NOŢIUNI DE BAZĂ DESPRE FOTOGRAFIE

Sfaturi pentru fotografia de toamnă

De la explorarea posibilităţilor oferite de vremea schimbătoare la surprinderea culorilor de sezon, descoperiţi echipamentele şi tehnicile de care aveţi nevoie pentru a crea fotografii şi videoclipuri uimitoare ale acestei perioade superbe.
Un prim-plan cu o frunză de toamnă maronie pe pământ, acoperită cu picături de ploaie.

Toamna este, fără îndoială, cel mai bun anotimp pentru a ieşi afară cu aparatul de fotografiat. Lumina caldă, culorile intense şi vieţuitoarele care adună hrană pentru iarnă înseamnă că există întotdeauna ceva de fotografiat. Fereastra de oportunitate pentru fotografierea celor mai frumoase culori de toamnă este totuşi scurtă, deoarece este de ajuns o zi cu vânt pentru ca arborii să rămână fără frunze. De aceea, este important să profităm de fiecare moment.

Pentru a începe, iată nouă sfaturi pentru fotografia de toamnă pentru a profita la maximum de nuanţele superbe de portocaliu, roşu şi auriu ale sezonului, indiferent de aparatul foto Canon pe care îl utilizaţi.

1. Profitaţi de lumina schimbătoare

Un râu de munte curge printr-un peisaj de toamnă, cu ferigi şi pietre în prim-plan.

Soarele coborât al unei zile de toamnă poate scoate în evidenţă textura terenului. Această imagine clasică de toamnă surprinde toate culorile sezonului. Mişcarea apei, capturată cu o expunere lungă, plus ferigile, fagii şi mestecenii, ajută la echilibrarea compoziţiei. Imagine realizată cu Canon EOS 5D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV) cu obiectiv Canon EF 17-40mm f/4L USM la 29 mm, 15 s, f/16 şi ISO 100. © Theo Bosboom

Câteva frunze atârnă pe ramuri altfel goale, iar în fundal se văd în ceaţă trunchiuri palide de copaci.

Fundalul întunecat ajută la accentuarea celor câteva frunze de toamnă rămase agăţate de aceste ramuri fusiforme. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS 5D Mark III (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 5D Mark IV) cu obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM (urmat acum de modelul mai nou Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM) la 190 mm, 1/50 s, f/8 şi ISO 200. © Theo Bosboom

Soarele fiind mai jos pe cer, lumina de toamnă este adesea caldă şi blândă, excelentă pentru a fotografia pe tot parcursul zilei.

Cel mai bun moment pentru fotografia de toamnă este probabil în timpul orei „de aur” – perioada imediat de după răsăritul şi chiar înainte de apusul soarelui. Lumina soarelui în acest interval vă poate ajuta să surprindeţi texturi şi forme îmbunătăţite, ideale pentru a vă apropia şi a fotografia frunze căzute. Umbrele lungi create de soarele coborât pot adăuga dramatism şi fotografiilor cu peisaje naturale şi urbane.

Soarele care răsare mai târziu şi lumina tulbure din zori pot oferi oportunităţi excelente pentru fotografii evocatoare, cum ar fi străzile goale ale oraşului şi scenele ceţoase din pădure. Încercaţi, de asemenea, să fotografiaţi când soarele apune, atunci când încă există lumină pe cer, dar puteţi totodată să surprindeţi impactul luminilor oraşului.

2. Profitaţi de oportunităţile oferite de ploaie, ceaţă şi frig

Două lebede pe un râu, parţial ascunse de ceaţa de pe apă, ceea ce conferă scenei o strălucire portocaliu pal.

Utilizaţi condiţiile meteorologice în avantajul dumneavoastră. Aici, ceaţa care ascunde parţial lebedele creează atmosferă şi conferă acestei scene de pe malul râului o atmosferă ireală. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu adaptor de montură Canon EF-EOS R şi obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L USM la 200 mm, 1/1000 s, f/3,5 şi ISO 100. © Dmitry Kupratsevich

Un păianjen stă în mijlocul pânzei lui pe un fundal verde închis şi maro. Firele pânzei sunt acoperite cu picături mici de rouă.

După o noapte rece, ieşiţi devreme cu aparatul foto pentru a surprinde roua sau chiciura pe pânzele de păianjen. Pentru a scoate în evidenţă subiecte translucide precum acesta, fotografiaţi-le pe un fundal întunecat. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 70-200mm F4L IS USM la 200 mm, 1/400 s, f/4 şi ISO 500. © Lucia Griggi

Vremea schimbătoare de toamnă vă permite să surprindeţi multe stări de spirit într-o singură zi. Cerul poate fi luminos şi clar la un moment dat, pentru ca imediat să se acopere de nori şi să devină furtunos.

Chiar şi ploaia poate oferi o serie de oportunităţi pentru fotografia creativă. Aparatele foto Canon din sistemul EOS R şi obiectivele RF sunt protejate împotriva factorilor de mediu, ceea ce înseamnă că le puteţi utiliza într-o gamă largă de medii şi condiţii. Parasolarul va proteja partea frontală a obiectivului în caz că apar câţiva stropi de ploaie, dar luaţi cu dumneavoastră o husă de ploaie pentru aparatul foto pentru a putea continua să fotografiaţi în timpul unei ploi torenţiale. Găsiţi un fundal întunecat, astfel încât să puteţi scoate în evidenţă picăturile de ploaie, şi profitaţi de bălţi pentru a suprinde reflexii ale copacilor coloraţi.

Nopţile fiind mai reci, există şi o şansă mai mare de formare a ceţii dimineaţa – aşa că treziţi-vă devreme pentru a realiza fotografii şi videoclipuri ale unui oraş sau peisaj rural înceţoşat înainte ca soarele să inunde totul în lumină. Încercaţi să fotografiaţi în soare sau spre lumini stradale pentru a conferi ceţii o strălucire eterică.

3. Profitaţi la maximum de culorile de toamnă

Un copac mare desfrunzit este văzut pe o fâşie de teren mlăştinos cu iarbă. În depărtare este ceaţă, iar printre crengile copacului se vede soarele jos pe cer.

Dacă faceţi o fotografie în soare, s-ar putea să constataţi că subiectul arată mai întunecat decât vă aşteptaţi. Salvarea imaginii ca fişier RAW vă va oferi opţiunea de reglare fină a expunerii atunci când o procesaţi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 5D Mark IV cu obiectiv Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM la 24 mm, 1/8000 s, f/4 şi ISO 2500. © Marcus Hawkins

O imagine a unui copac mare desfrunzit pe o fâşie de teren mlăştinos cu iarbă, deschisă în software-ul de editare Canon Digital Photo Professional.

Editarea fişierelor în software-ul Canon Digital Photo Professional vă permite să reglaţi culorile şi să setaţi stiluri de imagine. © Marcus Hawkins

Setaţi aparatul foto să surprindă culori saturate puternice pentru imagini îndrăzneţe de toamnă. Pentru a îmbunătăţi nuanţele aurii ale peisajelor de toamnă, alegeţi o presetare pentru nivelul de alb care va adăuga căldură, precum Zi sau Înnorat. Dacă folosiţi unul dintre modurile automate de fotografiere ale aparatului foto, care vă permit să modificaţi tonul de culoare, setaţi-l la Cald.

Capturarea imaginilor de toamnă în format RAW (spre deosebire de JPEG) vă va oferi cea mai mare flexibilitate atunci când vine vorba de editarea imaginilor pe calculator. Software-ul Canon Digital Photo Professional vă oferă toate instrumentele de care aveţi nevoie pentru a procesa fişiere RAW. Puteţi modifica nivelul de alb pentru a oferi imaginilor un aspect mai cald, de exemplu, şi puteţi experimenta cu diferite Stiluri de imagine, cum ar fi stilul Nuanţe de toamnă, care poate fi descărcat de pe site-ul web Canon. Este posibilă totodată reglarea fină a nuanţei, a saturaţiei şi a luminozităţii culorilor individuale cu ajutorul instrumentului de „ajustare a culorilor”.

4. Experimentaţi cu portrete de sezon

Un tânăr şi o femeie îşi zâmbesc unul altuia în timp ce îşi împing bicicletele pe o cărare, cu frunze de toamnă aurii în fundal.

Soarele care străluceşte printre frunzele aurii de toamnă oferă un fundal frumos pentru acest portret. Încercaţi să folosiţi diverse elemente din prim-plan pentru a vă îmbunătăţi compoziţia sau încercaţi să aruncaţi frunze de toamnă. Fotografiile cu peisaje pot fi adesea îmbunătăţite prin adăugarea unui subiect. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS 200D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 250D) cu obiectiv Canon EF 50mm f/1.8 STM la 1/800 s, f/1,8 şi ISO 200.

Culorile toamnei creează un fundal inspirat pentru o fotografie portret. Pentru a produce o imagine rafinată, depărtaţi-vă de subiect şi faceţi zoom la o setare lungă. Trăsăturile faciale vor fi astfel mai puţin pronunţate, pentru un rezultat mai plăcut. Unghiul mai îngust al unui zoom mai lung vă va oferi, de asemenea, mai mult control asupra a ceea ce apare în fundalul portretului, astfel încât să puteţi inunda fundalul cu culori de toamnă.

Unghiul mic al soarelui în zilele de toamnă poate fi incomod pentru subiectul portretului, aşa că fotografiaţi la umbra unui copac sau a unei clădiri, astfel încât persoana să nu ţină ochii întredeschişi. Ca alternativă, poziţionaţi subiectul astfel încât lumina caldă să-l lumineze din spate sau dintr-o parte, apoi ţineţi ceva alb aproape de faţa sa pentru a reflecta lumina şi a ilumina zonele din umbră.

Vremea de toamnă este imprevizibilă şi uneori va trebui să fotografiaţi în interior. Folosiţi un material alb din plasă sau tul pentru a difuza lumina de la o fereastră şi plasaţi subiectul portretului astfel încât lumina să-i cadă pe o parte a feţei. Cereţi-i să-şi întoarcă uşor capul pentru a privi afară, astfel încât lumina blândă să îi lumineze uniform faţa.

5. Fiţi pregătit să vă treziţi devreme când fotografiaţi vieţuitoare sălbatice

O pasăre albă mică stă cocoţată pe o ramură cu fructe de pădure roşii, cu coada lungă neagră ridicată în spatele ei.

Pentru imagini clare, sprijiniţi ferm aparatul foto şi obiectivul sau utilizaţi un trepied. Un obiectiv cu stabilizare a imaginii (IS) sau un aparat foto din sistemul EOS R cu stabilizare integrată a imaginii (IBIS), de exemplu, vă va ajuta să realizaţi fotografii mai clare cu aparatul în mână. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R7 cu obiectiv Canon RF 600mm F4L IS USM la 1/4000 s, f/4,5 şi ISO 640.

O căprioară cu coarne mici apare pe jumătate ascunsă dintr-un câmp de culturi aurii înalte, cu un cer auriu în spate.

Căprioarele şi multe alte mamifere au un simţ foarte sensibil al mirosului, aşa că apropiaţi-vă de ele atunci când vântul suflă în direcţia voastră şi nu atunci când vă poartă mirosul spre ele. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 373 mm, 1/250 s, f/8 şi ISO 1250. © Ben Hall

Culorile de sezon conferă un element suplimentar fotografiilor cu animale sălbatice şi păsări, deşi veţi avea nevoie adesea de un obiectiv lung pentru a obţine fotografii care umplu cadrul. Majoritatea animalelor vor fi active în zori şi la asfinţit, aşa că încercaţi să vă găsiţi un loc de fotografiat la locaţia dorită înainte ca subiectul să îşi facă apariţia. Utilizaţi cea mai rapidă setare de declanşare a aparatului foto, astfel încât să puteţi captura rafale de fotografii, şi setaţi focalizarea automată AI Servo/Servo pentru a urmări animalele în mişcare.

Animalele sălbatice, cum ar fi căprioarele, veveriţele şi păsările, se pot confunda cu împrejurimile lor, aşa că încercaţi să le încadraţi pe fundalul frunzişului viu de toamnă, astfel încât să iasă mai mult în evidenţă. Dacă aveţi păsări care vă vizitează grădina, folosiţi hrană pentru păsări pentru a le atrage să se lase din zbor în faţa unui fundal colorat.

6. Apropiaţi-vă pentru un impact sporit

Un prim-plan cu o singură ciupercă maro cu crem, pe solul acoperit de muşchi al unei păduri.

Pentru a vă asigura că subiectul iese în evidenţă din zona înconjurătoare, alegeţi o deschidere suficient de mare a diafragmei (cel mai mic număr f) pentru a estompa fundalul. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu adaptor de montură Canon EF-EOS R şi obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM la 200 mm, 1/100 s, f/8 şi ISO 640. © Brian Worley

O frunză de toamnă uscată fotografiată pe fondul unui soare jos pe un cer portocaliu pentru a-i ilumina nervurile.

Încercaţi să realizaţi o fotografie cu strălucirea portocalie a unui apus sau răsărit de soare în spatele subiectului, astfel încât acesta să apară ca o siluetă, apoi folosiţi bliţul pentru a-l lumina. Când fotografiaţi frunze de toamnă, ţineţi spatele aparatului foto paralel cu frunza, astfel încât să puteţi focaliza clar mai mult din aceasta. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4L IS USM la 24 mm, 1/1000 s, f/4 şi ISO 100. © Agi Wojcik

Fotografia macro este o modalitate excelentă de a explora tonurile şi texturile toamnei. Experimentaţi cu modul macro sau prim-plan al aparatul foto şi căutaţi detalii de sezon, cum ar fi ciuperci, stropi de ploaie pe frunze sau nervurile frunzelor căzute.

Pentru a scoate în evidenţă textura frunzelor de toamnă, luminaţi-le dintr-un unghi coborât. Dacă doriţi să surprindeţi structura delicată a unei frunze, lipiţi-o pe un geam, astfel încât să o puteţi fotografia luminată din spate de soare.

Obiectivul Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM pentru aparatele foto din sistemului EOS R are o distanţă minimă de focalizare de 14 cm (mărire de 0,5x sau jumătate din mărimea naturală), oferindu-vă posibilitatea de a umple cadrul cu detalii, în timp ce Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM vă permite să focalizaţi până la 35 cm (mărire de 0,5x). Obiectivele macro nu sunt doar pentru fotografii de prim-plan – le puteţi utiliza şi pentru portrete, peisaje şi alte subiecte.

Nu aveţi nevoie de un obiectiv special pentru fotografia macro. Atâta timp cât aveţi un aparat foto şi un obiectiv de bună calitate, orice fotografie poate fi decupată pentru a arăta detaliile unui subiect. Multe obiective incluse cu aparatele foto Canon EOS au o distanţă minimă de focalizare impresionant de scurtă, cum ar fi Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, care poate focaliza până la 13 cm.

7. Luaţi echipamentul potrivit

O femeie cu căciulă şi haine groase se uită la ecranul LCD al aparatului ei foto Canon în timp ce se ghemuieşte pentru a fotografia o piatră acoperită de muşchi.

În loc să fotografiaţi totul de la înălţimea capului, faceţi efortul de a vă lăsa în jos pentru a arăta peisajul de toamnă dintr-o nouă perspectivă. Un aparat foto cu ecran cu unghi variabil facilitează fotografierea din unghiuri creative.

Un aparat foto din sistemul Canon EOS R este o opţiune excelentă, uşoară şi comod de transportat toată ziua într-o excursie de toamnă. Modelele compacte Canon EOS R10 şi Canon EOS RP sunt uşor de utilizat şi dispun de funcţii creative care vă permit să vă dezvoltaţi abilităţile de fotografiere şi filmare.

Încercaţi diferite obiective pentru a adăuga varietate imaginilor dumneavoastră de toamnă. Un obiectiv grandangular precum Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM este excelent pentru fotografiile cu peisaje de sezon, în timp ce obiectivul uşor RF 100-400mm F5.6-8 IS USM este ideal pentru fotografierea naturii sălbatice. Un obiectiv cu diafragmă maximă mare, precum Canon RF 50mm F1.8 STM, va facilita fotografierea în condiţii de lumină scăzută.

Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră şi câteva accesorii. Un reflector vă va oferi mai mult control asupra luminii atunci când fotografiaţi prim-planuri şi portrete de toamnă, iar un trepied uşor vă va permite să continuaţi să realizaţi fotografii noaptea. Un filtru de polarizare circulară care se ataşează pe partea frontală a obiectivului este un accesoriu excelent pentru fotografia de toamnă, deoarece va reduce reflexiile şi va creşte saturaţia.

8. Încercaţi să înregistraţi un videoclip de toamnă

Două femei purtând căciuli şi haine groase şi cu aparate foto Canon în mâini stau într-o pădure privind în sus. Unul dintre aparate este, de asemenea, îndreptat în sus.

Priviţi în sus şi vedeţi ce se întâmplă deasupra dumneavoastră. Includerea unor ramuri aproape goale pe fondul cerului în imaginea sau videoclipul dumneavoastră transmite o senzaţie de toamnă şi permite privitorului să aprecieze frumuseţea şi fragilitatea naturii.

În timp ce realizaţi fotografii de toamnă afară, de ce să nu şi înregistraţi toamna în mişcare? Aparatele foto Canon EOS, cum ar fi Canon EOS R10, vă permit să înregistraţi videoclipuri la o atingere de buton. Dacă aveţi un aparat foto echipat cu Wi-Fi, vă puteţi distribui cu uşurinţă clipurile pe reţelele sociale când sunteţi în mişcare, prin aplicaţia Canon Camera Connect.

Dacă filmaţi prieteni, membri ai familiei sau alte persoane, asiguraţi-vă că vedetele filmului poartă culori care completează nuanţele de toamnă. Pentru un aspect profesional, ţineţi aparatul foto nemişcat şi evitaţi să faceţi zoom în timp ce filmaţi.

Încercaţi să filmaţi câteva clipuri cu frunze care cad din copaci sau strângeţi o mână de frunze şi aruncaţi-le în aer. Asiguraţi-vă că înregistrarea audio internă este pornită, astfel încât să capturaţi sunetul frunzelor zdrobite sub picioare sau râsul dumneavoastră şi al prietenilor.

Aţi putea chiar încerca să realizaţi o filmare cu redare accelerată timelapse sau hyperlapse, arătând lumina sezonieră care se schimbă pe parcursul a câteva ore, de exemplu, sau formarea de rouă pe iarba de toamnă.

9. Imprimaţi-vă imaginile preferate

O foaie cu imagini cu tematică de toamnă iese dintr-o imprimantă compactă Canon.

Canon SELPHY CP1500 imprimă fotografii frumoase de calitate profesională pe o gamă de tipuri de hârtie, de la format de carte poştală la mini-autocolante.

Merită să selectaţi o hârtie optimă pentru a se potrivi stilului dumneavoastră de fotografie atunci când imprimaţi fotografii cu nuanţe saturate şi tonuri calde. În timp ce hârtia foto Canon Pro Platinum foarte lucioasă oferă rezultate superbe, detaliate şi vii, puteţi încerca şi o hârtie mai moale. Un exemplu excelent este hârtia Canon semilucioasă Plus, care are un finisaj satinat şi un luciu redus pentru un aspect mai delicat.

Imprimanta Canon PIXMA seria TS7450 este o opţiune ideală pentru a imprima acasă pe o gamă de suporturi creative, în timp ce Canon SELPHY CP1500 este o alegere compactă excelentă.

Explorarea frumuseţii toamnei cu aparatul foto poate genera idei pentru o abundenţă de proiecte de fotografie pline de inspiraţie, aşa că asiguraţi-vă că profitaţi la maximum de acest anotimp plin de viaţă cât timp magia durează.

Articol scris de Marcus Hawkins

Produse conexe

  • Aparate foto mirrorless

    EOS R8

    Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative.
  • Obiective RF

    RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

    Un obiectiv cu zoom de 24-50 mm din seria RF, mic şi extraordinar de uşor, pe care îl puteţi utiliza în fiecare zi pentru călătorii, peisaje şi multe altele.
  • Obiective RF

    RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

    Obiectiv MACRO f/1,8 de 35 mm, cu deschidere rapidă a diafragmei, pentru perspectivă grandangulară, focalizare la distanţă redusă şi stabilizator de imagine hibrid.
  • Obiectiv cu zoom ultra-grandangular

    RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

    Un obiectiv RF cu zoom de 15-30 mm, compact şi uşor, perfect pentru călătorii, inclusiv peisaje urbane, peisaje cu natură, arhitectură şi vlogging în mişcare.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS R10

    Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C.
  • Aparate foto mirrorless

    EOS RP

    Un aparat foto mirrorless full-frame mic, uşor şi intuitiv, conceput pentru fotografie de călătorie şi de fiecare zi.
  • Obiectiv grandangular cu distanţă focală fixă

    RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

    Un obiectiv cu distanţă focală fixă de 24 mm compact şi uşor, ideal pentru fotografierea peisajelor, vlogging şi interioare – plus imagini macro excelente.
  • Teleobiectiv cu zoom

    RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

    Un obiectiv cu zoom RF de 100-400 mm versatil, compact şi uşor, cu IS echivalent cu 5,5 stopuri pentru surprinderea fără greutate a naturii sălbatice şi a acţiunii.
  • Imprimante pentru acasă

    SELPHY CP1500

    Creaţi fotografii viu colorate şi foarte rezistente în doar câteva secunde cu această imprimantă foto compactă uşor de utilizat.
  • Articole conexe

  • FOTOGRAFIA DE AVENTURĂ

    Fotografia de aventură în aer liber

    Fotografa Anna Blackwell face o drumeţie în regiunea sălbatică Dartmoor cu un aparat Canon EOS R6.

  • FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

    Fotografierea anotimpurilor

    Scoateţi în evidenţă atmosfera unică a fiecărui anotimp cu aceste sfaturi de la Benjamin Hegyi.

  • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

    Natură sălbatică la lumină redusă

    Descoperiţi vieţile ascunse ale animalelor cu sfaturile noastre de top pentru fotografia nocturnă.

  • FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

    Cele mai importante sfaturi pentru peisaje

    Descoperiţi tehnici fotografice care vă vor ajuta să realizaţi fotografii cu peisaje mai bune.