IMPRIMARE CREATIVĂ

Cele mai bune sfaturi pentru afişarea fotografiilor de familie

Fotografa de portrete de familie şi ambasadoarea Canon Helen Bartlett dezvăluie cum să afişaţi acasă portrete frumoase de familie.
Imprimări alb-negru cu copii şi familii aranjate sub forma unei grile pe podea.

Imprimarea şi afişarea amintirilor cu familia, prietenii şi animalele de companie este un mod minunat de a crea o lucrare artistică în continuă evoluţie a poveştii vieţii dumneavoastră – adăugând personalitate casei şi înconjurându-vă cu amintiri fericite. Pentru fotografa de portrete de familie şi ambasadoarea Canon londoneză Helen Bartlett, şedinţele foto de familie îi permit să se exprime cu adevărat în spatele obiectivului, dar imprimarea şi expunerea acestor imagini pot fi în egală măsură un proces creativ.

„Unul dintre beneficiile uriaşe ale imprimării este că este un lucru fizic pe care îl puteţi păstra, care nu va dispărea dacă uitaţi să faceţi backup fişierelor din telefon sau dacă datele sunt deteriorate”, spune Helen. „Este ceva ce dumneavoastră şi copiii puteţi atinge şi păstra. Cred că imprimarea fotografiilor este absolut fundamentală pentru a-ţi întipări imaginile în memorie.”

Aici, Helen împărtăşeşte sfaturile ei pentru imprimarea, înrămarea şi amplasarea fotografiilor preferate în locuinţă.

1. Imprimaţi imagini care vă fac să zâmbiţi

O imagine imprimată pe pânză a unei fete care se joacă cu baloane de săpun, amplasată pe peretele unei băi mari, cu pereţi albi şi pardoseală în carouri.

Când vă fotografiaţi familia, încercaţi să realizaţi fotografii amuzante sau naturale, în loc să vă gândiţi la ce ar arăta bine imprimat. Vă puteţi alege imaginile preferate după aceea. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 50mm F1.2L USM la 50 mm, 1/400 s, f/4,5 şi ISO 500. © Helen Bartlett

Există atât de multe opţiuni pentru imprimarea şi expunerea imaginilor, iar ceea ce este grozav este că nu trebuie să vă gândiţi să fotografiaţi într-un mod diferit, spune Helen.

„Nu vă gândiţi că fotografiaţi pentru a imprima imaginile, deoarece astfel începeţi să puneţi bariere”, explică ea. „Imprimaţi imaginile care vă fac să zâmbiţi şi, dacă nu sunt perfecte din punct de vedere tehnic, nu contează foarte mult. Este mai important să aveţi momente care vă aduc bucurie expuse pe perete.”

Totuşi, dacă intenţionaţi să imprimaţi imaginile la dimensiuni mari, este important să folosiţi un aparat foto adecvat. Punctele de cerneală pe care o imprimantă foto le plasează pe hârtie nu corespund unu-la-unu cu pixelii din imagine, dar o regulă bună este să aveţi o rezoluţie de cel puţin 300 de pixeli pe inch pentru o imprimare la calitate foto de 300 dpi. Aşadar, pentru o imprimare A3 (42 x 29,7 cm) veţi avea nevoie de o imagine de cel puţin 4.962 x 3.507 pixeli sau 17 MP. În general, un număr mai mare de megapixeli va produce imprimări de calitate mai bună.

„Dacă ştiţi că veţi dori să imprimaţi ceva mare, atunci utilizaţi cel mai bun aparat foto pe care îl aveţi la dispoziţie, deoarece va oferi cele mai bune rezultate la mărirea imaginii şi cea mai bună calitate a imaginii”, spune Helen. Asiguraţi-vă că l-aţi setat la cea mai ridicată calitate. „Încercaţi totodată să fotografiaţi când lumina este bună, deoarece lumina slabă va fi mai vizibilă la imprimare.”

2. Gândiţi-vă la spaţiul în care veţi expune fotografiile

Un portret alb-negru de aproape al unui copil mic. Fetiţa se uită atent la aparatul foto şi zâmbeşte.

Este important să luaţi în considerare compoziţia şi scara imprimării atunci când alegeţi un loc pentru aceasta într-o cameră. „Dacă aveţi un portret în prim-plan cu capul unui bebeluş, iar imaginea are o lăţime de 152 de centimetri, spre exemplu, atunci când îl priviţi de la un metru distanţă poate fi un pic prea mare. Dar dacă îl priviţi de la capătul unui coridor lung, poate arăta absolut uimitor”, spune Helen. © Helen Bartlett

O imagine alb-negru cu trei imprimări înrămate pe un perete deasupra unei canapele, cu o orhidee albă pe masa din faţă.

Ramele pe care le alegeţi pentru fotografiile imprimate trebuie să se potrivească atmosferei camerei şi decorului. Ramele albe simple sunt potrivite pentru imaginile alb-negru. © Helen Bartlett

Oriunde intenţionaţi să afişaţi fotografiile imprimate, alegeţi culori complementare care se vor asorta cu decorul şi gândiţi-vă la spaţiul din jurul acestora. „Aveţi nevoie de o ramă care să se potrivească în locuinţa dumneavoastră”, explică Helen. „Îmi plac ramele albe sau negre simple, stilul pe care l-aţi vedea în galeria unui fotograf – ceva nepretenţios şi clasic. Într-o cameră cu tonuri calde, o ramă de stejar ar merge foarte bine, dar într-o cameră modernă mare şi luminoasă, o a ramă albă sau neagră poate fi mai potrivită.”

Portretistica lui Helen este în principal alb-negru, ceea ce creează un aspect atemporal pentru casele clienţilor ei – ceva ce aţi putea alege să faceţi combinând diverse fotografii de familie ale mai multor generaţii. „Cred că fotografiile de familie arată deosebit de bine alb-negru, deoarece aceasta le conferă longevitate şi este foarte plăcut să combini poze ale mai multor generaţii atunci când le expui pe perete. Fotografiile alb-negru din prezent arată bine alături de imaginile alb-negru din tinereţea părinţilor şi a bunicilor.”

Merită, de asemenea, să vă gândiţi la mediul în care vor fi expuse fotografiile imprimate şi la ce s-ar putea întâmpla cu ele în timp, astfel încât să puteţi alege un material adecvat. Gama de hârtie foto Canon include produse pentru o varietate de decoruri şi cu finisaje diferite. Hârtia lucioasă pentru utilizare zilnică Canon GP-501, o hârtie accesibilă de uz general pentru imprimări la calitate de laborator foto, este ideală pentru majoritatea zonelor locuinţei. Dacă doriţi să vă afişaţi fotografiile imprimate în zone umede, cum ar fi băi, ar putea fi totuşi necesar să apelaţi la un specialist în imprimare pentru imprimarea imaginilor pe hârtie acrilică.

3. Faceţi impresie cu fotografiile imprimate

O imagine alb-negru a unei fetiţe care stă în umbră, ţinând două frunze pe fondul unui cer acoperit de nori pufoşi.

Fie că este vorba de un imprimat mare sau de un aranjament din mai multe imprimări, puteţi face senzaţie cu fotografiile dumneavoastră. „Uneori, ceva expresiv şi foarte simplu poate arăta uimitor într-o ramă mare”, spune Helen. © Helen Bartlett

Imprimările de dimensiuni mari pot arăta fabulos în casa dumneavoastră, dar este util să vă gândiţi la proporţii înainte de a trece la treabă. „Trebuie să alegeţi imaginea potrivită, deoarece nu toate imaginile pot fi mărite atât de mult”, spune Helen. „Poate fi util să luaţi câteva foi de ziar şi să le lipiţi pe perete, pentru că altfel este foarte greu să vă imaginaţi cum va arăta o imagine de dimensiuni mari. Trebuie să găsiţi dimensiunea potrivită pentru spaţiul respectiv şi puteţi face asta măsurând şi agăţând ceva pe perete.”

Fotografiile care au suficient impact pentru a fi imprimate la dimensiuni mari sunt cele care includ mediul din jurul unui subiect, explică Helen. „Acest lucru funcţionează foarte bine pentru imaginile care vor să spună ceva. Deseori, imaginile pe care le vând la cele mai mari dimensiuni sunt cele în care există piese de arhitectură, părţi din mediu sau zone împădurite în jurul subiectului. Aceasta face fotografia să pară o operă de artă.”

Utilizând o imprimantă precum Canon imagePROGRAF PRO-300 veţi putea crea imprimări de calitate profesională din confortul propriei locuinţe. Helen utilizează imprimanta Canon imagePROGRAF PRO-1000 pentru afacerea ei. Acest model cu Wi-Fi poate crea imprimări fără margini şi este ideal pentru imagini monocrome cu cerneala sa neagră mată, care oferă tonuri intense perfecte pentru fotografii de artă. Pentru finisaje incredibile la imprimarea monocromă, folosiţi imprimanta Canon cu hârtie Pro Premium mată Canon PM-101, concepută pentru a reda superb tonuri calde de alb şi gri în formate de la A4 la A2.

4. Fiţi creativi cu aranjamente de tip galerie şi colaj

Imprimări alb-negru cu copii şi familii aranjate în trei rame sub formă de grilă pe un perete de cărămidă.

La crearea unui perete de galerie, poate fi util să simulaţi aranjamentul dorit într-un program software, cum ar fi Adobe® Photoshop®. În acest fel, puteţi verifica dacă imaginile se potrivesc împreună, sunt echilibrate şi au o tonalitate bună atunci când sunt plasate una lângă cealaltă. © Helen Bartlett

Când afişaţi o serie de fotografii imprimate, pereţii de galerie şi colajele pot conferi caracter holurilor, coridoarelor şi scărilor. Dacă imprimaţi în format mai mic, puteţi crea fotografii de înaltă calitate acasă cu imprimanta Canon PIXMA. Canon PIXMA G540 poate să imprime de pe dispozitive cu funcţie Wi-Fi şi creează imagini vii, în formate de până la A4 şi la un cost redus.

Helen subliniază că beneficiul unui perete de galerie este că puteţi adăuga fotografii sau înlocui imagini ori de câte ori doriţi. „Este foarte uşor să adaugi şi să scoţi imagini astfel încât galeria să crească şi să evolueze în timp, la fel ca familiile. Am un client cu un perete de galerie foarte aspectuos în bucătărie. A început cu trei imprimări, apoi şase, apoi nouă şi apoi 12 – şi cred că acum a ajuns la 16. Cu un aranjament de tip grilă, se poate extinde foarte uşor în fiecare an”, spune ea.

„Gândiţi-vă la posibilitatea de a adăuga lucruri pe viitor. Aşadar, dacă aveţi un bebeluş mic şi umpleţi fiecare spaţiu de pe perete când are şase luni, nu veţi mai avea spaţiu când creşte, iar familia se poate extinde. Oferiţi-vă flexibilitate.”

5. Experimentaţi cu şi fără rame

O fotografie imprimată pe hârtie acrilică cu doi copii cu beţe mari în mâini, expusă pe un perete deasupra unui şemineu.

Expunerea imprimărilor nu trebuie să implice neapărat rame. Dacă doriţi un aspect mai elegant şi mai modern, de ce nu încercaţi să imprimaţi pe pânză, fără ramă? Altă opţiune este o ramă de tip casetă, cunoscută şi ca ramă plutitoare, unde un spaţiu înconjoară marginile fotografiei, astfel încât să pară suspendată în aer. Aceasta creează un efect artistic şi este excelentă atât pentru expunere pe perete, cât şi pentru ramele foto de pus pe raft. © Helen Bartlett

Fotografiile nu trebuie mereu puse în ramă. Spre deosebire de fotografiile realizate profesional în stil portret, pe care doriţi să le afişaţi şi protejaţi, când vă imprimaţi propriile fotografii unice ale familiei, poate doriţi doar să le afişaţi, astfel încât să vă înconjuraţi de momentele preferate din familie. „Iubesc fotografiile imprimate neînrămate. Le pun pe rafturi de cărţi şi le lipesc pe frigider”, spune Helen. „Am văzut clienţi care fac lucruri uimitoare cu sârme şi mici cleme. Îmi place foarte mult ideea că o imagine are o viaţă proprie şi, odată ce a fost realizată, poate fi utilizată în moduri diferite.

„Fotografiile imprimate arată foarte bine în dormitoarele adolescenţilor, deoarece le puteţi lipi pe perete şi puteţi face colaje sau le puteţi agăţa pe bucăţi de sârmă”, adaugă ea. „Poate fi o galerie în continuă evoluţie cu poze neînrămate, deoarece vă simţiţi mai puţin grijuliu în legătură cu acestea.”

Puteţi chiar să utilizaţi imprimanta mobilă Canon SELPHY Square QX10 şi să prindeţi pozele cu cleme pentru a le expune. Imprimarea momentelor preferate şi afişarea lor în locuinţă reprezintă o modalitate excelentă de a vă îmbunătăţi starea de spirit, precum şi de a păstra amintirile de familie.


Articol scris de Lorna Dockerill


Adobe şi Photoshop sunt fie mărci comerciale înregistrate, fie mărci comerciale ale Adobe în Statele Unite şi/sau în alte ţări.

Produse conexe

Articole conexe

 • IMPRIMAŢI

  Editarea fotografiilor pentru imprimare

  Imprimaţi mai multe din fotografiile dumneavoastră cu ghidul nostru pas cu pas pentru editarea fotografiilor pentru imprimare şi cele mai bune setări de imprimare de folosit.

 • IMPRIMARE

  Cele mai bune imprimante Canon pentru fotografii

  Indiferent dacă doriţi să vă expuneţi fotografiile într-o ramă, într-un album sau pe un autocolant, găsiţi cea mai potrivită imprimantă pentru nevoile dumneavoastră creative.

 • NOŢIUNI DE BAZĂ

  Fotografierea pentru a realiza imagini imprimate

  Şapte sfaturi esenţiale pentru a surprinde amintiri pe care le veţi păstra imprimate.

 • NOŢIUNI DE BAZĂ ALE EDITĂRII

  Cum se editează fotografiile speciale

  Perfecţionaţi-vă fotografiile ocaziilor speciale cu aceste sfaturi simple pentru editarea fotografiilor.