GHID DE ACHIZIŢIE

Cele mai bune obiective de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice

Descoperiţi cele mai bune şi mai rentabile obiective pentru surprinderea unor imagini extraordinare cu natură sălbatică, ideale pentru aparatele foto Canon din sistemul EOS R, inclusiv EOS R7 şi EOS R10.
Un râs iberic pe o stâncă mare, privind direct în obiectiv.

Surprinderea imaginilor intime cu animale şi păsări sălbatice în habitatul lor natural necesită o înţelegere a comportamentului animalelor, abilităţi de camuflare, răbdare şi persistenţă. Însă chiar şi cu toate acestea, nu veţi obţine rezultate fără un teleobiectiv.

Vestea bună este că nu trebuie să cheltuiţi mulţi bani pe un obiectiv profesional scump pentru a vă iniţia în fotografierea naturii sălbatice. Există o mulţime de obiective uşoare, de înaltă performanţă, pentru natura sălbatică dintre care puteţi alege, cu distanţă focală fixă şi cu zoom pentru aparatele foto mirrorless din sistemul EOS R, inclusiv Canon EOS R7 şi EOS R10.

O ciocănitoare stă pe o creangă, înconjurată de iarbă înaltă şi frunze verzi.

Obiectivele cu zoom vă oferă mai multe opţiuni de încadrare, permiţându-vă să treceţi de la cadre largi care surprind animalele în mediul lor natural la portrete mai strânse care scot în evidenţă anumite trăsături specifice. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/50 s, f/8 şi ISO 800.

Un prim-plan cu un papagal colorat cu pene verzi pe cap, aripi cu verde şi albastru şi corp portocaliu.

Teleobiectivele vă permit să obţineţi fotografii detaliate ale animalelor de care nu vă puteţi apropia prea mult, fie pentru că sunt periculoase, fie pentru că nu vreţi să le deranjaţi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM la 1/350 s, f/11 şi ISO 1600.

Am nevoie de un teleobiectiv pentru fotografierea naturii sălbatice?

Nu întotdeauna. Uneori puteţi folosi un obiectiv grandangular – definit de obicei ca un obiectiv cu o distanţă focală de 35 mm – pentru a surprinde fotografii cu animale sălbatice în habitatul lor, însă va trebui să vă apropiaţi pentru a face acest lucru. Dacă vreţi să realizaţi fotografii care umplu cadrul cu natura sălbatică, aveţi de obicei nevoie de un obiectiv din intervalul teleobiectiv (distanţă focală de 85 mm sau mai mare) sau super-teleobiectiv (peste 300 mm). Aceste tipuri de obiective surprind un câmp vizual mai îngust – numai o porţiune mică a scenei din faţa dumneavoastră – ceea ce face ca animalele şi păsările aflate la distanţă să pară mai mari în fotografie.

Ar trebui să folosesc un obiectiv cu zoom sau un obiectiv cu distanţă focală fixă pentru fotografierea naturii sălbatice?

Teleobiectivele cu zoom sunt mai versatile, permiţându-vă să schimbaţi încadrarea fotografiei fără a fi nevoie să vă schimbaţi poziţia sau să vă opriţi din fotografiat pentru a schimba obiectivul. Obiectivele cu distanţă focală fixă oferă o singură distanţă focală, însă sunt în general mai uşoare decât obiectivul cu zoom echivalent. Acestea sunt disponibile, de asemenea, cu distanţe focale mai mari, facilitând fotografierea naturii sălbatice de care este imposibil să vă apropiaţi fizic, chiar şi atunci când obiectivul dumneavoastră cu zoom nu are o distanţă focală suficientă.

O gâscă canadiană înoată pe apă liniştită.

Sistemul revoluţionar EOS R permite utilizarea obiectivelor inovatoare şi uşoare – cum ar fi Canon RF 800mm F11 IS STM, care cântăreşte 1.260 g şi măsoară doar 281,8 mm atunci când este retras, ceea ce îl face uşor de transportat. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM la 1/500 s, f/11 şi ISO1250. © Ben Hall

Mâini care ţin un aparat foto Canon EOS R7 cu un obiectiv cu zoom ataşat.

Un obiectiv cu zoom vă oferă flexibilitatea de a recompune cadrul pentru a surprinde scena atunci când pur şi simplu nu aţi avea timp să schimbaţi obiectivele.

Care distanţe focale sunt cele mai potrivite pentru animalele şi păsările sălbatice?

Păsările sunt, de obicei, mai mici şi este mai greu să vă apropiaţi de ele decât de alte animale sălbatice, aşadar aveţi nevoie de o distanţă focală mai mare pentru a le fotografia. Deşi puteţi face fotografii care umplu cadrul cu un mamifer mare folosind un obiectiv de 300 mm sau 400 mm, este posibil să fie nevoie să folosiţi un obiectiv de 500 mm, 600 mm sau chiar 800 mm pentru unele tipuri de fotografii cu păsări.

Cu toate acestea, dimensiunea senzorului aparatului foto poate fi de ajutor. Senzorii din interiorul aparatelor foto mirrorless APS-C precum EOS R7 şi EOS R10 sunt mai mici decât senzorii full frame din alte aparate foto din sistemul EOS R, cum ar fi EOS R6. De fapt, aceştia decupează imaginea din obiectiv, făcând ca subiectul să umple o porţiune mai mare din cadru. Acest factor de decupare de 1,6x creşte distanţa focală a obiectivului, astfel încât, de exemplu, dacă folosiţi obiectivul RF 50mm F1.8 STM pe un aparat foto APS-C, obţineţi acelaşi câmp vizual pe care l-aţi obţine cu un obiectiv de 80 mm pe un aparat foto full frame, iar dacă folosiţi un obiectiv standard de 100 mm obţineţi acelaşi câmp vizual ca pe un aparat full frame cu un obiectiv de 160 mm. Beneficiaţi de acelaşi rezultat când utilizaţi un obiectiv EF pe EOS R7 sau EOS R10 cu orice adaptor de montură EF-EOS R.

O persoană realizează o fotografie de prim-plan folosind un aparat foto Canon EOS R10 şi un obiectiv RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

Focalizarea automată a aparatului Canon EOS R10 funcţionează în continuare în condiţii de întuneric aproape complet, până la o valoare a expunerii de -4 EV 1 . EOS R7 merge până la un nivel şi mai scăzut, la -5 EV 1 .

Cum vă poate ajuta tehnologia obiectivelor şi a aparatelor foto să realizaţi fotografii de natură sălbatică mai bune?

Poate fi dificil să menţineţi nemişcat un obiectiv cu o distanţă focală mai mare, însă un stabilizator optic de imagine (IS) integrat poate ajuta la corectarea estompării cauzate de mişcarea aparatului foto. EOS R7 şi Canon EOS R6 dispun, de asemenea, de stabilizare integrată a imaginii, care poate oferi până la 7 stopuri de stabilizare a imaginii când sunt folosite cu un obiectiv compatibil.

Neclaritatea nu este întotdeauna un impediment, aşa cum explică fotograful de natură sălbatică Ben Hall în videoclipul despre fotografia abstractă creativă de natură sălbatică (mai jos)2.

Între timp, un motor puternic de focalizare vă va ajuta să ţineţi pasul cu animalele care se mişcă rapid, şi cu cât este mai silenţios, cu atât este mai puţin probabil să speriaţi animalele. Montura RF de pe aparatele foto din sistemul EOS R facilitează o conexiune foarte rapidă între aparat şi obiectiv pentru viteze de focalizare ultrarapide, de încredere. Canon EOS R7, EOS R10 şi EOS R6 profită la maximum şi de viteza inerentă de focalizare automată a obiectivului şi au un procesor care foloseşte inteligenţa artificială cu deep learning pentru a recunoaşte şi a urmări animalele şi păsările cu o viteză şi o eficienţă uluitoare. Pentru a obţine garantat cadrul dorit în fotografia de natură sălbatică pe bază de acţiune, cel mai bine este să fotografiaţi în rafală, iar EOS R7 şi EOS R10 au rate de declanşare extrem de rapide, de până la 30 cps şi, respectiv, 23 cps3, cu tot cu urmărire la focalizarea automată.

O deschidere maximă mai mare a diafragmei (număr f mai mic) înseamnă că obiectivul poate lăsa mai multă lumină să ajungă la senzor, ceea ce poate fi util dacă fotografiaţi animale care se mişcă repede în condiţii de lumină scăzută. Aparatele foto mirrorless full frame precum EOS R6 funcţionează deosebit de bine în acest scenariu.

În cele din urmă, ar trebui să aveţi în vedere dimensiunea şi greutatea obiectivului, deoarece este mai probabil să luaţi cu dumneavoastră un obiectiv compact şi uşor. Cu o greutate de 300 g, dar cu un interval de zoom efectiv de 28,8-240 mm, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, de exemplu, vă permite să profitaţi la maximum de orice oportunitate de a fotografia natură sălbatică.

Care sunt cele mai bune obiective Canon pentru fotografierea naturii sălbatice?

Iată o selecţie de obiective cu distanţă focală fixă şi obiective cu zoom uşor de utilizat care produc fotografii de înaltă calitate cu animale şi păsări sălbatice.

Cel mai bun obiectiv RF compact de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice: Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

O fotografie de produs în aer liber cu un aparat foto Canon EOS R7, cu un obiectiv RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ataşat, pe o piatră.

Intervalul de zoom „efectiv” de 28,8-240 mm al obiectivului Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM vă permite să depărtaţi cadrul pentru a vedea imaginea de ansamblu, ceea ce este ideal pentru a surprinde vieţuitoarele sălbatice într-un peisaj magnific, sau să măriţi imaginea pentru a surprinde detalii.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM este unul dintre primele obiective proiectate special pentru aparatele foto APS-C din sistemul EOS R, precum EOS R7 şi EOS R10. Are un interval de zoom puternic de 8,33x care se întinde de la un unghi amplu de vizualizare la o distanţă focală de teleobiectiv. Aceasta vă poate oferi un avantaj deosebit dacă fotografiaţi în medii cu praf sau trebuie să reacţionaţi rapid la diferite oportunităţi de a fotografia animale sălbatice, când puteţi rata un cadru în timp ce schimbaţi obiectivul.

Datorită factorului de decupare de 1,6x al acestor aparate, obiectivul are intervalul de zoom efectiv pe care l-ar avea un obiectiv de 28,8-240 mm pe un aparat foto full frame, însă este mai compact şi mai uşor prin comparaţie, cântărind doar 300 g.

Cel mai bun obiectiv RF cu zoom de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Un cerb cu coarne proeminente stând într-un luminiş în pădure se întoarce spre aparatul foto.

Dublarea distanţei focale – de exemplu, de la 200 mm la 400 mm – înseamnă că animalele şi păsările vor părea de două ori mai mari în fotografie, profitând la maximum de subiectul dumneavoastră ca punct focal. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/40 s, f/8 şi ISO 800. © Ben Hall

O căprioară cu corniţe abia ieşite încadrată de ferigi într-o pădure verde.

Unghiul de vizualizare îngust oferit de teleobiective facilitează alegerea fundalului estompat perfect pentru a încadra un animal. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 373 mm, 1/50 s, f/8 şi ISO 1250. © Ben Hall

Obiectivele RF Canon pentru aparatele foto din sistemul EOS R includ un număr de inovaţii în ceea ce priveşte designul, iar Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nu face excepţie. Este mai uşor decât Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM, însă are o distanţă focală mai mare, care poate fi mărită suplimentar cu extenderele RF. Are avantajul unui stabilizator de imagine echivalent cu 5,5 stopuri pentru fotografii mai clare cu aparatul în mână, care creşte la 6 stopuri cu aparatele foto echipate cu IBIS, cum ar fi EOS R6 şi EOS R7. De asemenea, utilizează o tehnologie de focalizare automată Nano USM foarte rapidă, însă aproape complet silenţioasă, care nu va speria subiecţii de care încercaţi să vă apropiaţi. Acest obiectiv are un interval de zoom efectiv mărit, de 160-640 mm, când este utilizat cu EOS R7 şi EOS R10.

Cele mai bune super-teleobiective RF de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice: Canon RF 800mm F11 IS STM şi Canon RF 600mm F11 IS STM

Un iepure pe câmp, cu fundalul estompat, cu lumina soarelui dezvăluindu-i venele dintr-o ureche.

Distanţa focală mare a unui teleobiectiv, cum ar fi RF 800mm F11 IS STM, face posibilă fotografierea animalelor sperioase fără a le alarma. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM la 1/100 s, f/11 şi ISO500. © Ben Hall

Un lemur în alertă pe o stâncă, cu unele deschideri în stânca din spatele său.

Teleobiectivele cu deschideri maxime mai mici ale diafragmei, cum ar fi f/5,6 şi f/11, sunt mai uşor de transportat şi mai accesibile decât obiectivele cu deschideri maxime mari ale diafragmei (numere f mai mici). Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM la 1/1400 s, f/11 şi ISO 1600.

RF 800mm F11 IS STM vă permite să faceţi fotografii care umplu cadrul cu natură sălbatică, indiferent dacă fotografiaţi vânat de dimensiuni mari sau doar păsările din grădina din spatele casei. Adăugaţi extenderul Canon RF 1.4x sau extenderul Canon RF 2x la obiectiv şi puteţi obţine o distanţă focală şi mai mare – până la 1.600 mm cu cel de-al doilea extender. Aparatele foto cu sistem EOS R pot focaliza automat chiar şi la această distanţă focală impresionantă. Montaţi obiectivul pe Canon EOS R7 sau EOS R10, iar factorul de decupare vă oferă o distanţă focală efectivă uluitoare de 1280 mm, fără reducerea deschiderii diafragmei care apare la utilizarea de extendere 1,4x sau 2x.

Pentru un obiectiv cu o distanţă focală aşa de mare, RF 800mm F11 IS STM este surprinzător de compact şi uşor şi include un stabilizator optic de imagine echivalent cu 4 stopuri pentru fotografii şi videoclipuri mai clare cu aparatul foto în mână.

În timp ce Canon RF 800mm F11 IS STM este potrivit în special pentru fotografierea păsărilor, RF 600mm F11 IS STM este un super-teleobiectiv pentru uz general, potrivit atât pentru păsări, cât şi pentru animale. Setul său de caracteristici este similar cu cel al lui RF 800mm, incluzând o diafragmă de f/11 fără lamele pentru o estompare plăcută a fundalului şi un motor STM pentru focalizare automată aproape silenţioasă, fiind compatibil cu extenderul Canon RF 1.4x (oferind o distanţă focală de 840 mm) şi extenderul Canon RF 2x (oferind o distanţă focală de 1200 mm). Pe EOS R7 şi EOS R10, are o distanţă focală efectivă de 960 mm fără extender. Obiectivul se retrage până la mai puţin de 20 cm lungime, transformându-se într-un super-teleobiectiv versatil pe care îl puteţi lua oriunde.

Cel mai bun obiectiv EF de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM

O raţă fotografiată de la nivelul apei, cu picături de apă picurându-i din cioc.

Obiectivul versatil Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM este compatibil atât cu aparatele foto EOS DLSR full frame, cât şi cu cele APS-C, şi poate fi folosit, de asemenea, pe aparatele foto din sistemul EOS R şi pe cele din seria EOS M cu adaptoare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM la 267 mm (distanţa focală echivalentă la 35 mm este de 427 mm), 1/320 s, f/5,6 şi ISO 640. © Ben Hall

Acesta este un obiectiv cu zoom care acoperă o distanţă focală extinsă de 70-300 mm şi este un obiectiv clasic pentru începătorii în fotografierea naturii sălbatice, oferind opţiuni flexibile de încadrare pentru animalele mai mari. Pentru a vă apropia şi mai mult, ataşaţi obiectivul Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM pe Canon EOS R10 sau EOS R7 cu un adaptor de montură Canon EF-EOS R şi veţi obţine un interval de zoom efectiv de 112-480 mm.

Cântărind numai 710 g şi având o dimensiune care ajunge până la numai 14,55 cm, este un obiectiv uşor de luat în călătorii, iar stabilizatorul de imagine echivalent cu 4 stopuri ajută la reducerea estompării din cauza mişcării aparatului foto pentru obţinerea unor imagini mai clare.

Cel mai bun obiectiv EF-S de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice: Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

Două lebede înotând pe apă liniştită.

Obiectivul versatil EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM este uşor şi compact, ceea ce înseamnă că vă puteţi apropia de animalele îndepărtate şi puteţi fotografia lin şi silenţios, astfel încât să nu deranjaţi subiectul. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM la 200 mm (distanţa focală echivalentă la 35 mm este de 320 mm), 1/4000 s, f/5,6 şi ISO 800. © Ben Hall

Dacă sunteţi în căutarea unui teleobiectiv cu zoom pentru a veni în completarea unui obiectiv de 18-55 mm, aceasta este o opţiune bună. Conceput pentru aparatele foto DSLR EOS cu senzori APS-C, precum Canon EOS 90D şi EOS 850D, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM oferă o imagine cu un câmp vizual echivalent cu cel al unui obiectiv de 88-400 mm pe un aparat foto full frame. Este mic, uşor şi uşor de transportat în timpul unei zi la grădina zoologică, la un parc cu animale sălbatice sau într-o excursie într-o ţară îndepărtată.

Alternative de obiective pentru natura sălbatică

Chiar dacă teleobiectivele sunt obiectivele de bază pentru fotografierea naturii sălbatice, există o multitudine de alte obiective care pot fi folosite în mod creativ când fotografiaţi animale şi păsări.

Obiectivele macro, precum Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM şi Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, sunt perfecte pentru fotografiile cu insecte şi alte creaturi mici. Deşi Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nu este un obiectiv macro dedicat, are un factor de mărire impresionant, de aproape jumătate din dimensiune. Obiectivele EF şi EF-S sunt complet compatibile cu EOS R7 şi EOS R10 cu ajutorul adaptorului de montură Canon EF-EOS R. Cu un adaptor, obiectivele EF-S pot fi folosite şi pe aparatele foto full frame din sistemul EOS R, cum ar fi EOS RP şi EOS R6, dacă vreţi să folosiţi modul de decupare de 1,6x.

Obiectivele grandangulare precum Canon RF 14-35mm F4L IS USM şi ultragrandangularul Canon RF 16mm F2.8 STM pot fi şi ele potrivite pentru surprinderea mai multor detalii ale habitatului unui animal sau a unui stol întreg de păsări sau chiar pentru un vlog cu dumneavoastră în prim-plan, vorbind despre natura sălbatică din spate.

Articol scris de Marcus Hawkins şi Matthew Richards

1 În timpul realizării de fotografii, cu un obiectiv f/1,2, punct de focalizare automată central, focalizare automată pentru un singur cadru, la 23 °C/73 °F, ISO 100. Excluzând obiectivele RF cu strat pentru uniformizarea defocalizării.

2 Videoclipul este disponibil numai în limba engleză.

3 Viteza de fotografiere continuă poate varia în funcţie de diferite condiţii. Consultaţi specificaţiile pentru detalii.

Produse conexe

Articole conexe

 • NATURĂ SĂLBATICĂ

  Fotografierea păsărilor cu RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Un fotograf profesionist face echipă cu unul amator pentru a testa RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pe teren.

 • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

  Sfaturi pentru fotografierea naturii sălbatice

  Sfaturi şi tehnici pentru a duce fotografia de natură sălbatică la următorul nivel şi pentru a obţine cele mai bune performanţe de la aparatul foto şi obiectivele Canon.

 • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

  Sfaturi pentru fotografierea naturii sălbatice

  Profesionista Dani Connor împărtăşeşte cele mai bune sfaturi privind succesul în industrie unui fotograf de natură sălbatică în devenire.

 • FOTOGRAFIA MACRO

  Descoperiţi tărâmul insectelor

  Dezvăluiţi vieţile secrete ale micilor creaturi cu sfaturile lui Pierre Anquet.