Photoshop Lightroom1.” Realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu adaptorul de montură Canon EF-EOS R şi un obiectiv Canon EF 24mm f/2.8 IS USM la 1/200 s, f/2.8 şi ISO 320. © Louis Painter

Louis era pictor, dar a decis să studieze fotografia la facultate, la îndrumarea unui prieten, iar acum postează regulat fotografii cinematografice unice pe TikTok şi alte platforme de reţele sociale, care generează mii de vizionări.

„Ador partea tehnică a fotografiei, cum ar fi timpul de expunere şi diversele distanţe focale”, spune Louis. „Treptat am învăţat mai multe şi despre istorie. Am dobândit o obsesie pentru asta şi mă uitam la videoclipuri pe YouTube toată ziua.”

Ştiind că stilul său de fotografie era de nişă, lui Louis i-a venit ideea proiectului de fotografie queer la jumătatea primului semestru din anul al treilea. „Numărul mic de fotografi din categoria asta nu surprindeau şi emoţiile, aşa că m-am gândit să combin partea mea emoţională cu o viziune cinematografică. Astfel, am început să postez pe TikTok, unde am avut parte de multă susţinere din partea persoanelor queer”, spune acesta.

Louis spune că urmăritorii săi descriu arta sa ca fiind „cinematografică”, „queer”, „narativă” şi „fantastică” şi că şi-a găsit inspiraţia la alţi fotografi ale căror imagini stârnesc, de asemenea, sentimente puternice. Citându-i pe fotografii Sarah Bahbah şi Gregory Crewdson ca influenţe, Louis spune că imaginile lor vorbesc acolo unde cuvintele nu transmit mesajul potrivit.

Cum găseşte şi cum ghidează modelele

O persoană stă îmbrăcată într-o armură de cavaler, privind spre camera foto, cu fundalul estompat.

Louis a găsit acest model căutând pe TikTok. „Îi plăcea să se costumeze şi întotdeauna mi-am dorit să fac o sesiune foto cu un cavaler”, explică Louis. „Am vrut să arăt cum persoanele queer sunt forţate să fie cisgen sau heterosexuale şi cum asta ne face să ne simţim izolaţi.” Realizată cu un aparat foto Canon EOS 6D Mark II cu obiectiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM la 1/200 s, f/2.8 şi ISO 500. © Louis Painter

O persoană îmbrăcată ca o prinţesă se sprijină de un zid privind gânditoare, la un bâlci cu tematică renascentistă.

Louis a făcut această fotografie la un bâlci cu tematică renascentistă şi, la fel ca în cazul fotografiei cu cavalerul, a dorit să prezinte un cadru de basm. Imaginile lui Louis nu au o interpretare anume – vrea ca fiecare spectator să se simtă inclus în acele cadre. Realizată cu un aparat foto Canon EOS 6D Mark II cu obiectiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM la 1/320 s, f/2.8 şi ISO 1600. © Louis Painter

La începutul proiectului, Louis şi-a rugat prietenii să apară în fotografii, dar după câteva anunţuri online, a primit multe răspunsuri de la persoane queer. „N-am vrut să angajez modele profesioniste”, spune Louis. „Îmi place ideea de a folosi persoane obişnuite care pot exprima emoţii reale.”

Când vine vorba de îndrumarea modelelor, Louis preferă să vadă întâi cum se desfăşoară sesiunea. „Acţionez destul de impulsiv când vine vorba de fotografie. Creez o mică poveste, dar dacă văd o locaţie drăguţă care nu făcea parte din plan, vreau să o folosesc. Cred că fotografia înseamnă să te laşi dus de val şi să fii deschis la orice.”

Louis le dă modelelor o indicaţie, iar apoi le lasă să o interpreteze cum doresc. „Le zic să se gândească la copilărie sau la un moment important din viaţa lor”, explică Louis. „Cât timp modelele sunt în acea stare, pot să mă concentrez pe compoziţie şi culori. Aş zice că 40 % sunt indicaţiile mele şi 60 % personalitatea persoanei pe care o fotografiez. Doresc ca modelele să se simtă în largul lor pentru că numai atunci poţi să fii tu însuţi şi să-ţi arăţi adevăratele emoţii.”

Echipamentul

Artistul muzical trans Jaz Page priveşte în oglindă, cu mâinile la ceafă, în fotografia făcută de Louis Painter.

Această imagine cu artistul Jay Page este unul dintre primele portrete făcute de Louis pentru proiectul său. „Jay declarase de câteva luni că este trans, iar ideea era să prezint disforia de gen”, explică Louis. „I-am zis să privească în oglindă şi să se gândească la identitatea sa, ceea ce a generat pură emoţie.” Realizată cu un aparat foto Canon EOS 6D Mark II cu obiectiv Canon EF 50mm f/1.2L USM la 1/200 s, f/2.8 şi ISO 800. © Louis Painter

Louis face deseori fotografii în condiţii schimbătoare, de la alei şi pavilioane umbrite la câmpuri deschise, aşa că pentru a profita a maximum de sesiunile de fotografie, trebuie să se mişte rapid. Louis a început să facă fotografii cu un Canon EOS 6D Mark II împrumutat de la facultate, cu o selecţie de obiective din seria L de la Canon, dar a trecut la un aparat foto Canon EOS RP mirrorless full frame, combinat cu un adaptor de montură Canon EF-EOS R, pentru a putea folosi în continuare obiectivele cu montură EF.

Aparatul foto compact EOS RP îl ajută pe Louis să facă fotografii din mers, în timp ce zona extinsă de focalizare automată focalizează instant pe subiect şi păstrează portretele clare. „Au fost momente când am avut noroc să am un cadru focalizat din prima încercare”, spune Louis.

Louis spune că ecranul tactil este foarte important. „Nu îmi place să mă uit prin vizor; prefer să mă uit direct la model şi să creez o conexiune cu acesta”, explică Louis. „Vreau să se uite la mine, nu la cameră, iar cu EOS RP pot face asta. Pur şi simplu ating ecranul şi nu trebuie să îmi fac griji că voi pierde emoţiile din cadru.”

Când face fotografii pe vânt, Louis a învăţat cât de importantă este stabilizarea imaginii şi deseori foloseşte obiectivul Canon EF 24mm f/2.8 IS USM pentru a surprinde fotografii fără tremur. De asemenea, Louis foloseşte un obiectiv grandangular pentru a cuprinde cât mai mult din fundal în fotografie şi pentru a arăta cât de confortabil se simte modelul în mediul său. „Îmi place să surprind sentimentul de singurătate din jur”, adaugă Louis.

Louis foloseşte şi obiectivul Canon EF 50mm f/1.2L USM – distanţa sa focală preferată – care poate fotografia detalii clare chiar şi în condiţii de întuneric.

Obiectivele RF echivalente ar fi RF 24mm F1.8 MACRO IS STM şi RF 50mm F1.2L USM.

Cum arată viitorul

O persoană cu păr scurt şi vopsit şi un piercing în nas care priveşte spre camera foto.

Această imagine din a doua sesiune de fotografii a fost făcută în Gay Village, Manchester. „Am vrut să încadrez fotografia ca şi cum ar fi ultimul cadru al unui film în care personajul a fost suprimat şi se uită în camera foto pentru a face contact vizual cu spectatorii”, explică acesta. „Am împrumutat un obiectiv de 50 mm de la facultate şi mi-a plăcut foarte mult deoarece a scos în evidenţă culorile, chiar şi în condiţii de lumină slabă.” Realizată cu un aparat foto Canon EOS 6D Mark II cu obiectiv Canon EF 50mm f/1.2L USM la 1/125 s, f/2 şi ISO 6400. © Louis Painter

Louis are vise mari şi speră să fotografieze în continuare comunitatea queer, să-şi dezvolte reţelele sociale şi să descopere şi mai multe poveşti şi experienţe. „De când am absolvit, mi-am dorit să explorez partea emoţională, cum ar fi bucuria queer”, spune Louis. „Vreau să fotografiez şi diverse identităţi sexuale şi genuri – vreau să fotografiez persoanele queer de culoare, persoanele AMAB (de sex masculin atribuit la naştere) şi multe altele. Acesta este următorul pas.”

Într-o zi doreşte să îşi vadă fotografiile imprimate, poate sub forma unei cărţi pentru măsuţa de cafea. „Ar fi un mod bun de a încheia proiectul”, spune Louis. „Încă mai am până acolo, dar fac din ce în ce mai multe fotografii şi mă îndrept în fiecare zi spre atingerea acestui scop.”

Demonstrând puterea fotografiei, portretele lui Louis spun celor din jur că nu sunt singuri şi arată cum o singură imagine poate transmite o serie de emoţii care pot fi dificil de exprimat în cuvinte.


Articol scris de Nikita Achanta

 1. Adobe, Photoshop şi Lightroom sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite ale Americii şi/sau în alte ţări.

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Cum să surprindeţi tonuri de piele perfecte în portrete

  Stăpâniţi arta complicată a surprinderii unor tonuri de piele naturale cu fotografa profesionistă de modă Jade Keshia Gordon.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Obiectivul perfect pentru portrete

  Ce să luaţi în considerare când alegeţi un obiectiv pentru fotografia portret.

 • FOTOGRAFIA PORTRET

  Sfaturi pentru fotografia portret

  Îmbunătăţiţi-vă fotografia portret cu aceste sfaturi şi tehnici de top.

 • FOTOGRAFIA STRADALĂ

  Portrete de imprimat

  Fotograful şi creatorul de conţinut pe Tik Tok Kym Moseley îşi împărtăşeşte sfaturile despre realizarea de fotografii remarcabile cu necunoscuţi şi dăruirea pozelor.