NATURĂ SĂLBATICĂ

Monoclu versus binoclu pentru observarea păsărilor – care vi se potriveşte cel mai bine?

Monoclurile şi binoclurile oferă beneficii diferite atunci când observaţi animalele sălbatice, dar care este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră? Vom examina diferitele opţiuni.
Un bărbat stă în frunziş într-o rezervaţie de păsări, ţinând într-o mână un Canon PowerShot Zoom şi purtând la gât un binoclu Canon.

Observarea păsărilor în sălbăticie sau în grădină vă concentrează atenţia şi simţurile, ceea ce o face o activitate de exersare a atenţiei conştiente. Şi cu atât de multe cântece, modele de penaj şi comportamente diferite, există întotdeauna ceva nou de căutat. Pentru observatorii de păsări începători, există mai multe opţiuni pentru a vedea şi a surprinde păsările de aproape – dar care este cea mai bună pentru dumneavoastră?

Binoclul este un instrument tradiţional de observare a păsărilor şi oferă un zoom incredibil, fiind uşor şi compact, dar nu poate înregistra ce vedeţi.

Canon PowerShot ZOOM este un aparat foto monocular care include un obiectiv lung şi puternic într-un corp suficient de mic pentru a încăpea în buzunar. Cu un zoom versatil în trepte de 100 mm, 400 mm şi 800 mm, vă poate apropia mult mai mult de subiecţii preferaţi, ca să nu mai vorbim de realizarea de fotografii şi videoclipuri bogate şi pline de culoare.

Alternativ, un aparat foto compact precum Canon PowerShot SX740 HS combină fotografiile de înaltă rezoluţie cu un zoom optic puternic de 40x şi este ideal pentru cei care observă păsări şi doresc să meargă mai departe în fotografie.

Aici vom analiza diferitele beneficii ale unui monoclu faţă de un binoclu şi vom compara Canon PowerShot ZOOM cu binoclul Canon 8x20 IS şi Canon 10x30 IS II, precum şi cu aparatele foto compacte, pentru a vă ajuta să faceţi cea mai bună alegere pentru observarea păsărilor.

Monoclu versus binoclu: argumente pro şi contra

Un bărbat se ghemuieşte pe marginea unui pârâu, ţinând la ochi un aparat Canon PowerShot ZOOM.

Canon PowerShot ZOOM oferă un design curat, îngrijit şi compact şi este disponibil în culorile alb şi negru.

Un bărbat se sprijină de un gard de lemn şi ţine un binoclu Canon la ochi.

Graţie vizorului optic al binoclurilor Canon 8x20 IS şi Canon 10x30 IS II, nu vă veţi obosi ochii atunci când observaţi pe perioade mai lungi.

Aparatele monoculare, cum ar fi Canon PowerShot ZOOM, oferă mărire pentru un singur ochi, spre deosebire de un binoclu, care acoperă ambii ochi. În general, acest lucru face ca monoclurile să fie mai uşoare şi mai mici, dar cu un grad de mărire similar cu cel al unui binoclu.

Cu o greutate redusă şi portabilitate uşoară, PowerShot ZOOM este comparabil cu un smartphone, dar va înregistra de la distanţă imagini mult mai detaliate şi de calitate superioară comparativ cu telefonul. Unele smartphone-uri pot fi promovate ca având capacităţi de zoom lung, însă, pentru a realiza imagini şi videoclipuri de la distanţă, se foloseşte o combinaţie de tehnologii alternative precum zoomul digital, zoomul hibrid şi un design optic pliat. Acest lucru înseamnă că stabilizarea imaginii este limitată şi, de cele mai multe ori, nu oferă o calitate a imaginii la fel de bună ca cea obţinută cu un aparat foto dedicat. PowerShot ZOOM oferă greutatea redusă şi portabilitatea de buzunar ale unui smartphone, dar cu un obiectiv mult mai puternic şi de înaltă calitate.

Dacă ţineţi la cea mai bună calitate optică, binoclul Canon 8x20 IS dispune de optică de precizie şi de acelaşi înveliş Super Spectra folosit la renumita gamă de obiective EF de la Canon, oferindu-vă o imagine incredibil de vie, cu o redare precisă a culorilor, astfel încât să vedeţi păsările în cea mai magnifică formă a lor.

La fel de compact şi uşor, binoclul Canon 10x30 IS II oferă o mărire de 10x şi este perfect pentru observarea naturii, a călătoriilor şi a sporturilor. Avantajul major este că binoclul dispune de aceeaşi tehnologie optică de stabilizare a imaginii utilizată la obiectivele aparatelor foto Canon, pentru a oferi o claritate superioară şi a reduce mişcarea, astfel încât să puteţi observa clar subiecţii la distanţe mari. Binoclul are, de asemenea, un afişaj optic, în timp ce PowerShot ZOOM are un vizor electronic (EVF).

O pereche de mâini ţin un binoclu negru Canon 8x20 IS în faţa corpului.

Binoclul Canon 8x20 IS cântăreşte doar 420 g, astfel încât abia dacă veţi observa că îl aveţi la gât, permiţându-vă să apropiaţi exact în momentul în care observaţi mişcare în depărtare.

O mână punând un aparat Canon PowerShot ZOOM în buzunarul unei jachete pufoase crem cu galben.

Cu dimensiunile sale reduse – cântărind aproximativ 145 g (cu cardul inclus)/144 g (numai corpul), încărcarea prin USB-C şi durata de funcţionare generoasă, Canon PowerShot ZOOM poate fi ţinut în buzunar sau la încheietura mâinii pentru acele fotografii esenţiale cu animale sălbatice.

Cu toate acestea, având o greutate şi dimensiuni mai mari, binoclul nu este întotdeauna practic, iar majoritatea nu intră în buzunar. De asemenea, nu vă permit să capturaţi imagini sau să modificaţi nivelul de zoom. Atunci când ieşiţi la plimbare şi nu doriţi să căraţi prea multe echipamente, PowerShot ZOOM este perfect. Este extrem de discret, dar vă dă posibilitatea să vă apropiaţi mai mult de păsări, deoarece vă permite să măriţi instantaneu imaginea şi să fotografiaţi cu uşurinţă. Este suficient să îl porniţi, să încadraţi şi să fotografiaţi – chiar şi cu o singură mână – datorită unei dispuneri simple a butoanelor, fără meniuri complicate.

Viteza este un adevărat punct forte al aparatului PowerShot ZOOM. Fiind complet automat, nu trebuie decât să încadraţi şi să fotografiaţi, fără a mai fi nevoie să vă opriţi şi să decideţi care sunt cele mai bune setări.

Puterea unui obiectiv lung într-un corp de buzunar

Un bărbat zâmbitor apropie un Canon PowerShot ZOOM de faţă în timp ce priveşte prin fereastra unei ascunzători pentru urmărirea păsărilor.

Complet automat, puternicul procesor DIGIC 8 al aparatului Canon PowerShot ZOOM vă economiseşte timp, controlând funcţionarea aparatului şi permiţându-vă să surprindeţi acel moment magic înainte să dispară.

O pereche de mâini ţin un smartphone lângă un Canon PowerShot ZOOM, arătând că acesta este conectat cu ajutorul aplicaţiei Canon Camera Connect.

Canon PowerShot ZOOM se poate conecta la telefon prin Wi-Fi sau Bluetooth cu ajutorul aplicaţiei Canon Camera Connect, ideală pentru a adăuga fotografiilor informaţii despre locaţia GPS, precum şi pentru a vă putea examina fotografiile şi a le selecta imediat pe cele mai bune.

Aparatul monocular Canon PowerShot ZOOM oferă o experienţă unică de observare a păsărilor, fiind mult mai confortabil de ţinut în mână decât un telefon sau un aparat foto compact. Şi, spre deosebire de un binoclu, este capabil să înregistreze imagini detaliate de 12 MP, cu o viteză continuă rapidă de 10 cps, ideală pentru păsări în zbor.

Pentru observarea păsărilor şi fotografierea vieţii sălbatice, aveţi nevoie de o mărire suficientă pentru a umple cadrul cu un subiect înaripat. Canon PowerShot ZOOM excelează în acest domeniu, realizând fotografii şi înregistrări video Full HD cu ajutorul unui design de zoom în trepte care constă în două distanţe focale optice – 100 mm şi 400 mm – cu un convertor digital 2x pentru a ajunge la 800 mm. Puteţi trece instantaneu de la o distanţă de zoom la alta prin simpla apăsare a unui comutator, astfel încât să puteţi apropia obiectele îndepărtate fără a fi nevoit să vă luaţi ochiul de pe vizorul foarte clar de 2,36 MP, care poate fi utilizat chiar şi în lumina puternică a zilei, fără reflexii pe ecran. Datorită stabilizatorului optic de imagine pe 4 axe încorporat nu există vibraţii, reducându-se astfel oboseala ochilor.

Spre deosebire de un monoclu tradiţional, PowerShot ZOOM este bine conectat, oferind Wi-Fi şi Bluetooth care permit conectarea la aplicaţia Canon Camera Connect pentru câteva funcţii utile. De exemplu, îl puteţi conecta la telefon pentru a eticheta geografic imaginile pe care le-aţi surprins, ceea ce este perfect dacă doriţi să urmăriţi zonele de observat păsările şi să vă amintiţi o locaţie pentru mai târziu. Puteţi, de asemenea, să partajaţi vizualizarea live, astfel încât şi alte persoane să poată vedea ceea ce vedeţi dumneavoastră în timp real.

Modul complet automat se ocupă în mod convenabil de expunere, iar setările pot fi modificate cu uşurinţă în meniul simplu.

Monoclu, binoclu sau aparat foto compact: ce vi s-ar potrivi cel mai bine?

O fotografie a unui aparat Canon PowerShot ZOOM, a unui binoclu Canon şi a unui aparat foto Canon aşezate pe o bancă de lemn în natură.

Cu un interval de zoom de 100-800 mm, monocularul Canon PowerShot ZOOM poate oferi o mărire incredibilă a subiectelor mici şi îndepărtate. Vizorul său EVF OLED de 0,39 inchi oferă o observare clară şi precisă, cu 2,36 milioane de puncte şi o rată de reîmprospătare de 59,94 cps. Este accesoriul perfect pentru geanta oricărui observator de păsări sau o alternativă bună la echipamentele voluminoase şi grele.

Incredibilul binoclu Canon cu stabilizare a imaginii oferă o rază de acţiune şi o calitate incredibilă în timpul observării păsărilor, iar binoclul a fost, pe bună dreptate, tovarăşul constant al generaţiilor de observatori de păsări. Cu toate acestea, dacă doriţi ceva mai mic şi mai uşor, cu capacitatea de a înregistra imagini, Canon PowerShot ZOOM oferă o distanţă focală telefoto comparabilă, plus capacităţi de înregistrare foto şi video Full HD.

Atât Canon PowerShot ZOOM, cât şi gama de binocluri Canon oferă o mărire puternică, dar aparatul foto monocular Canon are capacitatea de a merge dincolo de simpla vizualizare a unui subiect, înregistrându-l în acelaşi timp. Dispune, de asemenea, de un timp de pornire foarte rapid, astfel că-l puteţi lua în mână şi fotografia fără a rata momentul.

Dacă fotografierea este cea mai importantă parte a observării păsărilor pentru dumneavoastră, aţi putea prefera să alegeţi un aparat foto compact, cum ar fi Canon PowerShot SX740 HS. Zoomul său de 40x este ideal pentru a obţine fotografii de prim-plan păstrând distanţa, iar senzorul de 20,3 MP vă va oferi imagini de înaltă rezoluţie pe care le puteţi imprima şi afişa cu mândrie. PowerShot SX740 HS este mai mare decât PowerShot ZOOM, dar are mai degrabă un ecran decât un EVF, ceea ce poate fi potrivit pentru persoanele care au dificultăţi cu vizorul.

Există atât de multe păsări frumoase pe care le puteţi fotografia, iar alegerea unuia dintre produsele PowerShot – şi un binoclu la îndemână – vă vor ajuta în călătoria dumneavoastră. Puteţi să mergeţi la o pădure de la marginea oraşului sau în curte şi să încercaţi chiar astăzi.Articol scris de Lauren Scott

Produse conexe

Articole conexe

 • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

  Bucuraţi-vă din plin de natură

  Fotograful de natură sălbatică Tolga Aktas despre cum vă poate ajuta PowerShot ZOOM să vă bucuraţi de clipă.

 • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

  Sfaturi pentru fotografierea naturii sălbatice

  Profesionista Dani Connor împărtăşeşte cele mai bune sfaturi privind succesul în industrie unui fotograf de natură sălbatică în devenire.

 • APARATE FOTO PORTABILE

  Vedeţi mai departe: PowerShot ZOOM

  Aflaţi de ce acest aparat foto compact, cu dimensiuni de buzunar este ideal pentru aventurile în familie.

 • NATURĂ SĂLBATICĂ

  Cum să fotografiaţi păsări

  Sfaturi şi cele mai bune echipamente pentru începători pentru fotografierea păsărilor.