FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Cum să obţineţi fotografii de Crăciun mai bune decât anul trecut

Îmbunătăţiţi-vă fotografia de sărbători cu aceste 10 sfaturi uşoare.
Pe o peluză îngheţată, un copil stă pe o scară vorbind cu părinţii lui. Toţi trei sunt îmbrăcaţi în haine groase de iarnă. Fotografie realizată de Lena Petrova.

Chiar dacă Crăciunul este o tradiţie împământenită, fiecare sezon de sărbători este unic. Aşadar, este important să vă asiguraţi că fotografiaţi momentele trecătoare ale distracţiei în familie şi ale reuniunilor de Crăciun, indiferent dacă sunteţi acasă lângă brad, vă vizitaţi rudele sau vă bucuraţi pur şi simplu de peisajul de iarnă la o plimbare de sărbători.

Fotograful de familie Lena Petrova şi-a perfecţionat propria metodă de a surprinde această perioadă specială din an, atât în ceea ce priveşte fotografiile instantanee, cât şi fotografiile festive puţin mai planificate. Abordarea ei cu privire la fotografia de familie poate fi rezumată în-o singură propoziţie: „Veţi obţine fotografii reuşite când toată lumea uită de şedinţa foto şi se bucură de timpul petrecut împreună.” Aşa că, oriunde petreceţi Crăciunul, important este să vă distraţi în timp ce creaţi amintiri trainice.

Iată câteva sfaturi care vă vor oferi o mulţime de idei pentru imaginile de Crăciun, de la cum să fotografiaţi un efect bokeh frumos folosind ghirlande luminoase până la surprinderea acţiunii frenetice de deschidere a cadourilor fără neclaritate şi crearea unor portrete de grup naturale.

Cu recomandările nepreţuite ale Lenei, vă vom arăta cum să realizaţi fotografii de familie acasă şi în aer liber utilizându-vă aparatul foto din sistemul Canon EOS R şi cum să le aduceţi la viaţă cu imprimanta Canon PIXMA sau SELPHY.

Sunteţi pregătit?

1. Gândiţi-vă la fundal

Doi băieţi se joacă veseli în zăpadă noaptea. Estompaţi în fundal sunt doi brazi de Crăciun în care strălucesc luminiţe. Fotografie realizată de Lena Petrova.

Lena recomandă alegerea scenelor în funcţie de tradiţiile familiei. „Pe lângă decorarea bradului şi despachetarea cadourilor, mai sunt şi pregătirile pentru cină, scrierea de felicitări şi, fără îndoială, multe alte lucruri care înseamnă ceva pentru dumneavoastră şi cei dragi”, spune ea. Pentru a obţine fotografii bune ale copiilor care se joacă, cel mai bine este să vă jucaţi cu ei în acest timp. „Încercaţi să aflaţi de la copii ce le place să facă şi creaţi o situaţie în care pot demonstra acel lucru”, adaugă Lena. „Veţi obţine cele mai bune fotografii când toată lumea se distrează.” Imagine realizată la 1/160 s, f/2,2 şi ISO 1250. © Lena Petrova

„Pentru un portret de familie, caut un fundal liniştit, astfel încât să nu distragă atenţia de la persoanele din fotografie”, explică Lena. „Nu trebuie însă neapărat să fie simplu: puteţi include un brad de Crăciun sau ghirlande luminoase pentru a crea o atmosferă de sărbătoare.”

Nu uitaţi să vă variaţi fundalurile festive. Să faceţi fotografii numai în faţa bradului de acasă poate să devină rapid plictisitor. Gândiţi-vă ce elemente ale sărbătorii sunt importante pentru dumneavoastră şi familie şi încercaţi să le includeţi.

Vă recomandăm să ieşiţi şi afară. Puteţi face fotografii cu copaci acoperiţi de zăpadă în fundal sau puteţi merge la un târg de sărbători în Ajunul Crăciunului. Dacă în oraşul dumneavoastră există o căsuţă a lui Moş Crăciun, e greu să rezişti tentaţiei unei fotografii clasice cu un tânăr membru al familiei care stă lângă Moşul.

2. Concentraţi-vă pe lucrurile care contează

„Lucrurile care creează o atmosferă intimă în viaţa reală nu sunt întotdeauna potrivite pentru o fotografie aspectuoasă, aşa că atunci când fotografiez portrete în casele oamenilor, deseori mut mobilier sau decoraţiuni în exces din cadru, inclusiv tablourile de pe perete”, spune Lena.

Pentru fotografii mai spontane, puteţi alege un unghi al aparatului foto care elimină elementele nedorite din scenă sau vă puteţi juca cu încadrarea şi compoziţia pentru a vă asigura că ochiul privitorului este atras în mod natural de subiect – încercaţi să plasaţi un subiect central sau folosind regula treimilor. Alternativ, puteţi utiliza un obiectiv precum Canon RF-S 18-45mm f/4.5-6.3 IS STM pentru a face zoom şi a elimina elementele care distrag atenţia. De asemenea, puteţi încerca să folosiţi un obiectiv precum Canon RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, care are o diafragmă maximă f/1,8 foarte deschisă pentru a estompa fundalurile şi a atrage atenţie suplimentară asupra subiectului.

3. Folosiţi recuzită şi decoraţiuni

O mamă şi un copil se uită la un aranjament de Crăciun de pe un gazon îngheţat. Sunt îmbrăcaţi în haine groase de iarnă. Fotografie realizată de Lena Petrova.

„Nu vă fie teamă că exageraţi cu recuzita: este mai bine să aveţi câte puţin din toate decât să vă limitaţi la unul sau două articole”, spune Lena. „Nu uitaţi nici de îmbrăcămintea festivă. Poate părea ciudat dacă subiecţii pozează în jachete obişnuite, ţinând recuzita de Crăciun şi înconjuraţi de luminiţe de Crăciun. Asiguraţi-vă însă că îmbrăcămintea nu distrage atenţia de la feţele din imagine, cu prea multe culori puternice şi contrastante.” Imagine realizată la 1/250 s, f/2,5 şi ISO 1600. © Lena Petrova

„Pentru o fotografie de Crăciun în aer liber, veţi avea nevoie de elemente în cadru care să denote că este perioada Crăciunului, precum brazi, lumini şi decoraţiuni”, spune Lena. „Puteţi încerca ceva simplu, cum ar fi să aduceţi ciorapi de Crăciun sau decoraţiuni în grădina casei.”

Totuşi, nu este nevoie să vă străduiţi cu orice preţ să adăugaţi recuzită şi decoraţiuni. Decoraţiunile festive sunt greu de evitat înaintea Crăciunului, astfel că le puteţi include în mod natural fotografiind într-un stil documentar când ieşiţi în oraş. De exemplu, pentru a include bradul de Crăciun, puteţi să documentaţi ziua sau seara în care l-aţi cumpărat şi v-aţi chinuit să-l înghesuiţi în maşină.

4. Alegeţi obiectivul potrivit

„Poate fi tentant să folosiţi un obiectiv grandangular pentru a include în cadru mai multe persoane înghesuite, însă distanţele focale mici vor crea distorsiuni care nu vor fi pe placul familiei dumneavoastră”, spune Lena.

În schimb, veţi dori să utilizaţi un obiectiv precum Canon RF 50mm F1.8 STM. Acesta are un unghi mai larg decât un obiectiv pentru portrete, astfel că poate include mai multe persoane în cadru, dar unghiul nu este suficient de larg pentru a crea distorsiune cilindrică.

Un obiectiv cu zoom, cum ar fi Canon RF 24-70mm F2.8L IS USM sau Canon RF 24-105mm F4L IS USM, vă va ajuta să creaţi o neclaritate plăcută de fundal. Nu trebuie decât să vă îndepărtaţi de subiect şi apoi să faceţi zoom până când creaţi exact efectul dorit.

5. Profitaţi de condiţiile meteo

Doi copii ţin portocale deasupra capului. Copilul din stânga are, de asemenea, o căciulă roşie de Crăciun. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R100.

De cele mai multe ori nu avem parte de Crăciunul feeric cu zăpadă din cărţile poştale, însă vremea rea de iarnă este aproape garantată. Ca atare, este important să ştiţi cum să profitaţi de toate tipurile de vreme şi să învăţaţi să folosiţi aparatul foto în diferite scenarii. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 20 mm, 1/320 s, f/4,5 şi ISO 800.

Chiar dacă locuiţi într-o zonă extrem de rece, amintiţi-vă că aparatul foto din sistemul Canon EOS R poate funcţiona în condiţii pe care oamenii le găsesc dificile. Canon EOS R100, de exemplu, poate funcţiona la temperaturi între 0 şi 40 °C.

În condiţii de zăpadă, albul creează reflexii şi poate fi dificil pentru aparatul foto să determine expunerea corectă, rezultând fotografii întunecate. Comutaţi aparatul foto de la măsurarea evaluativă la cea punctuală (în modul de măsurare) şi selectaţi ceva mai întunecat decât zăpada, cum ar fi faţa unui subiect, pentru a expune pentru zona respectivă mai degrabă decât pentru întreaga scenă.

În condiţii de zăpadă şi ploaie sau în zilele înnorate, este posibil ca fotografiile să aibă un aspect cenuşiu şi mohorât. Pentru a depăşi această problemă, modificaţi nivelul de alb al aparatului foto la presetarea Înnorat, care va înveseli lucrurile.

6. Gândiţi-vă la timpul de expunere

Este important să ţineţi cont de timpul de expunere când fotografiaţi de Crăciun. Un timp de expunere de 1/60 s este, de obicei, suficient pentru a contracara mişcarea aparatului foto şi pentru persoanele care nu stau nemişcate. Totuşi, pentru subiecţii care se mişcă în mod voit, veţi dori să folosiţi un timp de expunere mai scurt, de 1/250 s, pentru a evita estomparea mişcării.

Reţineţi, însă, că estomparea nu este întotdeauna rea şi poate crea o senzaţie de mişcare în fotografia dumneavoastră. Utilizarea unui timp lung de expunere cu aparatul foto pe un trepied poate estompa persoanele care se mişcă prin cadru, menţinând în acelaşi timp mediul clar şi focalizat. Puteţi focaliza, de exemplu, pe bradul de Crăciun, folosind un timp lung de expunere pentru a estompa mişcările familiei în jurul acestuia.

7. Creaţi fotografii de grup care ies în evidenţă

O familie cu şapte membri, inclusiv un câine, stau afară în pulovere de Crăciun şi căciuli cu ciucure. În spatele lor se află un zid de brazi. Fotografie realizată de Lena Petrova.

„Nu uitaţi să faceţi mai multe fotografii, în cazul în care cineva clipeşte”, recomandă Lina pentru portretele de grup. Imagine realizată la 1/250 s, f/3,5 şi ISO 3200. © Lena Petrova

„Pentru un portret de grup, aproape întotdeauna veţi lucra cu oameni aşezaţi pe două rânduri”, spune Lena. „Pentru ca toţi participanţii de pe cele două rânduri să fie focalizaţi clar, diafragma ar trebui să fie de aproximativ f/4-5,6. Obiectivul dumneavoastră este să aranjaţi pe toată lumea astfel încât fiecare să aibă capul la alt nivel. Încercaţi să găsiţi scaune de diferite înălţimi sau folosiţi un fotoliu şi rugaţi pe cineva să stea pe braţul fotoliului.”

Mulţi oameni se întreabă cum să fotografieze imagini de grup de Crăciun, iar unele aparate foto Canon pot face întregul proces mult mai simplu, inclusiv Canon EOS R50 şi Canon EOS R100, care ambele au un mod Fotografie de grup.

„Încercaţi să evitaţi liniştea în timpul pregătirilor pentru o fotografie de grup”, continuă Lena. „Adeseori, fotografii începători au tendinţa să se axeze pe aspectele tehnice, concentrându-se pe ei înşişi şi uitând de persoanele care pozează pentru fotografie. Prietenii şi membrii familiei se vor plictisi şi acest lucru se vede în fotografii. Spuneţi-le ce faceţi şi puneţi nişte muzică pentru a ajuta oamenii să se relaxeze.”

8. Fotografiaţi fotograful

Crăciunul înseamnă să petreci timp cu familia şi prietenii, dar când eşti în spatele aparatului foto, uneori este dificil să-ţi aminteşti că şi tu ar trebui să participi.

„Setând temporizatorul de pe aparatul foto sau folosind aplicaţia Canon Camera Connect pentru a realiza fotografia de la distanţă, puteţi să vă includeţi şi pe dumneavoastră în cadru”, spune Lena.

Totuşi, există modalităţi de a vă include în fotografii într-o manieră creativă, chiar dacă uitaţi să vă aşezaţi în faţa portretului de familie. Aţi putea folosi reflexiile din geamuri sau apă sau chiar oglinzi din casă pentru a vă include în cadru într-un mod artistic.

9. Nu uitaţi de animalele de companie

O pisică poartă o coroană de hârtie de la o pocnitoare în timp ce stă întinsă în faţa unui mic pom de Crăciun. Coroana este prea mare şi alunecă pe ochii animalului. Fotografie realizată de Lena Petrova.

Multe aparate foto Canon, cum ar fi Canon EOS R100 şi Canon EOS 5D Mark IV (utilizat aici), dispun de moduri de focalizare automată cu detectarea animalelor, astfel încât, chiar dacă animalului dumneavoastră de companie nu prea îi place să stea nemişcat, puteţi obţine fotografii perfect focalizate ale acestuia de fiecare dată. Imagine realizată la 1/200 s, f/1,8 şi ISO 3200. © Lena Petrova

O pisică purtând o eşarfă roşie şi întinsă pe un fotoliu îşi întoarce capul pentru a se uita la aparatul foto. Estompat în fundal este un pom de Crăciun în care strălucesc luminiţe.

Fotografiile vă vor servi ca amintiri doar dacă vă daţi seama ce este în ele, aşa că este important să evitaţi neclaritatea. Aparatul foto din sistemul Canon EOS R vă va ajuta să surprindeţi adevărata fire a animalului dumneavoastră de companie, indiferent dacă este neastâmpărat, melancolic, adorabil sau toate trei.

„Becurile şi jucăriile de Crăciun sunt noi şi atrăgătoare pentru animalele de companie, aşa că aveţi şanse destul de bune să obţineţi fotografii de Crăciun amuzante şi jucăuşe cu acestea”, spune Lena. „Puteţi tachina pisica cu panglica de la un ambalaj de cadou sau cu luminiţele de Crăciun, iar câinii se vor juca bucuroşi afară în zăpadă cu copiii – toate acestea sunt subiecţi excelenţi pentru fotografii de Crăciun distractive.”

De asemenea, puteţi face biscuiţi cu tematică festivă pentru căţel şi puteţi surprinde privirea celui mai bun prieten în timp ce se ospătează. Sau puteţi să vizitaţi un centru de salvare local şi să întrebaţi dacă puteţi fotografia animalele de acolo. Şi mai bine, oferiţi-vă voluntar serviciile pentru o zi. Puteţi face câteva fotografii uimitoare în timp ce plimbaţi câinii sau vă jucaţi cu pisicile şi aţi putea chiar ajuta să fie adoptaţi.

10. Aduceţi-vă amintirile la viaţă

O imprimantă Canon SELPHY înfăşurată într-o fundă roşie, cu luminiţe decorative sclipitoare peste tot în jurul său.

Dacă aveţi nevoie de sfaturi pentru fotografierea familiilor pentru felicitări de Crăciun şi alte cadouri, căutaţi momente spontane, precum şi unele planificate, deoarece aceste reacţii naturale îi pot arăta adesea pe cei dragi aşa cum îi cunoaştem cel mai bine. Puteţi imprima apoi imaginile cu imprimanta Canon PIXMA sau SELPHY. Accesaţi Canon Creative Park pentru opţiuni inepuizabile de imprimare şi creaţii din hârtie, de la şabloane la rame foto şi albume foto ce pot fi imprimate pentru a le oferi cadou celor dragi.

Odată ce aţi obţinut fotografiile perfecte de Crăciun, tot ce rămâne de făcut este să vă aduceţi amintirile la viaţă imprimându-le. Primul pas este să vă pregătiţi imprimările folosind una dintre aplicaţiile de imprimare Canon.

Dacă folosiţi o imprimantă Canon PIXMA, cum ar fi seria Canon PIXMA TS5350a, aplicaţia Easy-Photoprint Editor are o mulţime de şabloane, un editor de aspect şi instrumente de editare a imaginilor pentru a vă ajuta să folosiţi fotografiile de Crăciun în moduri creative, de la imprimarea pentru colaje, calendare şi albume la şabloane cu care vă puteţi imprima propriile felicitări de Crăciun.

Pentru oricine foloseşte o imprimantă Canon SELPHY, cum ar fi Canon SELPHY CP1500, aplicaţia Canon SELPHY Photo Layout oferă o mulţime de noi modalităţi de a vă imprima amintirile festive. Alegeţi dintr-o gamă mare de aspecte, personalizaţi cu ştampile sau text şi selectaţi dintr-o serie de finisaje. Aplicaţia vă permite, de asemenea, să adăugaţi un cod QR la materialele imprimate, care ar putea trimite la un album online cu fotografii de Crăciun în familie.

Cu aceste sfaturi, puteţi face Crăciunul de anul acesta cu adevărat de neuitat!

Articol scris de Pete Wolinski

Produse conexe

Articole conexe

 • IMPRIMARE ŞI CREAŢII ARTIZANALE

  Imprimarea de felicitări de Crăciun

  Creaţi-vă propriul decor pentru şedinţa foto de sărbători şi imprimaţi felicitări de Crăciun personalizate.

 • IMPRIMARE CREATIVĂ

  O provocare de iarnă cu creaţii din hârtie

  De la vârfuri de pom de Crăciun la fulgi de nea şi ornamente de agăţat, creaţi decor festiv din hârtie cu o imprimantă PIXMA şi Creative Park.

 • PORTRETELE ANIMALELOR DE COMPANIE

  Portrete de animale de companie amuzante şi festive

  Sfaturi, trucuri şi tehnici simple pentru realizarea unor fotografii uimitoare cu animalul de companie, de Crăciun.

 • NOŢIUNI DE BAZĂ

  Fotografierea pentru a realiza imagini imprimate

  Şapte sfaturi esenţiale pentru a surprinde amintiri pe care le veţi păstra imprimate.