FOTOGRAFIE

Care sunt diferenţele dintre EOS R50 şi EOS R10

Fie că doriţi să vă îmbunătăţiţi conţinutul pentru reţelele sociale sau să faceţi fotografii de călătorie care să iasă în evidenţă, vă vom ajuta să alegeţi aparatul foto ideal pentru dumneavoastră.
O imagine divizată cu un aparat foto Canon EOS R50 pe un birou lângă materiale de artizanat şi un aparat foto Canon EOS R10 pe un raft.

Sistemul EOS R mirrorless revoluţionar de la Canon a fost lansat în 2018 şi este în continuă dezvoltare de atunci. Primele modele cu senzor APS-C din gamă – EOS R7 şi EOS R10 – au fost lansate în 2022 şi au devenit populare printre fotografii care îşi doresc un aparat foto cu funcţiile sistemului EOS R într-un corp mai compact.

Inovaţiile tehnice au continuat odată cu lansarea aparatului foto Canon EOS R50, care oferă aceeaşi calitate grozavă a imaginii şi aceeaşi putere ca EOS R10, însă într-un corp şi mai compact şi simplu, pentru creatorii care vor ceva mai avansat decât un smartphone pentru a-şi îmbunătăţi tutorialele YouTube sau videoclipurile cu dansuri de pe TikTok.

În acest articol, vom descoperi câteva tehnologii comune şi diferenţe esenţiale între EOS R50 şi EOS R10, alături de perspectiva unui expert, Mark Kendrick, specialist în produse la Canon Europe, dar şi a ambasadorului Canon Martin Bissig, care a testat EOS R10 într-o călătorie în Sri Lanka.

Capturaţi şi distribuiţi imagini de înaltă calitate

Un bărbat examinează o filmare în aplicaţia Canon Camera Connect de pe smartphone. Lângă el se află o farfurie cu mâncare, o selecţie de ingrediente tocate şi un aparat foto Canon EOS R50 pe un mâner tip trepied.

Atât EOS R50, cât şi EOS R10 vă permit să încărcaţi conţinutul imediat, cu o conexiune Wi-Fi perfectă la smartphone. Cu Bluetooth şi aplicaţia Canon Camera Connect, puteţi să reglaţi setările aparatului de la distanţă, ca să nu vă întrerupeţi fluxul creativ.

Fotograful Martin Bissig ţine un aparat foto Canon EOS R10 lângă un semn, lângă o gară din Sri Lanka.

Lui Martin îi place dimensiunea compactă a aparatelor foto APS-C, precum EOS R10 şi EOS R50. „Oamenii pot fi intimidaţi de un aparat foto mare, cu un obiectiv mare ataşat”, explică el. „Nu ieşi atât de mult în evidenţă când călătoreşti cu un echipament mai mic.” © Martin Bissig

Canon EOS R50 şi EOS R10 au multe caracteristici comune. Senzorul de imagine de 24,2 MP înregistrează detalii bogate şi oferă toate avantajele formatului APS-C, inclusiv un factor de decupare de 1,6x care extinde distanţa focală efectivă la utilizarea de obiective RF, şi un corp portabil.

Utilizarea aparatului foto EOS R10 cu obiectivul RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM mic şi uşor s-a dovedit foarte utilă în Sri Lanka, unde Martin nu a vrut să atragă atenţia asupra sa. „Datorită dimensiunii aparatului foto, am putut să-l iau tot timpul cu mine fără să fiu nevoit să am o geantă mare pentru aparatul foto”, spune el. „Intervalul de zoom de 18-150 mm (echivalent cu aproximativ 29-240 mm pe un aparat foto full frame) m-a ajutat să lucrez într-un mod foarte eficient.”

La baza ambelor aparate foto se află acelaşi procesor DIGIC X, care susţine o experienţă de fotografiere rapidă şi cu viteză mare de reacţie. Mai este şi sofisticatul sistem de focalizare automată Dual Pixel CMOS AF II, care se găseşte la modelele profesioniste, cum ar fi Canon EOS R6 Mark II, şi care poate detecta, urmări şi focaliza automat pe oamenii, animalele şi vehiculele din scenă. Cu 651 de puncte de focalizare, acestea ţin pasul cu orice doriţi să surprindeţi, de la fotografii de acţiune şi cu natură sălbatică la prezentarea propriului canal de gătit pe Instagram.

Atât EOS R10, cât şi EOS R50 funcţionează bine în condiţii de lumină redusă, cu până la ISO32000 for pentru fotografii şi ISO12800 pentru videoclipuri, cu posibilitate de extindere până la ISO51200 şi ISO25600. Sistemul de focalizare automată poate să focalizeze şi până la -4 EV, nivelul de întuneric al unei scene luminate numai de o semilună.

Diferenţe în ceea ce priveşte designul

O femeie ţine la ochi un aparat foto Canon EOS R50 şi se uită prin vizorul electronic.

Canon EOS R50 are un design uşor diferit de aparatele foto din sistemul EOS R anterioare. Cu un mâner mai mic, este compact, dar confortabil de utilizat din mână. Cu un singur slot pentru card SD UHS-I după capacul bateriei, greutatea şi dimensiunile totale ale aparatului sunt mai reduse.

O femeie fotografiază o farfurie cu mâncare cu un aparat foto Canon EOS R10 pe un trepied.

„Avantajul modelului EOS R10 în comparaţie cu EOS R50 este posibilitatea mai mare de personalizare”, explică Mark. „Şi posibilitatea de a avea mai multe funcţii la îndemână pentru a face modificări pe loc, ceea ce este util mai ales pentru fotografie.”

Diferenţa reală între cele două aparate foto se referă la dimensiune şi design. Canon EOS R50 este mai uşor decât EOS R10, cu un mâner mai mic datorită unui compartiment de baterie rotit. Are o adâncime de numai 68,8 mm şi cântăreşte numai 375 g cu cardul şi bateria (în comparaţie cu EOS R10: 83,4 mm şi 429 g). Indiferent dacă îl luaţi într-un parc de skate pentru a filma videoclipuri de acţiune în ritm rapid sau îl puneţi într-o geantă de mână şi mergeţi la un brunch pentru a surprinde imagini de lifestyle într-o cafenea nouă, este un aparat foto portabil pe care îl puteţi lua oriunde.

Şi aspectul butoanelor e diferit. „EOS R50 e mai simplu, mai uşor de folosit şi învăţat şi mai intuitiv pentru utilizatorii de smartphone-uri care sunt obişnuiţi cu ecranul tactil”, spune Mark.

În ceea ce priveşte modurile aparatului foto, EOS R50 are noua funcţie Avansat A+ în modul Scenă inteligentă automată. „În acest mod, aparatul foto va captura şi va îmbina automat mai multe imagini, astfel încât să puteţi folosi tehnici avansate fără a fi nevoit să învăţaţi cum să le faceţi sau chiar fără să ştiţi ce face aparatul foto”, adaugă Mark.

Încă aveţi opţiunea de a folosi setările manuale dacă doriţi să învăţaţi şi să vă dezvoltaţi abilităţile fotografice, însă pentru mulţi utilizatori care nu au mai folosit un aparat foto mirrorless, opţiunile automate înseamnă mai puţin timp cu reglarea setărilor şi mai mult timp petrecut creând conţinut care atrage privirile.

Funcţionalităţi video

O femeie se filmează cu un aparat Canon EOS R50 pe un mâner tip trepied. Filmarea este transmisă în timp real pe ecranul unui laptop aşezat pe biroul din faţa ei.

Ambele aparate foto se pot utiliza drept camere web pentru apeluri video sau streaming îmbunătăţite, însă EOS R10 necesită software-ul EOS Webcam Utility, pe când EOS R50 funcţionează automat cu UVC/UAC.

O femeie ţine un aparat Canon EOS R10 pe un mâner tip trepied cu un microfon ataşat pentru a se filma într-o vacanţă.

Ecranul tactil versatil de 7,5 cm cu unghi variabil de pe ambele aparate foto vă oferă libertatea de a filma din orice poziţie, însă ecranul cu rezoluţie mai mare de pe EOS R50 vă permite să vedeţi filmările sau să examinaţi fotografiile în mai multe detalii înainte de a le transfera pe telefon.

Când vine vorba de conţinut video, ambele aparate foto sunt capabile să înregistreze videoclipuri 4K 30p, supraeşantionate din 6K, folosind întreaga lăţime a senzorului, precum şi videoclipuri Full HD la 120 cps pentru cei care doresc să realizeze filme cu încetinitorul. EOS R10 dispune suplimentar de filmare 4K 60p (decupat).

Flexibilitatea la înregistrarea video este consolidată de conectivitatea HDMI, alături de o mufă pentru microfon de 3,5 mm şi o patină inteligentă pentru alimentarea accesoriilor precum microfonul extern

Puteţi să înregistraţi pe durate şi mai lungi decât înainte: nelimitat pe EOS R10 şi până la o oră pe EOS R50, ceea ce ar trebui să fie suficient dacă doriţi să vă filmaţi provocările din timpul antrenamentelor fizice fără a fi nevoit să puneţi pauză în timpul exerciţiilor.

În comparaţie cu EOS R10, Canon EOS R50 oferă mai multe funcţii video noi, ideale pentru filmarea de clipuri de gătit sau crearea de tutoriale de machiaj pentru YouTube.

„EOS R50 are un mod de filmare pentru demonstraţii de prim-plan”, explică Mark. „Acest mod adaptează setările de focalizare, astfel încât atunci când ţineţi ceva în faţa aparatului foto, acesta va focaliza pe obiect, însă imediat ce lăsaţi obiectul deoparte, va focaliza din nou pe faţa dumneavoastră.” Modul film pentru demonstraţii de prim-plan este o funcţie ideală când vă adresaţi direct publicului, de la înregistrarea unei demonstraţii distractive de gătit până la împărtăşirea tehnicilor preferate de desen.

Altă funcţie nouă este sistemul digital de stabilizare a imaginii pentru filme, ceea ce înseamnă că înregistrarea este mai puţin afectată de mişcarea aparatului foto, iar filmările cu aparatul în mână sunt fluide şi clare.

Care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră: EOS R50 sau EOS R10?

O imagine de prim-plan cu o lămâie tăiată în jumătate. Funcţia de bracketing la focalizare de pe Canon EOS R50 garantează că întreaga imagine este focalizată clar.

EOS R50 are 14 moduri de scenă pentru fotografii, care adaptează setările la diferiţi subiecţi. Bracketingul la focalizare şi compunerea profunzimii pe aparatul foto vă ajută să creaţi automat imagini cu o profunzime a câmpului imensă, ceea ce vă permite să vă îmbunătăţiţi conţinutul de pe reţelele sociale şi să vă acceleraţi fluxul de lucru. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R50 cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/400 s, f/4 şi ISO 2000.

Un tren iese dintr-un tunel pentru a traversa un viaduct arcuit, înconjurat de o pădure luxuriantă. Fotografie realizată de Martin Bissig cu un aparat Canon EOS R10.

EOS R10 va fi apreciat probabil de fotografii care vor să-şi ducă imaginile la următorul nivel atunci când surprind experienţe memorabile de călătorie sau momente importante în familie. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 31 mm, 1/160 s, f/5 şi ISO 100. © Martin Bissig

Fie că doriţi să înregistraţi pentru un nou canal de fitness sau să surprindeţi fotografii de călătorie remarcabile, Canon EOS R50 şi EOS R10 sunt instrumente foto şi video de înaltă performanţă. Amândouă reprezintă modul ideal de a avansa la sistemul EOS R de la smartphone, aparatul foto compact sau DSLR, mai ales că vă permit să utilizaţi gama mai rapidă şi de calitate mai ridicată de obiective RF şi RF-S pentru a vă extinde posibilităţile creative şi perspectivele.

EOS R10 este aparatul foto ideal pentru cei care doresc să facă fotografii remarcabile de călătorie sau să fotografieze nunta unui prieten fără povara unui sistem full frame. Oferă un set de funcţii avansate şi un nivel de control ridicat datorită butoanelor, selectoarelor şi modurilor personalizabile.

Cu toate acestea, EOS R50 este cel mai bun model de bază din sistemul Canon EOS R, cu tot ce aveţi nevoie pentru a filma, a fotografia şi a vă împărtăşi hobby-urile şi pasiunile. Pentru creatorii de conţinut înnăscuţi, oferă o calitate de vârf a imaginii, însă este uşor de configurat şi de folosit imediat, cu un design compact care nu vă va ţine pe loc.Articol scris de Lauren Scott

Produse conexe

Articole conexe

 • VLOGGING

  Crearea de conţinut cu EOS R50

  Duceţi-vă feedurile de pe reţelele sociale la următorul nivel cu Canon EOS R50.

 • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

  Cum să vă iniţiaţi în fotografie

  Doriţi să avansaţi de la smartphone la un aparat foto? Ghidul nostru de fotografiere pentru începători are tot ce vă trebuie pentru a începe.

 • FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

  Un tur al Sevillei cu EOS R10

  Bloggeriţa Diana Millos descoperă de ce acest aparat foto creativ este partenerul perfect de călătorie.

 • NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

  Cum să alegeţi un obiectiv

  Tot ce trebuie să ştiţi despre obiective, de la tipurile de obiective la caracteristicile pe care să le aveţi în vedere.