FOTOGRAFIA MACRO

Sfaturi şi tehnici esenţiale pentru fotografia macro

Este uşor să începeţi să realizaţi fotografii de prim-plan – acest ghid de fotografie macro acoperă cele mai bune aparate foto şi obiective Canon pentru fotografii incredibil de detaliate, cu sfaturi şi sugestii pentru realizarea unor imagini uimitoare.
Un prim-plan extrem al unei viespi viu colorate care se hrăneşte din antera verde lime a unei flori.

Fotografiile de prim-plan cu diverse subiecte, de la insecte la flori, preparate culinare şi obiecte de uz casnic, pot dezvălui niveluri uimitoare de detalii. Puteţi crede că aveţi nevoie de echipamente sofisticate şi de abilităţi profesionale pentru fotografii macro excelente, însă, cu doar câteva sfaturi şi sugestii, oricine poate realiza fotografii de prim-plan uimitoare, chiar şi cu aparate foto şi obiective puţin costisitoare. Citiţi ghidul nostru de fotografie macro pentru toate sfaturile de care aveţi nevoie.

Cum realizaţi fotografii macro?

Pentru a păstra lucrurile simple, majoritatea aparatelor foto Canon de nivel de bază dispun de un mod de fotografiere macro, disponibil pe selectorul de mod sau din sistemul de meniuri. Acesta optimizează toate setările relevante pentru fotografia de prim-plan. Fotografia macro veritabilă merge mai departe, implicând de obicei un obiectiv care oferă o mărire standard de 1,0x. Aceasta înseamnă că obiectele mici sunt reproduse în mărime naturală pe senzorul de imagine al aparatului foto, permiţând o mărire extremă atunci când vizualizaţi fotografiile rezultate pe ecran sau imprimate.

Acest ghid de fotografie macro îşi propune să răspundă la cele mai frecvente întrebări despre fotografia macro şi de prim-plan, inclusiv:

  1. Alegerea echipamentului: indiferent de echipamentele pe care le aveţi, puteţi realiza fotografii excelente de prim-plan, dar un aparat foto puternic şi un obiectiv macro specializat vă pot ajuta să obţineţi rezultate superioare.
  2. Înţelegerea setărilor: modurile macro automate sunt excelente pentru prim-planuri ocazionale, dar comutarea la modul Prioritate de diafragmă (AV) sau Manual (M) vă va permite să daţi frâu liber creativităţii.
  3. Menţineţi focalizarea: sistemele fiabile de focalizare automată de la Canon sunt excelente pentru fotografii generale, dar pentru fotografii macro perfecte încercaţi funcţii precum evidenţierea focalizării şi bracketingul la focalizare.
  4. Editarea fotografiilor: fotografiile macro pot fi îmbunătăţite adesea prin editare, dar nu trebuie să fiţi un profesionist. Prin simpla decupare a fotografiilor puteţi aduce detalii mai fine în prim-plan, în timp ce corectarea defectelor punctuale poate ajuta la rafinarea rezultatului final.

Cele mai bune echipamente pentru fotografia macro

Un prim-plan extrem al unei scoici, arătând textura spiralelor.

Similar altor aparate foto din sistemul Canon EOS R, EOS RP dispune de o serie de funcţii eficiente pentru fotografia macro, inclusiv evidenţierea focalizării şi bracketingul la focalizare. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 24 mm, 15 s, f/4 şi ISO 100.

Un prim-plan extrem al unei flori roşii, arătând detaliile petalelor.

EOS RP dispune şi de un ecran spate tactil cu unghi variabil. Acesta este foarte util atunci când realizaţi fotografii macro din unghiuri dificile, permiţând totodată focalizarea rapidă şi uşoară pentru prim-planuri generale, deoarece puteţi atinge pur şi simplu imaginea de previzualizare în punctul în care doriţi să focalizaţi automat. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 24 mm, 1/10 s, f/4 şi ISO 100.

Nu aveţi nevoie de aparate foto şi obiective scumpe pentru a realiza prim-planuri. Cel mai bun aparat foto pentru fotografii macro este cel pe care îl aveţi la îndemână. Multe aparate foto automate de nivel de bază dispun de un mod de fotografiere macro care permite distanţe de focalizare mici, de doar 1 cm. Aparatul foto compact Canon PowerShot G7 X Mark III dispune de un mod macro mai puternic, adăugând avantajul evidenţierii focalizării pentru focalizare manuală precisă, funcţie despre care vom discuta ulterior.

Aparatele foto EOS cu obiective interschimbabile vă oferă mai multă flexibilitate pentru fotografierea de prim-planuri, deoarece puteţi monta obiectivul ideal pentru această sarcină. Acestea au, de asemenea, ecrane tactile cu unghi variabil care vă permit să fotografiaţi din orice unghi şi oferă opţiuni de bracketing la focalizare şi evidenţiere a focalizării.

Aparatul foto mirrorless Canon EOS M50 Mark II este o opţiune accesibilă excelentă, în special atunci când este combinat cu un obiectiv EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM. Acesta oferă o mărire maximă mai mare, de 1,2x, şi a fost lansat ca primul obiectiv cu focalizare automată din lume cu inel luminos LED Macro Lite integrat pentru iluminarea subiectului.

Un prim-plan al mijlocului unui trandafir cu Macro Lite dezactivat.

Obiectivul Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM dispune de un inel Macro Lite încorporat, iar imaginile de mai sus arată diferenţa pe care o face lumina. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M3 (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS M6 Mark II) cu obiectiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM la 1,3 s, f/7,1 şi ISO 100.

Un prim-plan al mijlocului unui trandafir cu Macro Lite activat.

Iluminarea suplimentară oferită de acest inel luminos ajută la eliminarea umbrelor şi a părţilor întunecate din imagine. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M3 cu obiectiv Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM la 0,4 s, f/7,1 şi ISO 100.

Care sunt cele mai bune obiective pentru fotografia macro?

Multe obiective standard de pe aparatele foto Canon EOS au distanţe minime de focalizare (MFD) impresionant de scurte. Printre acestea se numără Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM pentru aparatele foto din sistemul EOS R, care are o valoare MFD de doar 13 cm, şi EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II pentru aparatele DSLR cu format APS-C, care are o valoare MFD de 25 cm şi poate fi utilizat pe aparatele foto din sistemul EOS R sau seria EOS M printr-un adaptor de montură EF-EOS R sau EF-EOS M. Acelaşi lucru este valabil şi pentru obiectivul Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM, care dispune de un inel Macro Lite similar celui de pe EF-M 28mm şi este o opţiune fantastică şi accesibilă pentru un prim obiectiv macro.

Un prim-plan extrem al unei frunze, arătându-i structura complexă.

Ca şi cele mai recente obiective macro Canon, RF 85mm F2 MACRO IS STM are un stabilizator de imagine hibrid. Acesta contracarează mişcarea pe orizontală, precum şi pe verticală, făcând stabilizarea mult mai eficientă la fotografierea de prim-planuri şi imagini macro cu aparatul în mână. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 1/40 s, f/2 şi ISO 800.

Un prim-plan extrem al capului şi aripilor unui fluture.

