Tulips in a garden framed by trails of light.

FOTOGRAFII ÎN GRĂDINĂ

Îmbunătăţiţi-vă creativitatea: trei proiecte de încercat în grădină

Pentru cei norocoşi care au aşa ceva, grădina este o binecuvântare. Pe lângă spaţiul exterior care oferă posibilitatea de a ieşi în aer liber, a sta la soare şi a admira natura revenind la viaţă, oferă şi o mulţime de oportunităţi pentru fotografie. În acest articol vom analiza trei tehnici prin care să vă stimulaţi creativitatea, de la pictura cu lumină a lalelelor şi fotografierea stelelor până la fotografierea păsărilor frumoase din grădină...

Vedere pe timp de noapte – pictura cu lumină

Urmând câţiva paşi simpli, puteţi crea cu uşurinţă o operă de artă cu pictură cu lumină.

1. Pregătiţi-vă echipamentul

A torch with different coloured cups taped to the end.
Puteţi crea o baghetă de lumină cu obiecte casnice, precum cănile de plastic colorate.

Veţi avea nevoie de următoarele:

  • Aparat foto
  • Trepied
  • Smartphone
  • Lanternă
  • Căni de plastic colorate (sau obiecte colorate similare, cum ar fi mici recipiente pentru păstrarea alimentelor, şerveţele de hârtie sau beculeţe multicolore pentru pomul de Crăciun)
Pictura cu lumină este o tehnică simplă pe care o puteţi încerca în grădină după lăsarea întunericului, pentru a crea imagini dinamice şi diafane. Începeţi prin a vă crea bagheta de lumină – am suprapus trei căni din plastic colorate şi le-am lipit cu bandă adezivă de lanternă. Când mişcaţi bagheta de lumină improvizată în timpul unei expuneri prelungite, va crea dâre colorate estompate.

2. Poziţionaţi-vă aparatul foto

A photographer taps a finger on a screen to focus a shot of a tulip.
Poziţionaţi aparatul foto astfel încât subiectul să fie în cadru. Poate fi o floare, un copac, o frunză – orice din grădina dvs.

Compuneţi o imagine cu flori, copaci şi alte subiecte potrivite din grădina dvs. Poate fi util să faceţi acest lucru mai întâi la lumina zilei, ca ulterior să puteţi perfecţiona compoziţia. Când se lasă întunericul, puneţi aparatul foto pe trepied. Activaţi modul de vizualizare în timp real pentru a putea vedea imaginea pe ecranul LCD posterior, orientaţi lumina unei lanterne pe subiect şi atingeţi ecranul pentru a-l focaliza. Setaţi obiectivul la focalizare manuală pentru a fixa focalizarea. Expunerea va trebui să dureze cel puţin 30 de secunde. Unele aparate foto dispun de un mod B dedicat pe selector; în acest caz, selectaţi B de la Bulb, ceea ce înseamnă că puteţi menţine obturatorul deschis cât timp doriţi. În caz contrar, trebuie să selectaţi modul Tv (prioritate de timp de expunere) şi să setaţi de acolo timpul de expunere. Setaţi ISO la 100 pentru a reduce sensibilitatea senzorului şi a minimiza zgomotul, apoi alegeţi o deschidere mică a diafragmei, spre exemplu f/22 – poate fi necesar să încercaţi diverse deschideri, în funcţie de intensitatea lanternei folosite. Pentru rezultate mai luminoase, alegeţi un număr f mai mic, iar pentru rezultate mai întunecate, creşteţi numărul f.

3. Conectaţi-vă telefonul

A Canon EOS 90D connected to a smartphone with the Canon Camera Connect app.
Folosiţi feedul Vizualizare în timp real de pe smartphone pentru a vedea cum va arăta pictura dvs. cu lumină în imaginea finală.

Puteţi utiliza aplicaţia Canon Camera Connect de pe telefon pentru a porni şi a opri expunerea Bulb. Descărcaţi aplicaţia pe telefon şi accesaţi setările de reţea din meniul aparatului foto pentru a vă conecta. Aplicaţia vă permite să acţionaţi declanşatorul fără a fi necesar să reveniţi la aparatul foto, ceea ce vă va permite să vă concentraţi pe pictura cu lumină. Şi feedul cu vizualizare în timp real de pe telefon vă ajută să stabiliţi unde să mişcaţi lanterna, deoarece puteţi vedea cu precizie cum va afecta imaginea după acţionarea declanşatorului.

4. Pictaţi cu lanterna

Articole conexe
A woman poses for a portrait, sitting next to a window, in-between a reflector and plant.

FOTOGRAFIE DE INTERIOR

Proiecte cu fotografii perfecte: trei idei pentru şedinţe foto creative la domiciliu

Deveniţi creativ acasă. Sfaturi despre cum să realizaţi portrete cinematografice, imagini macro abstracte şi filme cu redare accelerată.

A time stack of a tulip in bloom.

REDARE ACCELERATĂ

Creaţi şi imprimaţi imagini suprapuse cu redare accelerată

Transformaţi o sesiune de fotografiere cu redare accelerată într-o singură imagine cu acest tutorial despre modul de suprapunere a mai multor imagini consecutive.

Get lost in the details with macro

FOTOGRAFIA MACRO

Lăsaţi-vă captivat de detalii cu fotografia macro

Patru sfaturi inventive pentru a începe să faceţi fotografii macro, utilizând obiecte obişnuite pentru a crea fotografii extraordinare.

A hand waves a torch with colourful cups taped to the end, causing it to blur.
Pictura cu lumină reprezintă un mod simplu şi distractiv de a adăuga o nouă dimensiune imaginilor dvs., creând fundaluri abstracte pentru subiecţi focalizaţi clar.

Utilizând telefonul, porniţi expunerea Bulb şi începeţi să mişcaţi bagheta de lumină prin scenă. Încercaţi să mişcaţi lanterna în spatele obiectelor, astfel încât acestea să apară ca siluete. Dacă doriţi să adăugaţi lumină suplimentară într-o anumită parte a scenei, nu trebuie decât să orientaţi lanterna în acea direcţie timp de câteva secunde. Am orientat lanterna către laleaua din faţă timp de câteva secunde pentru a selecta roşul, înainte de a mişca lanterna prin stratul de flori din spate pentru a crea fundalul colorat.

Aventuraţi-vă – fotografiaţi păsările din grădină

Un hrănitor de păsări mai vechi va atrage vizitatori regulaţi şi va deveni decorul ideal pentru fotografierea păsărilor din grădină.

1. Amplasaţi un hrănitor de păsări

James Paterson photographing a bird feeder in his garden.
Probabil veţi fi surprins de câtă natură sălbatică puteţi fotografia aproape de casă.

Este posibil ca un hrănitor de păsări cu vechime să atragă mai mulţi vizitatori înaripaţi, aşa că folosiţi un hrănitor existent, amplasaţi-l cu câteva zile înainte şi umpleţi-l cu nuci şi seminţe. De obicei, păsările sunt cel mai active dimineaţa, aşa că pregătiţi-vă din timp. Ascundeţi-vă în spatele tufelor sau unui gard viu dacă este posibil, sau fotografiaţi de la o fereastră din casă. Planificaţi-vă poziţia faţă de soare. Pentru culori îndrăzneţe, cel mai bine este ca soarele să fie în spatele dvs., însă dacă doriţi un aspect diafan, iluminat din spate, fotografiaţi în soare. Orice loc aţi alege, este ideal să optaţi pentru un fundal simplu cu o culoare ce contrastează cu culoarea păsării sau care o complementează – de preferat nu negru! Dacă puteţi, evitaţi să fotografiaţi pe un fundal prea aglomerat sau care distrage atenţia.

2. Utilizaţi un obiectiv lung

Utilizaţi modul de fotografiere silenţioasă pentru a nu speria subiectul şi ar trebui să puteţi realiza fotografii incredibil de detaliate cu natură sălbatică.

Pentru subiecţi atât de mici şi fâşneţi, veţi avea nevoie de un obiectiv lung pentru a umple cadrul. Aici am utilizat două obiective cu zoom, Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM şi Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM. Dacă obiectivul dvs. dispune de stabilizator de imagine, precum aceste modele, porniţi-l, pentru a evita neclaritatea provocată de tremurul aparatului foto. Un aparat foto cu senzor cu crop (APS-C) precum Canon EOS 90D poate fi util pentru subiecţi aflaţi la distanţă. Factorul de mărire de 1,6 înseamnă că o distanţă focală de 135 mm devine efectiv de 216 mm, iar cea de 400 mm devine de 640 mm, o valoare impresionantă. De asemenea, cu cei 30 de megapixeli ai aparatului foto puteţi decupa digital ulterior, aşa că un obiectiv de 70-300 mm ar fi bun pentru păsări mici. Cu subiecţii mai puţin timizi, precum acest măcăleandru prietenos, vă puteţi apropia încet pentru a obţine o imagine mai de aproape.

3. Setările de expunere

The back of a Canon EOS 90D showing the shutter speed settings.
Pentru a surprinde pasărea în mişcare, veţi avea nevoie de un timp de expunere scurt.

Setaţi selectorul de mod al aparatului la M pentru modul Manual, apoi apăsaţi butonul Q şi setaţi deschiderea diafragmei la valoarea f/5,6 sau la una mai mică, pentru o adâncime redusă a câmpului în scopul estompării fundalului. Setaţi timpul de expunere la 1/1250 de secunde sau mai scurt, după care setaţi ISO la Automat, astfel încât să se adapteze la condiţii. La lumina zilei, valoarea ISO poate creşte până la 1600 sau mai mult, ceea ce va creşte inevitabil şi zgomotul din imagine, însă performanţa ISO de pe Canon EOS 90D face ca zgomotul să fie acceptabil, chiar şi la valori mai mari ale sensibilităţii ISO. Pentru subiecţi care se mişcă rapid, precum păsările în zbor, veţi avea nevoie de timpi de expunere mai scurţi pentru a surprinde un nivel bun de detalii. Puteţi seta modul Personalizat 1 la aceste valori pentru păsări într-un hrănitor de păsări şi modul Personalizat 2 cu setări mai rapide pentru păsări în zbor, astfel încât să comutaţi rapid când apare o ocazie.

4. Selectaţi modul de declanşare la mare viteză

The back of a Canon EOS 90D showing high speed continuous shooting settings.
Modul de fotografiere în rafală este probabil cea mai bună metodă pentru subiecţii care se mişcă rapid.

Când apare o pasăre, este indicat să realizaţi fotografii în rafală pentru a avea mai multe şanse de a obţine imaginea perfectă. Apăsaţi butonul Q şi setaţi modul de declanşare la Continuu cu viteză ridicată. Aparatul foto Canon EOS 90D generează 10 cadre pe secundă cu urmărirea focalizării automate sau 11 cps în modul de vizualizare în timp real. Setaţi modul de focalizare automată la AI Servo, iar focalizarea va fi acţionată continuu, anticipând în acelaşi timp mişcarea subiectului. Apoi, setaţi punctul de focalizare la Unic. Deplasaţi punctul pe pasăre şi apăsaţi butonul declanşatorului până la jumătate pentru a fixa focalizarea, după care ţineţi apăsat declanşatorul pentru a începe fotografierea.

5. Eliminaţi hrana de păsări din cadru

Pentru a realiza fotografii mai naturale, compuneţi imaginea cu hrănitorul de păsări nu chiar la vedere şi focalizaţi pe subiect.

Cele mai naturale fotografii cu păsări sunt cele care nu conţin un hrănitor sau semne de existenţă a oamenilor, aşa că identificaţi oportunităţile prin care le puteţi elimina din cadru. De cele mai multe ori, păsările vor ţopăi pe ramuri în jurul hrănitorului înainte de a merge la mâncare, aşa că acesta este un moment bun în care să începeţi să fotografiaţi. Dacă observaţi că zgomotul aparatului foto sperie păsările, opriţi sunetul de confirmare a focalizării (din meniul Semnal sonor de pe Canon EOS 90D şi alte aparate foto) şi setaţi mecanismul de declanşare la fotografiere silenţioasă pentru a reduce zgomotul obturatorului.

Ţintiţi către stele – astrofotografia

Pentru a obţine o imagine finală mai interesantă, fotografiaţi stelele cu un subiect în prim-plan.

1. Instalaţi un trepied

A photographer sets up a tripod in his garden to take a photo of the night sky.
Utilizarea unui trepied va asigura claritatea imaginilor la expunerea prelungită.

Stelele pot fi fotografiate cel mai bine când cerul este senin şi întunecat, cu lună nouă. Uşoara poluare poate fi dificil de evitat, însă puteţi totuşi obţine imagini clare cu stelele într-un mediu urban. Pentru început, instalaţi aparatul foto pe un trepied. Încercaţi să încadraţi incluzând câteva detalii de fundal, precum copacii de aici, pentru o fotografie cu peisaj cu cer înstelat. Când alegeţi unde să orientaţi aparatul, o aplicaţie mobilă cu cerul nocturn vă poate ajuta să alegeţi constelaţii sau centrul Căii Lactee.

2. Focalizaţi pe o stea îndepărtată

A photographer’s hands holding a Canon EOS 90D with a zoom lens attached.
Concentraţi-vă pe o singură stea sau pe un grup de stele atunci când compuneţi imaginea. Nu uitaţi să măriţi şi să micşoraţi distanţa focală când compuneţi.

Trebuie să utilizaţi focalizarea manuală pentru a o fixa pe o stea îndepărtată. Activaţi vizualizarea în timp real şi căutaţi o stea foarte luminoasă de pe cer. Apăsaţi de două ori pe butonul de zoom al aparatului foto pentru a micşora distanţa focală faţă de stea pe ecran. Setaţi obiectivul la focalizare manuală, apoi rotiţi inelul de focalizare (cel dinspre capătul obiectivului) până când steaua este afişată clar. După ce aţi terminat, puteţi scădea înapoi distanţa focală şi recompune, dacă este necesar.

3. Alegeţi un timp de expunere

The screen of a Canon EOS 90D showing the Long exposure noise reduction setting.
Alegeţi timpul de expunere potrivit pentru efectul pe care doriţi să-l creaţi – utilizaţi un timp de expunere mai lung pentru a estompa mişcarea şi un timp scurt de expunere pentru a îngheţa mişcarea.

Rotaţia Pământului înseamnă că stelele nu sunt niciodată statice, aşa că dacă timpul de expunere este prea lung, stelele vor fi estompate şi vor apărea ca dâre de lumină. În acest caz, poate fi utilă regula „500” – o metodă de măsurare a timpului maxim de expunere în care puteţi fotografia înainte ca stelele să devină neclare sau să apară dâre. Timpul de expunere nu trebuie să fie mai mare de 500 împărţit la distanţa focală a obiectivului. Aşadar, cu un obiectiv setat la 25 mm, puteţi fotografia timp de max. 20 de secunde (500 împărţit la 25). Expunerile prelungite ca aceasta pot avea ca rezultat un nivel crescut de zgomot în imagine, deoarece senzorul se va încălzi în timpul expunerii. Pentru a reduce zgomotul, activaţi setarea de reducere a zgomotului la expunere prelungită.

4. Expuneţi pentru cerul nocturn

The screen of a Canon EOS 90D showing settings for night shooting.
Asiguraţi-vă că aţi setat aparatul foto la modul de fotografiere nocturnă, cu o valoare ISO ridicată, pentru a evita imaginile întunecate şi mohorâte; de asemenea, deşi pare contraintuitiv, setaţi nivelul de alb la Lumina zilei.

Setaţi selectorul de mod la M pentru modul Manual, apoi apăsaţi pe butonul Q pentru a seta expunerea. Alegeţi o deschidere mare a diafragmei, precum f/5,6, şi setaţi timpul de expunere la 20 de secunde sau utilizaţi regula 500; apoi, alegeţi o valoare ISO ridicată, cum ar fi 3200. Setaţi modul de declanşare la temporizare automată la două secunde sau utilizaţi aplicaţia Canon Camera Connect pentru a evita mişcarea aparatului foto la apăsarea butonului declanşator, apoi realizaţi fotografia. Evaluaţi imaginea şi măriţi valoarea ISO dacă necesită mai multă luminozitate sau reduceţi valoarea ISO pentru a întuneca imaginea.

5. Fotografiaţi mişcarea stelelor

Fotografierea mişcării stelelor are ca rezultat imagini captivante, cu un veritabil impact.

În loc să vă împotriviţi faptului că stelele se mişcă pe cer, nu ar fi mai bine să fotografiaţi stelele sub formă de dâre circulare? Trebuie să fotografiaţi în continuu o serie de fotografii cu expuneri de 30 de secunde timp de câteva ore sau mai mult. Dacă aparatul foto dispune de modul de fotografiere la intervale (precum Canon EOS 90D, EOS 6D Mark II şi EOS RP, precum şi aparatele foto profesionale ca EOS 5D Mark IV), activaţi acest mod, setaţi intervalul la 1 secundă şi numărul de fotografii la 00 – nelimitat. Setaţi timpul de expunere la 30 de secunde şi începeţi să fotografiaţi. Dacă aparatul foto nu dispune de opţiunea de fotografiere la intervale, poate avea modul de redare accelerată, pe care îl puteţi încerca cu un timp de expunere prelungit. După ce aţi realizat un set de fotografii în oricare dintre aceste moduri, le puteţi îmbina folosind software-ul de procesare a imaginilor Digital Photo Professional (DPP) de la Canon. Utilizaţi instrumentul Compositing (Compunere) şi setaţi fiecare imagine la modul Lighten blend (Iluminare îmbinare).


Articol scris de James Paterson

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile