FOTOGRAFIE URBANĂ
Sfaturi pentru compoziţiile urbane
Ghidul Paulei Stopka pentru realizarea unor fotografii uimitoare cu clădiri şi peisaje urbane.
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Unul dintre avantajele fotografiei este flexibilitatea pe care o oferă în termeni de libertate creativă şi exprimare a emoţiilor. Aşa că ar putea părea oarecum limitativ să discutăm despre regulile de compoziţie. Însă cunoaşterea unor principii de compoziţie simple vă poate face imaginile mai aspectuoase.
În acest articol, vom discuta despre modul în care compoziţia vă poate ajuta să stabiliţi modul în care sunt aranjate elementele în imaginile dvs., precum şi despre modul în care respectarea regulilor vă poate ajuta să le ţineţi sub control.
Când sunteţi plecat în vacanţă sau într-o ieşire de weekend, este normal să vă doriţi să faceţi fotografii minunate, care să ilustreze cât mai bine locurile pe care le vizitaţi. Aşadar, în loc să fotografiaţi la întâmplare, aşteptaţi puţin înainte de a apăsa pe butonul declanşator, pentru a analiza prin vizor sau pe ecranul LCD ce anume intră în cadru.
Un moment de gândire şi o evaluare rapidă a cadrului vă vor ajuta să vedeţi părţile care nu sunt necesare în imagine. O mică schimbare a poziţiei aparatului foto sau modificare a zoomului le vor elimina din cadru, oferindu-vă o imagine mai plăcută şi mai impresionantă.
În următoarea vacanţă într-un oraş, fiţi atenţi la ferestrele clădirilor din jur. Acestea sunt foarte utile în crearea compoziţiei şi vă pot ajuta să surprindeţi o privelişte unică. Provocarea constă în a vă poziţiona astfel încât să maximizaţi reflexia priveliştii în geam, cu compoziţia elementelor în reflexie.
Compuneţi o scenă care să aibă trei subiecte relevante: unul în prim-plan, unul la mijloc şi unul în fundal. Cele trei obiecte vor crea o direcţie vizuală în imagine.
Atunci când fotografiaţi privelişti şi peisaje urbane când sunteţi în deplasare, încercaţi să includeţi linii de compoziţie proeminente, care vor ghida privitorul prin întreaga imagine, de la prim-plan până la fundal. Printre exemple se numără poteci, râuri, şine de tren sau marcaje rutiere. Trebuie să vă poziţionaţi aparatul într-o poziţie potrivită, care să vă permită să surprindeţi liniile naturale într-o fotografie, ceea ce poate presupune să vă ridicaţi sau să vă lăsaţi în jos pentru a maximiza efectul.
De obicei, aparatele foto dispun de un marcaj sau un cadru de focalizare automată în centrul imaginii, însă crearea unei compoziţii cu subiectul chiar în mijloc are rezultate bune numai pentru anumite fotografii.
Spre exemplu, pentru subiecte simple, precum o floare viu colorată într-o mare de frunze verde închis, o compoziţie centrală dă rezultate bune. Partea centrală a unei fotografii trebuie să fie suficient de remarcabilă pentru a atrage atenţia privitorului, aşa că un portret va avea rezultate bune atunci când faţa este iluminată, iar fundalul este mult mai întunecat.
Încercaţi să compuneţi imaginea cu un cadru natural. Când realizaţi o fotografie, ţineţi cont de modul în care marginile imaginii încadrează subiectul principal. Utilizarea unui cadru de uşă sau a unei ferestre pentru a încadra scena este o alegere bună, deoarece marginea mai întunecată ajută la atragerea atenţiei asupra elementelor mai luminoase din cadru. Puteţi utiliza cadrul uşii unui hotel sau apartament pentru a încadra priveliştea asupra unui oraş, spre exemplu. Ideal ar fi dacă fereastra sau uşa este deschisă pentru a evita reflexiile de pe geam.
De prea multe ori, fotografiile sunt realizate la nivelul ochilor unei persoane. Sunt disponibile însă mai multe perspective creative ţinând aparatul foto mai jos sau mai sus.
Când fotografiile sunt realizate de copii, rezultatele le arată adulţilor o perspectivă diferită asupra lumii – clădirile, copacii, plantele şi adulţii par mult mari dacă aparatul este ţinut mai jos. Dacă aparatul dvs. foto dispune de un ecran LCD cu unghi variabil sau poate fi conectat la smartphone prin Wi-Fi, puteţi pune aparatul pe podea pentru a vă încadra imaginile.
Într-un oraş plin de clădiri înalte, încercaţi să utilizaţi un obiectiv grandangular sau standard şi orientaţi-l în sus, spre cer. Utilizaţi modul prioritate de diafragmă (Av) şi selectaţi o deschidere de aproximativ f/8 sau f/11. Apoi, cu aparatul foto orientat spre cer, încadraţi scena astfel încât clădirile să fuzioneze. Deoarece aceste imagini conţin deseori o gamă largă de umbre şi lumini, este posibil să trebuiască să ajustaţi luminozitatea din fotografie utilizând funcţia de compensare a expunerii. În acest scop poate fi utilă şi funcţia HDR încorporată.
În mod similar, şi perspectiva la înălţime, de pe clădiri sau cu aparatul foto ţinut deasupra capului, oferă rezultate bune.
Imaginile interesante din punct de vedere vizual au de obicei o compoziţie care oferă spaţiu subiectului principal. Simpla poziţionare a subiectului principal la o mică distanţă de centru îmbunătăţeşte compoziţia celor mai multe fotografii.
Pentru a face acest lucru, imaginaţi-vă că vizorul sau ecranul LCD este împărţit într-o grilă 3 x 3, divizată prin patru linii. Poziţionaţi subiectul în treimea din stânga sau dreapta cadrului, nu în mijloc. Astfel, imaginea va fi mai interesantă şi atractivă decât dacă aţi plasa subiectul direct în mijloc.
După ce v-aţi familiarizat cu regula treimilor, încercaţi să utilizaţi grila pentru a realiza compoziţii mai bune ale fotografiilor. Multe aparate foto EOS au opţiunea de afişare a grilei – fie în vizor, fie pe ecranul LCD de pe spatele aparatului. Activaţi grila pentru a putea compune imagini mai eficient. Dacă doriţi să fotografiaţi un peisaj cu linia orizontului, poziţionaţi-o de-a lungul liniilor la o treime de partea de sus sau de jos a cadrului, în loc să împărţiţi imaginea pe jumătate poziţionând linia orizontului la mijlocul imaginii.
Când filmaţi la exterior, activând grila vă veţi putea îmbunătăţi încadrarea şi menţine linia orizontului dreaptă.
Filmările în care linia orizontului este chiar şi puţin înclinată sunt dificil de urmărit. Creează senzaţia că imaginea stă să cadă sau alunecă într-o parte. Totuşi, puteţi ţine aparatul foto intenţionat la un unghi mai mare, pentru a crea compoziţii interesante. Această înclinare intenţionată este denumită unghi olandez sau german şi se utilizează în multe filme artistice de lung metraj pentru a crea suspans şi dezorientare - aşa că folosiţi cu moderaţie înclinarea când înregistraţi filmuleţe de familie. Dacă realizaţi un cadru cu înclinare spre stânga, încercaţi să îl realizaţi pe următorul cu înclinare spre dreapta.
Puteţi utiliza asta pentru a transmite senzaţia de suspans şi distracţie în timpul explorării unui nou oraş, însă nu rotiţi aparatul foto prea mult – şi asiguraţi-vă că în clipul video combinaţi înregistrarea înclinată cu o proporţie mai mare de înregistrare dreaptă, normală.
O tehnică de compoziţie cunoscută şi ca Raportul de aur (uneori ca spirala lui Fibonacci) o reprezintă abordarea bazată pe compoziţia naturală, care creează fotografii impresionante şi de impact. Aproximativ în anul 1200 e.n., matematicianul Fibonacci a observat pentru prima dată că există un raport care apare în mod obişnuit în întreaga lume naturală şi care are un aspect vizual plăcut. Deseori este simplificat ca regula treimilor, însă adevăratul raport este de 1 la 0,618 la 1.
Ideea este că puteţi realiza o compoziţie mai impresionată dacă puteţi compune cadrul astfel încât să includă o linie care ghidează privitorul de-a lungul unui traseu spiralat către subiectul principal. Teoria poate funcţiona în multe imagini diferite, de la peisaje la portrete şi multe altele.
Compunerea unei scene ţinând cont de triunghiuri vă va îmbunătăţi fotografiile. Încercaţi să fotografiaţi contururile străzii dispărând în depărtare şi secţiunile triunghiulare rezultate în laterala cadrului.
Chiar şi în cazul unui portret cu o persoană la masă, încercaţi să rugaţi subiectul să formeze un triunghi cu braţele – cu coatele depărtate şi mâinile susţinându-i bărbia. Compoziţia va avea un aspect estetic mult mai plăcut.
Când imprimaţi imaginile utilizând imprimanta PIXMA, aveţi posibilitatea de a decupa fotografiile utilizând software-ul My Image Garden de la Canon, pentru a îmbunătăţi compoziţia. Petreceţi puţin timp încercând diverse stiluri de decupare. Pentru imagini cu peisaje, alegeţi o decupare panoramică pentru a crea o imagine amplă. Chiar şi când imprimaţi mai multe fotografii la rând, veţi obţine efectul panoramic dacă au fost realizate bine.
Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.
Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicileFOTOGRAFIE URBANĂ
Ghidul Paulei Stopka pentru realizarea unor fotografii uimitoare cu clădiri şi peisaje urbane.
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Urmaţi aceste sfaturi şi trucuri pentru a oferi fundalurilor o estompare superbă.
NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE
Familiarizaţi-vă cu setările pentru diafragmă, timpul de expunere şi sensibilitatea ISO.