FOTOGRAFIA DE NATURĂ
Cum să surprindeţi natura în oraş
Ossi Saarinen împărtăşeşte cele mai bune setări ale aparatului foto şi tehnici creative care pot fi folosite pentru fotografierea naturii urbane.
FOTOGRAFIA DE NATURĂ
Ossi Saarinen a adunat sute de mii de urmăritori pe Instagram cu fotografia sa de natură urbană, prezentând cel mai adesea fotografii de animale drăgălaşe surprinse pe străzile oraşului Helsinki şi în jurul acestora, precum şi în apropiere de Espoo, în Finlanda.
Ca antidot la presiunile vieţii într-un oraş contemporan, tânărul de 22 de ani parcurge suburbiile oraşului în fiecare săptămână, cultivând un portofoliu de portrete de animale intime, pline de expresivitate: „Când merg afară, toate sarcinile neplăcute dispar din mintea mea şi pot să mă relaxez, chiar şi când fotografiez. Ador fiecare moment petrecut în natură”, spune el. În acest articol, Ossi împărtăşeşte povestea sa privind fotografia de natură urbană, de la prima dată când s-a întâlnit faţă în faţă cu patru pui de vulpe, până la ascensiunea sa pe Instagram (unde are pseudonimul @soosseli) doar câţiva ani mai târziu. Oferă chiar şi sfaturi despre dezvoltarea unei audienţe pe Instagram.
Indiferent dacă zona verde cea mai apropiată de dvs. este un parc sau sunt arbuştii presăraţi pe străzile oraşului, povestea şi sfaturile lui Ossi vă vor inspira să luaţi aparatul foto şi să surprindeţi natura din jurul dvs. Deoarece animalele urbane sunt mai puţin intimidate de oameni decât suratele acestora din mediul rural, vă puteţi trezi faţă în faţă cu subiectul perfect mai curând decât credeţi.
„Dintotdeauna am fost foarte interesat de natură şi, mai ales, de animale. În urmă cu trei ani, când aveam 18 ani, am făcut prima fotografie şi am realizat că aş putea imortaliza momentele pe care le preţuiesc în sânul naturii.”
„Da. Cred că a crescut foarte rapid în popularitate – cel puţin din ceea ce văd pe Instagram, unde au apărut o mulţime de profiluri noi. Oamenii devin mai interesaţi de natură, probabil pentru că văd atât de multe fotografii bune pe acest subiect.
„Îmi place să fac fotografii de natură, pentru a capta un moment la care pot reveni ulterior. Şi îmi place provocarea. În fiecare zi, încerc să realizez o fotografie mai bună decât cea din ziua precedentă.”
„Tatăl meu a avut un aparat Canon EOS 100D şi mi l-a împrumutat. L-am folosit timp de un an sau doi. Am folosit un obiectiv Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM cu acesta, care nu a fost foarte costisitor. Acum am un obiectiv Canon EF 70-200mm f/2.8L USM şi un aparat full-frame Canon EOS 6D.”
„Nu trebuie să parcurgi distanţe mari pentru a găsi natură în oraş; în curtea din spate a fostului meu apartament din Espoo exista o vizuină de vulpe, şi chiar în centrul Helsinki-ului se pot vedea veveriţe, enoţi şi bufniţe. Toate tipurile de locuri – chiar şi cele cu foarte puţină natură, cum ar fi câteva tufe şi arbuşti – sunt frecventate de animale. Chiar şi în cele mai mici parcuri putem găsi natură sălbatică.”
„Am montat odată o capcană fotografică într-o pădure în apropierea unei vizuini de vulpi doar pentru a vedea cum funcţionează şi pentru că am vrut să văd ce se întâmplă acolo în timpul nopţii. A fost singura dată când le-am utilizat. Probabil le-aş folosi mai mult în viitor dacă aş dori să fotografiez specii mai retrase din zone rurale, dar în cazul animalelor din oraş nu am nevoie să le folosesc.”
„Fotografia mea preferată a fost realizată chiar în prima zi când am fotografiat vulpi. Conduceam printr-o zonă rurală şi plănuisem să fotografiez nişte flori dimineaţa devreme. Însă florile erau închise după o noapte răcoroasă, aşa că am decis să mă întorc acasă. Pe drum, am văzut nişte creaturi mici care traversau drumul.
„Nu eram sigur ce erau, aşa că am parcat maşina şi am ieşit cu atenţie, când am văzut creaturile mici intrând sub o magazie veche. M-am aşezat jos la câţiva metri depărtare şi am aşteptat să văd ce se întâmplă. După un timp, au ieşit nişte pui mici de vulpe. Nu prea le era frică de mine şi se jucau în jurul magaziei. Am surprins poate 200-300 de cadre acolo, iar fotografia mea preferată este cea în care sunt patru pui de vulpe care se îndreaptă oarecum spre aparatul foto [ilustrată mai sus]. Cred că fotografia de natură m-a făcut răbdător, trebuie să ai răbdare pentru a surprinde imaginea perfectă.”
„Nu mă gândesc la asta când fac fotografiile; mai degrabă, atunci când aleg fotografiile pe care le distribui, încerc să le aleg pe cele în care subiectul iese în evidenţă semnificativ, aproape ca şi cum ar dansa pe fundal. Obţin acest efect folosind o deschidere mare a diafragmei, astfel încât fundalul este nefocalizat.
„De obicei, folosesc modul cu prioritate diafragmă (Av) şi setez deschiderea diafragmei cât mai mare posibil, de exemplu, f/2,8, în funcţie de obiectiv. Uneori utilizez modul manual, dar adeseori lumina se schimbă atât de rapid şi animalelor le place să se mişte dintr-un loc în altul, încât modul Av este mai uşor de utilizat decât cel manual pentru reacţii mai rapide.
„La început nu încercam să le fac să arate [drăgălaş] – cred că s-a întâmplat deoarece, de cele mai multe ori, coada păsărilor nu este vizibilă, ceea ce le face să arate mai rotunde. De asemenea, deseori încerc să realizez fotografii în care subiectul priveşte direct la aparatul foto. Fac multe fotografii o dată şi încerc să le aleg pe cele cu o expresie facială amuzantă sau o ciudăţenie.”
„Telefoanele pot fi OK pentru unele peisaje, însă pentru fotografierea animalelor nu te poţi apropia cu capacitatea limitată a obiectivului telefonului mobil. De asemenea, animalele se mişcă rapid, iar camera foto a telefonului pur şi simplu nu este suficient de bună pentru a surprinde mişcarea. Şi nu poţi fotografia în întuneric cu un telefon.”
„Aş spune obiectivul Canon EF 70-200mm f/2.8L USM, pe care îl folosesc cu aparatul meu Canon EOS 6D. Zoomul îmi permite să fotografiez animale, atât de aproape, cât şi mai de departe, iar deschiderea diafragmei de f/2,8 este excelentă pentru condiţii de iluminare redusă. Prefer obiectivele cu o deschidere mare a diafragmei, pentru că este nevoie de timpi de expunere scurţi pentru a prinde animalele în mişcare. În plus, obiectivul nu este prea greu sau mare la transport. Mi-ar plăcea să trec la a doua sau a treia versiune într-o zi [ambele având în plus stabilizatoare de imagine, pentru a contribui la claritatea imaginilor], însă cel mai important lucru pentru mine este că focalizarea automată este rapidă.”
„Întotdeauna am postat doar fotografiile mele preferate acolo. Am început să fiu remarcat cu primele mele fotografii cu vulpi, care au fost distribuite de unele conturi de Instagram care publică lucrările altora [Ossi utilizează hashtag-uri populare şi hashtag-uri asociate cu aceste conturi atunci când îşi publică fotografiile, ceea ce îi ajută pe deţinătorii acestor conturi să-i găsească lucrările]. Atunci când mi-au distribuit fotografiile, am câştigat urmăritori.
„Acum, diverse site-uri web distribuie, de asemenea, fotografiile mele şi scriu articole despre acestea. Cu câteva zile în urmă, un site web a distribuit fotografiile mele într-un articol care a avut o răspândire rapidă [467.000 de vizualizări la momentul scrierii]. Am avut aproximativ 15.000 de urmăritori noi în trei zile.”
„Da. Recent, am început să mă gândesc la modul în care va arăta fotografia pe Instagram, deoarece este principalul canal pentru publicarea fotografiilor mele. Aşa că de obicei încerc să mă asigur că animalul se află în mijlocul fotografiei. Fac fotografii atât orizontale, cât şi verticale, dar dacă iau în considerare doar publicarea pe Instagram, atunci fotografiile pe verticală sunt mai bune. Pentru a menţine interesul urmăritorilor mei, public doar imagini noi, în locul republicării unor fotografii vechi. Toate animalele drăgălaşe, cum ar fi puii de vulpe şi alţi pui, sunt foarte populare.”
Scris de Kathrine Anker şi David Clark
Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.
Înapoi la toate poveştileFOTOGRAFIA DE NATURĂ
Ossi Saarinen împărtăşeşte cele mai bune setări ale aparatului foto şi tehnici creative care pot fi folosite pentru fotografierea naturii urbane.
FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE
Surprindeţi imagini incredibile cu animale şi păsări sălbatice cu ajutorul acestor obiective cu distanţă focală fixă şi acestor obiective cu zoom.
FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE
Profesionista Dani Connor împărtăşeşte cele mai bune sfaturi privind succesul în industrie al unui fotograf de natură sălbatică în devenire.