Obiectivul Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM cu factor de mărire de 1,4x vă permite să surprindeţi detalii incredibile, cum ar fi solzii individuali de pe aripile acestui fluture. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R5 cu obiectiv Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM la 1/50 s, f/4,5 şi ISO 3200. © Oliver Wright Photography

Pentru pasionaţii care doresc să îşi ducă fotografia macro creativă la nivelul următor, obiectivele macro specializate şi gama Canon de aparate foto full frame sunt ideale. Senzorii full frame de pe Canon EOS RP şi EOS R6 păstrează o calitate incredibilă a imaginii la niveluri de lumină scăzute, pentru fotografii clare chiar şi la sensibilităţi ISO ridicate. Ambele includ, de asemenea, un mod de bracketing la focalizare care este deosebit de util pentru fotografia macro, pe care îl vom explica puţin mai târziu. Obiective compatibile excelente includ Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM şi RF 85mm F2 MACRO IS STM. Acestea oferă o mărire maximă de 0,5x şi dispun de stabilizatoare de imagine hibride pentru a asigura claritatea imaginilor realizate cu aparatul în mână.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru obiectivul de nivel profesional Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM pentru DSLR-uri. Pentru o mărire la dimensiuni foarte mari, Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM oferă un factor de mărire uriaş, de 1,4x.

Cele mai bune setări pentru fotografia macro

O femeie realizează o imagine macro a unei scoici cu un aparat foto şi un obiectiv Canon. Este îmbrăcată în haine de iarnă şi se sprijină pe coate în nisip pentru a avea o poziţie stabilă.

Gândiţi-vă la cât de multe detalii puteţi surprinde într-o fotografie de peisaj panoramică. Acum, imaginaţi-vă că umpleţi cea mai mare parte a senzorului de imagine al aparatului foto cu ceva de mărimea unui timbru poştal. Chiar şi mărirea macro de 0,5x poate dezvălui detalii fine care nu sunt de obicei vizibile cu ochiul liber.

Un bărbat foloseşte un aparat foto cu un obiectiv mare pentru a realiza o fotografie de prim-plan cu o insectă pe o frunză.

Fotografierea de prim-planuri cu insecte şi alţi gândaci poate să nu ofere întotdeauna rezultatele dorite. Vă puteţi îmbunătăţi rata de succes selectând modul de focalizare automată (continuă) AI Servo şi modul de declanşare continuă la viteză ridicată. Ţineţi apăsat butonul declanşator pentru a captura o rafală de imagini în succesiune rapidă şi a vă asigura astfel că obţineţi câteva fotografii bune.

Modul de fotografiere macro al multor aparate foto Canon funcţionează bine, dar pentru fotografii de prim-plan mai creative cu aparate foto de nivel intermediar este bine să preluaţi dumneavoastră controlul. Utilizarea modurilor semiautomate şi manuale poate fi avantajoasă.

O provocare deosebită este aceea că profunzimea câmpului (distanţa dintre cele mai apropiate şi cele mai îndepărtate puncte dintr-o scenă care sunt redate clar) devine foarte mică în fotografia de prim-plan şi absolut minusculă în fotografia macro veritabilă. Pentru a creşte la maximum profunzimea câmpului, puteţi comuta la modul de fotografiere Av (Prioritate de diafragmă) şi puteţi seta o deschidere mică a diafragmei, de circa f/16 până la f/22. În acest caz poate fi nevoie însă de timpi de expunere lungi pentru o expunere corectă, mai puţin atunci când lumina este foarte puternică. Aceasta nu este, în general, o problemă dacă utilizaţi un trepied pentru fotografii macro cu flori, prim-planuri cu preparate culinare şi alte subiecte de natură moartă, dar lumina scăzută poate duce la imagini cu aspect plat. Pentru fotografii în interior, puteţi adăuga lumină folosind o veioză sau puteţi folosi lumina naturală de la o fereastră. Lămpile foto cu LED sunt, de asemenea, o opţiune bună, precum şi inelele LED Macro Lite de pe unele obiective Canon, menţionate mai sus.

Fotografia macro a insectelor va necesita un timp de expunere scurt pentru a îngheţa mişcarea. Acest lucru este valabil şi atunci când sunt implicaţi alţi subiecţi vii, de exemplu, în fotografia macro a ochilor. O modalitate de a realiza acest lucru şi atunci când utilizaţi o deschidere mică a diafragmei este de a mări setarea ISO a aparatului foto. Totuşi, alegerea unei sensibilităţi ISO mai ridicate poate duce la pierderea detaliilor fine şi la o creştere a zgomotului de imagine – iar aici intră în joc capacităţile de zgomot redus ale aparatelor foto full frame, precum EOS RP sau EOS R6.

O soluţie mai avansată este să utilizaţi un bliţ sau Speedlite. Pe lângă faptul că adaugă lumină, durata foarte scurtă de declanşare a bliţului îngheaţă eficient acţiunea. Pentru un control excelent în prim-planuri şi un efect de iluminare fără umbre în fotografia macro, Canon Macro Ring Lite MR-14EX II este compatibil cu majoritatea obiectivelor macro Canon.

Tehnici de fotografiere macro

Un prim-plan al unei cupe de îngheţată de vanilie acoperită de un strat circular subţire de ciocolată, ornată cu fulgi şi o frunză subţire de culoare verde.

Pentru o claritate optimă în prim-planuri extreme şi fotografii macro, aparatul foto trebuie să fie de obicei cât mai stabil posibil. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS M50 Mark II cu obiectiv Canon EF-S 60mm f/2.8 Macro USM la 1/125 s, f/5,6 şi ISO 2500.

Un prim-plan al unei flori de un roz viu.

Natura are frumuseţi ascunse pe care le puteţi dezvălui în prim-planuri şi fotografii macro. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 1/1250 s, f/2 şi ISO 400. © Ilvy Njiokiktjien

Focalizarea poate fi dificilă la fotografierea în prim-plan şi necesită precizie extremă datorită profunzimii în general mici a câmpului. Aplicaţia Canon Photo Companion include un instrument util care calculează cele mai apropiate şi cele mai îndepărtate puncte de focalizare, profunzimea câmpului şi distanţa hiperfocală, în funcţie de aparatul foto şi setări.

Pentru imagini cu natură moartă, precum fotografia macro culinară, cel mai bine este să montaţi aparatul foto pe un trepied sau pe alt suport, astfel încât să fie stabil şi să nu existe mişcare sau neclaritate. Pentru stabilitate optimă, utilizaţi temporizatorul automat de două secunde al aparatului foto sau o telecomandă, astfel încât să nu fie nevoie să atingeţi aparatul foto când realizaţi fotografia.

Chiar şi atunci când utilizaţi un trepied, pot să apară vibraţii în cazul atingerii aparatului foto imediat înainte de expunere şi, pentru DSLR-uri, din cauza acţiunii oglinzii reflexive care se ridică. O bună combinaţie de setări disponibile pe majoritatea aparatelor foto DSLR Canon este utilizarea temporizatorului automat setat la două secunde împreună cu modul de blocare a oglinzii. Oglinda se va roti în acest caz în sus cu două secunde înainte de realizarea fotografiei, oferind suficient timp pentru disiparea vibraţiilor. Aplicaţia Canon Camera Connect este utilă şi în aceste situaţii, permiţându-vă să controlaţi aparatul foto de pe telefon.

A close-up image of blue flowers; the blooms in the centre are in focus, while the background is blurred.

Cu aparatul foto aşezat stabil, focalizarea automată poate funcţiona bine dacă utilizaţi focalizarea automată într-un singur punct şi aliniaţi cu precizie punctul cu partea subiectului pe care doriţi să o vedeţi cât mai clar. Focalizarea manuală poate oferi rezultate şi mai bune, după cum se demonstrează în videoclipul de mai sus. Aparatele foto EOS M recente şi toate aparatele foto mirrorless din sistemul EOS R de la Canon dispun de o opţiune de evidenţiere a focalizării (obiectivul trebuie să fie în modul de focalizare manuală). Activaţi această opţiune, iar în vizor sau pe ecranul din spate vor fi indicate zone din cadru pe măsură ce sunt focalizate, permiţându-vă să reglaţi fin fotografia. Alternativ, utilizaţi o previzualizare mărită a zonei dorite pentru a asigura focalizarea manuală optimă. Puteţi folosi aceeaşi tehnică pe ecranul din spate al aparatelor Canon DSLR, comutând la modul de vizualizare live.

Chiar şi cu cea mai precisă focalizare şi o deschidere mai mică a diafragmei, veţi descoperi uneori că încă nu puteţi obţine claritatea dorită pe întreaga distanţă. Din nou, acest lucru se datorează profunzimii foarte reduse a câmpului atunci când fotografiaţi de aproape. Unele aparate foto Canon, inclusiv Canon EOS RP şi EOS R6, dispun de un mod de bracketing la focalizare. Acesta este excelent pentru fotografia macro, deoarece realizează o serie de fotografii în timp ce trece automat printr-un interval de distanţe de focalizare între cadre. Fotografiile pot fi apoi îmbinate într-o singură imagine în etapa de editare, rezultând un plan focal mai mare.


Pentru a scoate în evidenţă detaliile, încercaţi să folosiţi diferite surse de lumină, de la lumina ambiantă naturală şi reflectarea luminii cu o bucată de carton sau o coală de hârtie albă până la utilizarea unui panou LED sau a unui bliţ Speedlite. Un număr de obiective macro Canon dispun, de asemenea, de un inel Macro Lite integrat, care ajută la eliminarea umbrelor şi a zonelor întunecate.

Cum se editează fotografiile macro

Ecranul din spate al unui aparat foto Canon EOS R6, afişând modul de fotografiere RAW şi setările pentru o imagine de prim-plan a capului unui papagal.

Multe aparate foto Canon dispun de un mod de calitate RAW. Utilizaţi această opţiune pentru a beneficia de cea mai mare libertate în etapa de editare, utilizând software precum Digital Photo Professional de la Canon (poate fi descărcat gratuit). Veţi putea regla fin valoarea expunerii şi nivelul de alb pentru luminozitate perfectă şi redare optimă a culorilor, fără nicio degradare a calităţii imaginii. De asemenea, puteţi aplica îmbunătăţirea clarităţii sau folosi masca Unsharp pentru a accentua detaliile şi puteţi adăuga impact prin reglarea clarităţii, a contrastului, a tonurilor şi a saturaţiei culorilor.

Marea majoritate a imaginilor de prim-plan şi macro pot fi îmbunătăţite semnificativ cu puţină editare. Dacă distanţa minimă de focalizare a obiectivului vă împiedică să vă apropiaţi cât de mult doriţi de subiect, nu intraţi în panică. Decuparea creativă în etapa de editare vă permite să eliminaţi zonele din margine nedorite ale unei imagini şi să păstraţi doar zona pe care doriţi să o păstraţi.

Nimic nu este vreodată perfect. Atunci când realizaţi fotografii macro sau de prim-plan, nivelul extrem de ridicat de detalii fine pe care le veţi surprinde va accentua orice fire de praf, pete şi alte defecte. O pensulă de corectare a defectelor punctuale sau un instrument de clonare din software-ul de editare a imaginilor poate masca în mod eficient aceste pete, copiind datele de luminozitate, culoare şi textură de la pixelii din jur.

Cele mai recente versiuni ale software-ului Canon Digital Photo Professional (DPP) includ, de asemenea, un instrument de compunere a profunzimii. Acesta automatizează procesul de conversie a unui lot de imagini realizate cu modul de bracketing la focalizare al aparatelor foto din sistemul EOS R, îmbinându-le într-o singură imagine. Este perfect pentru creşterea profunzimii efective a câmpului vizual în fotografia de prim-plan şi macro.


Sperăm că aceste sfaturi şi tehnici au demonstrat cât de uşor este să vă iniţiaţi în fotografia macro şi v-au inspirat să îi exploraţi posibilităţile, concentrându-vă asupra detaliilor şi realizând propriile prim-planuri.Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe