NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Ghidul începătorului pentru alegerea unui obiectiv

Vă gândiţi să cumpăraţi un obiectiv nou? Iată tot ce trebuie să ştiţi pentru a găsi cel mai bun obiectiv pentru dumneavoastră – de la care obiective sunt compatibile cu aparatul dumneavoastră foto până la ce caracteristici să căutaţi.
Trei obiective RF Canon – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM şi RF 85mm F2 MACRO IS STM – pe o suprafaţă din lemn cu un perete portocaliu în spate.

Căutaţi un obiectiv nou? Poate treceţi de la un aparat foto compact la unul cu obiective interschimbabile sau poate doriţi să vă extindeţi potenţialul de fotografiere dincolo de obiectivul standard inclus cu aparatul foto. Iată ce trebuie să ştiţi pentru a găsi obiectivul perfect pentru dumneavoastră.

Numele unui obiectiv Canon include toate informaţiile cheie despre acesta. Să luăm, de exemplu, Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM:

 • RF = tipul de obiectiv, corespunzător diferitelor tipuri de monturi de obiectiv de pe aparatele foto Canon.
 • 100mm = distanţa focală a obiectivului.
 • F2.8 = diafragma maximă.
 • L înseamnă că acest obiectiv este unul din seria L de obiective „profesionale” (de calitate superioară) Canon.
 • MACRO = include capacitatea de a captura imagini la un factor de mărire macro.
 • IS = obiectivul are un stabilizator optic de imagine încorporat pentru a reduce neclaritatea cauzată de mişcarea aparatului foto.
 • USM = Ultra Sonic Motor, un motor de focalizare rapid şi silenţios.
 • Obiectivele specializate pot avea şi alte elemente în numele lor, legate de design sau tehnologiile integrate, cum ar fi Fisheye, DS (Defocus Smoothing – uniformizarea defocalizării) sau DO (Diffractive Optics – elemente optice de difracţie).
 • Unele obiective au, de asemenea, II sau III în nume. Aceasta denotă numărul modelului, mai degrabă decât orice proprietăţi ale obiectivului. De exemplu, EF 75-300mm f/4-5.6 III USM este a treia versiune a acestui obiectiv EF cu zoom cu un interval de distanţe focale de 75-300 mm, interval de diafragmă de la f/4 la f/5,6 şi motor USM.

O serie de obiective Canon RF sunt aşezate împreună pe un fundal alb.

Gama extinsă de obiective RF de la Canon oferă ceva potrivit pentru fiecare gen şi cerinţă de fotografiere, de la obiective grandangulare pentru surprinderea întregii scene la teleobiective pentru fotografierea subiecţilor îndepărtaţi.

Monturile de obiectiv şi compatibilitatea cu aparatul foto

Înainte de a cumpăra orice obiectiv, este important să verificaţi dacă este compatibil cu aparatul dumneavoastră foto. Fiecare aparat foto Canon EOS utilizează una dintre cele patru monturi diferite de obiectiv. Fiecare tip de obiectiv este conceput pentru a se potrivi cu o anumită montură:

 • Obiectivele RF şi RF-S sunt destinate utilizării cu aparatele foto mirrorless din sistemul EOS R – vedeţi mai jos.
 • Obiectivele EF, TS-E (înclinare-deplasare) şi MP-E (macro) sunt proiectate pentru montura EF de pe aparatele foto DSLR Canon EOS. Pot fi folosite şi pe aparatele foto din sistemul EOS R prin intermediul unui adaptor de montură EF-EOS R.
 • Obiectivele EF-S sunt pentru aparatele DSLR APS-C. Acestea nu pot fi utilizate cu DSLR-uri full frame, dar pot fi folosite cu aparatele foto (full frame sau APS-C) din sistemul EOS R cu un adaptor de montură.
 • Obiectivele EF-M sunt pentru aparatele foto mirrorless EOS M şi nu pot fi utilizate cu niciun alt tip de aparat foto.

Toate aparatele foto din sistemul EOS R au o montură RF identică, ceea ce înseamnă că orice aparat foto din gamă poate fi asociat cu orice obiectiv RF sau RF-S. Obiectivele RF-S sunt proiectate pentru aparatele foto APS-C, dar pot fi folosite şi cu aparatele foto full frame din sistemul EOS R, deşi aparatul va decupa automat suprafaţa imaginii pentru a corespunde acoperirii APS-C mai mici a obiectivului.

De asemenea, este posibilă utilizarea unui obiectiv RF full frame (sau a unui obiectiv EF, cu un adaptor) pe un aparat foto APS-C din sistemul EOS R, cum ar fi EOS R7, EOS R10 sau EOS R50. Cu toate acestea, senzorii APS-C sunt mai mici decât senzorii full frame, ceea ce înseamnă că senzorul nu va utiliza câmpul vizual complet al obiectivului. În schimb, va decupa imaginea la zona activă mai mică a senzorului. La aparatele foto Canon, „factorul de decupare” este de 1,6x. Acest lucru are efectul de a mări imaginea, oferind unui obiectiv de 50 mm acelaşi câmp vizual cu cel al unui obiectiv de 80 mm pe un aparat foto full frame (50 x 1,6 = 80), unui obiectiv de 100 mm câmpul vizual al unui obiectiv de 160 mm etc.

Pentru a calcula distanţa focală efectivă a unui obiectiv pe un aparat foto APS-C, înmulţiţi pur şi simplu distanţa focală a obiectivului cu 1,6x. Sau, pentru a face lucrurile mai uşoare la utilizarea unui obiectiv cu zoom cu distanţă focală variabilă, aplicaţia gratuită Canon Photo Companion conţine un calculator al distanţei focale efective.

O persoană ţine la ochi un aparat foto Canon cu obiectiv Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM.

Numele unui obiectiv Canon, în acest caz RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, vă spune toate detaliile cheie, cum ar fi aparatele foto cu care este compatibil, distanţa focală şi diafragma maximă.

Un utilizator pe cale să ataşeze un obiectiv pe montura RF a unui aparat foto Canon EOS R7.

Obiectivele RF şi RF-S sunt concepute pentru utilizare cu aparatele foto din sistemul EOS R. În comparaţie cu montura EF, montura RF permite o comunicare mult mai rapidă între aparatul foto şi obiectiv, o lăţime de bandă mult mai mare pentru transferul de date şi compatibilitate cu cele mai recente tehnologii optice, de focalizare şi de stabilizare a imaginii.

Ce este distanţa focală?

Distanţa focală a unui obiectiv este pur şi simplu distanţa dintre centrul său optic şi senzorul aparatului foto. De obicei, puteţi găsi această valoare scrisă pe obiectiv. Dacă este un obiectiv prime (cu distanţă focală fixă), acesta va fi un singur număr, cum ar fi 24 mm sau 135 mm. Dacă este un obiectiv cu zoom (distanţă focală variabilă), acesta va fi un interval, precum 15-35 mm sau 24-70 mm.

Distanţa focală a unui obiectiv determină câmpul său vizual, iar obiectivele pot fi împărţite în trei categorii generale: grandangulare, standard şi teleobiective.

 • Obiectivele grandangulare – de până la 35 mm – vor include mai mult din scena pe care o fotografiaţi, fiind ideale pentru fotografia de peisaj. Obiectivele de sub aproximativ 24 mm (echivalent full frame) sunt denumite uneori „ultra-grandangulare”.
 • Obiectivele standard au de obicei o distanţă focală de aproximativ 50 mm. Se spune că acestea au o perspectivă „naturală”, aproximativ aceeaşi cu cea a ochiului uman, ceea ce le face obiective universale excelente, pentru fotografia de călătorie şi fotografia de portret.
 • Un teleobiectiv are o distanţă focală de aproximativ 85 mm sau peste. Veţi găsi obiective de până la 600 mm, 800 mm sau chiar 1200 mm. Obiectivele de peste 300 mm sunt uneori denumite „obiective super-telefoto” şi sunt utilizate în mod obişnuit în genuri precum fotografia de natură sălbatică şi fotografia de sport/acţiune, unde fotografii trebuie de obicei să fotografieze subiecţi de la distanţă sau să aleagă o mică parte a scenei.

Unele obiective cu zoom acoperă mai mult de una dintre aceste categorii, unele mergând de la grandangular până la telefoto – de exemplu, 24-240 mm.

Este mai bine să ai un obiectiv cu distanţă focală fixă sau un obiectiv cu zoom? Zoomul oferă o versatilitate mai mare, ceea ce înseamnă că nu trebuie să transportaţi atât de multe obiective în geantă pentru a fi pregătit pentru diverse situaţii de fotografiere. Cu toate acestea, obiectivele cu distanţă focală fixă au de obicei o calitate optică mai bună şi sunt adesea disponibile cu diafragme mai mari – a se vedea mai jos.

Un bărbat îndreaptă un aparat foto Canon cu un obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM spre un fotomodel îmbrăcat în roşu, galben şi albastru.

Un obiectiv cu diafragmă mare, cum ar fi Canon RF F1,8 STM de 50 mm, permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină până la senzorul aparatului foto, astfel că puteţi fotografia cu timpi de expunere mai mici, surprinzând imagini clare ale subiecţilor în mişcare.

O fotografie portret realizată cu o diafragmă f/1,8 care prezintă un fotomodel cu un pulover galben, focalizat clar, cu copaci înceţoşaţi în fundal.

Diafragmele mari creează, de asemenea, un fundal frumos estompat, făcând aceste obiective ideale pentru fotografia de portret. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM la 1/2.500 s, f/1,8 şi ISO 100.

Diafragma explicată

În termeni simpli, diafragma unui obiectiv este deschiderea prin care trece lumina. Dimensiunea diafragmei este exprimată în f-stop, sub forma f/2,8, f/4 şi aşa mai departe. Bara oblică nu este întotdeauna inclusă în numele obiectivelor, dar este importantă, deoarece f-stop este de fapt o fracţie:

diametrul diafragmei = distanţa focală (f) împărţită la numărul f

Odată ce aţi înţeles acest lucru, veţi înţelege de ce un număr f mai mic înseamnă o diafragmă mai mare – acesta este numitorul fracţiei, iar 1/4 este mai mare decât 1/16. Cu cât numărul este mai mic, cu atât este mai mare diafragma maximă de care este capabil obiectivul: f/1,4 înseamnă o diafragmă foarte mare, f/4 este mai mică şi f/16 chiar mai mică.

Cu cât diafragma este mai mare, cu atât mai multă lumină poate trece către senzorul aparatului foto, ceea ce înseamnă rezultate mai bune, în special în condiţii de lumină scăzută. Un obiectiv cu diafragmă maximă mare (număr f mic) este cunoscut ca obiectiv „rapid” – deoarece lasă să intre mai multă lumină, puteţi utiliza un timp de expunere mai scurt decât aţi avea nevoie cu un obiectiv cu diafragmă mai mică pentru a obţine aceeaşi expunere.

În plus, diafragma determină, de asemenea, profunzimea câmpului imaginii – adică, cât de mult din scena pe care o fotografiaţi este focalizată clar. O diafragmă mare (număr f mai mic) produce o profunzime redusă a câmpului, oferind portretelor un fundal estompat atractiv, de exemplu. O diafragmă mai mică (număr f mai mare) are ca rezultat o profunzime mai mare a câmpului, ideală pentru claritate în întregul cadru într-un peisaj amplu. Puteţi afla mai multe în ghidul nostru cuprinzător privind diafragma.

Unele obiective cu zoom au o diafragmă maximă variabilă, ceea ce înseamnă că diafragma maximă pe care o puteţi seta este diferită, în funcţie de poziţia la care este setat zoomul. De exemplu, obiectivul RF 24-240mm F4-6.3 IS USM are o diafragmă maximă f/4 la capătul de 24 mm şi f/6,3 la capătul de 240 mm.

Obiectivele cu distanţă focală fixă oferă cele mai mari diafragme, fiind o alegere excelentă pentru fotografierea la lumină scăzută, precum şi pentru crearea unei profunzimi de câmp reduse. Datorită preciziei optice necesare, obiectivele cu diafragme foarte mari pot fi costisitoare, dar nu întotdeauna – opţiunile accesibile includ apreciatul obiectiv Canon RF 50mm F1.8 STM.

În cazul obiectivelor cu zoom, selectarea unui obiectiv cu o diafragmă maximă rezonabil de mare, cum ar fi f/2,8, vă va oferi un echilibru excelent între beneficiile unei diafragme mari şi flexibilitatea diferitelor distanţe focale.

Un sprinter care se propulsează înainte de la blocurile de pornire, surprins cu un obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM.

Cu stabilizare optică a imaginii echivalentă cu până la 5 stopuri, obiectivul RF 600mm F11 IS STM oferă imagini şi videoclipuri extrem de clare, chiar dacă înregistraţi sport sau acţiune cu aparatul în mână. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM la 1/1600 s, f/11 şi ISO 800.

O persoană ţinând un aparat foto Canon cu un obiectiv Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM într-un peisaj rural, cu o apă în fundal.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM este un obiectiv cu zoom excelent pentru vlogging şi călătorii – puternicul său stabilizator de imagine echivalent cu 5,5 stopuri facilitează fotografierea cu aparatul în mână.

Calitatea obiectivelor, IS şi alte caracteristici pe care să le aveţi în vedere

Toate obiectivele sunt produse folosind inginerie optică şi mecanică complexă, dar unele componente, materiale şi tehnologii sunt mai scumpe decât altele. Costul unui obiectiv poate fi afectat de numeroşi factori, cum ar fi tipul de sticlă utilizat, straturile de acoperire speciale sau procesele utilizate în elementele optice pentru a reduce probleme precum efectele de fantomă şi reflexiile ori materialele de construcţie de precizie şi de etanşare utilizate pentru a spori rezistenţa la praf şi umezeală. Obiectivele Canon din seria L, care au litera „L” în numele obiectivului după diafragmă, sunt proiectate şi construite pentru a îndeplini cerinţele exigente de performanţă şi durabilitate ale utilizatorilor profesionişti.

Unele obiective dispun de stabilizare a imaginii (IS) integrată pentru a contracara neclaritatea imaginii cauzată de mişcarea aparatului foto. Aceste obiective au IS în numele lor. Pot să aibă sau nu un comutator pe partea laterală pentru activarea IS şi un comutator separat pentru a comuta între diferitele moduri IS pentru diferite situaţii de fotografiere. IS este util dacă, de exemplu, fotografiaţi în condiţii de lumină scăzută şi trebuie să utilizaţi un timp de expunere lung – cu IS, puteţi obţine o fotografie clară, chiar dacă fotografiaţi cu aparatul foto în mână. IS este util şi dacă nu aveţi un trepied, dacă nu este practic să folosiţi unul sau dacă sunteţi într-un loc în care trepiedele nu sunt permise. Pot fi incluse aici diverse tipuri de fotografie, de la sporturi cu motor la alpinism. Specificaţiile unui obiectiv echipat cu IS (de exemplu, pe pagina sa web de pe site-ul Canon) vor menţiona şi avantajele pe care le puteţi obţine folosind IS, deşi acestea vor varia în funcţie de distanţa focală, timpul de expunere şi alţi factori.

Doriţi să fotografiaţi insecte, flori sau alte subiecte mici în prim-plan? Puteţi face acest lucru cu diverse echipamente, dar un obiectiv macro – unul care include MACRO în numele său – va ajuta cu o distanţă de focalizare minimă redusă şi o mărire de 0,5x sau mai mult. Reţineţi că un obiectiv macro poate fi utilizat pentru toate tipurile de fotografie – RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, de exemplu, este un obiectiv grandangular compact şi uşor, ideal pentru fotografia de peisaj şi vlogging, precum şi pentru fotografia macro.

O pereche de mâini ataşează un obiectiv Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pe un aparat foto Canon EOS R5.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM este un obiectiv rapid şi uşor, ideal pentru fotografierea atât a peisajelor, cât şi a subiectelor macro de la distanţe mici, de doar 14 cm.

O persoană pune în geantă un aparat foto Canon cu un obiectiv Canon RF 28mm F2.8 STM.

Cu obiectivul ultracompact Canon RF 28mm F2.8 STM, aparatul foto poate fi introdus uşor în geantă şi transportat fără a vă îngreuna.

Greutatea şi dimensiunile obiectivului aparatului foto

Dimensiunile şi greutatea unui obiectiv pot fi importante pentru dumneavoastră, ţinând cont de câte alte obiective aveţi deja în geanta cu echipamente şi de ceea ce vă simţiţi confortabil să transportaţi. Chiar dacă aparatele foto din sistemul EOS R pot funcţiona cu obiective EF (cu un adaptor de montură, ceea ce adaugă un pic la greutate), merită să alegeţi un obiectiv RF – în general, obiectivele RF sunt mai mici şi mai uşoare decât obiectivele EF echivalente. Acestea oferă, de asemenea, numeroase avantaje tehnice, cum ar fi o comunicare mult mai rapidă între aparatul foto şi obiectiv.

Chiar şi printre obiectivele RF, puteţi găsi totuşi obiective care par foarte apropiate ca specificaţii, dar diferite ca dimensiune. RF 24mm F1.8 MACRO IS STM şi RF 28mm F2.8 STM, de exemplu, au distanţe focale similare şi ambele sunt obiective bune de „plimbări” pentru fotografia stradală, de călătorie şi de zi cu zi. Cu toate acestea, cel din urmă face parte din gama obiectivelor „plate”, ceea ce înseamnă că este foarte compact – având doar 24,7 mm lungime şi cântărind 120 g. Primul are o lungime de 63,1 mm şi cântăreşte 270 g. Dacă dimensiunile şi greutatea sunt prioritare pentru dumneavoastră, obiectivul de 28 mm este o opţiune excelentă. Cu toate acestea, obiectivul de 24 mm oferă o diafragmă maximă mai mare şi vă oferă posibilitatea de a fotografia macro la o mărire de 0,5x. Aşa că, dacă preferaţi o flexibilitate mai mare, trebuie să vă împăcaţi cu dimensiunile şi greutatea suplimentare.

Într-o fotografie realizată cu un obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM, apa curge peste stânci acoperite de muşchi.

RF 14-35mm F4L IS USM este în prezent obiectivul cu cel mai larg unghi din gama Canon RF. Diafragma maximă f/4 rămâne constantă pe întreg intervalul de zoom, astfel că nu apar variaţii privind timpul de expunere sau sensibilitatea ISO la folosirea zoomului. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 14-35mm F4L IS USM la 35 mm, 1,3 s, f/10 şi ISO 100.

O femeie pe un câmp cu iarbă înaltă se filmează singură folosind un aparat foto Canon EOS R7 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ţinut la lungimea braţului.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM vă oferă un interval de zoom foarte extins, de la grandangular la telefoto (distanţă focală efectivă de 29-240 mm), fiind potrivit pentru călătorii, natură sălbatică şi chiar fotografie macro. Este, de asemenea, excelent pentru vlogging, mai ales dacă încercaţi să surprindeţi scena din jurul dumneavoastră, iar stabilizatorul său de imagine echivalent cu 4,5 stopuri ajută la minimizarea mişcării aparatului foto.

Alegerea unui obiectiv

Dacă aveţi nevoie de ajutor la alegerea unui obiectiv, instrumentul Canon util de căutare a obiectivelor va adapta recomandările în funcţie de aparatul foto, genul de fotografie dorit şi caracteristicile pe care le apreciaţi cel mai mult. Dacă vă interesează un anumit gen, aruncaţi o privire asupra ghidurilor noastre cu cele mai bune obiective pentru fotografia de portret, fotografia de peisaj fotografia de acţiune şi fotografia de natură sălbatică pentru a vă ajuta să decideţi.

Sunteţi gata să faceţi următorul pas şi să vă duceţi fotografia la nivelul următor? Sfaturile noastre vă vor ajuta să faceţi alegeri inteligente în materie de obiective şi să începeţi să fotografiaţi tipul de imagini pe care aţi visat întotdeauna să le creaţi.

Amy Davies and Alex Summersby

Produse conexe

Articole conexe