A casually-dressed woman, with a backpack and a Canon EOS RP camera over one shoulder, looks out to sea at a sunset.

CĂLĂTORII

Zbor, paşaport, aparat foto: 10 sfaturi pentru fotografia de călătorie pe care trebuie să le încercaţi

Unde mergeţi vara aceasta? Indiferent că plănuiţi să petreceţi timp pe plajă, să mergeţi într-un city break, într-o drumeţie sau să călătoriţi undeva mai departe, nu uitaţi să luaţi aparatul foto, ca să puteţi surprinde acele momente unice în viaţă şi să veniţi acasă cu amintirile din vacanţă.

Pentru fotografii de călătorie cu un impact mai mare, urmaţi cele mai bune sfaturi ale noastre pentru realizarea unor fotografii de vacanţă care vor atrage atenţia. Vă vom ajuta să alegeţi cele mai bune setări ale aparatului foto pentru fotografiile dvs. de vacanţă, să realizaţi fotografii ieşite din comun şi să obţineţi fotografii ce vor fi invidiate de urmăritorii de pe reţelele de socializare!

Când se pune problema despre ce aparat foto să luaţi cu dvs., Canon EOS RP mirrorless full-frame este ideal pentru fotografie creativă la drum, fiind un aparat foto uşor, echipat cu senzor de 26,2 MP full-frame, procesor DIGIC 8 puternic şi numeroase comenzi creative. Combinaţi EOS RP cu un obiectiv RF din noul sistem EOS R sau utilizaţi un adaptor simplu pentru a adăuga un obiectiv EF sau EF-S, fără a compromite performanţa.

Canon EOS 250D este un aparat foto DSLR incredibil de uşor, cu un ecran LCD mobil, aşa că poate fi luat în multe locuri şi vă poate însoţi mai des. Mulţumită caracteristicilor precum detectarea feţei şi focalizarea automată cu urmărire, plus modul Scenă inteligentă automată, vă poate ajuta să realizaţi fotografii excelente în diverse situaţii.

Dacă preferaţi un aparat simplu de tip „încadrează şi fotografiază” cu obiectiv încorporat, Canon PowerShot SX70 HS are un zoom optic enorm de 65x, un senzor CMOS de 20,3 MP şi funcţii precum focalizare automată adaptivă pentru condiţii de luminozitate scăzută, pentru a vă ajuta să compuneţi fotografiile perfecte.

1. Alegeţi un unghi diferit cu ajutorul ecranului rabatabil

Unghiurile alternative vor face ca fotografiile dvs. de vacanţă să iasă în evidenţă. Canon EOS RP, Canon PowerShot SX70 HS şi Canon EOS 250D au ecrane cu unghi variabil, ceea ce înseamnă că puteţi încerca să fotografiaţi din perspective alternative. Ţineţi aparatul foto deasupra capului sau pe sol şi înclinaţi ecranul, astfel încât să puteţi încadra utilizând vizualizarea în timp real. Deplasaţi-vă, lăsaţi-vă în jos sau întindeţi-vă spre cer pentru a crea imagini de vacanţă cu adevărat unice.

2. Tuturor le plac animalele!

Veţi obţine cele mai multe like-uri la fotografiile cu animale – mai ales dacă sunt simpatice, impunătoare sau neobişnuite! Pentru cele mai captivante portrete de animale, alegeţi modul Portret de pe aparatul foto şi focalizaţi ochii. Dacă utilizaţi aparatul foto Canon EOS RP, compact dar puternic, puteţi seta cu precizie punctul de focalizare utilizând cele 4.779 de puncte de focalizare automată ce pot fi selectate de pe ecranul tactil. Încercaţi să plasaţi un punct de focalizare automată pe ochiul animalului cel mai apropiat de dvs. pentru a obţine un impact maxim. Modul silenţios de fotografiere al aparatului Canon EOS RP vă va ajuta, de asemenea, să vă asiguraţi că animalele nu se vor speria de sunetul obturatorului.

Eliminaţi elementele ce distrag atenţia încadrând cu precizie în jurul animalului ales – dacă utilizaţi Canon PowerShot SX70 HS, zoomul său optic impresionant de 65x înseamnă că veţi putea face acest lucru fără a vă apropia prea mult şi a deranja animalele sălbatice.

Articole conexe
Two people skateboard down a city street at night, colourful lights from buildings reflecting in the wet road surface.

CĂLĂTORII

Cum să profitaţi la maximum de aparatul foto într-un city break

11 sfaturi şi trucuri pentru a vă ajuta să surprindeţi spiritul junglei urbane.

Alan Rowan holds a Canon SX740 HS camera, with a lake and hills in the background.

ÎN AER LIBER

Cum fotografiază Munro Moonwalker peisaje montane

De la fotografii macro pline de culoare la vârfuri montane pierdute în ceaţă, iată cum Alan Rowan utilizează Canon SX740 HS pentru a obţine fotografia perfectă de natură.

Shooting the seasons

FOTOGRAFIA PEISAGISTICĂ

Fotografierea anotimpurilor

Scoateţi în evidenţă atmosfera unică a fiecărui anotimp cu aceste sfaturi de la Benjamin Hegyi.

A composite picture: a black-and-white pug looks out from a plastic bucket on a bicycle's handlebars in one; and a face-on photo of a male lion in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

3. Încercaţi să găsiţi suprafeţe strălucitoare

În mediile cu construcţii, sticla este prietena dvs. – încercaţi să găsiţi suprafeţe reflectorizante, de la vitrine la geamuri de autobuz, şi începeţi să fotografiaţi scenele pe care le vedeţi în acestea. Reflexiile vă oferă o perspectivă alternativă, uneori mai abstractă şi adeseori mult mai distractivă pentru fotografii de vacanţă creative.

Dacă aveţi un aparat foto cu opţiune de focalizare manuală, precum Canon EOS RP sau Canon EOS 250D, utilizaţi-o când fotografiaţi reflexii, deoarece vă poate ajuta să găsiţi punctul de focalizare dorit. Acordaţi atenţie şi locului în care staţi, altfel s-ar putea să vă surprindeţi propria reflexie – evident, dacă nu cumva chiar aceasta este intenţia dvs.

4. Jucaţi-vă cu umbrele

Cu noroc, vă veţi bucura de soare în vacanţă... şi, împreună cu soarele, vin şi umbrele. Nu vă temeţi de scenele cu contrast ridicat! Utilizând modul de măsurare punctuală (în centru) al aparatului foto, expuneţi pentru zona luminoasă a scenei şi observaţi cum apar umbrele cu contrast ridicat. După ce aţi setat expunerea, recompuneţi şi fotografiaţi. Experimentaţi cu umbre spectaculoase de la palmierii de pe marginea plajei sau urmăriţi să surprindeţi efectele creative pe măsură ce razele soarelui pătrund prin ferestrele cafenelei în care vă aflaţi.

Pentru umbre clare, cu contrast ridicat, fotografiaţi când soarele este puternic – iar pentru umbre mai estompate, mai alungite, fotografiaţi când soarele este jos pe cer.

A composite picture: a young woman sitting in a café, with the shadow of the windows on the wall behind her in one shot; and a stem with leaves and its shadow against a multi-coloured wall in the other.

5. Apropiaţi-vă cu un obiectiv macro

Surprindeţi peisaje în plan apropiat încercând un obiectiv macro pe aparatul foto Canon EOS RP sau Canon EOS 250D. Surprindeţi detalii minuţioase şi fotografiaţi obiecte fascinante pe care poate că alţi vizitatori le-au omis. Sistemul Canon EOS R este proiectat pentru o gamă de obiective RF impresionante, inclusiv obiectivul RF 35mm F1.8 MACRO IS STM de la Canon, un obiectiv grandangular versatil, ideal pentru prim-planuri macro, precum şi pentru fotografie stradală impresionantă şi portrete creative.

