FOTOGRAFIA DE ACŢIUNE

Nu pierdeţi niciun moment cu aceste obiective avantajoase pentru fotografia de acţiune

Indiferent că fotografiaţi înotători care sar în piscină sau un skateboarder în mijlocul unei sărituri, există o gamă tentantă de obiective Canon de înaltă performanţă şi totodată rentabile cu care să surprindeţi mişcarea din sport.
O înotătoare sare cu spatele într-o piscină, cu braţele întinse, creând un evantai de stropi de apă.

Fotografia de acţiune presupune fotografierea subiecţilor în mişcare, de la animale de companie care se joacă la păsări în zbor şi de la atletism la jocuri cu mingea. Poate fi dificil să realizaţi fotografia la care vă aşteptaţi când subiectul se deplasează în viteză, însă aparatele foto şi obiectivele cele mai potrivite pentru surprinderea acţiunii vă vor oferi un mare avantaj.

În general, cele mai potrivite aparate foto pentru fotografia de acţiune vor dispune de un sistem avansat de focalizare automată cu mai multe puncte AF, care vă va ajuta să urmăriţi subiecţii continuu şi cu precizie, chiar şi când se mişcă haotic. Acestea ar trebui să aibă o rată maximă de cadre ridicată în modul de fotografiere continuă, cu o memorie tampon de mari dimensiuni, astfel încât să puteţi înregistra o rafală care să conţină un număr mai mare de fotografii.

Printre corpurile de aparat foto ideale pentru acţiune se numără Canon EOS R6 şi EOS R7. Amândouă dispun de focalizare automată inteligentă bazată pe tehnologie AI cu deep learning pentru urmărirea păsărilor, a animalelor, a oamenilor şi chiar a vehiculelor, precum şi de rate de cadre foarte ridicate.

Mâini care ţin un aparat foto Canon EOS R şi un obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

În ceea ce priveşte viteza de comunicare a datelor între aparatele foto şi obiective pentru sistemul de montură EF şi RF, Canon compară diferenţele cu cele dintre „o motoretă şi un tren săgeată”, ceea ce înseamnă că obiectivele RF precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM sunt o alegere excelentă pentru fotografiile de acţiune. © James North

Care este cel mai bun tip de obiectiv pentru fotografiile de acţiune?

Viteza este esenţială pentru fotografierea subiecţilor în mişcare, iar comunicarea extrem de rapidă între obiectivele RF de la Canon şi corpurile din sistemul EOS R oferă multe beneficii, inclusiv rapiditatea şi precizia focalizării automate cu urmărire, precum şi stabilizare optică îmbunătăţită a imaginii (IS). Stabilizarea optică a imaginii este extrem de utilă când fotografiaţi la distanţe focale mari, de teleobiectiv, deoarece riscul de neclaritate în imagine din cauza mişcării aparatului este mult mai mare. Stabilizarea optică a imaginii din obiectiv funcţionează în tandem cu stabilizarea încorporată a imaginii (IBIS) din aparatul foto pentru a contracara mişcarea aparatului şi a reduce la minimum neclaritatea.

Fotografii de acţiune doresc să atragă atenţia spectatorilor asupra imaginilor lor pentru a transmite experienţa de a fi pe marginea terenului sau de a sta lângă o pistă de curse; aşadar, un obiectiv cu o distanţă focală mare vă va permite să umpleţi cadrul cu subiectul. Teleobiectivele sau super-teleobiectivele cu zoom reprezintă de obicei cea mai bună opţiune dacă fotografiaţi de la distanţă, însă poate fi suficient şi un obiectiv standard cu zoom dacă aveţi certitudinea că vă veţi putea apropia puţin de acţiune.

Cel mai probabil, fotografii de sport profesionişti vor folosi obiective mari şi cu specificaţii ridicate pentru sporturi, inclusiv obiective cu zoom şi super-teleobiective profesionale. Canon oferă însă şi teleobiective de nivel de bază, care oferă totuşi performanţe ridicate pentru surprinderea acţiunii şi producerea unor imagini de o claritate excelentă. Iată care sunt cele mai importante opţiuni, potrivite pentru mai multe bugete.

Cel mai bun obiectiv pentru începătorii în fotografia de acţiune: Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

Un skateboarder îmbrăcat în blugi şi tricou alb face o cascadorie îndrăzneaţă pe o rampă dintr-un parc de skateboarding plin de graffiti.

Nu veţi avea nevoie mereu de un teleobiectiv. Un obiectiv cu zoom standard precum Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM este ideal când vă aflaţi aproape de acţiune sau doriţi să includeţi peisajul pentru a completa scena. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM la 48 mm, 1/180 s, f/13 şi ISO 100.

La fotografierea subiecţilor în mişcare, deseori acţiunea se poate desfăşura aproape: copii sau animale de companie care se joacă în grădină, acţiunea dintr-un parc de skateboarding sau chiar de pe marginea pistei unei curse de motociclete. În aceste situaţii, nu aveţi nevoie de o distanţă focală telefoto mare, fiind mai convenabil un obiectiv relativ mic şi uşor.

Un obiectiv cu zoom full frame compatibil este Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM, care este deosebit de compact şi are o lungime de sub 9 cm şi o greutate de doar 395 g. Este uşor de depozitat şi vă oferă libertatea de a urmări acţiunea atât timp cât doriţi, fără disconfortul unei greutăţi ridicate. Focalizarea automată rapidă este asigurată de un motor STM performant şi silenţios, iar stabilizatorul optic de imagine echivalent cu 5 stopuri vă va permite să folosiţi timpi de expunere lungi (în timpul panoramării aparatului foto pentru a urmări subiectul principal, spre exemplu) fără riscul de unor imagini neclare din cauza mişcării aparatului foto.

Cel mai versatil obiectiv pentru fotografia de acţiune: Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM

Un arcaş yabusame îmbrăcat în robă de ceremonie, ţinând în mâini un arc mare şi o săgeată, goneşte călare pe o cărare îngustă.

Dacă ar fi să aveţi la dumneavoastră un singur obiectiv, obiectivul versatil Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM este ideal pentru o gamă largă de scenarii de acţiune. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS RP cu obiectiv Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM la 240 mm, 1/800 s, f/6,3 şi ISO 800.

O problemă obişnuită întâmpinată în timpul fotografierii subiecţilor în mişcare este că nu ştiţi niciodată unde va avea loc acţiunea. De exemplu, dacă staţi lângă poartă la un meci de fotbal de amatori, la un moment dat poate încercaţi să surprindeţi acţiunea de pe teren, ca apoi imediat să treceţi la acţiunea din apropierea porţii. Trecerea de la un teleobiectiv la un obiectiv grandangular sau invers ar putea să vă coste momente importante.

Cu un interval de zoom generos de 10x, Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM este ideal pentru acest tip de fotografie, oferind totul, de la imagini grandangulare la distanţe focale telefoto impresionante. Folosind acest obiectiv full frame cu Canon EOS R7, care are un senzor APS-C mai mic, veţi obţine o distanţă focală şi mai mare, oferind o vedere echivalentă cu cea a unui obiectiv de 38,4-384 mm pe un aparat foto full frame.

Pe lângă urmărirea acţiunii cu intervalul său de zoom mare, acest obiectiv dispune şi de un sistem de focalizare automată Nano USM ultrarapid şi stabilizare a imaginii echivalentă cu 5 stopuri, încorporate într-un corp confortabil, compact şi uşor.

Cel mai bun teleobiectiv pentru fotografierea acţiunii cu aparatul în mână: Canon RF 70-200mm F4L IS USM

O femeie care ţine la ochi un aparat foto Canon din sistemul EOS R fotografiază un pescar care aruncă o capcană pentru homari în mare.

Deşi este un teleobiectiv, mulţumită dimensiunii şi portabilităţii sale, Canon RF 70-200mm F4L IS USM este ideal atât pentru fotografiile de acţiune realizate cu aparatul în mână, cât şi pentru fotografii de călătorie şi natură sălbatică. © Andrew Ford

O femeie cu o căciulă de lână, fotografiată din spate, ţine un aparat foto din sistemul EOS R pe care este montat un obiectiv Canon RF 70-200mm F4L IS USM.

Eficienţa stabilizatorului optic de imagine echivalent cu 5 stopuri de pe Canon RF 70-200mm F4L IS USM este îmbunătăţită până la 7,5 stopuri atunci când funcţionează împreună cu stabilizatorul IBIS de pe aparatele foto din sistemul EOS R precum EOS R6. © Andrew Ford

Deşi uneori acţiunea are loc în apropiere, de obicei veţi fotografia de la distanţă. Aceasta se întâmplă mai ales la evenimentele cu spectatori, de la atletism la sporturile cu motor. Scoţând din ecuaţie distanţele focale grandangulare şi standard, puteţi alege un obiectiv cu performanţe telefoto superioare.

Obiectivul incredibil de compact Canon RF 70-200mm F4L IS USM dovedeşte că teleobiectivele nu trebuie să fie mari şi grele. Mulţumită designului său retractabil, poate fi restrâns până la o lungime de sub 12 cm pentru depozitare uşoară; în plus, are o greutate de numai 695 g, în ciuda construcţiei sale robuste şi rezistente la intemperii specifice seriei L.

Printre cele mai importante caracteristici de performanţă se numără o deschidere rapidă a diafragmei de f/4, care rămâne constantă pe întregul interval de zoom, şi o focalizare automată uluitor de rapidă acţionată de două motoare Nano USM.

Cel mai bun super-teleobiectiv de nivel de bază pentru fotografia de acţiune: Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

Un jucător de hochei cu tricou roşu şi cască neagră fotografiat din profil, cu crosa de hochei ridicată.

Stabilizatorul optic de imagine eficient, echivalent cu 5,5 stopuri, de pe Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM produce imagini de acţiune uluitoare, fără a fi necesar trepied. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/500 s, f/8 şi ISO 1600.

Un jucător de hochei cu tricou albastru şi şosete lungi albastre se luptă pentru minge pe un teren cu gazon artificial.

Diafragma cu nouă lamele oferă şi o minunată neclaritate de fundal. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/640 s, f/8 şi ISO 1600.

De multe ori se întâmplă ca în fotografia de sport şi de natură sălbatică să nu vă puteţi apropia pur şi simplu de acţiune atât de mult cât v-aţi dori. Chiar şi cu un obiectiv de 70-200 mm sau Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM este posibil să nu aveţi o distanţă focală telefoto suficientă. Pentru a acoperi distanţa, veţi avea nevoie de un super-teleobiectiv.

Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM vă oferă o distanţă focală telefoto de două ori mai mare decât a unui obiectiv de 70-200 mm, fiind totuşi relativ compact şi deosebit de uşor, cântărind doar 635 g. La distanţe focale de super-teleobiectiv va exista întotdeauna un risc mai mare de mişcare a aparatului, ceea ce va reduce claritatea, însă stabilizatorul de imagine va asigura fotografii clare şi filme uniforme cu aparatul în mână. Focalizarea automată ultrarapidă Nano USM oferă performanţe ridicate în ceea ce priveşte urmărirea acţiunii, iar dacă distanţa focală de 400 mm nu este suficientă, obiectivul este compatibil cu extenderul Canon RF 1,4x şi extenderul RF 2x.

Cel mai bun super-teleobiectiv cu distanţă focală fixă de nivel de bază pentru fotografia de acţiune: Canon RF 600mm F11 IS STM

Un sprinter se lansează din blocstart.

Pentru anumite fotografii de acţiune, cu greu veţi putea vreodată să vă apropiaţi cât de mult doriţi. Cea mai mare distanţă focală posibilă câştigă în faţa abilităţii de a mări, ceea ce înseamnă că super-teleobiectivele precum Canon RF 600mm F11 IS STM şi Canon RF 800mm F11 IS STM sunt cele mai bune opţiuni. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM la 1/1600 s, f/11 şi ISO 800.

Teleobiectivele şi super-teleobiectivele vă oferă flexibilitatea de a vă ajusta câmpul vizual când sunteţi limitat la o singură poziţie de fotografiere, spre exemplu, când sunteţi într-o zonă destinată spectatorilor la un eveniment sportiv sau când sunteţi într-o ascunzătoare pentru a fotografia natură sălbatică. În alte situaţii, veţi avea nevoie de o distanţă focală telefoto cât mai mare, iar intervalul de zoom va deveni inutil. Printre situaţiile tipice se numără fotografierea păsărilor în zbor sau a animalelor sălbatice din depărtare.

Obiectivul revoluţionar Canon RF 600mm F11 IS STM este instrumentul ideal în acest scop. Mulţumită designului său retractabil, lungimea sa de transport este mai mică de 27 cm, având o greutate de doar 930 g. Este complet manevrabil chiar şi pe perioade extinse de fotografiere cu aparatul în mână, iar claritatea constantă este asigurată de stabilizatorul optic de imagine echivalent cu 5 stopuri. La nevoie, Canon RF 800mm F11 IS STM vă oferă o distanţă focală şi mai mare; în plus, ambele obiective pot fi folosite cu extenderul Canon RF 1,4x şi extenderul RF 2x.

Cel mai bun obiectiv de nivel profesionist pentru surprinderea acţiunii rapide: Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM

Un canotor se apleacă înainte pe vâsle. Atletul este focalizat clar, iar fundalul este estompat.

Un obiectiv „rapid” precum Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM oferă o profunzime a câmpului relativ redusă, ideală pentru izolarea subiectului principal dintr-o scenă de acţiune, prin estomparea fundalului. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM la 111 mm, 1/1000 s, f/2,8 şi ISO 1000. © Matthew Joseph

Un fotograf îmbrăcat în blugi şi geacă albastră lăsat pe spate pentru a realiza o fotografie cu un aparat foto Canon cu obiectiv RF 70-200mm F.2.8L IS USM.

La fel ca obiectivul Canon RF 70-200mm F4 IS USM, acest obiectiv f/2,8 mai rapid dispune de o construcţie de calitate profesională, complet etanşă la intemperii, focalizare automată extrem de rapidă şi practic silenţioasă Dual Nano USM AF şi un stabilizator de imagine echivalent cu 5 stopuri.

Când trebuie să îngheţaţi mişcarea subiecţilor care se deplasează extrem de rapid, numai timpii de expunere scurţi vor fi de ajuns. Pentru a îngheţa acţiunea, veţi avea nevoie de timpi de expunere de peste 1/2000 s. Însă aceştia pot fi problematici în lipsa luminii solare puternice. O soluţie ar fi să măriţi sensibilitatea ISO a aparatului foto, însă astfel va exista riscul de granulaţie din cauza zgomotului de imagine şi de pierdere a micilor detalii.

Dacă bugetul vă permite, cea mai performantă soluţie este obiectivul Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM. Deschiderea constantă a diafragmei de f/2,8 permite timpi de expunere mai scurţi chiar şi în condiţii de luminozitate scăzută, pe întregul interval de zoom. Alt avantaj ar fi că veţi putea izola subiectul principal dintr-o scenă prin estomparea fundalului.

Toate opţiunile pe care le-am prezentat în acest articol sunt perfecte pentru fotografia de acţiune: uşoare, simplu de gestionat şi potrivite pentru mai multe bugete. Aşadar, indiferent că planificaţi să staţi pe marginea terenului la un meci de fotbal de amatori sau să fotografiaţi un atlet rapid pe pistă, veţi găsi în această gamă un obiectiv care să vă îndeplinească cerinţele. Nu vă mai rămâne decât să ieşiţi pe teren, să încercaţi şi să descoperiţi posibilităţile.Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

Articole conexe