VIDEOCLIP

5 modalităţi de a vă îmbunătăţi videoclipurile de pe reţelele sociale

Doriţi să vă duceţi conţinutul de pe reţelele sociale la un nou nivel? Patru creatori de conţinut împărtăşesc sfaturi pentru crearea unor materiale de înaltă calitate care să vă ajute să ieşiţi în evidenţă online.
Un aparat foto Canon EOS R50 pe un trepied poziţionat pe o masă pentru a înregistra o femeie într-o salopetă roz, cu unelte de artizanat în jurul ei.

În contextul în care reţelele sociale sunt indiscutabil axate pe videoclipuri, cum vă puteţi face conţinutul să iasă în evidenţă? Pentru început, trebuie să folosiţi uneltele potrivite, iar aparatul de fotografiat este un factor cheie pentru calitatea filmărilor. Dacă folosiţi un smartphone, trecerea la un aparat foto precum Canon EOS R50 ar fi un mare pas înainte.

Conceput pentru crearea de conţinut, EOS R50 vă permite să vă exprimaţi în moduri noi. Puteţi produce videoclipuri 4K şi sunet de calitate superioară şi puteţi utiliza obiectivele RF şi RF-S pentru a modela aspectul conţinutului. De asemenea, puteţi utiliza o serie de funcţii video profesionale, cum ar fi revoluţionara focalizare automată Dual Pixel CMOS AF de la Canon, un mod dedicat pentru vlogging şi conectarea perfectă la smartphone-uri.

Din acest punct, totul depinde de creativitatea şi tehnicile dumneavoastră. Pentru a vă ajuta în acest sens, patru creatori de pe reţelele sociale cu un număr important de urmăritori vă oferă sfaturi pentru crearea de videoclipuri. Din Regatul Unit, Martyn Odell, influencer în domeniul gastronomic, şi Zeena Shah, director artistic; din Franţa, Fatou N'Diaye, influencer în domeniul modei şi al frumuseţii; şi din Germania, Elena Bulkowski, influencer în domeniul fitnessului şi al nutriţiei. Toţi sunt creatori de succes pe reţelele sociale. Iată cele cinci sfaturi ale lor pentru a vă îmbunătăţi conţinutul video.

1. Obţineţi filmări de cea mai bună calitate

Un aparat Canon EOS R50 pe un trepied filmând-o pe creatoarea de conţinut Elena Bulkowski, într-o bluză portocalie, executând o poziţie de yoga pe un câmp.

Canon EOS R50 dispune de aceeaşi funcţie de focalizare automată Dual Pixel CMOS AF II ca aparatele foto profesionale din sistemul EOS R, cum ar fi EOS R6 Mark II. „Mă ajută să ating un nou nivel”, spune Elena. „Când creaţi conţinut, este important ca acesta să fie de bună calitate, imaginea să fie clară şi nimic să nu fie estompat, iar culorile să fie clare şi frumoase.”

Fatou N'Diaye, influencer pe reţelele sociale, purtând o haină maro pufoasă şi ţinând în mână o umbrelă, stă pe o stradă lângă vitrine luminate.

Senzorul de imagine de 24,2 MP de pe EOS R50 înregistrează detalii incredibile, chiar şi atunci când înregistraţi în condiţii de iluminare slabă. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R50 cu obiectiv Canon RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM la 45 mm, 1/40 s, f/6,3 şi ISO 3200.

„Există multă concurenţă în crearea de conţinut”, spune Zeena. „Calitatea imaginii este primordială. Vreau să le arăt tuturor exact ce văd eu în viaţa reală şi să-i inspir cu acele culori vii, cu vâltoarea apei, cu picătura de cerneală.”

Aparate foto precum Canon EOS R50 au senzori mai mari decât cei folosiţi în smartphone-uri, rezultând imagini mult mai clare, în special în condiţii de lumină slabă. EOS R50 dispune, de asemenea, de tehnologia Canon de focalizare automată rapidă şi de zeci de ani de cercetare în domeniul ştiinţei culorilor, rezultatul fiind imagini clare şi tonuri naturale şi frumoase. Ecranul său tactil cu unghi variabil vă permite să filmaţi din unghiuri creative şi să vă vizualizaţi în timp ce faceţi vlogging, oferind în acelaşi timp beneficiile unui senzor mai mare. „Este foarte util”, continuă Zeena. „Îl puteţi roti în orice direcţie doriţi. Este foarte util pentru a înregistra de sus aranjamente de masă sau tutoriale.”

În plus, cu aparatul Canon EOS R50, puteţi utiliza obiectivele Canon RF şi RF-S pentru a vă personaliza aspectul conţinutului. „EOS R50 şi obiectivele RF vă permit să fiţi creativ şi să produceţi o profunzime a câmpului incredibil de mică”, spune Martyn.

2. Ştiţi când să filmaţi pe verticală

Un aparat foto Canon EOS R50 poziţionat pe un trepied pentru filmare pe verticală îl filmează pe Martyn Odell, influencer de gastronomie, într-o bucătărie.

Ecranul tactil cu unghi variabil al aparatului foto Canon EOS R50 vă oferă opţiunea de a filma din orice unghi şi vă permite să vizualizaţi imaginile în detalii impresionante înainte de a le distribui online. EOS R50 dispune, de asemenea, de un mod de filmare pentru demonstraţii de prim-plan, care adaptează setările de focalizare atunci când se trece de la un cadru cu produsul la unul cu prezentatorul.

Una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le luaţi atunci când creaţi videoclipuri este dacă filmaţi pe verticală sau pe orizontală. Trebuie să o faceţi cum trebuie şi depinde de aplicaţia în care doriţi să folosiţi filmările.

Platforme precum TikTok funcţionează numai în orientare verticală, ceea ce înseamnă că ar trebui să filmaţi pe verticală. În caz contrar, orice filmare pe orizontală ar trebui fie micşorată pentru a se potrivi cu lăţimea ecranului telefonului, fie decupată pe margini, caz în care aţi pierde o parte din cadru.

De asemenea, YouTube Shorts funcţionează cel mai bine în orientare verticală. Dar dacă filmaţi conţinut standard pentru YouTube sau Twitch, de obicei ar trebui să filmaţi pe orizontală pentru a se potrivi cu orientarea ecranelor calculatoarelor şi telefoanelor utilizatorilor în modul ecran complet, astfel încât conţinutul dumneavoastră să aibă un aspect profesional.

Canon EOS R50 poate identifica automat dacă filmaţi pe verticală sau pe orizontală şi va înregistra în formatul respectiv. „Una dintre caracteristicile excelente ale aparatului EOS R50 este că ştie cum este orientat aparatul foto”, explică Martyn. „Aparatul ştie când filmez pe verticală, aşa că atunci când import înregistrările în telefon, le pot posta direct pe reţelele sociale.”

De asemenea, dacă filmaţi un videoclip pentru mai multe platforme, puteţi să afişaţi pe ecran marcaje de aspect pentru raportul ales, astfel încât să puteţi încadra corect scena. Întregul cadru este încă vizibil, dar ghidajele indică unde va fi decupat, astfel încât vă puteţi asigura că filmarea arată ceea ce trebuie atât pe orizontală, cât şi pe verticală.

3. Tranziţiile sunt importante, dar trebuie să fie simple

Canon EOS R50 – Filmare cu încetinitorul

Fiecare cineast trebuie să ştie cum să facă tranziţia de la un cadru la altul – şi este important ca aceste tranziţii să fie corecte. Cel mai bine este să le păstraţi consecvente şi subtile. Tranziţiile ar trebui să aibă un scop, dar şi să se integreze perfect în filmare.

Alegeţi doar câteva pe care să le folosiţi iniţial. Începeţi cu ceva de bază, cum ar fi o tranziţie hard cut, în care un cadru trece la altul fără a se aplica efecte, sau o tranziţie cu apropierea şi depărtarea cadrului. S-ar putea să pară simple, dar aţi fi surprinşi să vedeţi cât de profesioniste pot părea tranziţiile discrete.

Tranziţiile de rotaţie, care rotesc un videoclip în clipul următor cu o rotire rapidă la 180 de grade, sau folosirea de mişcări ale mâinii şi pocnituri ale degetelor sunt, de asemenea, ideale pentru filmări distractive şi rapide pe reţelele sociale.

Puteţi adăuga apoi straturi de rafinament tranziţiilor de bază, cum ar fi J-cut, în care sunetul următoarei secvenţe începe înainte să apară imaginea.

