CĂLĂTORII

Cum să te dezvolţi în fotografia stradală şi de călătorie

Fotograful profesionist Martin Bissig a ales un aparat Canon EOS R10 pentru a-l lua în călătoria lui în Sri Lanka. Aici, el ne spune care e avantajul de a călători fără multe bagaje şi cum pot fi imortalizate momente care nu trebuie uitate.
Fotograful Martin Bissig se apleacă în afara unui tren care a oprit pentru urcarea pasagerilor pe un viaduct din Sri Lanka. Ţine în mână un aparat foto Canon EOS R10, iar în spatele său se află un deal cu case mici de lemn construite în el. Fotografie realizată de Monika Bissig cu un aparat Canon EOS R7. 

Când ai deja două aparate foto profesionale de top şi o gamă de obiective cu distanţă focală fixă, alegerea altui echipament pentru o călătorie i-ar putea surprinde pe unii, însă pentru fotograful profesionist şi ambasadorul Canon Martin Bissig a fost alegerea evidentă. Tehnologia aparatelor foto este în continuă dezvoltare, aşa că alocarea de timp pentru a încerca diferite modele îţi poate dezvălui noi funcţii care fie te pot ajuta să ai un început grozav dacă eşti începător, fie – în cazul lui Martin – îţi pot oferi instrumente noi cu care să lucrezi ca un profesionist.

Cu o excursie de o lună planificată în Sri Lanka, Martin şi-a analizat cu atenţie opţiunile privind echipamentul foto şi a decis să încerce Canon EOS R10 cu obiectivul Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. A ales EOS R10 APS-C pentru dimensiunile sale mici, corpul uşor şi funcţia impresionantă de fotografiere în rafală şi a fost încântat de rezultate. „Am înregistrat cu EOS R10 multe momente pe care nu le-aş fi surprins cu aparatele mele foto mai mari, deoarece pur şi simplu nu le-aş fi luat cu mine”, explică el.

Aici, Martin prezintă fotografii din călătorie, precum şi recomandări pentru obţinerea unor imagini de nivel profesional în aventurile în care mergem.

O altă perspectivă asupra vieţii

Prim-plan cu picioare desculţe lângă grămezi mici de legume, inclusiv morcovi şi fasole păstăi, la o tarabă dintr-o piaţă din Sri Lanka. Fotografie realizată de fotograful Martin Bissig cu un aparat Canon EOS R10.

„Dacă am un aparat foto în mână, sunt atent la detalii pe care nu le-aş vedea doar uitându-mă în jurul meu”, spune Martin. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 50 mm, (echivalent cu 80 mm pe un aparat full frame), 1/80 s, f/5,6 şi ISO 640. © Martin Bissig

Martin a devenit pentru prima dată interesat de fotografie în copilăria sa din Elveţia, când îl privea pe tatăl său cum developa fotografii în camera obscură instalată în casa familiei. Imaginile lui au fost publicate de un ziar pe când el avea doar 13 ani, iar acum este unul dintre fotografii de sporturi de acţiune cei mai publicaţi din Europa.

Cu toate că a devenit cunoscut în lumea ciclismului montan, Martin ştie că abilităţile dobândite în orice domeniu al fotografiei sunt transferabile. Oportunităţile de călătorie îi dau libertatea de a exersa noi tehnici şi de a încerca diferite aparate foto şi obiective, fără presiunea termenelor de respectat şi a clienţilor de mulţumit.

„Iubesc călătoriile şi aventura, aşa că încerc să le includ în tot ceea ce fac”, spune el. „Activitatea mea comercială este concentrată pe sporturile în aer liber, iar când nu lucrez încerc să merg în cel puţin două expediţii în fiecare an. Uneori, pozele din aceste călătorii sunt publicate în reviste, însă încerc să separ acest lucru cât mai mult posibil de munca mea obişnuită.”

Călătoriile îi dau, de asemenea, lui Martin, posibilitatea de a se bucura de beneficiile de mindfulness pe care le aduce fotografia. „Fotografia mă face să fiu mai prezent”, explică el. „De exemplu, aş putea să nu-l observ pe tipul care stă desculţ între legume la piaţă, dacă nu m-aş gândi să creez o compoziţie interesantă. Concentrarea pe detalii mă face mai conştient de toate lucrurile interesante care se întâmplă în jurul meu.”

Învăţarea din experienţă

Fotografiată printr-o arcadă oglindită, o fată merge pe lângă un autobuz vopsit în roz aprins, galben, alb şi roşu, cu scena reflectată în partea stângă a cadrului. Fotografie realizată de fotograful Martin Bissig cu un aparat Canon EOS R10.

Fotografiile realizate în timpul călătoriilor i-au crescut lui Martin capacitatea de a gândi rapid. „De-a lungul anilor, mi-am dezvoltat încrederea şi liniştea de a vedea anumite lucruri pe care altcineva poate că nu le vede în acelaşi moment”, spune acesta. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 18 mm (45 mm), 1/125 s, f/3,5 şi ISO 100. © Martin Bissig

Cea mai mare parte a muncii fotografice a lui Martin se desfăşoară în locuri în care nu a mai fost, cu oameni pe care nu îi cunoaşte. Pentru aceasta, trebuie să fie spontan şi să se folosească de anii de experienţă pentru a surprinde acţiunea atunci când se întâmplă. „Încerc să fiu cât mai autentic”, spune el.

Fotografia de călătorie îmi influenţează felul în care abordez lucrările plătite, deoarece, în ambele situaţii, trebuie să iau decizii rapid”, continuă Martin. „Totul se întâmplă imediat. De exemplu, în poza pe care am făcut-o fetei care mergea în faţa autobuzului, am văzut autobuzul oglindit în sticla din staţia de tren, apoi am văzut mai mulţi elevi care urmau să treacă prin faţa lui, aşa că am stat pur şi simplu un moment şi mi-am pregătit compoziţia în timp ce aşteptam ca ei să intre în cadru.” 

Ca fotograf de acţiune cu experienţă, Martin a învăţat să suprindă aproape mereu momentul culminant. Însă, pentru fotografii care doresc să se asigure că au obţinut cadrul dorit, aparatul Canon EOS R10 are atât un mod RAW în rafală, cât şi unul de prefotografiere. „Dacă nu poţi vedea subiectul sau ştii că urmează să apară din senin, acestea sunt nişte instrumente utile”, se entuziasmează el.

EOS R10 are, de asemenea, acelaşi sistem de focalizare automată Dual Pixel AF CMOS II pe care îl găsim şi la aparatele Canon EOS R3, EOS R5 şi EOS R6, precum şi o viteză de fotografiere impresionantă, fapt ce îl face ideal pentru fotografii şi cameramanii care doresc să experimenteze cu funcţii mai avansate. „Fotografierea continuă rapidă îl face să pară mai degrabă un aparat foto profesional decât o opţiune de nivel mediu”, spune Martin.

Pierdut în mulţime

O persoană taie peşte pe o placă de lemn la o tarabă din piaţă. Imagine realizată de fotograful Martin Bissig cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.

„Dacă doriţi să vă ocupaţi serios de fotografie, folosiţi un aparat foto mai compact, cum este Canon EOS R10, în locul unui smartphone, deoarece diferenţa este imensă”, spune Martin. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 95 mm (152 mm), 1/160 s, f/6,3 şi ISO 160. © Martin Bissig

O vale bogată în vegetaţie verde presărată cu copaci înalţi, cu nori negri de furtună pe cerul de deasupra. Fotografie realizată de fotograful Martin Bissig cu un aparat Canon EOS R10.

Senzorii mai mici ai aparatelor APS-C precum  Canon EOS R10 dau, de obicei, o mai mare profunzime a câmpului faţă de un aparat full frame, fapt ce poate fi util pentru menţinerea prim-planului şi fundalului la fel de clare în fotografiile cu peisaje. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 62 mm (99 mm), 1/200 s, f/9 şi ISO 100. © Martin Bissig

„Când fotografiez pentru clienţi, folosesc două aparate Canon EOS R5 şi mai multe obiective RF cu distanţă focală fixă, însă când călătoresc, încerc să fiu mai discret şi folosesc un aparat mai mic, care mă ajută să mă mişc mai liber”, spune Martin.

„Nu mi-ar plăcea să stau într-o piaţă din Sri Lanka cu aparatul meu Canon EOS R5 cu obiectivul Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, deoarece aş arăta prea mult ca un fotograf profesionist la o şedinţă foto. Prefer să mă integrez în peisaj, deoarece aşa mă pot apropia de subiect, fără a deranja şi a părea prea băgăcios.”

La fel ca EOS R5, aparatul EOS R10 cu numeroase funcţii este intuitiv şi uşor de folosit, cu butoane intuitive pe care Martin le-a putut folosi cu uşurinţă şi navigare prin structura de meniuri şi operabilitate similare. EOS R10 are, de asemenea, un mod Panoramic, care îmbină pe aparat mai multe fotografii realizate în timpul rotirii aparatului foto pe verticală sau orizontală, fapt ce i-a permis lui Martin să „surprindă mai mult din peisaj şi să ofere o perspectivă cu unghi de vizualizare mai larg”.

Rezultate care merită imprimate

La apus, trei pescari stând pe stâlpi în apă puţin adâncă aşteaptă cu răbdare să se prindă peştele, cu soarele apunând în faţă. Fotografie realizată de fotograful Martin Bissig cu un aparat Canon EOS R10.

Compact, uşor şi silenţios, obiectivul Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM are un interval de zoom adaptabil – echivalent cu 29-240 mm pe un aparat full frame – pentru surprinderea diverselor scenarii în timpul călătoriilor. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 150 mm (240 mm), 1/250 s, f/6,3 şi ISO 200. © Martin Bissig

Un băiat cu ochi căprui imenşi priveşte direct în aparat. În spatele său, se poate vedea o persoană estompată care poartă veşminte portocalii. Fotografie realizată de fotograful Martin Bissig cu un aparat Canon EOS R10.

Focalizarea automată avansată a aparatului EOS R10 foloseşte funcţia AF cu detectarea ochilor pentru a urmări oamenii cu precizie ridicată. „Am folosit mult modurile de focalizare automată cu detectarea animalelor şi oamenilor în Sri Lanka”, spune Martin. „Sunt incredibil de precise şi rapide şi chiar m-au ajutat să fac poza atunci când nu aveam prea mult timp de pregătire.” Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 76mm (122 mm), 1/160 s, f/6,3 şi ISO 500. © Martin Bissig

Atunci când trebuie să ţii cont de greutate şi spaţiu, folosirea unui smartphone pentru a fotografia pare o alegere inteligentă, însă Martin este de altă părere. „Folosesc smartphone-ul pentru instantanee, însă experienţa fotografierii cu aparat foto este foarte diferită”, spune el. „Fotografierea cu Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM în Sri Lanka a însemnat că am putut face poze pe care nu le-aş fi încercat cu un smartphone, cum e cea cu pescarii de pe ţărm, la care a ajutat şi APS-C sau senzorul crop care a lărgit intervalul maxim la 240 mm (echivalentul full frame), iar fotografierea în RAW a însemnat mai multe opţiuni în post-producţie.”

Chiar dacă Martin nu intenţionează să îşi publice imaginile într-o revistă, el doreşte ca acestea să fie suficient de bune pentru a le imprima chiar el. „Imaginile surprinse cu telefonul pot arăta bine pe ecranul telefonului, însă imediat ce le imprimi sau le pui într-un album foto, ele se dovedesc a fi foarte limitate”, spune el. 

Acelaşi lucru este valabil şi pentru filme, iar EOS R10 are funcţii care îl fac o variantă superioară interesantă la filmarea cu telefonul pentru realizatorii de filme. Filmarea pe verticală şi conectivitatea Wi-Fi sunt integrate, ceea ce îl face perfect pentru crearea şi distribuirea de postări de înaltă calitate pe reţelele sociale, iar înregistrarea la o rată mare de cadre (60 cps în 4K şi 120 cps în 1080p) vă oferă mai mult control în post-producţie.


După cum spune Martin, de îndată ce are aparatul foto în mână, devine prezent şi începe să înveţe. Călătoria în Sri Lanka i-a dat ocazia să îşi exerseze abilităţile, însă şi o plimbare în parc sau o ieşire la plajă vă poate oferi aceleaşi oportunităţi. Dacă doriţi să vă dezvoltaţi abilităţile de fotograf, urmaţi-i exemplul lui Martin: găsiţi un subiect care vă interesează, alegeţi un echipament care nu vă pune nicio limită şi începeţi să fotografiaţi.



Articol scris de Matthew Bowen

Produse conexe

Articole conexe