FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

10 sfaturi şi trucuri importante pentru fotografia de călătorie

Fotografa şi bloggeriţa Diana Millos îşi dezvăluie cele mai importante sfaturi pentru realizarea unor fotografii de călătorie fascinante.
O femeie care poartă o rochie roşie fără bretele se lasă în jos pentru a realiza o fotografie cu un aparat Canon EOS R10.

Fotograful şi influencerul spaniol Diana Millos a început să călătorească pentru a participa la festivaluri muzicale şi concerte. Acestea i-au trezit pasiunea pentru aventură, care s-a transformat rapid într-o carieră cu normă întreagă ca fotograf şi blogger de călătorie profesionist, cu peste 140.000 de urmăritori pe Instagram.

În acest articol, Diana, ale cărei aventuri includ călătorii în Cuba şi Spania, îşi dezvăluie cele mai importante 10 sfaturi pentru fotografia de călătorie, cu care să obţineţi imagini fantastice când exploraţi locuri noi.

10 sfaturi pentru fotografia de călătorie

 1. Căutaţi informaţii despre destinaţie
 2. Luaţi un aparat foto dedicat, care să nu fie prea greu
 3. Alegeţi obiectivele potrivite pentru necesităţile dumneavoastră
 4. Treziţi-vă devreme
 5. Reveniţi în locurile preferate pe parcursul zilei
 6. Utilizaţi aplicaţia Canon Camera Connect
 7. Realizaţi atât videoclipuri, cât şi fotografii
 8. Perfecţionaţi unghiurile pentru a obţine fotografii deosebite
 9. Arătaţi mai mult cu obiective grandangulare şi macro
 10. Jucaţi-vă cu luminozitatea scăzută pe timp de noapte

Sfatul 1: căutaţi informaţii despre destinaţie

Un tavan decorat în formă de cupolă, fotografiat de jos.

Fotografa de călătorie şi bloggeriţa Diana Millos se informează întotdeauna cu privire la destinaţiile ei pentru a identifica cele mai bune locuri de fotografiat. Această fotografie impresionantă a tavanului decorat din Sala Ambasadorilor a Palatului Alcázar din Sevilla a fost realizată în timpul unui city break în Spania, folosind Canon EOS R10. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/250 s, f/4,5 şi ISO 12800. © Diana Millos

Două dansatoare de flamenco în rochii tradiţionale pozează cu braţele ridicate şi palmele pe şolduri într-o curte plină de verdeaţă.

Când vă încadraţi fotografiile, explică Diana, este important să ţineţi cont de ceea ce intenţionaţi să faceţi cu imaginea şi să vă adaptaţi compoziţia în consecinţă. Spre exemplu, imaginile cu portrete postate pe Instagram trebuie să se încadreze într-un raport de aspect de 4:5. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM la 1/200 s, f/1,8 şi ISO 200. © Diana Millos

„Consider că planificarea este absolut esenţială în fotografia de călătorie”, spune Diana. „Odată ce ştiu unde merg, încep să caut online informaţii despre locurile de interes, folosind reţele sociale, bloguri şi Pinterest.”

„Caut locuri care să mă inspire, astfel încât să ştiu bine unde vreau să merg şi cum voi ajunge acolo. Astfel, am timp suficient să îmi planific fotografiile, însă, de îndată ce ajung, analizez diferite unghiuri şi perspective pe care nu le-am văzut online, astfel încât să pot fi creativă şi să încerc să creez ceva original şi unic în fotografiile mele.”

Sfatul 2: luaţi un aparat foto dedicat, care să nu fie prea greu

Umbra unui aparat foto EOS R10 pe un debarcader de lemn.

Chiar dacă este compact şi uşor, Canon EOS R10 dispune de un vizor electronic (EVF) detaliat, de înaltă rezoluţie, precum şi de un bliţ încorporat, perfect pentru condiţiile de lumină scăzută şi pentru alte situaţii dificile de fotografiere.

„Îmi place foarte mult Canon EOS R10”, spune Diana cu entuziasm. „Pur şi simplu este perfect pentru fotografia de călătorie şi pentru o zi întreagă de fotografiat, deoarece este atât de mic şi de uşor. Încape cu uşurinţă într-o geantă de aparat foto de mărimea unei poşete, chiar şi cu un obiectiv sau două în plus, şi totuşi este performant, iar calitatea imaginii este impecabilă. De asemenea, îmi place mult că pot previzualiza luminozitatea, contrastul şi culorile în vizorul electronic, aşa că ştiu cum va arăta fotografia.”

Dacă sunteţi începător în domeniul fotografiei, dar sunteţi în căutarea unui aparat foto fiabil de nivel de bază din sistemul EOS R pentru a surprinde amintiri perfecte în următoarea aventură, Canon EOS R100 este suficient de mic pentru a încăpea într-o geantă şi totuşi capabil să realizeze pe loc atât fotografii, cât şi filme de înaltă calitate.

Dacă preferaţi un aparat foto full frame care să vă ofere o calitate extraordinară a imaginii, chiar şi în condiţii de luminozitate extrem de redusă, precum şi opţiunea unei profunzimi mai mici a câmpului atunci când folosiţi aceeaşi distanţă focală, aparatul foto compact şi uşor Canon EOS RP este partenerul de călătorie excelent.

Pentru cei care preferă un aparat foto compact, PowerShot G7 X Mark III cu obiectiv nedetaşabil oferă un interval de zoom remarcabil, precum şi înregistrare video 4K şi fotografii superbe de 20,1 MP.

Sfatul 3: alegeţi obiectivele potrivite pentru necesităţile dumneavoastră

O persoană îmbrăcată într-o rochie galbenă montează un obiectiv pe un aparat foto Canon EOS R10.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM vă oferă totul, de la o perspectivă grandangulară la o distanţă telefoto impresionantă, fără a trebui să puneţi în bagaj sau să transportaţi obiective suplimentare.

O femeie cu o fustă albastră pe o scară rulantă acoperită, imagine realizată cu EOS R8.

Designul plat, uşor şi compact al obiectivului Canon RF 28mm F2.8 STM este conceput pentru a fi discret. Combinaţia dintre dimensiunile sale mici, distanţa focală versatilă şi diafragma rapidă îl face un obiectiv excelent de luat în călătorii dacă destinaţia dumneavoastră va include peisaje urbane interesante şi arhitectură. Imagine realizată cu un aparat foto EOS R8 cu obiectiv Canon RF 28mm F2.8 STM la 28 mm, 1/200 s, f/3,5 şi ISO 6000.

„Dacă plec să fotografiez la apus, prefer să nu car o geantă de echipamente grea, aşa că încerc să nu iau cu mine prea multe obiective suplimentare”, spune Diana.

Printre obiectivele potrivite pentru călătorie pentru Canon EOS R10 se numără RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, cu un design deosebit de compact, retractabil şi o greutate de numai 130 g. Pentru un interval de zoom mai mare, RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM vă permite să vă adaptaţi instantaneu la aproape orice situaţie de fotografiere, fără a avea nevoie de un obiectiv suplimentar.

Un aspect excelent al aparatelor foto Canon din sistemul EOS R este că puteţi folosi obiective full frame compatibile pe corpuri în format APS-C şi invers. Spre exemplu, Canon RF 35mm F1.8 IS MACRO IS STM oferă acelaşi câmp vizual pe EOS R10 ca atunci când utilizaţi un obiectiv de 56 mm pe un aparat foto full frame precum EOS RP. În mod similar, dacă doriţi să profitaţi de dimensiunea şi portabilitatea lor, puteţi folosi obiectivele Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM şi RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pe EOS RP, însă imaginea va fi decupată.

Canon RF 50mm F1.8 STM este altă opţiune excelentă pentru călătorii, atât pentru EOS R10, cât şi pentru EOS RP. Cele mai bune variante de obiective cu zoom includ obiectivul uşor Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM şi teleobiectivul RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, care este foarte compact pentru un obiectiv, dar cu o distanţă focală impresionantă.

Sfatul 4: treziţi-vă devreme

O femeie cu un tricou şi un rucsac ţine un aparat foto Canon EOS RP pentru a fotografia un răsărit pe ocean.

Dacă fotografiaţi în soare, cel mai probabil persoanele sau obiectele din fundal vor apărea ca siluete. Nu vă împotriviţi: profitaţi de ocazie pentru a surprinde atmosfera!

„Locurile turistice se aglomerează, chiar şi dimineaţa devreme”, spune Diana. „Mă trezesc foarte devreme pentru a ajunge înainte să se aglomereze, astfel încât să pot surprinde peisajele fără oameni sau doar cu o persoană, pentru un plus de interes. În plus, veţi beneficia de avantajul luminii frumoase de la răsărit, aceasta fiind cu certitudine perioada mea preferată din zi pentru fotografiat.”

Deseori numită şi „ora de aur”, în această perioadă de o oră după răsărit şi o oră înainte de apus, soarele se află în poziţie joasă pe cer, proiectând o lumină aurie, care poate adăuga un strop de magie în fotografiile de călătorie. Diana realizează întotdeauna fişiere RAW, astfel încât să poată ajusta nivelul de alb şi expunerea pentru a îmbunătăţi redarea culorilor, zonele luminoase şi pe cele întunecate atunci când îşi editează fotografiile în programe software de prelucrare a imaginilor, precum Canon Digital Photo Professional.

Sfatul 5: reveniţi în locurile preferate pe parcursul zilei

O clădire din Paris fotografiată dintr-un unghi jos, cu bănci în prim-plan, realizată cu un aparat Canon EOS R8 de Martin Bissig.

Soarele creează umbre, însă nu vă temeţi de scenele cu contrast ridicat. Expuneţi pentru zonele luminoase şi veţi observa cum umbrele au un contrast ridicat. După ce aţi setat expunerea, recompuneţi şi fotografiaţi. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM la 24 mm, 1/80 s, f14 şi ISO 320. © Martin Bissig

„Deşi îmi place foarte mult să fotografiez la răsărit, consider că este important să revin în locurile care îmi plac şi în alte perioade ale zilei”, recomandă Diana. „Şi fotografiile cu peisaje aglomerate pot deveni fotografii de călătorie excelente, deoarece surprind cultura şi atmosfera unui loc. Zonele întunecate şi cele luminoase, precum şi modul în care soarele iluminează o scenă, se schimbă semnificativ pe parcursul zilei.”

Nu uitaţi că soarele se deplasează pe cer, aşa că, dacă punctele de atracţie şi clădirile pe care vreţi să le fotografiaţi sunt umbrite dimineaţa, spre exemplu, poate fi o idee bună să reveniţi după-amiaza, când lumina se schimbă.

Sfatul 6: utilizaţi aplicaţia Canon Camera Connect

Mâini care ţin un telefon pe care se vede aplicaţia Canon Camera Connect. În fundal se observă un aparat Canon EOS R10.

Aplicaţia Canon Camera Connect vă oferă nu numai posibilitatea de a vă gestiona aparatul foto de la distanţă, ci şi de a descărca imaginile instantaneu, gata de distribuire imediată pe canalele reţelelor sociale.

O femeie în rochie roşie pozează în faţa mai multor arcade decorate.

Când realizează fotografii de călătorie, Dianei îi place deseori să apară în cadru. Pentru a obţine claritate în întregul cadru când şi subiectul, şi fundalul sunt esenţiale pentru compoziţie, alegeţi o deschidere mică a diafragmei (număr f mare), în intervalul de la f/8 până la f/11. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/100 s, f/5,6 şi ISO 100. © Diana Millos

„Tehnica mea preferată pentru fotografia de călătorie este să caut simetria în scene, cu linii clare şi ordonate, care creează forme îndrăzneţe”, explică Diana. „De asemenea, îmi place să mă includ în imagine, aşa că iau întotdeauna cu mine un trepied şi montez aparatul foto pe el înainte de a intra în cadru.”

Aplicaţia Canon Camera Connect vă permite să controlaţi aparatul foto de pe telefon şi să efectuaţi reglaje de la distanţă. De asemenea, puteţi previzualiza imaginea şi ajusta focalizarea automată când sunteţi în cadru.

Sfatul 7: realizaţi atât videoclipuri, cât şi fotografii

O persoană se filmează într-o zi însorită folosind un aparat foto Canon EOS R10 şi un microfon.

Canon EOS R10 este un aparat foto ideal pentru vlogging de călătorie. Poate înregistra peste limita de timp tradiţională de 30 de minute, iar opţiunea sa de stabilizator de imagine digital pentru filme ajută la stabilizarea filmării în timpul mersului.

O persoană pune o cameră Canon PowerShot V10 în geanta ei mică.

Canon PowerShot V10 este o cameră 4K multifuncţională pentru vlogging în format de buzunar, perfectă pentru călătorii. Având inclus tot ce vă trebuie – un ecran rabatabil, microfoane stereo mari şi chiar un suport – sunteţi gata să începeţi în doar câteva secunde, oriunde vă aflaţi.

„Videoclipurile sunt din ce în ce mai prezente pe reţelele sociale, aşa că pentru mine este important să realizez atât videoclipuri, cât şi fotografii”, spune Diana. „De obicei, realizez multe clipuri scurte cu diverse locaţii, astfel încât să le pot edita împreună şi realiza un videoclip care să transmită atmosfera generală a unui loc. Folosesc întotdeauna setarea maximă de calitate pentru video, astfel încât să am cât mai multe opţiuni în timpul editării.”

Canon EOS R10 este excelent în acest scop, oferind opţiuni pentru 4K 60p, 4K 30p cu supraeşantionare din 6K şi Full HD de înaltă calitate la 120p, pe care Diana le apreciază foarte mult când creează secvenţe cu încetinitorul.

Dacă doriţi să vă ţineţi abonaţii şi urmăritorii la curent cu călătoriile dumneavoastră, Canon PowerShot V10 este o soluţie completă de buzunar pentru următoarea excursie. Conceput pentru vlogging, puteţi crea videoclipuri 4K UHD în mişcare, cu opţiunea de a adăuga filtre creative şi efecte de netezire pe parcurs.

Sfatul 8: perfecţionaţi unghiurile pentru a obţine fotografii deosebite

Acoperişul unei clădiri, realizat din plăci metalice hexagonale cu cabluri transversale, fotografiat de jos, într-o zi însorită.

Uitaţi-vă în jur, nu vă grăbiţi şi evaluaţi unghiul fotografiei pentru a crea fotografii de călătorie deosebite. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/400 s, f/4,5 şi ISO 100.

„Când fotografiaţi puncte de atracţie şi locuri faimoase, poate fi dificil să obţineţi fotografii care să iasă în evidenţă. Caut întotdeauna unghiuri neobişnuite, care pot oferi o perspectivă diferită”, spune Diana. „Fotografiatul de jos, aproape de sol, sau de sus poate fi un avantaj imens; puteţi face cu uşurinţă acest lucru cu un ecran cu unghi variabil. Pentru un plus de înălţime, îmi pun aparatul foto pe trepied şi îl folosesc ca tijă, astfel încât să-l pot ţine deasupra capului, dar să şi previzualizez în acelaşi timp imaginea pe ecranul din spate. Este excelent când doriţi să fotografiaţi peste capetele oamenilor dintr-o mulţime sau chiar peste garduri şi ziduri.”

Sfatul 9: arătaţi mai mult cu obiective grandangulare şi macro

O fotografie a unei femei care stă pe o plajă la apus, realizată cu un aparat foto Canon EOS R7.

Canon RF 28mm F2.8 STM este un obiectiv fix full frame accesibil, excelent pentru peisaje şi privelişti marine, fotografie stradală şi viaţa de zi cu zi. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R7 cu obiectiv Canon RF 28mm F2.8 STM la 1/100 s, f/4,5 şi ISO 100.

Prim-planul unui crab solitar cu o carapace de culoare portocaliu pal deplasându-se pe nisip ud.

Căutaţi detalii care conferă unicitate locului pe care îl vizitaţi şi creaţi imagini artistice frumoase cu setarea Macro a aparatului foto. Fotografie realizată cu un aparat Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM la 1/1250 s, f/2,8 şi ISO 200.

„Imaginile de călătorie acoperă totul, de la peisaje cu natură sălbatică la interioare arhitectonice grandioase. Pentru a le fotografia pe ambele, îmi place să folosesc un obiectiv grandangular”, spune Diana.

Dacă doriţi fotografii panoramice care să surprindă energia străzilor pe care le exploraţi, fără un echipament voluminos, designul subţire al obiectivului plat Canon RF 28mm F2.8 STM este opţiunea ideală. Diafragma f/2,8 rapidă vă permite să fotografiaţi pe timp de zi sau de noapte şi vă ajută subiecţii să iasă în evidenţă.

Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM vă oferă unghiuri de vizualizare ultra-grandangulare şi poate fi folosit pe Canon EOS R10 cu un adaptor de montură Canon EF-EOS R. Pentru aparatele foto full frame EOS RP sau EOS R6, obiectivul Canon RF 16mm F2.8 STM este perfect, dispunând de o diafragmă luminoasă de f/2,8 cu care se pot obţine timpi de expunere scurţi, chiar şi în condiţii de luminozitate redusă. De asemenea, acest obiectiv are o distanţă minimă de focalizare de doar 13 cm, ceea ce vă permite să vă apropiaţi de subiecţi, maximizând fiecare detaliu frumos şi incluzând totodată foarte multe în cadru.

Şi un obiectiv macro precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM este ideal pentru surprinderea detaliilor, oferind un factor de mărire mai mare decât un obiectiv standard, pentru a evidenţia chiar şi cele mai mici elemente. Acest obiectiv dispune de o deschidere maximă şi luminoasă a diafragmei, oferind imagini cu expunere perfectă, precum şi de un stabilizator de imagine echivalent cu 5 stopuri, pentru ca totul să fie clar atunci când fotografiaţi cu aparatul în mână.

Sfatul 10: jucaţi-vă cu luminozitatea scăzută pe timp de noapte

O plajă stâncoasă încadrată de contururi de copaci în lumină scăzută, cu orizontul strălucind în depărtare.

Veţi obţine cele mai bune rezultate fotografiind cerul nocturn dacă folosiţi un timp de expunere mai lung pentru a permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină şi aşezaţi aparatul foto pe o suprafaţă stabilă sau pe un trepied portabil, pentru a evita mişcarea. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 16mm F2.8 STM la 20 s, f/11 şi ISO 200.

Un portret al unei femei realizat pe o stradă pe timp de noapte cu un aparat Canon EOS R8 şi un obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM de Alexandra Andreeva.

Oraşele pot prinde viaţă după lăsarea întunericului, oferind oportunităţi de fotografiere cu totul noi. Aparatele foto full frame precum Canon EOS R8 se comportă excelent în condiţii de luminozitate scăzută, producând imagini clare, chiar şi la valori ISO ridicate. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R8 cu obiectiv Canon RF 85mm F2 MACRO IS STM la 1/128 s, f/2,2 şi ISO 8000. © Alexandra Andreeva

„Imediat ce soarele apune sau dimineaţa înainte de răsărit este «ora albastră». Îmi plac mult aceste culori reci create de lumină şi albastrul intens al cerului”, spune Diana. „Acestea conferă un aspect complet diferit peisajelor urbane, fiind un alt mod de a crea imagini unice. Chiar şi noaptea târziu există totuşi scene puternic iluminate care pot fi fotografiate. Cel mai important este să vă bucuraţi de experienţă şi să vă distraţi.”

Căutaţi inspiraţie pentru următoarea călătorie? Aruncaţi o privire pe aceste locuri ascunse.

Articol scris de Matthew Richards

Produse conexe

 • Aparate foto mirrorless

  EOS R100

  Creaţi amintiri perfecte la calitate excepţională cu acest aparat foto EOS R intuitiv, care este întotdeauna pregătit.
 • Aparate foto mirrorless

  EOS R10

  Faceţi următorii paşi în fotografie şi filmare cu un aparat foto mirrorless din sistemul EOS R construit pe baza unui senzor de dimensiune APS-C.
 • Aparate foto mirrorless

  EOS R8

  Avansaţi la fotografii şi filme full frame şi realizaţi-vă ambiţiile creative.
 • Compact digital

  PowerShot V10

  Remarcaţi-vă în mediul online şi menţineţi o prezenţă discretă în timp ce înregistraţi cu camera video Canon 4K multifuncţională pentru vlogging, în format de buzunar.
 • Obiective RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Un obiectiv standard APS-C cu zoom pentru seria EOS R perfect pentru situaţiile cotidiene, cum ar fi familie, stil de viaţă, portrete şi vacanţe.
 • Obiective RF-S

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  Un obiectiv cu zoom de la grandangular la teleobiectiv pentru seria EOS R APS-C, perfect pentru călătorii, natură sălbatică, sport şi stil de viaţă.
 • OBIECTIVE CANON

  RF 28mm F2.8 STM

  Un obiectiv plat şi subţire pentru fotografia stradală şi de călătorie, cu o distanţă focală versatilă de 28 mm şi diafragmă rapidă maximă de f/2,8.
 • Obiective RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Un obiectiv cu zoom de 24-50 mm din seria RF, mic şi extraordinar de uşor, pe care îl puteţi utiliza în fiecare zi pentru călătorii, peisaje şi multe altele.
 • Obiectiv standard

  RF 50mm F1.8 STM

  Un obiectiv RF de 50 mm cu distanţă focală fixă, compact, silenţios şi uşor, având o deschidere mare a diafragmei, de f/1,8, perfect pentru valorificarea viziunii dumneavoastră creative.
 • Articole conexe

 • FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

  Cele mai bune aparate foto şi obiective pentru călătorii

  Indiferent dacă exploraţi străzi citadine sau un teren rural accidentat sau zburaţi în celălalt capăt al lumii, merită să călătoriţi lejer. Iată echipamentele Canon ideale pentru surprinderea experienţei, fără a vă cheltui tot bugetul.

 • FOTOGRAFIA STRADALĂ

  Sfaturi pentru fotografia stradală

  Sfaturi esenţiale pentru fotografierea unor imaginilor stradale uimitoare, axate pe arhitectură.

 • FOTOGRAFIE

  EOS R50 versus EOS R10

  Comparăm principalele caracteristici şi designul a două aparate foto APS-C din sistemul EOS R.

 • CĂLĂTORII

  Partenerul de drum ideal

  Fotograful profesionist Martin Bissig face o călătorie în Sri Lanka cu aparatul EOS R10.