Pentru a separa scenele, adăugaţi filmări B-roll cu sunet suprapus. Înregistrarea la 120 cps oferită de Canon EOS R50 este excelentă pentru a crea filmări B-roll frumoase cu încetinitorul, conferind un aspect profesional montajului final. „Funcţia de filmare cu încetinitorul de pe EOS R50 îmi permite să adaug un element dinamic conţinutului meu”, spune Martyn. „Orice, de la ulei care clocoteşte şi cadre care arată lichide turnate şi la tocarea ingredientelor cu încetinitorul.”

4. Postaţi cu regularitate

Mâini care ţin un aparat Canon EOS R50 în timp ce fişiere sunt transferate de pe aparatul foto pe un telefon aflat pe masa de lângă el.

S-ar putea să credeţi că postarea regulată de conţinut este dificilă atunci când filmaţi în 4K, dar aplicaţia Canon Camera Connect şi capacitatea de a transfera automat fişierele de pe aparatul foto pe telefon facilitează încărcarea directă pe reţelele sociale după filmare.

Cei care vă urmăresc vor să vă vadă viaţa şi ceea ce faceţi, aşa că este important să postaţi des pentru a le păstra interesul. Postarea regulată este preferată şi de algoritmii reţelelor sociale, ceea ce înseamnă că puteţi fi observat mai uşor.

Încercaţi să postaţi pe TikTok de până la patru ori pe zi şi cel puţin o dată pe săptămână pe YouTube. O cantitate atât de mare de conţinut poate fi o provocare, aşa că Fatou vă sfătuieşte să acţionaţi când vă vine inspiraţia. „Îmi place să împărtăşesc lucruri legate de evenimente actuale, de crizele mele de furie, dar şi de plăcerile mele”, spune ea.

Elena este de acord: „Încerc să creez conţinut spontan şi să-l adaptez la situaţie”, spune ea. „Sunt foarte flexibilă şi îmi pot împărtăşi întreaga viaţă.”

„Comunitatea mea a crescut masiv pentru că am muncit din greu”, adaugă Martyn. „Îmi petrec ore întregi în fiecare zi răspunzând la comentarii, trimiţând note vocale şi mesaje video. Pentru a clădi o comunitate, trebuie să investeşti energie. Nu te poţi aştepta ca oamenii să te urmărească pur şi simplu.”

Deşi ar trebui să postaţi cu regularitate, este important să nu postaţi orice – conţinutul dumneavoastră trebuie să fie de înaltă calitate. „Ceea ce distribui ar trebui să reflecte cine eşti, pentru că oamenii care vă urmăresc sunt obişnuiţi să vă vadă – vă cunosc”, spune Fatou.

5. Creaţi-vă propriile tendinţe

Fatou N'Diaye, influencer pe reţelele sociale, purtând o haină maro pufoasă şi ochelari şi cu un aparat foto Canon EOS R50 în mână, trecând pe lângă case în culori pastelate.

„Ne putem lăsa inspiraţi de oameni, dar există o diferenţă între inspiraţie şi copiere”, spune Fatou. „Când copiaţi oameni, veţi copia ceva care nu vă reprezintă. Urmăritorii nu vor şti cine sunteţi cu adevărat, pentru că într-o zi sunteţi cineva, iar mâine sunteţi altcineva. Veţi urma tendinţe, în loc să le creaţi.”

„Când sunt întrebată ce sfat aş da noilor creatori de conţinut”, spune Fatou, „spun că trebuie să fiţi voi înşivă. Doar pentru că altcineva a făcut o fotografie şi a avut succes, asta nu înseamnă că şi dumneavoastră veţi avea acelaşi impact. Trebuie să aveţi propria identitate, să aveţi ceva despre care să vorbiţi, dar să rămâneţi originali. Adesea, oamenii vă vor plăcea pentru că sunteţi diferit de ceilalţi.”

Zeena este de acord: „Fiţi original, unic”, spune ea. „Am atât de multe idei şi atât de multe proiecte pe care sunt disperată să le distribui. Întotdeauna va exista o altă idee pe care altcineva nu o face.”

„Creatorii de conţinut ar trebui să facă ceea ce le place să facă”, ne sfătuieşte Elena. „Dacă nu vă place sportul, nu deveniţi un influencer de fitness, pentru că oamenii îşi dau seama. Fiţi original, distraţi-vă şi aşa veţi motiva oamenii.”

Echipamentele pe care creatorii de conţinut le folosesc pentru videoclipurile lor de pe reţelele sociale

O mână care ţine un mâner tip trepied Canon HG-100TBR ataşat la un aparat foto Canon EOS R50 cu un microfon stereo Canon DM-E100.

Mânerul tip trepied Canon HG-100TBR este un instrument ideal pentru crearea de conţinut, spune Martyn. „Sunt un bucătar dezordonat, aşa că este grozav că nu trebuie să-mi fac griji că îmi voi atinge aparatul foto şi îl voi murdări. Este excelent şi pentru vlogging. Îţi permite să ţii aparatul mai departe de lungimea braţului, putând astfel să surprinzi unghiuri mai largi când te afli afară.”

Canon EOS R50
Un aparat foto mirrorless uşor pe care să îl luaţi oriunde şi să daţi frâu liber creativităţii spontane. Senzorul de 24,2 MP al aparatului Canon EOS R50 filmează în 4K 30p şi Full HD la 120 cps şi dispune de o gamă de presetări creative pentru a personaliza aspectul şi senzaţia filmărilor dumneavoastră, direct din aparat. Puteţi vedea câteva opţiuni alternative în ghidul nostru despre cele mai bune aparate foto Canon pentru vlogging.

Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM
Familiarizaţi-vă cu fotografia mirrorless APS-C cu sistemul EOS R cu un obiectiv care vă îndeplineşte toate nevoile de filmare. Obiectivul Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM este uşor şi compact, oferind un stabilizator optic de imagine echivalent cu 4 stopuri pentru înregistrări video stabile cu aparatul în mână, plus un interval util de zoom de 18-45 mm pentru rezultate excelente în fiecare zi.

Microfon stereo Canon DM-E100
Nu lăsaţi sunetul slab să vă strice atmosfera. Microfonul stereo Canon DM-E100 este perfect pentru a vă îmbunătăţi calitatea audio. Este mic şi uşor pentru a se potrivi cu Canon EOS R50 şi foloseşte bateria aparatului foto. Înregistrează sunet stereo unidirecţional, aşa că este perfect pentru vlogging.

Mânerul tip trepied Canon HG-100TBR
Filmaţi cu încredere şi bucuraţi-vă de creativitate mulţumită mânerului tip trepied Canon HG-100TBR, cu telecomandă, cap reglabil şi ergonomie superbă, conceput pentru înregistrare stabilă.

Canon RF 16mm F2.8 STM
Montura RF a aparatului Canon EOS R50 vă oferă acces la toate obiectivele RF. Pe măsură ce experienţa dumneavoastră creşte, adaptaţi-vă alegerea obiectivelor la estetica dumneavoastră creativă. Conceput pentru vloggeri, obiectivul ultra-grandangular RF 16mm F2.8 STM este perfect atunci când vă adresaţi direct publicului, în timp ce diafragma sa rapidă f/2,8 oferă un efect bokeh delicat şi uniform pentru un efect cinematografic.

Canon RF 50mm F1.8 STM
Compact şi uşor şi cu focalizare aproape fără zgomot, obiectivul RF 50mm F1.8 STM este ideal în condiţii de lumină slabă şi excelent pentru o profunzime creativă a câmpului.


Aşadar, dacă sunteţi un creator de conţinut care este pregătit să treacă la nivelul următor, urmând sfaturile celor patru profesionişti în reţelele sociale, veţi ieşi cu siguranţă în evidenţă.

Peter Wolinski

Produse conexe

Articole conexe

 • VIDEOCLIP

  Cum să realizaţi videoclipuri culinare de înaltă calitate, de nivel profesionist

  Jessie Bakes Cakes a adunat peste 100.000 de urmăritori cu videoclipurile ei culinare uimitoare. În acest articol, ea explică modul în care vă puteţi familiariza cu videografia culinară.

 • VLOGGING

  Cum să devii vlogger

  Începeţi şi produceţi vloguri de calitate cu sfaturile noastre pentru vlogging pentru începători.

 • TEHNICI VIDEO

  Crearea unei poveşti video

  10 sfaturi pentru a realiza filme scurte captivante.

 • VLOGGING

  Cele mai bune aparate foto, camere video şi obiective Canon pentru vlogging

  Canon produce o serie de aparate foto, camere video şi obiective care sunt ideale pentru creatorii de conţinut. Acest ghid vă va ajuta să găsiţi modelele perfecte.