GHID DE ACHIZIŢIE

Cele mai bune obiective de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice

Sunteţi începător în ceea ce priveşte fotografierea naturii sălbatice? Surprindeţi imagini impresionante cu animale şi păsări sălbatice cu ajutorul acestor obiective Canon cu distanţă focală fixă şi obiectivelor cu zoom.
O lebădă pe o apă care sclipeşte în lumină aurie.
Surprinderea imaginilor intime cu animale şi păsări sălbatice în habitatul lor natural necesită o înţelegere a comportamentului animalelor, abilităţi de camuflare, răbdare şi persistenţă. Însă chiar şi cu toate acestea, nu veţi obţine rezultate fără un teleobiectiv.

Vestea bună este că nu trebuie să cheltuiţi mulţi bani pe un obiectiv profesional scump pentru a vă iniţia în fotografierea naturii sălbatice. Există o varietate de obiective uşoare şi de înaltă performanţă pentru fotografierea naturii sălbatice dintre care puteţi alege, cu obiective care vin în completarea gamei de aparate foto compacte EOS M, funcţiile avansate de focalizare şi ISO ridicat ale sistemului EOS R mirrorless full frame şi cele mai recente aparate foto DSLR EOS.
Siluetele a trei căprioare fotografiate pe fundalul norilor, scăldate în lumină aurie.

Obiectivele cu zoom vă oferă mai multe opţiuni de încadrare, permiţându-vă să treceţi de la cadre restrânse cu animale la un cadru mai amplu, care să le surprindă în mediul lor. Această imagine a fost realizată cu un senzor la 187 mm, care la 35 mm are distanţa focală echivalentă cu 299 mm. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF 70-300mm f/4.5-6 IS II USM la 1/2500 s, f/5,6 şi ISO 800. © Ben Hall

Un prim-plan cu un papagal colorat cu pene verzi pe cap, aripi cu verde şi albastru şi corp portocaliu.

Teleobiectivele vă permit să obţineţi fotografii detaliate ale animalelor de care nu vă puteţi apropia prea mult, fie pentru că sunt periculoase, fie pentru că nu vreţi să le deranjaţi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM la 1/350 s, f/11 şi ISO 1600.

Am nevoie de un teleobiectiv pentru fotografierea naturii sălbatice?
Nu întotdeauna. Uneori puteţi folosi un obiectiv grandangular – definit de obicei ca un obiectiv cu o distanţă focală de 35 mm – pentru a surprinde fotografii cu animale sălbatice în habitatul lor, însă va trebui să vă apropiaţi pentru a face acest lucru. Dacă vreţi să realizaţi fotografii care umplu cadrul cu natura sălbatică, aveţi de obicei nevoie de un obiectiv din intervalul teleobiectiv (distanţă focală de 85 mm sau mai mare) sau super-teleobiectiv (peste 300 mm). Aceste tipuri de obiective surprind un câmp vizual mai îngust – numai o porţiune mică a scenei din faţa dumneavoastră – ceea ce face ca animalele şi păsările aflate la distanţă să pară mai mari în fotografie.

Ar trebui să folosesc un obiectiv cu zoom sau un obiectiv cu distanţă focală fixă pentru fotografierea naturii sălbatice?
Teleobiectivele cu zoom sunt mai versatile, permiţându-vă să schimbaţi încadrarea fotografiei fără a fi nevoie să vă schimbaţi poziţia sau să vă opriţi din fotografiat pentru a schimba obiectivul. Obiectivele cu distanţă focală fixă oferă o singură distanţă focală, însă sunt în general mai uşoare decât obiectivul cu zoom echivalent. Acestea sunt disponibile, de asemenea, cu distanţe focale mai mari, facilitând fotografierea naturii sălbatice de care este imposibil să vă apropiaţi fizic, chiar şi atunci când obiectivul dumneavoastră cu zoom nu are o distanţă focală suficientă.
O gâscă canadiană înoată pe apă liniştită.

Sistemul revoluţionar EOS R permite utilizarea obiectivelor inovatoare şi uşoare – cum ar fi Canon RF 800mm F11 IS STM, care cântăreşte 1.260 g şi măsoară doar 281,8 mm atunci când este retras, ceea ce îl face uşor de transportat. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM la 1/500 s, f/11 şi ISO1250. © Ben Hall

Un cerb cu coarne proeminente stă într-un câmp cu iarbă, cu capul ridicat şi orientat spre cameră.

Un obiectiv cu zoom vă oferă flexibilitatea de a recompune cadrul pentru a surprinde scena atunci când pur şi simplu nu aţi avea timp să schimbaţi obiectivele. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF 70-300mm f/4.5-6 IS II USM la 300 mm (distanţa focală echivalentă la 35 mm este de 480 mm), 1/500 s, f/5.6 şi ISO 400. © Ben Hall

Care distanţe focale sunt cele mai potrivite pentru animalele şi păsările sălbatice?

Păsările sunt, de obicei, mai mici şi este mai greu să vă apropiaţi de ele decât de alte animale sălbatice, aşadar aveţi nevoie de o distanţă focală mai mare pentru a le fotografia. Deşi puteţi face fotografii care umplu cadrul cu un mamifer mare folosind un obiectiv de 300 mm sau 400 mm, este posibil să fie nevoie să folosiţi un obiectiv de 500 mm, 600 mm sau chiar 800 mm pentru unele tipuri de fotografii cu păsări.

Cu toate acestea, dimensiunea senzorului aparatului foto poate fi de ajutor. Senzorii APS-C din aparatele foto mirrorless EOS M şi din aparatele foto DSLR EOS APS-C sunt mai mici decât senzorii full-frame, deci aceştia decupează imaginea din obiectiv, făcând ca subiectul să umple o porţiune mai mare din cadru. „Factorul de decupare” este de 1,6x, ceea ce înseamnă că dacă luaţi un obiectiv EF conceput pentru un aparat foto full frame şi îl folosiţi pe un aparat foto cu senzor APS-C, veţi mări distanţa focală a obiectivului cu un factor de 1,6. Spre exemplu, un obiectiv EF de 400 mm pe un aparat foto Canon EOS 250D oferă o vizualizare echivalentă cu cea a unui obiectiv de 640 mm (400 x 1,6) pe un aparat foto full frame. Celelalte caracteristici ale obiectivului rămân aceleaşi, dar senzorii mai mari tind să fie capabili de o profunzime a câmpului mai redusă, ceea ce duce la o estompare mai mare a fundalului.
A male photographer in a green waterproof jacket crouches down to look through the viewfinder of a camera paired with a long lens with a camouflage cover.

Ce alte caracteristici sunt importante la alegerea unui obiectiv pentru fotografierea naturii sălbatice?

Poate fi dificil să menţineţi nemişcat un obiectiv cu o distanţă focală mai mare, însă un stabilizator optic de imagine (IS) integrat poate ajuta la corectarea estompării cauzate de mişcarea aparatului foto. Un motor de focalizare puternic vă va ajuta să ţineţi pasul cu animalele care se mişcă rapid, şi cu cât este mai silenţios, cu atât este mai puţin probabil să speriaţi un animal. O diafragmă maximă mai mare (număr f mai mic) înseamnă că obiectivul poate lăsa mai multă lumină să ajungă la senzor, ceea ce poate fi de ajutor dacă fotografiaţi animale care se mişcă repede în condiţii de lumină scăzută. În ultimul rând, ar trebui să aveţi în vedere dimensiunea şi greutatea obiectivului, deoarece este mai probabil să luaţi cu dumneavoastră un obiectiv compact şi uşor care să vă permită să profitaţi de fiecare oportunitate privind fotografierea naturii sălbatice.

Neclaritatea nu este întotdeauna un impediment, aşa cum explică fotograful de natură sălbatică Ben Hall în videoclipul despre creativitatea în ceea ce priveşte fotografia abstractă cu natura sălbatică*.

Care sunt cele mai bune obiective Canon pentru fotografierea naturii sălbatice?

Iată o selecţie de obiective cu distanţă focală fixă şi obiective cu zoom uşor de utilizat care produc fotografii de înaltă calitate cu animale şi păsări sălbatice.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

CANON RF 100-400mm F5.6-8 IS USM excelent pentru fotografia de natură sălbatică

Dublarea distanţei focale – de exemplu, de la 200 mm la 400 mm – face ca animalele şi păsările să pară de două ori mai mari în fotografie, profitând la maximum de subiectul dvs. ca punct focal. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/40 s, f/8 şi ISO 800. © Ben Hall

O căprioară cu corniţe abia ieşite încadrată de ferigi într-o pădure verde.

Unghiul de vizualizare îngust oferit de teleobiective facilitează alegerea fundalului estompat perfect pentru a încadra un animal. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 373 mm, 1/50 s, f/8 şi ISO1250. © Ben Hall

Obiectivele RF Canon pentru aparatele foto cu sistem EOS R includ un număr de inovaţii în ceea ce priveşte designul, iar RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nu face excepţie. Este mai uşor decât Canon EF 70-300mm F4-5.6 IS II USM, însă are o distanţă focală mai mare, care poate fi mărită cu extenderele RF. Are avantajul unui stabilizator de imagine echivalent cu 5,5 stopuri pentru fotografii cu aparatul foto în mână mai clare (precum cele de mai sus), şi utilizează tehnologia de focalizare Nano USM pentru focalizare automată rapidă, silenţioasă, care nu va speria subiecţii de care încercaţi să vă apropiaţi.

Canon RF 800mm F11 IS STM

RF 800mm F11 IS STM, cel mai lung obiectiv RF disponibil în prezent, vă permite să faceţi fotografii care umplu cadrul cu natura sălbatică, indiferent dacă fotografiaţi la nivel înalt sau doar păsările din grădina din spatele casei. Adăugaţi extenderul Canon RF 1.4x sau extenderul Canon RF 2x la obiectiv şi puteţi obţine o distanţă focală şi mai mare – până la 1.600 mm cu cel de-al doilea extender. Aparatele foto cu sistem EOS R pot focaliza automat chiar şi la această distanţă focală impresionantă.

Pentru un obiectiv cu o distanţă focală aşa de mare, RF 800mm F11 IS STM este surprinzător de compact şi uşor şi include un stabilizator optic de imagine echivalent cu 4 stopuri pentru fotografii şi videoclipuri mai clare cu aparatul foto în mână.
Un iepure pe câmp, cu fundalul estompat, cu lumina soarelui dezvăluindu-i venele dintr-o ureche.

Distanţa focală mare a unui teleobiectiv, cum ar fi RF 800mm F11 IS STM, face posibilă fotografierea animalelor sperioase fără a le alarma. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM la 1/100 s, f/11 şi ISO500. © Ben Hall

Un lemur în alertă pe o stâncă, cu unele deschideri în stânca din spatele său.

Teleobiectivele cu deschideri maxime mai mici ale diafragmei, cum ar fi f/5,6 şi f/11, sunt mai uşor de transportat şi mai accesibile decât obiectivele cu deschideri maxime mari ale diafragmei (numere f mai mici). Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM la 1/1400 s, f/11 şi ISO 1600.

Canon RF 600mm F11 IS STM

În timp ce Canon RF 800mm F11 IS STM este potrivit în special pentru fotografierea păsărilor, RF 600mm F11 IS STM este un super-teleobiectiv pentru uz general, potrivit atât pentru păsări, cât şi pentru animale. Setul său de caracteristici este similar cu cel al lui RF 800mm, incluzând o diafragmă de f/11 fără lamele pentru o estompare plăcută a fundalului şi un motor STM pentru focalizare automată aproape silenţioasă, fiind compatibil cu extenderul Canon RF 1.4x (oferind o distanţă focală de 840 mm) şi extenderul Canon RF 2x (oferind o distanţă focală de 1200 mm). Obiectivul se retrage până la mai puţin de 20 cm lungime, transformându-se într-un super-teleobiectiv versatil pe care îl puteţi lua oriunde.

Canon EF 70-300mm IS f/4-5.6 IS II USM

O raţă fotografiată de la nivelul apei, cu picături de apă picurându-i din cioc.

Obiectivul versatil Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM este compatibil atât cu aparatele foto EOS DLSR full frame, cât şi cu cele APS-C, şi poate fi folosit de asemenea pe aparatele foto cu sistem EOS R şi cele din seria EOS M cu adaptoare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF 70-300 IS f/4-5.6 IS II USM la 267 mm (distanţa focală echivalentă la 35 mm este de 427 mm), 1/320 s, f/5.6 şi ISO 640. © Ben Hall

Acesta este un obiectiv cu zoom care acoperă o distanţă focală extinsă de 70-300 mm şi este un obiectiv clasic pentru începătorii în fotografierea naturii sălbatice, oferind opţiuni flexibile de încadrare pentru animalele mai mari. Pentru a vă apropia şi mai mult, ataşaţi obiectivul EF 70-300 IS f/4-5.6 IS II USM la un aparat foto DSLR Canon EOS cu un senzor APS-C (precum Canon EOS 850D, EOS 250D sau EOS 90D) şi puteţi profita de efectul de mărire al senzorului mai mic, oferindu-vă o distanţă focală echivalentă cu 112-480 mm.

Cântărind numai 710 g şi având o dimensiune care ajunge până la numai 14,55 cm, este un obiectiv uşor de luat în călătorii, iar stabilizatorul de imagine echivalent cu 4 stopuri ajută la reducerea estompării din cauza mişcării aparatului foto pentru obţinerea unor imagini mai clare.

Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM

O lişiţă înotând pe un râu liniştit.

Obiectivul versatil EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM este uşor şi compact, ceea ce înseamnă că îl puteţi lua oriunde. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM la 250 mm (distanţa focală echivalentă la 35 mm este de 400 mm), 1/400 s, f/5,6 şi ISO 800. © Ben Hall

Două lebede înotând pe apă liniştită.

Obiectivul EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM vă permite să vă apropiaţi de animale la distanţă şi să fotografiaţi lin şi silenţios pentru a nu vă deranja subiectul – focalizarea STM este atât de silenţioasă încât este mult mai puţin probabil să fie preluată de microfonul camerei. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 850D cu obiectiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM la 200 mm (distanţa focală echivalentă la 35 mm este de 320 mm), 1/4000 s, f/5,6 şi ISO 800. © Ben Hall

Dacă sunteţi în căutarea unui teleobiectiv cu zoom pentru a veni în completarea unui obiectiv de 18-55 mm, aceasta este o opţiune bună. Conceput pentru aparatele foto DSLR EOS cu senzori APS-C, precum Canon EOS 2000D şi EOS 4000D, EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM oferă o imagine cu un câmp vizual echivalent cu cel al unui obiectiv de 88-400 mm de pe un aparat foto full frame. Este mic, uşor şi uşor de transportat în timpul unei zi la grădina zoologică, la un parc cu animale sălbatice sau într-o excursie într-o ţară îndepărtată.

Canon EF-M 55-200mm f/4-5.6 IS STM

Un papagal colorat stă pe o ramură, cu copaci cu frunze în fundal.

Inelul de focalizare manuală al obiectivului EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM vă permite să realizaţi reglări precise de focalizare în mod rapid şi uşor, ceea ce este excelent pentru detalii puternice ale portretelor. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M2 (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS M6 Mark II) cu obiectiv Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM la 200 mm, 1/30 s, f/8 şi ISO 100.

Acest teleobiectiv cu zoom compact pentru aparatele foto mirrorless EOS M oferă o vizualizare echivalentă cu cea a unui obiectiv de 88-320 mm de pe un aparat foto full frame. EF-M 55-200mm f/4-5.6 IS STM include un stabilizator de imagine echivalent cu 3,5 stopuri care vă permite să faceţi fotografii mai clare cu aparatul în mână şi foloseşte un motor pas cu pas (STM) pentru focalizare automată lină, silenţioasă, potrivită în special pentru realizarea videoclipurilor care umplu cadrul cu natura sălbatică.

Alternative de obiective pentru natura sălbatică

Chiar dacă teleobiectivele sunt obiectivele de bază pentru fotografierea naturii sălbatice, există o multitudine de alte obiective care pot fi folosite în mod creativ când fotografiaţi animale şi păsări.

Obiectivele macro, precum Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, Canon RF 35mm F1.8 Macro IS STM sunt perfecte pentru fotografiile cu insecte şi alte creaturi mici, spre exemplu. Acestea focalizează mai aproape decât alte tipuri de obiective, permiţându-vă să umpleţi întreaga fotografie cu un subiect mic. Obiectivele macro sunt disponibile într-o gamă de distanţe focale, obiectivele mai lungi fiind mai potrivite pentru fotografierea naturii sălbatice deoarece puteţi fotografia detalii de prim-plan de la depărtare. Deşi Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM nu este un obiectiv macro dedicat, are o mărire de aproape 0,5x şi capacităţi de focalizare de aproape, care pot fi de ajutor când observaţi dintr-odată în apropiere ceva demn de a fi fotografiat.

Obiectivele grandangulare Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM şi Canon RF 16mm F2.8 STM pot fi potrivite şi pentru surprinderea mai multor detalii ale habitatului unui animal, a unui stol întreg de păsări sau chiar pentru un vlog cu dumneavoastră în prim-plan, vorbind despre natura sălbatică din spatele dumneavoastră. Dacă folosiţi un aparat foto cu Wi-Fi, puteţi să vă îndepărtaţi de aparat şi să lăsaţi animalul să se apropie de el, apoi să faceţi fotografia folosind aplicaţia gratuită pentru smartphone Canon Camera Connect pentru a acţiona declanşatorul de la distanţă.


Articol scris de Marcus Hawkins


*Videoclipul este disponibil numai în limba engleză.

Produse conexe

Articole conexe

 • O veveriţă roşcată se uită direct la aparatul foto în timp ce aleargă pe un covor de frunze uscate şi petale căzute.

  FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

  Sfaturi pentru fotografierea naturii sălbatice

  Sfaturi şi tehnici pentru a duce fotografia de natură sălbatică la următorul nivel şi pentru a obţine cele mai bune performanţe de la aparatul foto şi obiectivele Canon.

 • Un leopard odihnindu-se la umbră.

  FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

  De la câştigători de premii la profesionişti

  Doi câştigători ai premiului Tânărul fotograf de natură sălbatică al anului despre ce a însemnat pentru ei succesul timpuriu.

 • EOS 90D

  FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

  Fotografii de natură sălbatică cu Canon EOS 90D

  Vedeţi rezultatele remarcabile ale şedinţei foto de natură sălbatică cu Canon EOS 90D a lui Markus Varesvuo.

 • Un prim-plan cu un păianjen săritor maro.

  FOTOGRAFIA MACRO

  Descoperiţi tărâmul insectelor

  Dezvăluiţi vieţile secrete ale micilor creaturi cu sfaturile lui Pierre Anquet.