Two women pose in front of a camera in a clothes shop.

VLOGGING

Împărtăşiţi-vă pasiunea şi personalitatea: cum să începeţi un vlog chiar azi

V-aţi găsit nişa, un loc frumos şi o poveste interesantă pe care să o filmaţi pentru vlogul dvs. Poate că aveţi toate ingredientele pentru vlogul perfect, dar ştiţi ce echipamente să alegeţi şi cum să filmaţi la un standard suficient de ridicat pentru a mulţumi publicul cunoscător?

În acest ghid de vlogging vă dezvăluim şapte sfaturi pentru începători şi pentru vloggerii care vor să obţină o calitate îmbunătăţită a filmărilor. Aflaţi cum puteţi realiza filmări de calitate care vor determina spectatorii să revină – cum să realizaţi filmări stabile (fără tremur) şi clare, importanţa încadrării creative şi de ce anume aveţi nevoie pentru a înregistra sunet foarte clar. Indiferent că filmaţi cu PowerShot G7 X Mark II, cu modelul îmbunătăţit Canon PowerShot G7 X Mark III, cu Canon EOS M50 sau cu Canon EOS 250D, iată de ce trebuie să ţineţi cont când creaţi primele vloguri.

1. Când alegeţi echipamentul, asiguraţi echilibrul între aparatul foto şi dimensiunea senzorului

Un aparat foto cu un senzor mai mare vă va oferi imagini de o calitate mai bună, însă când filmaţi pentru vlog este important să asiguraţi echilibrul între dimensiunea senzorului şi dimensiunea totală a aparatului foto. De exemplu, un aparat foto PowerShot seria G cu obiectiv încorporat, precum Canon PowerShot G7 X Mark III, este cel mai compact şi portabil. Însă, un aparat foto mirrorless sau un DSLR cu obiective interschimbabile vă vor oferi o gamă mai largă de opţiuni pentru obiectiv.

Cu un aparat foto mai mic şi unul mai mare veţi avea tot ce vă trebuie atunci când filmaţi în scopuri diferite şi, de asemenea, vă vor oferi unghiuri suplimentare ale aparatului în vlogurile dvs.

A composite image: left, eggs and avocado on toast; right: some earrings.

2. Utilizaţi un obiectiv grandangular

Mulţi vloggeri folosesc obiective grandangulare deoarece acestea pot fi utilizate în spaţii înguste precum dormitorul sau bucătăria, pentru a dezvălui cât mai mult posibil din scenă. Un obiectiv de 24 mm este bun în acest scop, dar un obiectiv ultra-grandangular este şi mai bun. Aşadar, dacă filmaţi cu un aparat foto DSRL cu senzor APS-C, cum ar fi Canon EOS 250D, în combinaţie cu un obiectiv ultra-grandangular precum EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM de la Canon, puteţi cuprinde mai mult în cadru, în timp ce EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM de la Canon oferă capacităţi similare cu aparatul foto mirrorless Canon EOS M50.

Indiferent ce obiectiv alegeţi să utilizaţi, întoarceţi ecranul aparatului foto pentru a vă poziţiona mai uşor în cadru şi a simplifica filmările de tip selfie şi filmarea din unghiuri joase. Multe aparate foto, precum Canon PowerShot G7 X Mark III, pot fi conectate şi prin Bluetooth la aplicaţia Canon Camera Connect de pe dispozitivul dvs. inteligent pentru a vă filma sau fotografia de la distanţă.

3. Stabiliţi rezoluţia şi rata cadrelor

Cererea pentru conţinut video este în creştere şi la fel sunt şi aşteptările privind calitatea. Oricât de creativ ar fi conţinutul dvs., dacă filmării îi lipsesc detaliile, merită să fie îmbunătăţită. Încercaţi să găsiţi aparate foto Full HD sau 4K – Full HD este un standard bun, însă 4K vă va oferi şi mai multe detalii, permiţându-vă să decupaţi şi să stabilizaţi filmarea, fără a compromite calitatea. Filmatul în 4K nu înseamnă că trebuie să publicaţi în 4K, însă reţineţi că filmarea 4K va necesita mai mult timp pentru editare şi încărcare.

Opţiunea de a filma în 4K nu mai este limitată doar la aparatele foto profesionale. Începe să fie disponibilă şi pe aparate foto mici, însă bogate în caracteristici, precum EOS M50 de la Canon. Totuşi, cel mai important aspect de luat în considerare este rata de cadre potrivită pentru subiectul dvs. 60 de cadre pe secundă (cps) este cea mai bună rată pentru vloguri de acţiune şi vă va oferi opţiunea de a realiza efecte de mişcare cu încetinitorul. 30 cps sau 25 cps vor fi bune pentru orice altceva. Pentru şi mai multe detalii în filmarea cu încetinitorul, Canon PowerShot G7 X Mark III oferă rate mari ale cadrelor, de până la 120 cps la filmarea în Full HD.

Articole conexe
Laura Bingham pictured from behind, facing dense jungle, as she films a vlog with a Canon PowerShot G7 X Mark II.

VLOGGING

Laura Bingham: cucerirea fluviului Essequibo

Aventuriera Laura Bingham a condus prima coborâre pe fluviul Essequibo şi a filmat experienţa pentru vlogul ei cu un aparat PowerShot G7 X Mark II.

canon-get-inspired-best-vlogging-cameras

VLOGGING

Cele mai bune aparate Canon pentru vlogging

Doriţi să vă iniţiaţi în vlogging? Descoperiţi cele mai bune aparate foto pentru vlogging cu care să obţineţi calitate video formidabilă şi întregul control de care aveţi nevoie pentru a crea un vlog excelent.

A girl is seen on the tilted back screen of a camera.

4. Menţineţi filmarea stabilă şi focalizată

Dimensiunea compactă şi greutatea redusă a aparatelor foto precum Canon PowerShot G7 X Mark III, Canon PowerShot G7 X Mark II, Canon EOS M50 şi Canon EOS 250D le fac ideale pentru înregistrarea mişcării. Un vlog captivant ar trebui să ducă publicul în aceeaşi călătorie cu dvs. – fie pe străzile pietruite ale unui oraş, fie dezvăluindu-vă reacţiile în timp ce despachetaţi ultima achiziţie – iar mişcarea poate fi esenţială în acest scop. În locul unei filmări instabile, confuze, asiguraţi-vă că filmările dvs. sunt uniforme, astfel încât spectatorii să se poată concentra pe locul captivant sau pe povestea interesantă.

Pentru a menţine filmările stabile, susţineţi cu palma aparatul foto în partea de jos şi prindeţi-l din lateral. Dacă aveţi nevoie de susţinere suplimentară, accesoriul de prindere care se fixează pe corpul aparatului poate fi util, oferindu-vă un punct de sprijin. De asemenea, tehnologia de calitate ajută foarte mult: pentru filme clare şi stabile, utilizaţi un aparat foto precum Canon PowerShot G7 X Mark II, echipat cu funcţie de stabilizare a imaginii, ceea ce va face ca filmarea să fie mai clară şi mai uşor de vizionat. Funcţia de stabilizare dinamică a imaginii, pe 5 axe, a aparatului foto este concepută să contracareze tremurul aparatului foto şi atunci când alergaţi, panoramaţi sau filmaţi la zoom maxim.

Fiind vlogger, oamenii se vor uita la faţa dvs., aşa că este esenţial să o menţineţi focalizată. Tehnologia Canon de detectare a feţei vă poate urmări automat şi menţine faţa focalizată.

A man holds a Canon camera.

5. Panoramaţi cu un scop

Deplasarea pe orizontală a camerei în timp ce filmaţi, sau mai exact „panoramarea”, va permite publicului să vadă prin ochii dvs. – să fie acolo cu dvs. când priviţi un golf întins sau orizontul plin de clădiri interesante. Panoramarea excesivă poate crea confuzie, dar efectuată cu moderaţie poate adăuga interes şi poate stimula firul naraţiunii.

Utilizaţi panoramarea cu grijă, fără a vă grăbi, şi menţineţi linia orizontului dreaptă. Dacă nu aveţi trepied, aşezaţi aparatul pe ceva stabil – cum ar fi marginea unei bănci sau a unei mese – şi deplasaţi-l continuu şi lent în lateral, urmărindu-vă scopul. Unele aparate foto, precum Canon PowerShot G7 X Mark II, sunt echipate şi cu un indicator de nivel, care vă ajută să obţineţi cu uşurinţă o linie dreaptă a orizontului.

6. Conectaţi un microfon extern pentru o calitate mai bună a sunetului

Majoritatea aparatelor foto cu funcţie de filmare vor oferi o calitate acceptabilă a sunetului, însă, dacă pentru activitatea dvs. de vlogging este important să aveţi sunet excelent, conectarea unui microfon extern este o idee bună. Microfonul extern este util în special când lucraţi în aer liber, deoarece cel mai probabil microfonul încorporat al aparatului foto va înregistra zgomot de fundal deranjant precum vântul, însă microfonul extern poate fi repoziţionat pentru a elimina acest aspect. Dacă doriţi să utilizaţi un microfon extern, alegeţi un aparat foto cu o mufă pentru microfon extern, precum Canon PowerShot G7 X Mark III.

A man videos his friend with a Canon camera.

7. Utilizaţi Wi-Fi pentru distribuirea materialelor

Multe aparate foto disponibile pe piaţă în prezent, inclusiv Canon EOS M50, oferă Wi-Fi şi Bluetooth încorporate, dându-vă posibilitatea de a distribui şi efectua copii de rezervă wireless, oriunde v-aţi afla în lume. Aparatele foto precum Canon PowerShot G7 X Mark II dispun şi de un buton Wi-Fi, ceea ce înseamnă că salvarea şi distribuirea sunt mai simple ca niciodată.

Canon PowerShot G7 X Mark III dispune de Bluetooth şi Wi-Fi pentru conexiune permanentă cu dispozitivul dvs. inteligent – în plus, vă puteţi conecta prin Wi-Fi la dispozitivul inteligent sau la o reţea cu acces la internet şi puteţi să difuzaţi în direct pe canalul dvs. YouTube.

Articol scris de Natalie Denton

Produse conexe

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile