KIT

Cum s-au dezvoltat patru fotografi profesionişti şi creatori de conţinut cu sistemul EOS R

Vă gândiţi să treceţi la sistemul Canon EOS R? Patru profesionişti împărtăşesc modul în care tehnologia i-a ajutat să-şi dezvolte abilităţile şi să-şi perfecţioneze conţinutul.
Copaci învăluiţi în ceaţă deasupra unui covor de ferigi, imagine realizată cu un aparat Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 28-70mm F2L US de Verity Milligan.

Pentru mulţi dintre cei mai prolifici fotografi şi creatori de conţinut de astăzi, trecerea la un echipament din sistemul Canon EOS R le-a schimbat viaţa. Lansată în 2018, gama de aparate foto mirrorless din sistemul EOS R şi de obiective RF continuă să crească constant. Aceasta înseamnă că există întotdeauna un model perfect la care să avansaţi, de la aparatul compact cu senzor APS-C Canon EOS R100 la EOS R6 Mark II, un aparat full frame hibrid şi puternic.

Aici, patru fotografi profesionişti împărtăşesc modul în care şi-au dus cariera şi abilităţile mai departe ca niciodată, trecând la sistemul EOS R. Creatorii de imagini sunt unici şi specializaţi în diferite domenii, dar sistemul EOS îmbină tehnologia cu utilitatea pură şi le oferă toate caracteristicile de care au nevoie pentru a înflori şi a progresa.

Verity Milligan – fotografie de natură şi peisaj

Oraşul Birmingham din Regatul Unit fotografiat la asfinţit de Verity Milligan cu un Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 28-70mm F2L USM.

Fotograful de peisaje Verity Milligan a încercat de-a lungul anilor diferite mărci de aparate foto, dar a revenit mereu la Canon. „Îmi place cum sunt redate imaginile RAW şi capacităţile aparatului foto în situaţii dificile, cum ar fi atunci când sunt forţată să folosesc un ISO ridicat”, spune ea. Ea locuieşte la Birmingham, Regatul Unit, şi fotografiază des oraşul. „Perioada mea preferată din zi pentru peisaje urbane este amurgul, imediat după apusul soarelui”, spune ea. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 28-70mm F2L USM la 70 mm, 15 s, f/11 şi ISO 100. © Verity Milligan

Dunele din Luskentyre de pe Insula Harris, Scoţia, fotografiate cu iarbă de plajă iluminată pe un cer furtunos într-o fotografie realizată cu un Canon EOS R5 de Verity Milligan.

În 2023, Verity a petrecut o lună pe Insula Harris din Scoţia. „Aceasta a fost una dintre primele zile în care lumina a prins viaţă”, spune ea. „Eram pe dunele de la Luskentyre şi norii de furtună contrastau cu lumina dansând pe iarba de plajă, creând o scenă dramatică.” Distanţa focală de 28-70 mm a devenit preferata ei pentru fotografierea peisajelor. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 28-70mm F2L USM la 28 mm, 0,4 s, f/11 şi ISO 320. © Verity Milligan

Locuind în Regatul Unit, Verity Milligan este cunoscută în special pentru fotografierea de peisaje atmosferice. După patru ani productivi cu aparatul Canon EOS 5D Mark IV, ea a făcut trecerea la sistemul EOS R. „Cu gama de adaptoare disponibile, trecerea la EOS R5 a fost alegerea evidentă”, spune ea. „Cu funcţiile de focalizare automată, aparatul foto poate fi configurat perfect pentru orice vă propuneţi în ziua respectivă. Acest lucru este valabil mai ales pentru fotografierea oamenilor. Metoda AF cu detectarea feţei şi urmărire este unul dintre modurile mele preferate.”

Verity caută întotdeauna compoziţii uimitoare, iar ceea ce foloseşte cel mai des la EOS R5 este ecranul tactil LCD cu unghi variabil şi 2,1 milioane de puncte. „Faptul că îl pot rabata, roti sau manevra în aproape orice unghi am nevoie este extrem de util şi ceva care mi-a îmbunătăţit experienţa de fotografiere”, spune ea.

De asemenea, gama de obiective RF i s-a părut interesantă. „Obiectivul care a schimbat totul este Canon RF 28-70mm F2L USM. Cu o diafragmă constantă şi avantajul de a putea fotografia la f/2 pe întregul interval de distanţe focale, a înlocuit în cele din urmă toate obiectivele EF cu distanţă focală fixă pe care le-am avut.” Verity îşi doreşte acum obiectivul Canon RF 70-200mm F2.8L USM. Pe lângă acesta, adăugarea obiectivului Canon RF 15-35MM F2.8L USM în geanta de echipamente i-ar oferi opţiunea de a extinde intervalul de distanţe focale în ambele direcţii.

Diana Millos – fotografie de modă şi de călătorie

Un autoportret al fotografului de călătorie Diana Millos, pozând într-o rochie lungă roşie în faţa unui şir de arcade elaborate, imagine realizată cu un Canon EOS R10.

Creatorul de conţinut de călătorie Diana Millos apare adesea în fotografiile ei pentru a le da viaţă şi spune că ecranul tactil cu unghi variabil de pe Canon EOS R10 o ajută să compună şi să fotografieze. „Folosesc trepiedul şi intervalometrul pentru a mă asigura că încadrarea este corectă şi apoi intru în cadru”, spune ea. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/100 s, f/5,6 şi ISO 100. © Diana Millos

Două dansatoare de flamenco, cu un braţ ridicat şi celălalt în şold, pozează într-o curte plină de plante, într-o fotografie realizată cu un Canon EOS R10 de Diana Millos.

„Deşi mi-a plăcut aparatul meu foto anterior, sistemul Canon EOS R este o îmbunătăţire şi mă ajută să obţin fotografia dorită în călătoriile mele”, spune Diana. „Îmi place versatilitatea aparatului Canon EOS R10, în special focalizarea automată cu detectarea ochilor – acum toate imaginile mele sunt perfect focalizate.” Imagine realizată cu un Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/200 s, f/1,8 şi ISO 200. © Diana Millos

Adesea în mişcare, creând conţinut de călătorie de lux, Diana Millos are nevoie de un aparat foto portabil. A făcut trecerea la Canon EOS R10 în 2022 pentru dimensiunile sale compacte şi focalizarea automată rapidă. „Am obţinut rezultate excelente cu Canon EOS 7D Mark II, dar nu a fost la fel de simplu şi rapid ca şi cu EOS R10 să obţin o focalizare perfectă în fiecare fotografie”, spune ea. „Sunt obsedată de tehnologia de detectare a ochilor şi nu mai pot trăi fără ea.”

Canon EOS R10 dispune de acelaşi sistem Dual Pixel CMOS AF II ca aparatele foto de nivel superior din sistemul EOS R, cum ar fi EOS R3. De asemenea, aparatul foto poate focaliza până la -4 EV, ajutând-o pe Diana să fotografieze imagini clare la lumină scăzută. „Când faceţi fotografii de la răsărit la apus şi exploraţi ore întregi, este ideal să aveţi echipamente uşoare”, spune ea. „EOS R10 încape într-o geantă de mână şi-mi permite să păstrez o prezenţă discretă, iar cei din jur nu realizează că fac fotografii uimitoare cu un aparat foto atât de mic.”

Diana iubeşte fotografierea cu o perspectivă panoramică şi nu a trebuit să-şi înlocuiască obiectivele EF când a trecut la modelul mai nou. „Pot să-mi folosesc în continuare obiectivele Canon EF 50mm f/1.8 STM şi Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM cu EOS R10 prin adaptorul de montură Canon EF-EOS R şi funcţionează perfect”, spune ea. Dacă sunteţi în căutarea unor echivalente RF ale acestor obiective, puteţi alege între Canon RF 50mm F1.8 STM şi Canon RF-S 10-18mm F4.5-6.3 IS STM. Diana are doar un singur obiectiv RF până acum – obiectivul standard Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM – dar a folosit şi alte obiective RF în timpul unei călătorii la Sevilla şi spune că îi place cât de clare sunt fotografiile.

EOS R10 este capabil de streaming live, în special pe YouTube, iar crearea de conţinut video este alt mod în care Diana şi-a extins publicul. „Îmi dă posibilitatea să filmez la rezoluţie HD şi 4K cu rezultate incredibile”, spune ea. „Recomand asta tuturor creatorilor. În continuare, îmi doresc şi un aparat Canon EOS R6 Mark II datorită capacităţilor sale full frame.”

EOS R50 este, de asemenea, o opţiune excelentă dacă doriţi să înregistraţi videoclipuri de înaltă calitate pentru canalele de reţele sociale. Puteţi descoperi diferenţele cheie dintre EOS R50 şi EOS R10 în ghidul nostru util pentru a vă ajuta să luaţi decizia corectă.

Andres McNeill – fotografie stradală şi comercială

O biserică fotografiată în zăpadă cu un aparat Canon EOS R6 de Andres McNeill.

„Vremea ploioasă este preferata mea pentru fotografii, aşa că să am un aparat foto care poate face faţă intemperiilor este o necesitate pentru mine”, spune fotograful stradal Andres McNeill. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 50 mm, 1/640 s, f/7,1 şi ISO 400. © Andres McNeill

Fotografiată de sus, o maşină coboară pe o stradă citadină flancată de clădiri înalte, într-o fotografie realizată cu un Canon EOS R8 de Andres McNeill.

Andres a încercat, de asemenea, Canon EOS R8. „Nu mi-a venit să cred ce dimensiuni are când este asociat cu obiectivul Canon RF 28mm F2.8 STM”, spune el. „A fost configuraţia perfectă pentru fotografia stradală şi am folosit-o şi pentru a fotografia sporturi cu modul în rafală la 40 cps.” Imagine realizată cu un Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 28mm F2.8 STM la 1/2000 s, f/2,8 şi ISO 100. © Andres McNeill

Locuind la Glasgow, Scoţia, Andres McNeill realizează lucrări comerciale, portrete şi fotografii de sport, dar este pasionat de fotografia stradală, folosind arhitectură impresionantă ca fundal. El are amintiri plăcute de când a încercat vechiul DSLR Canon al unui prieten şi îi place cum arăta şi se simţea în mâinile lui. „Canon EOS 400D a fost primul meu aparat foto şi m-a însoţit peste tot în timp ce învăţam cum să fac fotografii”, spune el. „Mi-a plăcut Canon EOS M50 pentru dimensiunile sale şi mai mici, focalizarea automată excelentă şi calitatea video fantastică.”

Andres a trecut la sistemul Canon EOS R atunci când a vrut să devină profesionist. Aparatele full frame Canon EOS R5 şi Canon EOS R6 i-au permis imediat să se concentreze pe iluminat şi compoziţie. „Posibilitatea de a urmări ochii şi feţele subiecţilor de peste drum este revoluţionară, deoarece îmi permite să mă concentrez asupra altor aspecte ale fotografiilor mele”, spune el. „Cu focalizare automată fiabilă şi viteze mari de fotografiere în rafală, este alegerea evidentă atunci când lucrezi cu sportivi profesionişti.”

Ambele aparate foto asigură stabilizare integrată a imaginii (IBIS) pe 5 axe – extinzându-se până la 8 stopuri cu obiective compatibile – iar aceasta îi permite lui Andres să lucreze în spaţii slab iluminate fără trepied. „Posibilitatea de a fotografia cu aparatul în mână la timpi de expunere mai lungi este incredibilă pentru fotografia stradală”, spune el.

Andres are mai multe obiective RF şi EF, dar a început să folosească aproape numai RF. „Îmi plac dimensiunile reduse ale obiectivului Canon RF 50mm F1.8 STM, deoarece este perfect pentru fotografia stradală, iar diafragma rapidă f/1,8 este excelentă pentru scenarii cu lumină scăzută, deoarece îmi place să fotografiez la asfinţit sau noaptea”, explică el. „Celălalt obiectiv pe care îl folosesc este Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, un obiectiv universal excelent. Este extrem de util să poţi să poţi fotografia cu unghiuri largi de 24 mm până la 105 mm, în special în fotografia stradală, deoarece este bine să faci o fotografie panoramică, apoi să măreşti scena şi să capturezi un aspect diferit.” Andres foloseşte şi obiectivul Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM, care, spune el, oferă o claritate incredibilă. „Este obiectivul meu preferat pentru fotografia de produs şi lucrările profesionale care necesită multe detalii”, adaugă el.

Dar Andres spune că obiectivul lui de bază este Canon RF 24-70MM F2.8L IS USM. „Îl folosesc la evenimente, nunţi şi fotografia stradală”, spune el. „Intervalul de distanţe focale de 24-70 mm cu diafragma f/2,8 rapidă este combinaţia perfectă.”

Chris Priestley – fotografie comercială

O femeie se sprijină pe volanul unei maşini într-un portret comercial realizat cu un aparat Canon EOS R5 de Chris Priestley.

Rezoluţia înaltă de 45 MP a aparatului foto EOS R5 îi permite lui Chris să maximizeze calitatea imaginii obţinută de la obiectivele RF. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.2L USM la 1/320 s, f/2,2 şi ISO 125. © Chris Priestley

O persoană schiază pe un munte, împroşcând zăpadă în spate, într-o fotografie realizată cu un aparat Canon EOS R5 de Chris Priestley.

Obturatorul electronic de 20 cps de pe Canon EOS R5 i se pare uluitor lui Chris pentru acţiune, cum ar fi în timpul acestei şedinţe foto la schi pentru o marcă renumită de îmbrăcăminte sport. „Ştiu că voi avea de ales între 20 şi 30 de imagini de înaltă calitate dintr-o singură serie”, spune el. „De asemenea, puteţi regla setările de focalizare automată ale EOS R5 pentru a obţine cea mai bună configuraţie posibilă pentru ceea ce aveţi nevoie.” Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM la 119 mm, 1/1250 s, f/7,1 şi ISO 125. © Chris Priestley

Regizorul, videograful şi fotograful Chris Priestley din Londra creează imagini de înaltă calitate pentru canale sociale şi mărci din întreaga lume. Îşi duce constant conţinutul la următorul nivel şi testează limitele aparatelor foto. „Echipamentele mele mă ajută să obţin rezultate profesionale”, spune el.

Pe măsură ce cariera lui Chris a progresat, la fel şi cerinţele clienţilor lui. „Mi se cerea constant să furnizez filmări 4K şi imagini de calitate superioară pentru imprimare când a fost anunţat EOS R5”, spune el, „aşa că a fost momentul perfect să trec la un model superior.”

Adesea realizează atât fotografii, cât şi materiale video, iar aparatul hibrid EOS R5 oferă performanţă fără compromisuri în ambele domenii. „EOS R5 poate înregistra în 8K 30p – nu că ar trebui să folosesc asta încă, dar folosesc regulat formatul 4K 120p full frame”, spune el.

Senzorul de 45 MP de pe EOS R5 este un beneficiu imens şi are o rezoluţie mai mult decât dublă faţă de aparatul său DSLR anterior. „În situaţii în care nu-mi pot controla subiectul, nu am întotdeauna privilegiul de a-mi încadra perfect fotografia”, continuă el. „Rezoluţia mai înaltă îmi oferă posibilitatea de a-mi reîncadra fotografiile în post-producţie şi de a furniza în continuare imagini de înaltă calitate.”

Faceţi următorul pas în lumea fotografiei

Pentru mulţi, sistemul Canon EOS R a redefinit ceea ce înseamnă să fii fotograf şi creator. Oferind de la modele accesibile pentru începători până la variante de vârf performante, plus o suită de tehnologii optice de top în domeniu, sistemul se poate dezvolta odată cu dumneavoastră – indiferent dacă faceţi primii paşi în vlogging sau încercaţi să intraţi în lumea fotografiei profesionale şi sunteţi în căutarea următorului echipament esenţial.

Lauren Scott

Produse conexe

Articole conexe

  • FOTOGRAFIA STRADALĂ

    Testarea unui obiectiv pentru fotografia stradală

    De ce Canon RF 28mm F2.8 STM este un obiectiv esenţial pentru fotografii stradali.

  • FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

    Un tur al Sevillei cu EOS R10

    Bloggeriţa Diana Millos descoperă de ce acest aparat foto creativ este partenerul perfect de călătorie.

  • FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

    Provocarea obiectivelor pentru peisaje

    Profesionista Verity Milligan îşi împărtăşeşte experienţa de fotografiere a unor peisaje creative cu două obiective uşoare.

  • CĂLĂTORII

    Partenerul de drum ideal

    Fotograful profesionist Martin Bissig face o călătorie în Sri Lanka cu aparatul EOS R10.