Chiar fără un sistem de obiective interschimbabile, puteţi căuta detaliile care conferă unicitate locului pe care îl vizitaţi şi puteţi crea fotografii artistice şi încântătoare: setat la Macro, Canon SX70 HS poate focaliza pe obiecte la o distanţă de sub 1 cm de partea frontală a obiectivului.

6. Experimentaţi pe timp de noapte

Nu lăsaţi în urmă aparatul foto când ieşiţi seara. Oraşele – şi cerul – prind cu adevărat viaţă noaptea, aşa că nu rataţi oportunităţile fotografice care vă aşteaptă, indiferent dacă vă petreceţi seara în oraş sau în zone mai îndepărtate. EOS RP full-frame de la Canon vă va ajuta să surprindeţi scene nocturne spectaculoase mulţumită performanţelor sale incredibile în condiţii de lumină scăzută şi sensibilităţii ISO ridicate. În mod similar, senzorul de dimensiune APS-C şi procesorul DIGIC 8 de pe Canon EOS 250D asigură rezultate excelente, chiar şi în condiţii de luminozitate redusă.

Pentru a fotografia cerul sclipitor din timpul nopţii, veţi obţine cele mai bune rezultate dacă aşezaţi aparatul foto pe o suprafaţă stabilă sau un trepied portabil, pentru a evita tremurul aparatului. Utilizând un timp de expunere mai mare, se va putea strecura mai multă lumină de la stelele îndepărtate – de exemplu, fotografia din dreapta jos a fost realizată cu un aparat Canon EOS RP cu obiectiv Canon EF 14mm f/2.8L II USM, utilizând un timp de expunere de 25 de secunde, o deschidere a diafragmei de f/2,8 şi o sensibilitate ISO de 3200. Totuşi, timpii de expunere mai mici sunt mai potriviţi pentru anumite condiţii şi echipamente, pentru a evita estomparea stelelor. Vedeţi ce funcţionează cel mai bine.

Dacă vă atrag mai mult peisajele nocturne, performanţa excepţională a aparatului Canon EOS RP în condiţii de luminozitate redusă, afişajul excelent cu vizualizare în timp real şi posibilitatea de focalizare automată până la valoarea incredibilă de -5 EV, vă vor ajuta să realizaţi fotografii bogate în detalii, chiar şi atunci când ochiul uman abia le poate distinge.

A composite picture: the multi-coloured lights of a city at night reflect in water in one shot; and a view of the night sky filled with stars in the other.

7. Familiarizaţi-vă cu setările pentru surprinderea scenei

Oriunde aţi călători, veţi dori să surprindeţi peisajele şi priveliştile din jur. În loc să fotografiaţi în grabă, alocaţi timp să vă gândiţi la setările aparatului foto pentru a crea fotografii mai deosebite. Doriţi să capturaţi o perspectivă mai amplă cu un unghi de vizualizare larg sau să vă concentraţi pe o parte a scenei utilizând o distanţă focală mai mare?

Imaginea de mai jos cu fata pe plajă a fost realizată cu un aparat Canon EOS 250D cu obiectiv Canon EF-S 18-55 mm f/4-5.6 IS STM la 55 mm; fotografia oraşului de pe deal a fost realizată cu acelaşi aparat foto şi obiectiv, însă la 18 mm.

Pentru a obţine claritate pe întreaga distanţă, alegeţi o deschidere mică a diafragmei (număr f-stop mare) într-un interval de aproximativ f/8 – f/11. Utilizarea unei deschideri mici a diafragmei va maximiza adâncimea câmpului din imagine – ceea ce va avea ca rezultat mai multă claritate în imagine, de la obiectele apropiate la cele îndepărtate – însă f/11 este cea mai mică valoare pe care trebuie să o alegeţi pentru a obţine acest efect. Deschiderile mai mici ale diafragmei vor atrage riscul reducerii calităţii imaginii, fără a îmbunătăţi de obicei adâncimea câmpului suficient pentru a justifica acest compromis.

A composite picture: a girl runs towards us on a sandy beach in one; a view of a mountaintop village in the other. Photos taken on a Canon EOS 250D.

8. Utilizaţi lumina

Ţineţi cont de faptul că cel mai bun moment de a fotografia peisaje impresionante este deseori atunci când soarele este mai jos pe cer şi lumina este mai blândă – în special în aşa-numita „oră de aur” de la amurg sau răsărit. Fotografiatul în lumina puternică a zilei va avea tendinţa să producă umbre puternice şi va exista riscul de supraexpunere a zonelor luminoase.

Dacă fotografiaţi spre asfinţit (sau oricând în lumina soarelui), cel mai probabil persoanele sau obiectele din fundal vor apărea ca siluete. Nu vă împotriviţi – profitaţi de ocazie pentru a surprinde atmosfera! Pentru portrete deosebite, folosiţi-vă de strălucirea caldă a unui apus de vară pentru a crea siluete senzaţionale ale familiei şi prietenilor. Pentru cea mai puternică senzaţie, încercaţi să ţineţi subiectul direct în faţa luminii pentru care aţi folosit expunerea şi încercaţi să găsiţi forme intense şi clare. Dacă există alte obiecte în cadru, încercaţi să vă schimbaţi poziţia sau să schimbaţi compoziţia pentru a evita suprapunerea sau îmbinarea derutantă a formelor.

9. Realizaţi fotografii perfecte cu oameni

Nu este vorba numai despre locurile în care mergeţi, ci şi, evident, de oameni – indiferent dacă aceştia sunt însoţitorii dvs. de călătorie sau persoane interesante pe care le întâlniţi în călătorii. Pentru portrete surprinzătoare care se concentrează pe subiect, folosiţi cu încredere deschideri mari ale diafragmei (numere f mici) pentru a obţine un minunat efect estompat sau bokeh al fundalului. Luaţi în calcul mai degrabă culorile din peisaj decât diversele forme.

Fotografiaţi utilizând un obiectiv cu distanţă focală fixă de 50 mm precum Canon EF 50mm f/1.8 STM, setat la f/2,2, pentru un portret luminos care radiază, cu razele soarelui de vară estompate în fundal. Focalizarea automată pe ochi, integrată în Canon EOS RP, vă va ajuta să menţineţi focalizarea clară pe ochii subiectului portretului atunci când aparatul foto este în modul de detectare a feţei.

A composite picture: a smiling young woman beside out of focus flowers in one shot; and a surfer sits on some rocks with his surfboard in the other. Photos taken on a Canon EOS RP.

10. Lăsaţi-vă dus de val!

Pentru fotografii mai naturale şi relaxate, nu întrerupeţi activităţile de vacanţă pentru a-i pune pe membrii familiei în faţa obiectelor. În schimb, fotografiaţi pe măsură ce vizitaţi, surprinzând reacţiile spontane ale acestora. Pentru a surprinde acţiunea, setaţi aparatul foto la Servo AF şi selectaţi un timp de expunere scurt, de 1/500 s sau mai puţin. Setarea Servo AF vă permite să fixaţi focalizarea pe subiecţii în mişcare pentru a le asigura o claritate de excepţie. Este ideală pentru fotografia naturală în stil stradal sau pentru momentele în care copiii nu stau locului. Modul de focalizare automată pe ochi al aparatului Canon EOS RP funcţionează şi în modul Servo AF, oferind imagini extrem de clare cu persoane în mişcare.

Dacă aveţi un aparat DSLR sau mirrorless de la Canon, descărcaţi aplicaţia noastră Photo Companion înainte de a pleca, pentru a accesa uşor conţinutul instructiv oriunde aţi călători.

Mai presus de toate, nu uitaţi să vă distraţi!


Articol scris de Rebecca Greg

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile