A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

FOTOGRAFIA MACRO

Fotografie macro creativă: fotografierea florilor reflectate în picături de apă

Obţineţi o nouă abordare a fotografiei cu flori utilizând un obiectiv macro şi puterea de refracţie pentru a crea fotografii surprinzătoare. Surprindeţi detalii într-o picătură de apă şi experimentaţi cu reflexiile. Pentru această tehnică veţi avea nevoie de un obiectiv macro şi, ideal, de un trepied şi un declanşator la distanţă – dacă aveţi un aparat foto cu Wi-Fi, cum ar fi Canon EOS 90D, puteţi folosi aplicaţia Canon Camera Connect de pe smartphone pentru a încadra fotografia şi a acţiona declanşatorul. Pentru cel mai bun control al iluminării, este util să utilizaţi un bliţ extern, cum ar fi unul din gama Canon Speedlite.

Pregătire

Cu această tehnică simplă puteţi captura imagini cu adevărat surprinzătoare, reflectând un subiect detaliat în picături de apă delicate.

Puteţi utiliza această tehnică în aer liber (dacă aveţi opţiunea) sau în interior. Avantajul fotografierii în interior este acela că aveţi mai mult control asupra iluminării şi există un risc mai mic ca o briză să strice picăturile de apă. De asemenea, nu trebuie să vă sculaţi devreme pentru a surprinde roua dimineţii!

Pe lângă un obiectiv macro şi un trepied pentru a menţine aparatul foto nemişcat şi a evita tremurul, veţi avea nevoie de flori, precum şi de nişte glicerină (disponibilă la o farmacie, la raionul cu produse pentru copt dintr-un supermarket sau online) pentru a crea picături durabile, foarte reflectorizante. De asemenea, veţi avea nevoie de o sursă puternică de lumină, fie de la un geam, fie de la un bliţ Canon Speedlite la distanţă.

Mărire

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Orice obiectiv macro este potrivit pentru această tehnică – imaginile de pe această pagină au fost realizate cu obiectivul Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, dar şi Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM este o alternativă excelentă pentru aparatele foto DSLR cu senzori APS-C.

Focalizaţi obiectivul macro la cea mai apropiată distanţă de focalizare pentru a obţine cea mai mare mărire. Chiar şi în mărime naturală sau la un factor de mărire de 1:1, picăturile de apă vor apărea mici în cadru, aşa că puteţi dori să decupaţi ulterior fotografia în software de editare. Obiectivul va trebui poziţionat aproape de picături, aşa că asiguraţi-vă că nu face umbră peste imagine. Dacă utilizaţi o lampă sau un bliţ Canon Speedlite extern, veţi avea mai mult control asupra direcţiei luminii. Alt mod de a evita umbrele este să folosiţi un obiectiv macro cu Macro Lite integrat, cum ar fi Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM sau Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM.

Adăugarea picăturilor

Articole conexe
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

FOTOGRAFIA MACRO

Fotografie macro abstractă: fotografierea bulelor de săpun

Descoperiţi cum să fotografiaţi imagini macro abstracte, surprinzătoare şi pline de culoare ale bulelor de săpun cu acest ghid simplu pas cu pas.

Papercraft landmarks

FOTOGRAFIA MACRO

Fotografia culinară macro

Creaţi imagini abstracte interesante cu alimente folosind obiective macro Canon.

Macro photography tips and techniques

FOTOGRAFIA MACRO

Sfaturi pentru fotografia macro

Fotografia macro pe înţelesul tuturor – descoperiţi cele mai bune echipamente, sfaturi şi tehnici.

Dacă fotografiaţi în modul prioritate de diafragmă (Av), aveţi mai mult control asupra adâncimii câmpului, dar fiţi pregătit să experimentaţi cu diafragma pentru a modifica ce este focalizat şi ce nu este. Aduceţi floarea mai aproape pentru a modifica compoziţia în picătura de apă şi folosiţi butonul de previzualizare a adâncimii câmpului înainte de a apăsa butonul declanşator pentru a vedea ce efect va avea aceasta asupra fotografiei.

Utilizând glicerină în loc de apă, veţi crea picături mai lucioase şi mai vâscoase, care rămân lipite de baza lor mai mult timp, oferindu-vă mai mult timp de captură pentru a surprinde fotografia perfectă. De asemenea, dacă folosiţi un timp mai scurt de expunere, veţi putea să realizaţi câte fotografii doriţi într-un timp scurt. Introduceţi un ac sau o scobitoare în glicerină şi folosiţi-o pentru a transfera lichidul – astfel, veţi putea poziţiona picăturile acolo unde doriţi şi adăuga câte picături vreţi. Experimentaţi cu picături şi grupuri de diferite mărimi pentru a produce compoziţii mai creative.

Tehnica

Compuneţi imaginea fotografiind larg – astfel, vă veţi asigura că fundalul rămâne neclar în timp ce picăturile de apă sunt focalizate precis.

Focalizaţi manual pe picături şi mutaţi floarea din fundal mai aproape, până când imaginea reflectată se vede clar în lichid. Fotografiaţi în modul Prioritate de diafragmă (Av), astfel încât să aveţi mai mult control asupra adâncimii câmpului, şi alegeţi pentru început o diafragmă f/8. Trucul aici este să menţineţi floarea neclară în fundal, în timp ce imaginea reflectată să fie clară, astfel că fiţi pregătit să încercaţi diverse poziţii ale florii şi deschideri ale diafragmei. Menţineţi picăturile paralele cu aparatul foto pentru a păstra toate picăturile clare.

Pentru a îmbunătăţi claritatea, utilizaţi modul de vizualizare în timp real, astfel încât mişcarea în oglindă să nu apară tremurată, şi realizaţi fotografia utilizând temporizatorul automat al aparatului, un declanşator la distanţă sau aplicaţia Canon Camera Connect de pe smartphone, în cazul în care aparatul foto funcţionează cu aceasta. Pentru alte sfaturi despre cum să începeţi să folosiţi funcţia macro şi pentru inspiraţie suplimentară cu noi trucuri pe care să le încercaţi, descărcaţi aplicaţia Canon Photo Companion pentru iOS sau Android.


Articol scris de Marcus Hawkins şi Tamzin Wilks

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile