NATURĂ SĂLBATICĂ

Sfaturi esenţiale şi cele mai bune echipamente: noţiuni de bază despre fotografierea păsărilor

Păsările sunt creaturi frumoase, dar pot fi dificil de fotografiat. Descoperiţi echipamentele pe care le recomandăm pentru realizarea unor fotografii incredibile şi aflaţi de la fotograful de natură sălbatică Aaron Sterling exact ce face el.
O pasăre cu penaj portocaliu strălucitor este fotografiată pe o ramură, pe un fundal nefocalizat, imaginea fiind realizată cu un aparat Canon EOS R6 de către fotograful de natură sălbatică Aaron Sterling.

Fotografierea animalelor şi a păsărilor în habitatul lor natural poate fi atât dificilă, cât şi plină de satisfacţii. Păsările sunt extrem de imprevizibile şi pot zbura de îndată ce simt cea mai mică mişcare, dar sunt subiecte fascinante de fotografiat.

Cum puteţi reuşi să fotografiaţi păsări? Este important să fiţi răbdător, perseverent şi să aveţi o înţelegere de bază a comportamentului păsărilor, dar şi să aveţi echipamentele potrivite pentru fotografierea acestor vieţuitoare relativ mici şi sprintene.

Fotograful de natură sălbatică Aaron Sterling urmăreşte şi fotografiază păsări de când se ştie. Aici, el îşi împărtăşeşte sfaturile lui pentru fotografierea păsărilor fără a le deranja, precum şi caracteristicile pe care trebuie să le căutaţi atunci când alegeţi aparate foto şi obiective pentru a începe să fotografiaţi păsări.

Trebuie să ştiţi unde să mergeţi şi ce să căutaţi

Doi fotografi stau unul lângă altul într-o ascunzătoare pentru urmărirea păsărilor.

Puteţi alege din două abordări pentru fotografierea păsărilor, sfătuieşte Aaron. „Puteţi aştepta ca păsările să vină la voi, ceea ce vă oferă mai multe şanse de a vedea ceva rar. Sau puteţi fi în mişcare, caz în care veţi vedea mult mai multe, dar riscaţi să speriaţi păsările în timp ce vă deplasaţi.” O ascunzătoare pentru fotografi este opţiunea ideală dacă nu vă deranjează să staţi într-un singur loc.

O imagine realizată de sus a unui aparat foto Canon PowerShot SX740 HS pe un rucsac albastru, lângă beţe de drumeţie.

Este important să fiţi bine pregătit atunci când vă aventuraţi să fotografiaţi păsări. Nu uitaţi să purtaţi încălţăminte comodă şi să luaţi o umbrelă şi câteva gustări în rucsac pentru a vă menţine energia.

Este esenţial să ajungeţi devreme la locaţia aleasă, spune Aaron. „Găsiţi un loc în care animalele sunt obişnuite să vadă oameni, aşa încât acestea să nu fie la fel de sperioase ca în mod normal”, sugerează el. „Dacă sunteţi la început de drum, mergeţi într-o rezervaţie naturală şi obişnuiţi-vă cu acel mediu.”

Fotografierea dintr-o ascunzătoare este ideală pentru a nu vă speria subiecţii. „Folosesc un cort mic cu imprimeu de camuflaj şi cu găuri în el”, continuă el. „Stau acolo şi am răbdare. Cu cât petreci mai mult timp afară, cu atât îţi dai mai bine seama care locuri sunt bune.”

Dacă nu aveţi acces la o rezervaţie naturală, puteţi fotografia păsări în parcul local sau chiar în grădina dumneavoastră. „Instalaţi un hrănitor pentru păsări”, recomandă Aaron. „Sunt excelente, pentru că atrag păsări diferite. Puneţi un beţigaş lângă hrănitor pentru a-l face să arate natural, iar păsările se vor aşeza pe el, dând impresia că vă aflaţi în natură.” Jucaţi-vă cu încadrarea, astfel încât să nu arătaţi hrănitorul în fotografia finală.

Trebuie să învăţaţi să vă adaptaţi la vremea schimbătoare şi este important să vă familiarizaţi cu principiile de bază ale fotografiei. „Aflaţi tot ce puteţi despre timpul de expunere, diafragmă, sensibilitatea ISO şi ce funcţionează cel mai bine pentru tipul de fotografie pe care îl căutaţi”, spune Aaron.

De asemenea, trebuie să învăţaţi despre subiectul dumneavoastră, dar asta nu trebuie să vă descurajeze. „Cu cât vă uitaţi mai mult la păsări, cu atât deveniţi mai interesat să descoperiţi mai multe”, spune Aaron. „Începeţi să recunoaşteţi chemările păsărilor şi să învăţaţi că păsările mai mici stau adesea în arbuşti, în timp ce păsările de pradă preferă să se cocoaţe în vârful copacilor înalţi.”

Caracteristici ale aparatului foto de avut în vedere la fotografierea păsărilor

Greutate şi portabilitate

Un aparat foto Canon PowerShot ZOOM este aşezat pe un trunchi de copac căzut, cu un peisaj împădurit nefocalizat în fundal.

Canon PowerShot ZOOM este mai mic decât telefonul meu, încape în buzunar şi face treaba unui aparat foto dedicat, aşa că-mi permite să mă simt bine fără să mă îngreuneze”, spune Aaron.

O mână foloseşte aplicaţia Canon Camera Connect pe un smartphone pentru a vedea şi distribui imagini cu natură sălbatică realizate cu un aparat foto Canon.

Lui Aaron îi place să-şi posteze fotografiile pe reţelele sociale, iar aplicaţia Canon Camera Connect facilitează procesul. Cu aceasta, puteţi transfera imagini între aparatul foto Canon şi smartphone. De asemenea, puteţi eticheta geografic fotografiile, astfel încât să nu uitaţi niciodată unde aţi văzut un măcăleandru sau un lăcar de stuf.

Dacă intenţionaţi să fiţi în mişcare toată ziua, doriţi un echipament uşor de transportat. Canon PowerShot ZOOM, un aparat foto monocular de buzunar cu superzoom, este ideal pentru fotografierea păsărilor, permiţându-vă să realizaţi fotografii de 12,1 MP şi videoclipuri Full HD. Corpul său compact reduce riscul să sperie păsările şi dispune de un zoom în 3 trepte, cu distanţe focale de 100 mm, 400 mm şi 800 mm, astfel încât să puteţi umple mai mult din cadru cu subiectul. PowerShot ZOOM este totodată complet automat, aşa că nu trebuie să pierdeţi timp schimbând setările.

Aaron a încercat Canon PowerShot ZOOM în rezervaţia Christopher Cadbury Wetland de la periferia oraşului Birmingham, Regatul Unit, şi i-a plăcut cum putea pur şi simplu să pună aparatul în buzunar şi să-l scoată de îndată ce vedea o pasăre. „Îmi place cureaua, pentru că te ajută să-l transporţi foarte uşor”, a spus Aaron. „Nu trebuie să-ţi faci griji că-l vei scăpa din mână, mai ales când te grăbeşti.”

Un aparat foto alternativ de dimensiuni compacte este Canon PowerShot SX740 HS, care dispune de zoom optic 40x integrat şi un senzor CMOS de 20,3 MP, astfel că puteţi realiza cu uşurinţă fotografii de înaltă definiţie.

Dacă sunteţi în căutarea unui aparat foto cu obiective interschimbabile, Canon EOS R50 de 24,2 MP este mic şi discret, cântărind doar 375 g.


Fotografiere silenţioasă de mare viteză

Două păsări mici pe o ramură, una punând mâncare în gura celeilalte, într-o fotografie realizată de Aaron Sterling.

Aaron ştie că trebuie să reacţionezi în câteva milisecunde pentru a surprinde un moment inedit. Când apare o pasăre, este indicat să realizaţi fotografii în rafală pentru a avea mai multe şanse de a obţine imaginea perfectă, aşa că încercaţi să utilizaţi modul de fotografiere în rafală în format RAW al aparatului Canon. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 600mm F11 IS STM la 1/320 s, f/11 şi ISO 2500. © Aaron Sterling Photography

Fotografierea în rafală este probabil cea mai bună metodă pentru subiecţii care se mişcă rapid, precum păsările. Canon EOS R50 surprinde momente la 12 cps (15 cps cu obturatorul electronic), în timp ce EOS R10 poate realiza rafale continue de imagini la viteze de până la 15 cps (23 cps cu obturatorul electronic).

Pentru a evita deranjarea subiectului, doriţi să faceţi cât mai puţin zgomot cu putinţă atunci când lucraţi de aproape, iar aparatele foto cu obturator electronic silenţios vă permit să fotografiaţi fără a face niciun zgomot.

Modul de fotografiere RAW în rafală cu precaptură, disponibil pe aparate foto precum Canon EOS R7, este altă funcţie utilă pentru fotografierea subiecţilor imprevizibili. Aparatul foto începe să captureze fişiere RAW atunci când apăsaţi butonul declanşatorului la jumătate şi apoi, când îl apăsaţi complet, salvează imaginile în memoria tampon – fotografii realizate în până la o jumătate de secundă. „Acest lucru este extrem de important în timpul fotografierii păsărilor, deoarece nu ştii niciodată când ar putea zbura”, explică Aaron.

O modalitate excelentă de a fotografia păsările acasă este să instalaţi aparatul foto pe un trepied lângă un hrănitor pentru păsări, să staţi undeva unde nu puteţi fi văzut şi să fotografiaţi de la distanţă. O gamă mare de aparate foto Canon au conectivitate Wi-Fi şi toate aparatele foto din sistemul EOS R au şi Bluetooth. Cu aplicaţia Canon Camera Connect, aveţi posibilitatea să controlaţi o gamă mare de setări şi să acţionaţi declanşatorul de pe smartphone sau tabletă. Canon EOS Utility, care este inclus în configuraţia iniţială a software-ului cu toate aparatele foto EOS, vă permite, de asemenea, să operaţi aparatul foto de pe calculator şi să vizualizaţi imaginile pe un ecran mai mare.


Focalizare automată cu urmărire pentru subiecţii în mişcare şi focalizare automată cu detectarea ochilor animalelor

O mică pasăre cântătoare pe creanga unui copac, înconjurată de rămurele subţiri, pe fundalul unui cer albastru senin. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R10.

Focalizarea automată cu urmărirea subiectului vă permite să focalizaţi pe o pasăre chiar şi prin frunziş. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM la 500 mm, 1/1000 s, f/8 şi ISO 400.

O pasăre mică este cocoţată pe o ramură pe un fundal întunecat, neclar, într-o fotografie realizată de Aaron Sterling.

„Fotografierea păsărilor este o modalitate excelentă de a face cunoscut impactul pe care îl avem asupra mediului nostru”, spune Aaron. „Acesta este unul dintre motivele pentru care o fac – iubesc păsările şi vreau să împărtăşesc frumuseţea lor cu restul lumii.” Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/250 s, f/8 şi ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Tehnologia de focalizare automată Dual Pixel CMOS AF II de pe aparatele foto din sistemul EOS R, precum EOS R50 şi EOS R10, funcţionează împreună cu procesorul DIGIC X pentru a asigura urmărirea rapidă a subiectului, ajutându-vă să focalizaţi imediat pe o pasăre în mişcare. Focalizarea automată cu detectarea ochilor animalelor face parte dintr-o serie de funcţii avansate de focalizare automată concepute pentru a vă ajuta să obţineţi fotografii clare ale păsărilor în zbor. Sistemul AF va căuta păsări în cadru şi le va prioritiza ca subiecte principale de urmărit, focalizând pe ochii lor dacă îi poate detecta. Nu trebuie astfel să sacrificaţi focalizarea precisă atunci când fotografiaţi o pasăre în mişcare.


Capacităţi la lumină scăzută

Un stârc cocoţat pe o ramură parţial acoperită de apă la marginea unui râu slab luminat, imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R10.

Aaron preferă să fotografieze în timpul zilei, când lumina este mai favorabilă, dar aparate foto precum Canon EOS R10 vă pot ajuta să realizaţi imagini uimitoare cu păsări în condiţii de lumină redusă. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM la 343 mm, 1/800 s, f/5,6 şi ISO 100.

Multe păsări, cum ar fi bufniţele, se aventurează doar noaptea sau dimineaţa devreme, când condiţiile de lumină nu sunt ideale pentru fotografie. Canon EOS R10 de 24,2 MP dispune de focalizare la lumină scăzută de -4 EV şi de o sensibilitatea maximă ISO 32.000, care poate fi extinsă la ISO 51.200, ceea ce vă permite să fotografiaţi chiar şi la lumina lunii.

Cum să alegeţi un obiectiv pentru fotografierea păsărilor

Un mătăsar cocoţat pe o crenguţă printre fire de iarbă estompate, imagine realizată cu un obiectiv Canon RF 800mm F11 STM.

Fotografierea dintr-o ascunzătoare pentru urmărirea păsărilor vă oferă o distanţă sigură faţă de subiecţi, astfel că este util un obiectiv mai mare. Canon RF 800mm F11 IS STM poate fi extins la 1600 mm cu un extender Canon RF 2x. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R cu obiectiv Canon RF 800mm F11 IS STM la 1/40 s, f/11 şi ISO 1600.

O pasăre micuţă cocoţată pe o ramură, cu fundalul nefocalizat, imagine realizată de Aaron Sterling cu un obiectiv Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Unghiul de vizualizare îngust oferit de un teleobiectiv, precum Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, facilitează alegerea fundalului estompat perfect pentru încadrarea unei păsări. Imagine realizată cu un aparat foto Canon EOS R6 cu obiectiv Canon RF 100-400mm F.5.6-8 IS USM la 400 mm, 1/250 s, f/8 şi ISO 1600. © Aaron Sterling Photography

Păsările sunt, de obicei, mai mici şi este mai greu să vă apropiaţi de ele decât de alte animale sălbatice, aşadar aveţi nevoie de o distanţă focală mai mare pentru a le fotografia. Canon RF 600mm F11 IS STM – care are distanţa focală preferată de Aaron pentru fotografierea păsărilor – este un superteleobiectiv uşor care vă va ajuta să umpleţi cadrul cu imagini frumos detaliate. Dispune totodată de un stabilizator optic de imagine (IS) echivalent cu 5 stopuri pentru a preveni estomparea cauzată de mişcarea aparatului foto.

Obiectivele cu zoom vă oferă mai multe opţiuni de încadrare, dându-vă posibilitatea să treceţi de la cadre largi care surprind păsările în mediul lor natural la portrete mai restrânse care scot în evidenţă anumite trăsături specifice. Cu un interval de zoom impresionant (echivalent cu 29-240 mm pe un aparat full frame), Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM este compact, uşor şi silenţios, cu stabilizare optică a imaginii echivalentă cu 4,5 stopuri. Alt obiectiv cu zoom compact cu un interval de distanţe focale potrivit pentru fotografierea păsărilor este Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM. Diafragma sa aproape circulară cu 7 lamele oferă un aspect plăcut zonelor nefocalizate, izolând subiectul pentru imagini cu impact sporit. Aflaţi mai multe în ghidul nostru despre cele mai bune obiective de nivel de bază pentru fotografierea naturii sălbatice.

Nu trebuie să fiţi expert în fotografierea păsărilor pentru a o practica şi nu există părţi negative. „Urmărirea păsărilor poate crea dependenţă”, spune Aaron. „Este ca un joc video, în care termini un nivel şi vrei să treci imediat la următorul. Observi o pasăre şi apoi vrei alta şi alta. Profitaţi de oportunitatea de a vă conecta cu natura şi veţi începe să apreciaţi mai mult frumoasa noastră planetă. Şi, amintiţi-vă, este un privilegiu să priviţi păsările.”


Articol scris de Nikita Achanta

Produse conexe

Articole conexe

  • NATURĂ SĂLBATICĂ

    Monoclu versus binoclu – care este cel mai bun pentru observarea păsărilor?

    Canon PowerShot ZOOM este un aparat foto monocular de buzunar ideal pentru observarea păsărilor – dar prin ce se deosebeşte de binoclurile Canon?

  • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

    Sfaturi pentru fotografierea naturii sălbatice

    Profesionista Dani Connor împărtăşeşte cele mai bune sfaturi privind succesul în industrie unui fotograf de natură sălbatică în devenire.

  • FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

    Bucuraţi-vă din plin de natură

    Fotograful de natură sălbatică Tolga Aktas despre cum vă poate ajuta PowerShot ZOOM să vă bucuraţi de clipă.

  • NATURĂ SĂLBATICĂ

    Fotografierea păsărilor cu RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

    Un fotograf profesionist face echipă cu unul amator pentru a testa RF 200-800mm F6.3-9 IS USM pe teren.