Pentru cei norocoşi care au aşa ceva, grădina este o binecuvântare. Pe lângă spaţiul exterior care oferă posibilitatea de a ieşi în aer liber, a sta la soare şi a admira natura revenind la viaţă, oferă şi o mulţime de oportunităţi pentru fotografie. În acest articol vom analiza trei tehnici prin care să vă stimulaţi creativitatea, de la pictura cu lumină a lalelelor şi fotografierea stelelor până la fotografierea păsărilor frumoase din grădină...
Veţi avea nevoie de următoarele:
- Aparat foto
- Trepied
- Smartphone
- Lanternă
- Căni de plastic colorate (sau obiecte colorate similare, cum ar fi mici recipiente pentru păstrarea alimentelor, şerveţele de hârtie sau beculeţe multicolore pentru pomul de Crăciun)
Pictura cu lumină este o tehnică simplă pe care o puteţi încerca în grădină după lăsarea întunericului, pentru a crea imagini dinamice şi diafane. Începeţi prin a vă crea bagheta de lumină – am suprapus trei căni din plastic colorate şi le-am lipit cu bandă adezivă de lanternă. Când mişcaţi bagheta de lumină improvizată în timpul unei expuneri prelungite, va crea dâre colorate estompate.
Compuneţi o imagine cu flori, copaci şi alte subiecte potrivite din grădina dvs. Poate fi util să faceţi acest lucru mai întâi la lumina zilei, ca ulterior să puteţi perfecţiona compoziţia. Când se lasă întunericul, puneţi aparatul foto pe trepied. Activaţi modul de vizualizare în timp real pentru a putea vedea imaginea pe ecranul LCD posterior, orientaţi lumina unei lanterne pe subiect şi atingeţi ecranul pentru a-l focaliza. Setaţi obiectivul la focalizare manuală pentru a fixa focalizarea. Expunerea va trebui să dureze cel puţin 30 de secunde. Unele aparate foto dispun de un mod B dedicat pe selector; în acest caz, selectaţi B de la Bulb, ceea ce înseamnă că puteţi menţine obturatorul deschis cât timp doriţi. În caz contrar, trebuie să selectaţi modul Tv (prioritate de timp de expunere) şi să setaţi de acolo timpul de expunere. Setaţi ISO la 100 pentru a reduce sensibilitatea senzorului şi a minimiza zgomotul, apoi alegeţi o deschidere mică a diafragmei, spre exemplu f/22 – poate fi necesar să încercaţi diverse deschideri, în funcţie de intensitatea lanternei folosite. Pentru rezultate mai luminoase, alegeţi un număr f mai mic, iar pentru rezultate mai întunecate, creşteţi numărul f.
Puteţi utiliza aplicaţia Canon Camera Connect de pe telefon pentru a porni şi a opri expunerea Bulb. Descărcaţi aplicaţia pe telefon şi accesaţi setările de reţea din meniul aparatului foto pentru a vă conecta. Aplicaţia vă permite să acţionaţi declanşatorul fără a fi necesar să reveniţi la aparatul foto, ceea ce vă va permite să vă concentraţi pe pictura cu lumină. Şi feedul cu vizualizare în timp real de pe telefon vă ajută să stabiliţi unde să mişcaţi lanterna, deoarece puteţi vedea cu precizie cum va afecta imaginea după acţionarea declanşatorului.