A girl playing in a park holds a yellow frisbee in front of her, framing her face. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Realizaţi portrete mai bune: 5 provocări pentru fotografia de familie distractivă

Pentru bloggerul de călătorie Katja Gaskell nu există nimic mai frumos decât să călătorească cu familia şi să fotografieze momentele speciale peste tot în lume. Katja, soţul ei şi cei trei copii ai lor au revenit de curând în Regatul Unit după ce au trăit 12 ani în Australia, India şi Mexic. În această perioadă, şi-a documentat online aventurile pe blogul ei de călătorie Globetotting – utilizând un smartphone de 400-550 de lire sterline – şi a postat fotografii pentru cei 164.000 de urmăritori ai ei de pe Instagram.

Copiii ei au crescut pe patru continente: Alfie (acum în vârstă de 11 ani) s-a născut în Sydney, Tess (9) în Delhi şi Sam (4) în Ciudad de México. „Cred cu tărie în călătoria de familie şi consider călătoriile a fi cea mai bună educaţie”, spune ea. Fotografia este un aspect important al vieţii lor. „Îmi place foarte mult să fac fotografii atât pentru munca mea, cât şi pentru a documenta viaţa de familie şi călătoriile cu familia.

„De când am lansat Globetotting fac fotografii cu telefonul”, spune Katja. „Dar îmi doream să-mi îmbunătăţesc fotografia şi mi-am dat seama că aparatul foto al telefonului are anumite limitări.”

Îşi doreşte funcţii de zoom pe care aparatul foto al telefoanelor obişnuite nu le oferă în prezent, precum şi fişiere de calitate mai mare, astfel încât să poată mări detaliile şi să-şi imprime fotografiile de familie în diverse formate. „În fiecare an fac un album foto anual, dar uneori nu pot folosi fotografiile pe care le-am făcut cu telefonul, deoarece calitatea este prea scăzută, după părerea mea.”

Acum că s-au întors acasă în Londra, Katja lucrează la noi moduri de a-şi fotografia familia. Utilizând aparatul Canon EOS M50 uşor de utilizat pentru începători, un obiectiv Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM şi un obiectiv Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, ea explorează funcţii manuale precum adâncimea câmpului şi timpul de expunere.

„Cel mai bun aspect al aparatului Canon EOS M50 este portabilitatea lui”, spune ea. „Îl poţi lua pe umăr şi poţi pleca oriunde. Şi chiar dacă este mic, poţi folosi diverse obiective pentru situaţii diferite. Aşa că este foarte uşor să fac fotografii cu copiii când suntem plecaţi împreună, ca familie.”

Articole conexe
A baby plays with an abacus.

FOTOGRAFIA BEBELUŞILOR

12 sfaturi pentru fotografierea bebeluşilor pe care le puteţi aplica astăzi

Păstraţi acele momente preţioase şi surprindeţi dezvoltarea bebeluşului cu modurile noastre inteligente de a face fotografia bebeluşilor distractivă şi a obţine rezultate grozave.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Cum să realizaţi portrete naturale şi creative ale membrilor familiei

Fotograful profesionist de portrete Christian Anderl vă învaţă cum să vă utilizaţi aparatul foto Canon pentru a realiza fotografii sincere ce surprind distracţia în familie.

Print your family's life story

IMPRIMARE CREATIVĂ

Imprimaţi povestea vieţii dumneavoastră de familie

Imprimaţi şi creaţi cu fotografii ale momentelor preţioase din familie.

Pentru a o ajuta să devină mai creativă cu fotografiile realizate cu Canon EOS M50, fotograful de portrete austriac şi ambasadorul Canon Christian Anderl i-a propus Katjei diverse provocări fotografice prin care să utilizeze tehnici care îi vor ridica fotografia la un nivel mai creativ şi impresionant.

1. Utilizează o adâncime redusă a câmpului

A portrait of a girl smiling, the background blurred. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Mărind deschiderea diafragmei, Katja poate încerca să fotografieze portrete cu o adâncime redusă a câmpului, în care subiectul este clar focalizat, iar restul este nefocalizat. „Fă un portret de foarte aproape, utilizând cea mai mare deschidere a diafragmei [cel mai mic număr f], apoi joacă-te, reducând treptat deschiderea diafragmei”, i-a propus Christian. „Focalizează ochii şi asigură-te că, dacă un ochi este mai aproape de tine – dacă subiectul nu te priveşte direct – este focalizat cel mai apropiat ochi.” Deşi unele aparate foto ale smartphone-urilor pot simula o adâncime redusă a câmpului cu subiecţi precum persoane, iar aplicaţiile vă permit să adăugaţi efecte similare fotografiilor după ce le efectuaţi, nu este o ajustare reală a adâncimii câmpului. Christian spune: „Vei vedea cât de multe altele poţi obţine de la aparatul foto, dacă nu te grăbeşti.”

Katja a utilizat obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pentru a realiza portrete ale copiilor ei în parc, în grădină şi acasă. Fotografiind în modul Prioritate de diafragmă (Av), ea a încercat ambele extreme ale deschiderii diafragmei pentru a vedea ce îi poate oferi fiecare setare. „Cel mai bun aspect al acestui obiectiv este că are o diafragmă de f/1,4, ceea ce înseamnă că obţii o adâncime a câmpului cu adevărat redusă”, spune ea. „Chiar mă văd utilizând-o în timpul călătoriilor mele, cu copiii în prim-plan şi fundalul uşor estompat. De asemenea, îmi va face feedul de pe Instagram mult mai interesant. „Sunt cu adevărat mulţumită de rezultate: nu am reuşit să obţin aşa ceva cu telefonul fără să folosesc un filtru. Îmi place foarte mult efectul cu ochii focalizaţi şi fundalul mai estompat şi cum scoate oamenii în evidenţă.”

2. Fotografiază-ţi copiii distrându-se cu apă

Three pictures show a young boy playing with a cup of water. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Christian i-a sugerat Katjei să testeze modul de fotografiere continuă de mare viteză al aparatului Canon EOS M50, fotografiindu-şi copiii jucându-se cu apă. „Foloseşte un timp de expunere scurt, găseşte o lumină bună şi foloseşte modul de fotografiere continuă de mare viteză pentru a face cât mai multe fotografii poţi”, i-a recomandat Christian. Aceasta înseamnă că mai târziu se pot selecta imaginile în care mişcarea şi poziţia apei sunt cele mai interesante şi plăcute din punct de vedere vizual. „Încearcă să stai cu faţa la soare, astfel încât lumina să cadă în spatele picăturilor de apă. Şi un fundal întunecat poate scoate în evidenţă apa. Încearcă să surprinzi culorile curcubeului în reflexia din apă.”

Utilizând modul Prioritate de timp de expunere (Tv), Katja a putut să vadă modul în care setarea manuală a timpului de expunere pe Canon EOS M50 poate îngheţa mişcarea. Utilizând obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM, şi-a fotografiat copilul cel mai mic, Sam, turnând şi aruncând apă dintr-o ceaşcă. Profitând la maximum de capacitatea aparatului foto de 10 cadre pe secundă şi de diafragma f/1,4, Katja a surprins o imagine în care a imortalizat un şiroi de apă.

„M-am jucat folosind un timp de expunere scurt”, spune Katja. „M-am distrat încercând să surprind mişcarea în apă. A fost cu adevărat simplu să focalizez pe diverse lucruri – aşa că în loc să focalizez manual pe anumite zone, pot să văd efectele pe care le pot obţine prin simpla modificare a timpului de expunere.”

3. Surprinde râsetele

A brother and sister play in a huge tree, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

„Un aparat foto îţi oferă modul de fotografiere continuă de mare viteză, aşa că ar trebui să poţi surprinde momentele în care copiii tăi râd şi se mişcă”, spune Christian. „Încearcă să vezi câte feţe zâmbitoare şi clare poţi obţine! Nu ai prea mult timp când fotografiezi copii, aşa că alege nişte setări şi încearcă-le cinci minute până când îşi pierd interesul.”

Katja şi copiii ei au plecat într-un parc local după-amiază pentru a-i fotografia distrându-se. „Pentru mine, cel mai bun mod de a-i face să mă asculte este să nu îi reţin prea mult şi să le dau bunătăţi după aceea”, spune ea. Am făcut fotografii cu ei jucându-se pe leagăne, alergând de colo-colo şi căţărându-se în copaci. „Sunt multe zâmbete şi râsete, iar pentru unele dintre acestea am folosit şi o adâncime redusă a câmpului.”

4. Fotografiază mişcări distractive

A young boy swings on a swing, laughing. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Copiii rareori stau locului, iar posibilitatea de a le surprinde dinamismul va oferi fotografii de familie pline de viaţă. „Trebuie să fii conştientă de mişcarea din jurul tău – dacă este rapidă sau lentă”, spune Christian.

Pentru a-şi fotografia copiii ţopăind, dansând sau jucându-se în leagăn, Katja a ales obiectivul Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. „Am utilizat obiectivul cu zoom şi un timp de expunere scurt pentru a mă asigura că nu pierd niciun moment. Obiectivul este extrem de versatil şi îţi oferă toate şansele de a surprinde copiii în mişcare.”

Pentru a realiza această imagine, Katja a fotografiat la 1/640 s, cu f/3,5 şi ISO 100. „A fost minunat, deoarece chiar am surprins momente pe care nu le-am surprins înainte, cum ar fi Sam în leagăn”. Îmi face fotografiile mult mai interesante şi există mai multă diversitate.”

5. Creează o redare accelerată

Un mod excelent de a aduce puţină diversitate este să încercaţi să filmaţi scurte clipuri video cu redare accelerată cu familia. Cel mai bun mod este să găsiţi o activitate antrenantă pentru familie, mai degrabă decât subiecţi lenţi, pentru a crea clipuri dinamice, distractive, spune Christian. „Oricine încearcă prima dată fotografia cu redare accelerată tinde să facă greşeala de a fotografia norii şi de a face o fotografie la fiecare 10 secunde. Norii se mişcă cu adevărat încet, aşa că redarea accelerată rezultată devine destul de lentă. Presupune să-ţi faci o idee despre mişcarea din jur şi să vezi ce dă rezultate, dacă există copii care se mişcă în zonă.”

Katja a descoperit că filmarea cu redare accelerată cu Canon EOS M50 este simplă şi plăcută. „Chiar este simplu, nu trebuie decât să activezi setarea de redare accelerată, să obţii colaborarea copiilor şi să apeşi butonul de înregistrare”, spune ea. „Este o funcţie distractivă, pe care iniţial nu am crezut că o voi utiliza foarte mult, dar acum, că m-am lămurit, cu siguranţă o voi folosi mai mult pentru Globetotting.”

A boy looks into a yellow bowl on the table in front of him. Taken on a Canon EOS M50 by Katja Gaskell.

Per total, Canon EOS M50 a motivat-o pe Katja să fie mai ambiţioasă cu fotografia ei. Atenţia acordată compoziţiei i-a făcut cunoştinţă cu un nou mod de a gândi despre fotografierea familiei. „Până acum foloseam doar o abordare de tipul încadrează şi fotografiază”, spune ea. „Spuneam pur şi simplu „stop” şi făceam multe fotografii, şi poate una ar fi ieşit bine. Este distractiv să fii mai creativ în gândire cu privire la tipul de imagine pe care o poţi crea, decât să faci fotografii pe loc aşa cum făceam eu.”

„A fost o tranziţie surprinzător de uşoară de la telefon la EOS M50. Este foarte uşor de utilizat, setările oferă control deplin şi încurajează dezvoltarea, astfel încât îţi poţi duce abilităţile fotografice la alt nivel. Există atât de multe posibilităţi diferite de a fotografia lucrurile.”

Articol scris de Lucy Fulford

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile