Urban nature photography tips: A squirrel looks up, paws in front of its body, surrounded by a field of white daisies and lush green grass up to its shoulders.

FOTOGRAFIA DE NATURĂ

Sfaturi pentru fotografia de natură urbană: surprindeţi animalele din apropierea dvs.

Fotografia de natură nu este doar privilegiul celor din mediul rural. Priviţi în grădina dvs., pe străzi, sub pietre, în jurul lacurilor şi în parcurile din oraş şi veţi găsi ocazia perfectă pentru fotografierea naturii în oraş, chiar în apropierea dvs.

Tânărul fotograf finlandez Ossi Saarinen a adunat un număr de urmăritori format din şase cifre pe Instagram, fotografiind natura urbană – veveriţe, şoricei şi vulpi adorabile care privesc direct în obiectiv şi păsări rotunde, cu aspect ciudat, pline de personalitate. În acest articol, acesta împărtăşeşte sfaturile sale cele mai importante pentru fotografierea naturii în oraş, inclusiv cele mai bune locuri pentru a găsi vulpi, setările sale preferate pentru aparatul foto şi compoziţia care surprinde cel mai bine personaje neobişnuite din viaţa reală.

1. Înţelegeţi animalul

În Helsinki, Ossi întâlneşte uneori întâmplător animale, dar, înţelegând modul în care se comportă animalele pe care acesta încearcă să le fotografieze, ştie unde să le caute şi când. „Pe timp de primăvară, încerc să găsesc vizuinile vulpilor în locuri care nu sunt chiar în centrul oraşului, dar se află totuşi în apropierea oamenilor. Încerc să găsesc găuri în pământ, unde ar putea fi vizuina, iar apoi caut urme de blană şi dacă este prezent mirosul lor puternic”, spune Ossi.

„Cred că unul dintre cele mai importante lucruri pentru fotografia de animale este să cunoşti obiceiurile animalului. Dacă descopăr o vizuină de vulpe cu pui mici înăuntru, ştiu că aceştia îşi petrec tot timpul acolo, astfel că pot pur şi simplu să mă întind pe jos în apropiere şi să fotografiez puii de vulpe în timp ce se joacă. Vulpile adulte umblă în timpul nopţii şi, uneori, chiar şi după-amiaza. De obicei, acestea folosesc acelaşi traseu în mod repetat, astfel încât le pot urmări pentru a vedea ce drumuri folosesc şi data următoare pot să aştept vulpea în mijlocul drumului respectiv.”

A female duck stands in the middle of a wooden bridge at dawn, looking straight at us.
Realizat cu EOS 6D
  • f/1.8
  • 1/250
  • 400

2. Alegeţi momentul zilei cu atenţie

Străzile arhipline ale oraşului, drumurile aglomerate şi sunetele civilizaţiei nu se împacă foarte bine cu fotografierea naturii – dar acest lucru nu înseamnă că nu este acolo, aşteptând să se manifeste imediat ce oamenii se retrag. „Nu fac niciodată fotografii în mijlocul zilei”, spune Ossi. „Numeroase animale sunt mai active pe timp de noapte, dar este mai greu de fotografiat pe întuneric, aşa că fac fotografii pe la răsăritul sau apusul soarelui. Lumina este mai bună în acele momente, aşa că fotografiile sunt mai impresionante.”

Deşi un aparat foto full-frame (cum ar fi modelul Canon EOS 6D) va da rezultate mai bune la valori ISO ridicate, puteţi totuşi realiza fotografii de natură reuşite cu un aparat foto cu senzor APS-C cu factor de decupare (cum ar fi modelul Canon EOS 7D Mark II), afirmă Ossi. „Pentru păsări şi albine, dacă nu vă puteţi apropia foarte mult, senzorii cu factor de decupare pot chiar face ca animalul să pară mai mare în cadru”, având în vedere câmpul vizual restricţionat cu un senzor de cadru decupat.

Articole conexe
canon-get-inspired-urban-nature-photography-tips-related1-185x94

FOTOGRAFIA DE NATURĂ

Povestea fotografiei de natură urbană a lui Ossi Saarinen

La doar trei ani după ce a pus mâna pe un aparat foto, fotografiile de animale pline de personalitate ale lui Ossi se bucură de un adevărat succes pe platformele de socializare. Acesta ne împărtăşeşte cum s-a dezvoltat hobby-ul său.

A red squirrel looks straight at the camera as it runs across a carpet of dried leaves and fallen petals.

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

Sfaturi pentru fotografierea naturii sălbatice

Sfaturi şi tehnici pentru a duce fotografia de natură sălbatică la următorul nivel şi pentru a obţine cele mai bune performanţe de la aparatul foto şi obiectivele Canon.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

FOTOGRAFIEREA NATURII SĂLBATICE

De la câştigători de premii la profesionişti

Doi câştigători ai premiului Tânărul fotograf de natură sălbatică al anului despre ce a însemnat pentru ei succesul timpuriu.

3. Apropiaţi-vă sau utilizaţi un obiectiv lung

„Dacă doriţi să vă apropiaţi foarte mult, de obicei trebuie să lăsaţi animalele să vă vadă”, explică Ossi. „Secretul este să petreceţi mult timp cu animalul astfel încât să se obişnuiască cu prezenţa dvs. Trebuie să acţionaţi cu foarte mult calm – nu faceţi nicio mişcare bruscă. Puteţi afla modul în care se comportă şi reacţionează la mişcările dvs., precum şi cât de mult vă puteţi apropia înainte să fugă.”

Pentru fotografia de natură urbană, Ossi preferă să folosească obiective cu zoom „deoarece situaţia se modifică tot timpul – animalul poate fi foarte aproape, dar apoi este posibil să se mişte brusc. Cu obiectivul meu Canon EF 70-200mm f/2.8L USM pot obţine fotografii de prim-plan sau de la distanţă cu ajutorul distanţei focale de 200 mm. În special atunci când sunteţi începător în fotografia de natură, este dificil să vă apropiaţi de animale. Din acest motiv, cel mai bine este să începeţi cu un obiectiv lung, cum ar fi unul de 300 mm sau 400 mm.” Obiectivul Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III este un obiectiv compact popular, care ajunge departe, iar pentru o soluţie şi mai compactă şi mai accesibilă, zoomul optic puternic de 40x al aparatului foto Canon PowerShot SX740 HS vă oferă, de asemenea, posibilitatea de a mări şi micşora uşor şi rapid.

4. Măriţi valoarea ISO şi fotografiaţi cu obiectivul larg deschis

Natura este adesea cea mai spectaculoasă dimineaţa devreme sau seara târziu, când lumina zilei începe să scadă. De aceea, posibilitatea de a fotografia în condiţii de lumină redusă este unul dintre motivele pentru care Ossi preferă să utilizeze un aparat foto precum aparatul full-frame Canon EOS 6D pentru fotografierea naturii urbane. Acesta are un interval ISO mare cu un sistem de focalizare automată cu 11 puncte, care este suficient de sensibil pentru a funcţiona la lumina lunii, mărind şansele de a obţine o fotografie clară. Succesorul aparatului foto, Canon EOS 6D Mark II, trece la nivelul următor, cu 45 de puncte de focalizare automată de tip încrucişat şi un interval ISO şi mai mare.

Dar metoda sa funcţionează şi cu aparate foto cu senzor crop: acesta recomandă mărirea setării ISO şi fotografierea cu obiectivul larg deschis pentru a obţine imaginea dorită. „Dacă este necesar, setez valoarea ISO foarte mare – este mai bine să obţii o fotografie cu uşor zgomot decât nicio fotografie.”, spune el. Ossi adaugă că îi place să folosească o valoare ISO de până la 10.000 cu aparatul său foto, însă toate modelele de aparate foto variază în condiţii diferite, astfel încât este important să experimentaţi cu ceea ce puteţi surprinde cu aparatul dvs. foto, în zona dvs.

A small yellow bird perches on a hand in front of us, its wings outstretched.

5. Focalizaţi rapid şi prindeţi animalele în mişcare

Ossi sfătuieşte fotografii care doresc să surprindă natura din oraş să aleagă un aparat foto cu focalizare automată rapidă – „cu cât mai rapidă, cu atât mai bine” – şi cu stabilizare a imaginii. Canon EOS 7D Mark II are un sistem de focalizare automată cu 65 de puncte, toate de tip încrucişat şi dispune de Dual Pixel CMOS AF, care vor mări şansele de a focaliza pe subiecţii în mişcare, chiar şi în condiţii de lumină redusă. Utilizarea celei mai mari deschideri a diafragmei obiectivului dvs. permite luminozitate maximă şi vă oferă posibilitatea de a reduce timpii de expunere: „Prefer obiectivele cu o deschidere mare a diafragmei, deoarece este nevoie de timpi de expunere reduşi pentru a prinde animalele în mişcare”, spune Ossi.

6. Faceţi ca subiectul dvs. să iasă în evidenţă

Pentru stilul său consacrat cu deschidere largă a diafragmei, care îi arată pe subiecţii săi extrem de clar, izolaţi de fundalurile aglomerate, Ossi utilizează modul cu prioritate diafragmă (Av) şi o deschidere largă a diafragmei. De asemenea, acesta utilizează post-producţia pentru a-şi îmbunătăţi imaginile: „Efectuez o editare de bază pentru luminozitate, contrast şi puţină reglare a culorilor. Încerc adesea să scot mai bine în evidenţă animalul raportat la fundal, făcându-l mai luminos sau făcând fundalul mai întunecat. Încerc să-mi păstrez fotografiile cât mai realiste posibil.”

Articole conexe

„Lăsaţi-vă inspiraţi” este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Citiţi toate articolele

Produse conexe