Alan Rowan stands on the side of a hill, with yellow gorse bushes, grassy fields and a river in the valley behind him. He holds a compact camera to take a photo of the natural view.

Hoinarul de la miezul nopţii: cum fotografiază Munro Moonwalker peisaje montane

Când Alan Rowan îşi încheia turele ca jurnalist la un ziar naţional la miezul nopţii, era prea agitat ca să se culce. Fiind pasionat de drumeţii montane, după ce pleca din redacţie, a căpătat obiceiul să urce pe munţii Scoţiei. Urcând pe întuneric, urmărea răsăritul de soare „fără niciun alt sufletul prin preajmă” şi cobora când restul lumii începea să se trezească.

„Unul dintre aspectele minunate ale mersului la această oră din noapte este că ziua prinde viaţă în faţa ochilor tăi”, spune el.

The sun sets over a low mountain landscape.

Stilul unic de viaţă al lui Alan i s-a potrivit atât de bine, încât l-a păstrat timp de 20 de ani, adaptându-şi pasiunea pentru munţi la programul său de lucru şi cucerind aproximativ 300 de piscuri pe timp de noapte.

În prezent jurnalist independent şi scriitor, Alan a publicat două cărţi despre aventurile sale nocturne şi acum lucrează la a treia carte, despre misiunea sa de anul acesta de a cuceri câte un munte diferit la fiecare lună plină.

Dată fiind pasiunea sa de a cuceri piscuri montane pe timp de noapte, geanta sa rămâne pregătită, gata să ajungă în orice moment pe una dintre cele mai înalte culmi din Scoţia – aventuri pe care le documentează sub numele de Munro Moonwalker pe blogul lui şi pe reţelele de socializare.

În aceste călătorii în care surprinde priveliştile montane, are cu el în permanenţă un aparat foto compact de la Canon, suficient de mic pentru a încăpea în buzunarul jachetei. „Este indicat să călătoreşti cu cât mai puţine bagaje, de aceea prefer un aparat foto de buzunar foarte bun”, spune Alan. „Ies să văd munţii şi să fac fotografii, nu ies să fac fotografii şi să fiu pe munte – este o diferenţă. Nu-mi place să mă complic cu schimbatul obiectivelor şi altele asemenea. Din acest motiv, aparatele foto de buzunar sunt perfecte pentru nevoile mele.”

"Fiecare fotografie spune o poveste – este un jurnal despre locurile în care ai fost şi despre cine eşti"

Alan a folosit PowerShot SX740 HS pentru a imortaliza amintirile de pe munte. Pe lângă faptul că este portabil şi uşor de utilizat, aparatul foto dispune de o serie de funcţii puternice, de la filmarea 4K până la impresionantul zoom optic de 40x, ceea ce înseamnă că poate fotografia atât detaliile de aproape, cât şi natura sălbatică şi subiecţi aflaţi la distanţă.

„Fotografia este foarte importantă pentru mine”, spune el. „Fiecare fotografie spune o poveste – este un jurnal despre locurile în care ai fost şi despre cine eşti. Este şi un mod prin care le poţi arăta oamenilor ce pierd. De atât de multe ori ajungi pe vârful unui munte şi te gândeşti: „Aş vrea ca şi cutare, şi cutare să vadă asta”. Este o moştenire excepţională – fotografiile vor fi transmise mai departe şi sper ca şi nepoţilor mei să le placă ce am făcut.”

Sugestiile lui Alan pentru fotografia de natură

1. Luaţi cu dvs. un aparat foto cu zoom puternic

Escaladările lui Alan îl duc în locaţii ameţitoare, unde a fi în siguranţă înseamnă să rămâi pe traseele cunoscute. „Când ai un zoom bun, atunci când vezi animale sălbatice, precum căprioare sau păsări de pradă, te poţi apropia mai mult de ele”, spune el.

„Dacă vezi ceva la distanţă de o milă, nu te poţi hotărî să mergi imediat acolo să fotografiezi, pentru că până ajungi nu va mai fi acolo. Trebuie să poţi face fotografia de acolo de unde eşti.”

A rusty red boat sits in the middle of a lake on a sunny day
A close-up of the boat’s hull shows flaky red and blue paint with a metallic texture.

Aparatul foto Canon PowerShot SX740 HS dispune de un zoom optic de 40x într-un corp compact, oferind fotografii detaliate ale obiectelor de la distanţă, în timp ce tehnologia ZoomPlus dublează digital zoomul optic, ajungând la 80x, cu minime pierderi de calitate comparativ cu alte obiective cu zoom digital. În imaginile de mai sus, s-a utilizat zoomul de 80x pentru a surprinde un detaliu cu rugina de pe carena navei din depărtare.

Îi permite lui Alan chiar să fotografieze prim-planuri ale cerului pe timp de noapte. „Lucrez la o carte despre experienţa pe munte pe lună plină”, spune el. „Un aparat foto cu zoom puternic mă ajută să fotografiez de mai aproape.”

2. Fiţi pregătiţi pentru acţiune

Modurile de fotografiere în rafală pot fi utile sus pe munte. „Te afli în mijlocul acestui peisaj impresionat, însă deseori poţi observa mişcare destul de departe la vale şi nu ai la dispoziţie decât câteva secunde să profiţi de ocazie”, spune Alan. „Dacă observi o mişcare în tufişuri, vrei să măreşti imediat cadrul. Aşadar, viteza de fotografiere continuă a aparatului Canon PowerShot SX740 HS reprezintă un avantaj important când vrei să surprinzi acţiunea.”

Potrivit pentru subiecţii în mişcare, de la natură sălbatică la zilele sporturilor şcolare, acest mod de fotografiere în rafală la 10 cadre pe secundă surprinde mai multe detalii ale poveştii.

3. Asiguraţi-vă că puteţi surprinde detaliile fine

Articole conexe
A person wearing hiking gear and a large rucksack stands on top of a rocky outcrop with their dog. In the background, acres of remote moorland can be seen.

FOTOGRAFIA DE AVENTURĂ

Fotografia de aventură în aer liber

Fotografa Anna Blackwell face o drumeţie în regiunea sălbatică Dartmoor cu un aparat Canon EOS R6.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

FOTOGRAFIA DE NATURĂ

Natura în alb şi negru cu Powershot G7 X Mark III

Ambasadoarea Canon Helen Bartlett îşi dezvăluie sfaturile despre crearea unor fotografii de natură alb-negru care inspiră cu aparatul foto compact când sunteţi în mişcare.

A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Bucuraţi-vă din plin de natură

Fotograful de natură sălbatică Tolga Aktas despre cum vă poate ajuta PowerShot ZOOM să vă bucuraţi de clipă.

„Când eşti pe vârful muntelui, ai o vedere perfectă asupra tot ceea ce vrei să imortalizezi în cea mai bună formă posibilă”, afirmă Alan. Merită aşadar să ai un aparat foto capabil să surprindă cât mai multe informaţii posibile. „Filmarea 4K înregistrează până la ultimul fir de iarbă. Înregistrând în 4K, surprinzi detaliile mici, care altfel ar fi omise.”

Modul video 4K al aparatului foto Canon PowerShot SX740 HS asigură rezoluţie clară, oferind opţiunea de a obţine fotografii din înregistrarea video. Alan consideră că şi funcţia de filmare cu redare accelerată este un avantaj. „Redarea accelerată este excelentă pentru răsărituri şi apusuri. Poţi surprinde diferenţele de lumină şi diversele seturi de culori într-o succesiune foarte scurtă.”

4. Distribuiţi imaginile în timpul călătoriilor, oriunde v-aţi afla

A purple and grey landscape lies on the floor with walking poles and a camera on top of it.

„Distribuirea imaginilor a devenit extrem de importantă”, spune Alan. „Oamenii de pe reţelele de socializare abia aşteaptă să public noi poveşti. Uneori nu reuşesc să mă ocup de una şi imediat oamenii mă întreabă: „Aşteptam postarea aceasta, unde este?””

Conectivitatea prin Bluetooth şi Wi-Fi a aparatului foto Canon PowerShot SX740 HS îi permite lui Alan să distribuie imagini în timpul călătoriilor, conectându-şi aparatul foto la telefonul mobil pentru a posta noutăţi de pe culmile montane. Imaginile sunt transferate automat în telefon prin funcţia de transfer automat a aplicaţiei Canon Camera Connect, iar el îşi poate eticheta fotografiile cu date geografice înainte de a le publica pe blog şi pe reţelele de socializare.

5. Utilizaţi funcţia de stabilizare a imaginii pentru a obţine fotografii macro şi cu natură sălbatică clare


Indiferent dacă îşi fotografiază nepoata făcând roata în grădină sau surprinde un vultur zburând deasupra capului, Alan se bazează pe stabilizatorul inteligent de imagine al aparatului Canon PowerShot SX740 HS pentru asigurarea unor înregistrări stabile şi a unor fotografii clare. După cum spune el, funcţionează la fel de bine pentru fotografiile macro ca şi pentru mişcare.

„Realizez prim-planuri cu omizi, fluturi şi tot felul de lucruri pentru nepoata mea şi mă duc să i le arăt”, spune el. „Ea se entuziasmează şi petrecem clipe plăcute împreună. Este minunat că vrea să exploreze. Nimic nu poate fi mai bun decât să ai o tânără generaţie interesată de natură şi lumea naturală.”

A macro shot shows bluebells with wet grass behind.

Articol scris de Lucy Fulford

Descoperiţi puterea şi versatilitatea gamei Canon 4K

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile