Swirling multicoloured patterns of soap in water.

FOTOGRAFIA MACRO

Fotografie macro abstractă: fotografierea bulelor de săpun acasă

Realizarea de imagini abstracte pline de viaţă cu suprafaţa peliculei de săpun vă permite să vă duceţi creativitatea la noi niveluri cu un obiectiv macro şi să lăsaţi în urmă modelul tradiţional. Vă vom arăta cât de uşor se realizează imagini impresionante din confortul propriei case sau grădini. Pentru această tehnică veţi avea nevoie de un obiectiv macro şi, ideal, de un trepied şi un declanşator la distanţă – dacă aveţi un aparat foto cu Wi-Fi, cum ar fi Canon EOS 90D, puteţi folosi aplicaţia Canon Camera Connect de pe smartphone pentru a încadra fotografia şi a acţiona declanşatorul. Pentru cel mai bun control al iluminării, vă poate ajuta să folosiţi un bliţ extern, cum ar fi unul din gama Canon Speedlite.

Pregătiţi-vă

A camera set up to photograph a desk with books on the top.
Pentru această configuraţie de bliţ s-a folosit un tricou negru ca fundal improvizat, precum şi un teanc de cărţi pentru a ţine în poziţie umeraşul din metal răsucit imediat ce cercul a fost introdus în soluţie. Este util să utilizaţi folie pentru a acoperi cărţile, deoarece această tehnică poate provoca pătare.

Amplasaţi un carton sau un material textil negru pe care îl veţi utiliza ca fundal. Ideal ar fi să folosiţi un obiectiv macro cu distanţă focală de 100 mm, însă orice obiectiv macro va oferi rezultate bune, inclusiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM sau Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM. Dacă utilizaţi sistemul Canon EOS R, obiectivul Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este ideal, iar dacă utilizaţi un aparat foto din seria Canon EOS M, este recomandat obiectivul Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Oricare dintre acestea va fi minunat pentru această tehnică şi vă va ajuta să surprindeţi detalii complexe.

Pentru a obţine o peliculă de săpun de durată, amestecaţi detergent lichid de spălat vase sau săpun lichid cu glicerină (aceasta se poate găsi la farmacie, pe rafturile de produse de copt dintr-un supermarket sau în magazinele online). Începeţi cu un amestec de aproximativ 80 % detergent şi 20 % glicerină, după care adăugaţi puţină apă. De asemenea, veţi avea nevoie de un mic cerc de sârmă pe care să-l introduceţi în amestec – pentru a crea cercul, puteţi îndoi o mică porţiune a unui umeraş metalic. Scoateţi cu încredere cercul din lichid; pelicula de săpun ar trebui să rămână agăţată de sârmă.

Iluminarea

Jucaţi-vă cu iluminarea până găsiţi cea mai bună poziţie – probabil va trebui să realizaţi câteva fotografii de probă pentru a descoperi care este aceasta.

Pentru această tehnică, puteţi utiliza fie lumina naturală, fie bliţul, însă culorile intense se pot vedea numai dacă pelicula de săpun este iluminată din faţă, puţin din unghi. Încercaţi să vă schimbaţi poziţia, astfel încât să puteţi folosi lumina de la o fereastră sau de la o lampă reflectată pe soluţie.

Dacă utilizaţi bliţul încorporat al aparatului foto pentru a declanşa wireless un bliţ compatibil Canon Speedlite, caracteristica poate fi activată în meniul principal. De asemenea, Canon Speedlite va trebui setat la modul Receptor. Utilizarea unui bliţ la distanţă Canon Speedlite, precum Canon Speedlite 470EX-AI, vă va oferi mai mult control asupra direcţiei luminii. Încercaţi să reflectaţi lumina de pe un perete alb, un tavan jos sau chiar de pe un carton alb din polistiren ţinut deasupra aparatului şi orientat în jos către pelicula de săpun pentru a difuza lumina (aşa cum se ilustrează aici).

Captură

Folosiţi un timp de expunere mic pentru a îngheţa vârtejul de săpun în formare – aceasta va diferi în funcţie de viteza culorilor. Dacă formele sunt neclare, realizaţi o fotografie de probă la un timp de expunere mai mic sau cu o valoare ISO mai mare.

Pentru rezultate satisfăcătoare, setaţi aparatul foto la modul Manual. Utilizarea fasciculului rapid al luminii reflectate de la un Canon Speedlite vă poate ajuta să obţineţi cele mai clare imagini, însă asiguraţi-vă că viteza de sincronizare a bliţului este identică cu timpul de expunere (puteţi găsi aceste informaţii în manualul aparatului foto). Pe acest aparat Canon EOS 800D, viteza de sincronizare a bliţului este de 1/200 s. Pentru a mări adâncimea câmpului, setaţi o diafragmă mai închisă, cum ar fi f/11 sau f/16, şi începeţi cu o sensibilitate ISO scăzută, în intervalul 100-400.

Dacă utilizaţi lumina ambientală în loc de bliţ, pentru a obţine rezultate clare, poate fi necesar să măriţi valoarea ISO şi să acţionaţi declanşatorul aparatului foto utilizând temporizatorul automat sau o telecomandă.

Experimentaţi

Articole conexe
A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

FOTOGRAFIA MACRO

Fotografie macro abstractă: fotografierea refracţiei în apă

Puneţi-vă în practică creativitatea cu fotografia florală şi descoperiţi cum puteţi realiza fotografii macro cu stropi de apă care reflectă flori.

A black and white close-up shot of a mother kissing a sleeping baby she is holding to her shoulder.

FOTOGRAFIA MACRO

Lăsaţi-vă captivat de detalii cu fotografia macro

Patru sfaturi inventive pentru a începe să faceţi fotografii macro, utilizând obiecte obişnuite pentru a crea fotografii extraordinare.

Macro photography tips and techniques

FOTOGRAFIA MACRO

Sfaturi pentru fotografia macro

Fotografia macro pe înţelesul tuturor – descoperiţi cele mai bune echipamente, sfaturi şi tehnici.

A person tapping the screen of an EOS camera.
Atingerea ecranului tactil al unui aparat foto EOS este un mod comod de a focaliza pe forme.

Dacă nu există suficientă lumină pentru ca aparatul foto să focalizeze automat, focalizaţi manual obiectivul cu ajutorul ecranului de vizualizare mărită în timp real sau cu vizorul electronic, dacă utilizaţi un aparat foto mirrorless EOS. Pentru a evita mişcarea aparatului foto, acţionaţi declanşatorul utilizând un dispozitiv de acţionare de la distanţă sau aplicaţia Canon Camera Connect, în cazul în care aparatul foto dispune de Wi-Fi. Încercaţi să suflaţi uşor pe pelicula de săpun pentru a forma un vârtej de forme. Nu vă îngrijoraţi dacă nu vă puteţi apropia suficient încât să umpleţi cadrul cu formele în schimbare – nu trebuie decât să decupaţi o compoziţie mai restrânsă în Digital Photo Professional sau în alt software similar de editare a fotografiilor.

Vârtejurile din această imagine, realizată cu un aparat Canon EOS 800D în combinaţie cu un obiectiv Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, au fost create suflând uşor în săpun şi utilizând lumina reflectată provenită de la Canon Speedlite 470EX-AI.

Pentru mai multe sfaturi, secrete şi idei de fotografiere, descărcaţi aplicaţia Canon Photo Companion pentru iOS sau Android.

Articol scris de Marcus Hawkins şi Tamzin Wilks

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile