Markus Varesvuo uses the Canon EOS 90D in the woods.

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Markus Varesvuo despre motivul pentru care Canon EOS 90D este aparatul foto ideal pentru fotografierea naturii sălbatice

1. Switch on macro mode for crisp close-ups

Whether you're looking at swathes of green countryside, ragged coastlines or sparkling cityscapes, the Canon PowerShot G5 X Mark II's panoramic mode is ideal for scenic shots of the wide, sweeping scenes that you encounter on your journey. The camera self-stitches images as you pan around, without any blurring. James used it to capture Austria's cloud-brushing peaks and describes the result as 'seamless'.
The high-quality 5x zoom lens delivers outstanding results at any focal length and James found it was particularly effective for capturing wide angles.

Articole conexe
An Iberian lynx on a large rock looking directly at the camera.

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Cele mai bune obiective pentru natura sălbatică

Surprindeţi imagini incredibile cu animale şi păsări sălbatice cu ajutorul acestor obiective cu distanţă focală fixă şi acestor obiective cu zoom.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

De la câştigători de premii la profesionişti

Doi câştigători ai premiului Tânărul fotograf de natură sălbatică al anului despre ce a însemnat pentru ei succesul timpuriu.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Sfaturi pentru fotografierea naturii sălbatice

Sfaturi şi tehnici pentru a duce fotografia de natură sălbatică la următorul nivel şi pentru a obţine cele mai bune performanţe de la aparatul foto şi obiectivele Canon.

Când vine vorba pe ce să se concentreze, este uşor să găseşti zone sălbatice cu subiecţi grozavi în Finlanda, spune Markus. El îi asigură pe cei care aspiră să devină fotografi de natură sălbatică: „oriunde aţi fi, aveţi şansa să găsiţi locuri drăguţe. Păsările mai ales, pot fi găsite oriunde – în oraş, poate într-un parc sau pe un ţărm. Nu trebuie să călătoriţi sute de kilometri, sunt mai aproape decât credeţi.”

Cunoştinţele locale sunt esenţiale şi revenirea la aceeaşi locaţie poate economisi timp şi vă poate ajuta să rafinaţi idei folosind diferite unghiuri şi condiţii de lumină. „Cel mai important lucru la fotografierea păsărilor este să-mi cunosc speciile. Cât de aproape pot să ajung? Am nevoie de o ascunzătoare? Dacă deranjezi păsările nu vei obţine niciun cadru”, spune el.

Sfaturile lui Markus pentru fotografierea naturii sălbatice

1. Utilizaţi fiecare punct de focalizare

Markus poate fi nevoit să aştepte ore sau chiar zile pentru momentul perfect, dar a avea răbdare este doar una din multele virtuţi necesare unui fotograf al vieţii sălbatice. În plus, trebuie să aveţi reflexe rapide, pentru că acţiunea se poate consuma în câteva secunde. „Am reacţii foarte rapide”, explică el. „Dar ai nevoie de multe de la aparatul foto şi de la sistemele optice. Cu cât aparatul foto poate face faţă mai multor cadre pe secundă, cu atât mai bine şi [acelaşi lucru] se aplică şi focalizării automate.”

După cum vă va spune orice fotograf de păsări în devenire, obţinerea unor fotografii clare, în special ale păsărilor aflate în zbor, este unul dintre cele mai dificile subiecte pentru sistemul AF al oricărui aparat foto.

„În mod normal, când fac fotografii cu păsări care zboară, folosesc toate punctele de focalizare ale camerei – 45 la Canon EOS 90D. Focalizarea automată este atât de bună şi de versatilă, încât este uşor să menţii pasărea în zona de focalizare. Singurul lucru pe care tind să-l schimb este sensibilitatea de urmărire. Dacă fundalul este aglomerat, reduc valoarea”, zice el.

2. Urmăriţi mişcarea cu modul AI Servo

Una dintre păsările preferate ale lui Markus este scufundarul polar. În timp ce aceste păsări înoată graţios pe suprafaţa apei, nu există mare contrast între penajul de vară gri al capului păsării şi fundalurile întunecate pe care Markus le preferă.

Totuşi, este o sarcină uşoară pentru Canon EOS 90D să urmărească ochiul roşu aprins al păsării şi să-l menţină focalizat. „Scufundarii polari se mişcă pe apă destul de încet, deci folosesc nouă puncte de focalizare”, spune Markus. „Folosesc AI Servo pentru a urmări pasărea şi a o menţine clară şi joystickul pentru a alege diferitele puncte de focalizare. Situaţiile în fotografia de păsări se schimbă foarte rapid, astfel încât joystickul face fotografiatul mai uşor”, adaugă el.

3. Surprindeţi acţiunea cu un timp scurt de expunere

Fotografierea rapidă în rafală este crucială pentru surprinderea momentelor fugare când păsările se fac văzute, ca atunci când îşi prind hrana sau în timpul ritualurilor caracteristice de împerechere. „Pentru a obţine fotografia perfectă, trebuie să aveţi păsările în poziţia corectă, iar cele 10 cadre pe secundă mă ajută să obţin tot ce e mai bun din situaţie”, spune Markus.

Păsările nu se fac văzute întotdeauna în condiţii de lumină perfecte şi chiar şi în timpul zilelor de vară lungi, glorioase ale Finlandei, Markus lucrează adesea în condiţii de lumină scăzută. „În aceste condiţii, pentru a surprinde acţiunea trebuie să utilizaţi o setare ISO ridicată. Folosesc în fiecare zi ISO 6400 sau chiar o valoare mai ridicată”, spune Markus. Canon EOS 90D oferă o sensibilitate ISO maximă de 25.600, fără probleme la fotografierea în lumină scăzută.

În plus, aveţi nevoie de un timp scurt de expunere, dar chiar şi acesta depinde de pasăre. Pentru rândunici, am nevoie de 1/3200 de secunde; bufniţele uriaşe, gri nu sunt foarte rapide, aşa că 1/2000 s, poate chiar şi 1/1000 s, este suficient. Chiar şi la lumină bună, aveţi nevoie de o setare ISO ridicată pentru a atinge acest tip de timp de expunere”, adaugă el.

4. Surprindeţi mai mult cu o baterie cu durată mare de viaţă

Indiferent dacă Markus fotografiază păsări de apă pe suprafaţa unui lac sau bufniţe sub bolta densă a unei păduri finlandeze, se află deseori la câţiva kilometri de orice formă de locuinţă umană, deci o baterie puternică este esenţială. În timp ce este relativ uşor să plecaţi cu câteva baterii încărcate complet, este foarte important ca atunci când le folosiţi să dureze mult.

Canon EOS 90D are o durată lungă de viaţă a bateriei de 1.300 de fotografii, iar în timpul lunilor calde de vară, Markus spune că o baterie poate dura o zi.

The back of a Canon EOS 90D, showing an owl on the screen.

5. Fotografiaţi la rezoluţie înaltă

Markus îşi trimite imaginile editorilor de cărţi şi reviste, iar dimensiunea necesară a imaginii poate varia considerabil, dar calitatea trebuie să fie întotdeauna la cel mai înalt standard. „Fotografiile mele ajung în multe locuri şi sunt folosite în multe moduri. Fotografiile imprimate pentru expoziţii trebuie să fie late de cel puţin un metru sau mai mult”, spune el.

Senzorul de 32,5 megapixeli de pe EOS 90D Canon nu numai că îi permite lui Markus să obţină fişiere de imagine pentru imprimarea în format mare, dar, după decupare, rămâne o rezoluţie mai mult decât suficientă. „Asta îmi dă foarte multă libertate pentru a compune după aceea, pe calculator, exact cum îmi doresc.”

Articol scris de Kevin Carter

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate poveştile