NOŢIUNI DE BAZĂ

Fotografierea pentru a realiza imagini imprimate – sfaturi esenţiale

Cum să folosiţi aparatul foto Canon pentru a surprinde momente care vor arăta grozav imprimate.
Într-o pădure, o femeie care ţine în mână un aparat foto Canon EOS R100 se apleacă să surprindă o fotografie de familie cu doi copii şi un bărbat cu şapcă galbenă.

Vă puteţi imagina cum ar fi să nu aveţi fotografii de la nuntă sau alte evenimente memorabile din viaţă? Puteţi să surprindeţi şi să păstraţi şi momentele cotidiene din viaţă realizând şi imprimând fotografii de familie. Fotografiile imprimate fac amintirile tangibile şi ne ajută să ne amintim momente distractive în familie şi ocazii deosebite şi constituie totodată cadouri perfecte.

Puteţi realiza un prim album foto cu primele luni din viaţa bebeluşului, care va fi preţuit de toată lumea ani de-a rândul. Puteţi realiza o carte de poveşti personalizată care le va plăcea copiilor sau puteţi crea propriile felicitări sau un calendar foto al familiei pe care să-l oferiţi cadou rudelor şi prietenilor.

Pentru Vicky Baynton-Williams, soţul ei, Ted, şi copiii, Audrey şi Rex, fotografia este deseori o activitate de familie. „Suntem cu toţii pasionaţi să facem fotografii”, spune Vicky. „Eu fac fotografii tot timpul, de la fotografii cu copiii purtând apărători pentru urechi la şcoală la cele cu ei îmbrăţişându-se pe canapea. Încerc să nu stric aceste momente magice, dar dacă pot să mă strecor şi să trag un cadru cu ei, atunci o fac.” Fireşte, ocaziile speciale necesită fotografii mai formale. „De îndată ce împodobim bradul în decembrie, facem o fotografie de familie de Crăciun în fiecare an”, povesteşte Vicky. „Ne punem puloverele de Crăciun, care sunt incredibil de jenante. Dar în fiecare an vezi cât de mult au crescut copiii.”

Aici, Vicky şi familia ei împărtăşesc o ocazie în care s-au aventurat într-o pădurice din apropiere pentru a realiza fotografii pe care să le folosească la proiectele imprimate pe care le aveau în plan, iar noi explorăm câteva dintre considerentele de luat în calcul atunci când fotografiaţi pentru a realiza imagini imprimate.

Într-o pădure, o fetiţă ţine în mână un aparat foto Canon EOS R100 în timp ce mama ei se apleacă peste umărul ei şi îi vorbeşte.

Pe un aparat foto adecvat pentru începători precum Canon EOS R100, modurile automate vă oferă posibilitatea de a obţine rezultate excelente fără a fi necesar să stăpâniţi setări complicate. Astfel, fotografia este mai accesibilă şi plăcută pentru membrii mai tineri ai familiei.

Alegerea aparatului foto potrivit

Pentru şedinţa foto din pădure, Vicky şi familia ei au folosit aparatul foto compact mirrorless Canon EOS R100. E uşor de utilizat şi nu e nevoie să ştiţi prea multe despre fotografie pentru a realiza fotografii excelente cu el, datorită meniurilor sale asistate utile. Puteţi folosi modurile de scenă speciale pentru a optimiza setările pentru subiectul pe care îl fotografiaţi, indiferent că e vorba de un portret nocturn, un peisaj sau un prim-plan. Funcţia Asistenţă creativă vă ajută să obţineţi rapid un fundal estompat cu aspect profesionist, să reglaţi culorile şi lumina, să creaţi un efect sepia clasic şi multe altele, fără a fi necesar să cunoaşteţi setări complicate. De asemenea, are filtre creative integrate care vă ajută să imitaţi aspectul unei fotografii alb-negru în stil vechi, al unui cadru cu un aparat foto de jucărie şi multe altele.

„Calitatea imaginilor era mult mai bună decât pe telefon”, adaugă Vicky. Acest lucru nu se datorează doar rezoluţiei senzorului APS-C de 24,1 MP, care surprinde detalii uluitoare. Se datorează şi faptului că senzorul este mai mare decât al unui smartphone, ceea ce înseamnă că puteţi obţine o profunzime mai mică a câmpului şi puteţi crea un fundal estompat omogen profesionist în portrete.

Un beneficiu suplimentar al aparatului foto EOS R100 comparativ cu un smartphone este că puteţi alege orice obiectiv din gama Canon RF extinsă, potrivită pentru diferite situaţii de fotografiere şi care modifică total aspectul imaginilor dumneavoastră. Familia Baynton-Williams a folosit obiectivul standard Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM, o opţiune compactă şi versatilă pentru situaţiile de zi cu zi, cu un interval de zoom ideal pentru orice, de la surprinderea scenei la o ieşire în familie la portrete frumoase şi fotografie de călătorie.

IS din numele său indică faptul că acest obiectiv dispune de stabilizare optică a imaginii, care vă ajută să obţineţi rezultate foarte clare când fotografiaţi cu aparatul în mână. Este fundamental să începeţi cu o imagine foarte clară, deoarece imprimarea are inerent un efect uşor de estompare.

Într-o fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R100, o fată care poartă mănuşi şi palton ţine un dovleac mic în faţa aparatului, iar în fundal se văd standuri cu dovleci nefocalizaţi.

Deşi o zi puţin înnorată poate fi dezamăgitoare pentru o ieşire cu familia, lumina va fi mai bună decât cea puternică şi aspră a soarelui pentru a surprinde fotografii perfecte cu detalii clare atât în zonele întunecate, cât şi în cele luminoase. Un aparat foto precum EOS R100 este capabil de o profunzime mică a câmpului pentru portrete cu fundaluri estompate în mod plăcut. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/200 s, f/4,5 şi ISO 100.

Într-o fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R100, doi copii care zâmbesc se îmbrăţişează în joacă în timp ce stau împreună pe un fotoliu.

Când realizaţi fotografii cu copii, este mai eficient să coborâţi la nivelul ochilor acestora. Pentru fotografii de grup formale cu familia, aparatul foto EOS R100 are temporizator automat, plus opţiunea de a controla aparatul foto de la distanţă de pe smartphone, cu ajutorul aplicaţiei gratuite Canon Camera Connect. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 45 mm, 1/500 s, f/6,3 şi ISO 800.

Când fotografiaţi copiii zburdalnici, stabilizarea imaginii funcţionează împreună cu focalizarea automată Dual Pixel CMOS celebră de la Canon, care poate detecta persoanele din cadru, şi cu funcţia de fotografiere continuă a aparatului foto EOS R100, care poate surprinde rafale de până la 3,5 cadre pe secundă cu focalizare automată continuă.1 Vicky a descoperit că acest lucru a ajutat-o să nu rateze nicio clipă preţioasă.

„Ne-a plăcut să folosim fotografierea continuă cu aparatul foto EOS R100”, spune ea, „deoarece ştii că o să realizezi o fotografie în care cineva are ochii deschişi şi stă cu faţa la tine chiar şi atunci când se mişcă.”

Atunci când fotografiaţi pentru a realiza imagini imprimate, un alt avantaj major al aparatului foto EOS R100 comparativ cu un smartphone este capacitatea de a fotografia în format RAW. Fişierele RAW conţin toate informaţiile despre imagine capturate de senzor, ceea ce vă oferă flexibilitate maximă pentru a procesa imaginea ulterior şi a-i evidenţia şi îmbunătăţi caracterul. În schimb, fişierele JPEG sunt procesate în aparat şi majoritatea datelor despre imagine sunt eliminate pe parcurs. Dacă doriţi, puteţi avea parte de ambele avantaje: puteţi selecta RAW+JPEG pentru a distribui fişierul JPEG direct din aparat şi a folosi fişierul RAW pentru imprimare.

Un tată şi un fiu stau la o masă de lemn, fiul cu o mână pe un aparat foto Canon EOS R100 de pe masă, cei doi uitându-se la fotografii imprimate care au ieşit dintr-o imprimantă Canon SELPHY.

Dacă doriţi să expuneţi fotografiile în casă, puteţi deveni şi mai creativi asortând culorile cu decorul locuinţei, eventual editând fotografia într-un software precum Canon Digital Photo Professional pentru a regla contrastul şi saturaţia şi gândindu-vă cu atenţie la tipul de hârtie foto cu care veţi obţine rezultatele dorite.

Două mâini desfac un autocolant foto de pe suportul său, gata să-l lipească într-un album.

Canon SELPHY CP1500 vă oferă opţiunea de a imprima pe tipuri diferite de hârtie, inclusiv mini-autocolante, ceea ce poate încuraja copiii să se implice în proces.

Alegerea unei imprimante

Familia Baynton-Williams a folosit o imprimantă wireless compactă Canon SELPHY CP1500, care produce imprimări viu colorate, la calitate de laborator foto, rezistente la apă, zgârieturi şi amprente şi care vor dura o viaţă.2 Tehnologia sublimării cernelii pe care o are imprimanta poate produce imprimări într-o varietate de dimensiuni, de la cele în format de carte poştală la mini-autocolante, care le-au plăcut foarte mult lui Vicky, Audrey şi Rex.

„Copiii au fost extrem de entuziasmaţi să poată să imprime un autocolant cu ei înşişi”, spune Vicky. „Rex chiar i-a trimis o carte poştală unui prieten care era o fotografie cu el însuşi! Aşadar, este o funcţie foarte apreciată.”

Gama extinsă de imprimante Canon oferă posibilităţi aproape nelimitate, de la modelele PIXMA pentru imprimare excelentă a documentelor şi a fotografiilor acasă la gama Canon Zoemini de imprimante de buzunar care nu au nevoie de cerneală. Aflaţi mai multe despre alegerea unei imprimante sau încercaţi selectorul de imprimante Canon pentru sugestii în funcţie de nevoile dumneavoastră.

O fotografie cu un copil înconjurat de frunze este afişată pe un smartphone în timp ce fotografia imprimată iese dintr-o imprimantă Canon SELPHY aflată alături, cu un aparat foto Canon EOS R100 în fundal.

Puteţi transfera fotografii wireless de pe aparatul foto Canon EOS R100 pe smartphone, unde le puteţi edita şi puteţi adăuga ştampile, filtre şi altele folosind aplicaţii Canon precum SELPHY Photo Layout, ceea ce vă deschide oportunităţi nenumărate de a experimenta şi a vă distra cu fotografiile. Apoi puteţi imprima direct de pe smartphone pentru rezultate rapide şi uşoare.

O mamă şi o fiică stau la o masă, zâmbind şi râzând împreună în timp ce se uită printr-un album foto.

Familia foloseşte fotografii imprimate în diverse activităţi artizanale, în albume foto sau în creaţii din hârtie. Pe lângă producerea unui obiect memorabil ca rezultat final, este o modalitate excelentă să implicaţi copiii într-un proiect.

Sfaturi pentru fotografierea pentru a realiza imagini imprimate

Pentru această şedinţă foto, Vicky şi familia ei şi-au explorat creativitatea în moduri noi, deoarece fotografiau gândindu-se deja la rezultatul final. Iată şapte sfaturi pentru a obţine cele mai bune rezultate când fotografiaţi pentru a realiza imagini imprimate.

1. Lumina. Nu fiţi dezamăgiţi dacă nu iese soarele – lumina difuză a unei zile înnorate este ideală pentru fotografie. Înseamnă că nu vor fi umbre accentuate, aşa că va fi mai probabil să puteţi surprinde detaliile atât în zonele luminoase, cât şi în cele umbrite, ceea ce este important pentru o fotografie imprimată clară. Aceasta este şi cea mai bună lumină pentru surprinderea tonurilor naturale ale pielii. Dacă fotografiaţi în interior, cea mai bună lumină este lumina naturală difuză dintr-o parte, cum ar fi o fereastră în afara cadrului, în loc de lumina directă care creează contrast ridicat şi poate produce umbre deloc avantajoase şi zone foarte întunecate care vor ieşi lipsite de detalii perceptibile în fotografia imprimată.

2. Folosiţi stilurile de imagine. Acestea sunt presetări din aparat care vă oferă o combinaţie diferită de claritate, contrast, saturaţie şi tonuri de culoare pentru diferite tipuri de imagini. Pentru fotografiile cu persoane, încercaţi stilul de imagine Portret, care reduce moderat claritatea şi creşte uşor luminozitatea pentru a oferi un aspect catifelat pielii.

3. Compoziţia. Folosirea creativă a diferitelor unghiuri şi fundaluri poate produce imprimări interesante pentru casă şi există o mulţime de tehnici pentru a obţine acest lucru. Încercaţi să fotografiaţi de jos de pe sol pentru o perspectivă neobişnuită sau folosiţi elemente naturale ale scenei, cum ar fi copaci sau cadrul uşii, pentru a vă încadra subiectul. Liniile conducătoare precum o alee, un gard sau o ramură care atârnă pot ghida ochiul privitorului prin cadru, până la punctele de interes. Activaţi grila 3x3 pe aparatul foto pentru o tehnică utilă care se numeşte regula treimilor şi care vă ajută să compuneţi scena.

Într-o fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R100, un copil se sprijină de un copac înclinat, iar în fundal se vede o pădure.

Pentru portrete neobişnuite şi pline de caracter, puteţi fotografia din unghiuri joase sau înalte sau puteţi crea o compoziţie folosind obiecte interesante din natură, cum ar fi acest copac înclinat din pădure. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 23 mm, 1/85 s, f/5 şi ISO 100.

Într-o fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R100, un copil stă încadrat în deschizătura unui trunchi de copac găunos.

Pentru compoziţii captivante, folosiţi elemente de încadrare naturale cum ar fi acest trunchi de copac găunos. Folosind modul de scenă Portret, fundalul a fost estompat puţin, dar textura interesantă a fost păstrată. Imagine realizată cu un aparat Canon EOS R100 cu obiectiv Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM la 29 mm, 1/160 s, f/6,3 şi ISO 640.

4. Compuneţi ţinând cont de scopul urmărit. Gândiţi-vă la utilizarea finală a fotografiei atunci când compuneţi cadrul – de exemplu, dacă fotografiaţi în grup o familie pentru un calendar, întrebaţi-vă dacă acea compoziţie va arăta bine decupată în formă pătrată. Dacă fotografiaţi pentru o felicitare, lăsaţi spaţiu în partea de sus sau într-o parte a cadrului, unde să adăugaţi text.

5. Fundalurile. Priviţi dincolo de subiecţi şi gândiţi-vă cum îi completează fundalul. Asiguraţi-vă că nu distrage atenţia de la ei, fie din cauza unor detalii care atrag atenţia, fie din cauza culorilor nepotrivite. La editare, dacă este necesar, puteţi estompa, desatura, întuneca sau lumina anumite zone pentru a concentra şi mai mult atenţia pe subiecţi, dar este întotdeauna mai uşor dacă puteţi obţine din aparat setările care vă trebuie.

6. Gândiţi-vă la culori. Dacă aveţi deja un cadru anume în minte pentru o fotografie, cum ar fi un perete pe care vreţi să atârnaţi fotografia imprimată, gândiţi-vă la combinaţia de culori din camera respectivă. Este plină de tonuri vii şi pereţi vopsiţi? Dacă realizaţi o fotografie cu culori complementare şi o atmosferă similară cu cea din spaţiul unde va fi expusă, veţi crea armonie, un efect obţinut şi prin asortarea tonurilor de culoare calde şi reci. Desigur, puteţi regla culorile când procesaţi fotografia într-un software precum Canon Digital Photo Professional, disponibil gratuit. De asemenea, transformarea imaginii în alb-negru o poate ajuta să se încadreze mai bine în spaţiu, poate conferi un aspect atemporal portretelor de familie şi poate reduce impresia de haos din scenele aglomerate.

7. Calitatea contează. În cele din urmă, cu cât mai bună este fotografia realizată, cu atât mai bună va fi şi cea imprimată. Aşadar, folosiţi toate caracteristicile pe care vi le oferă aparatul foto pentru a obţine o fotografie foarte bună de la început. Părţile importante ale imaginii sunt clare? Folosiţi focalizarea automată cu urmărire pentru a fixa obiectivul pe ochii subiecţilor, elementul care trebuie întotdeauna să iasă clar în orice portret. Asiguraţi-vă că imaginea surprinsă are cât mai puţin zgomot, cu o gamă completă de tonuri de la cele mai întunecate la cele mai deschise. Aceasta înseamnă să alegeţi setările de expunere corecte şi cel mai mic ISO posibil, iar dacă nu puteţi folosi un timp de expunere scurt pentru a elimina riscul estompării din cauza tremurului aparatului foto, folosiţi un trepied sau sprijiniţi aparatul de un obiect stabil. Meniurile asistate utile şi modul Asistenţă creativă de pe EOS R100 vă vor ajuta să obţineţi cele mai bune rezultate cu putinţă.

Un album foto stă deschis pe un blat de lemn, cu câteva imprimări răsfirate şi o imprimantă Canon SELPHY.

Pentru Vicky, păstrarea momentelor dragi a devenit şi mai importantă de când ea şi Ted şi-au pierdut părinţii. „Sunt de părere că este incredibil de important să faci fotografii pentru a păstra amintiri”, spune ea. „Şi să ne amintim să facem fotografii cu toţi membrii familiei, pentru că timpul nostru este limitat.”

Indiferent că doriţi să vă decoraţi locuinţa cu imagini personale, să creaţi cadouri unice pentru familie şi prieteni sau să realizaţi albume şi activităţi cu creaţii din hârtie pentru a-i distra pe copii, imprimarea fotografiilor le adaugă o nouă dimensiune.

Pentru Vicky, Ted, Audrey şi Rex, realizarea albumelor foto este o activitate de care familia se poate bucura în grup şi care îi ajută să retrăiască amintirile create împreună. „Copiilor le place să revadă aceste momente, aşa că e foarte plăcut să poţi face asta în perioade scurte de timp”, explică Vicky. „Dacă le imprimi pe toate şi le lipeşti într-un album, acesta devine o amintire a anului sau anotimpului respectiv.”

Articol scris de Lorna Dockerill şi Alex Summersby

  1. Fotografiere continuă max. aprox. 6,5 fotografii/s cu obturator electronic la prima perdea, folosind AF un cadru. Viteză menţinută pentru 97 de imagini JPEG (toate dimensiunile), mai puţin dacă fotografiaţi în format RAW, C-RAW, RAW + JPEG sau C-RAW + JPEG. Folosind Servo AF: max. aprox. 3,5 fotografii/s
  2. Datorită stratului protector special, fotografiile vor rezista până la 100 de ani dacă sunt păstrate într-un album. Pe baza testării accelerate, la o temperatură de 23 °C/73,4 °F şi umiditate de 50 %.

Produse conexe

Articole conexe