Pentru fotograful austriac profesionist Christian Anderl, documentarea momentelor preţioase ale vieţii de familie a devenit la fel de importantă acasă ca în munca sa. Fostul ambasador Canon este cunoscut pentru portretele sale sincere şi intime din fotografia sa profesională. Mai mult, el împărtăşeşte şi câteva momente emoţionante ale vieţii sale de familie în contul său de Instagram, arătând lumea aşa cum o percepe băieţelul său.
După cum admite chiar el, a fi tată i-a schimbat viaţa. Experienţa de a deveni tată a fost şi sursa sa de inspiraţie pentru proiectul Paternitate, o serie de portrete în care taţii vorbesc despre experienţele lor, arată părţile bune şi cele rele şi oferă sfaturi celorlalţi. Oamenii au fost mereu în centrul muncii lui Christian, dar surprinderea momentelor din familie are o importanţă deosebită pentru el.
„Când voi fi bătrân şi fiul meu va fi plecat de acasă, o să fiu trist pentru că nu mai e aici”, spune el. „Pot să mă aşez pe canapea şi să mă uit la toate pozele astea de când era mic. Vara aceasta va împlini şase ani. Am găsit nişte fotografii pe care le-am făcut când avea un an şi deja mă face să mă simt bătrân deoarece creşte atât de repede. Timpul trece destul de rapid... Cred că ar trebui să ne reamintim, făcând fotografii, cât de repede vor pleca. Privind aceste fotografii şi amintindu-ne asta, devenim puţin mai răbdători cu copiii noştri.”
Aici, Christian îşi împărtăşeşte cele mai importante cinci sfaturi şi tehnici pentru surprinderea adevăratei distracţii în familie. Urmaţi sfaturile sale pentru a realiza portrete de familie sincere şi naturale.
1. Lăsaţi telefonul în buzunar
„Când luaţi aparatul foto, sunteţi mai conştient că realizaţi fotografii”, spune Christian, care recomandă renunţarea la telefon pentru a realiza imagini mai bine gândite cu un aparat foto. „Nu doar pozaţi ce se întâmplă cu o mână, aşa cum faceţi cu un smartphone; vă străduiţi mai mult şi cred că faceţi fotografii mai bune.”
În plus, utilizarea unui aparat foto reduce şi timpul petrecut în faţa ecranului, un aspect pe care Christian s-a concentrat recent, oferind o detoxifiere digitală. „Nu vreau să privesc un ecran toată ziua, iar dacă fac fotografii doar cu smartphone-ul, petrec şi mai mult timp în faţa ecranului. Vreau să mă uit prin vizor şi să fiu conştient de momentul respectiv.”
Există totodată avantaje tehnice când foloseşti un aparat foto în loc de telefon, consideră Christian, cum ar fi comenzi fizice pentru modificarea setărilor, inclusiv timpul de expunere şi diafragma. De asemenea, el preferă deseori un vizor pentru compunerea unei fotografii. „Există multe aplicaţii software care încearcă să simuleze aspectul unui obiectiv real, dar nu este acelaşi lucru... nimic nu se compară cu un senzor mare şi un obiectiv, după părerea mea.” În timp ce aparatele foto de nivel de bază precum Canon EOS M50 adaugă aceste comenzi fizice, acestea lipsesc momentan de pe un smartphone mediu dintr-o categorie echivalentă.
2. Fiţi pregătit pentru momentul autentic
Când realizaţi fotografii cu copii, trebuie să fiţi pregătit pentru orice. Cu un aparat foto cu capacitate de focalizare automată rapidă şi urmărire a focalizării, cum ar fi Canon EOS R, EOS 80D sau EOS M50, poţi anticipa momentul şi surprinde acţiune rapidă, fără a-ţi face griji că subiectul crucial este neclar.
"Vreau să privesc prin vizor şi să-mi dau seama de momentul respectiv."
„Aveţi nevoie de focalizare automată rapidă pentru a realiza fotografii ale copiilor”, spune Christian. „Asta trebuie să căutaţi la un aparat foto. Orice altceva depinde de bugetul dvs. Oamenii mă întreabă mereu ce aparat foto ar trebui să cumpere, dar eu le spun întotdeauna că trebuie să se gândească în primul rând la obiective. Poate veţi avea nevoie de un obiectiv nou şi nu de un aparat foto nou, deoarece viteza şi calitatea optică a obiectivului sunt mai importante decât aparatul foto.”
Fotografia de familie necesită, de asemenea, un grad de pragmatism. „De fiecare dată când simt că cineva nu mai vrea să fie fotografiat, las pur şi simplu aparatul foto deoparte”, spune Christian. „Dacă cineva nu vrea să-i faci o poză, nu vei obţine niciodată o fotografie bună. Mai ales în cazul copiilor, nu poţi să-i obligi pe copii să fie pozaţi, aşa că acceptă situaţia şi încearcă mai târziu.”
3. Încercaţi diferite distanţe focale
„Pentru fotografii cu familia, cred că aveţi nevoie de cel puţin două distanţe focale diferite”, spune Christian. „Pentru mine, obiectivul Canon EF 85mm f/1.8 USM este alegerea optimă pentru un portret. Obţineţi o adâncime mică a câmpului cu distanţa focală de 85 mm, astfel încât puteţi separa faţa de fundal. Este suficient de lung pentru a surprinde proporţiile „corect” – dacă utilizaţi un obiectiv de 35 mm sau 50 mm, veţi obţine o distorsiune şi un nas mai mare. Ca fotograf de portrete, trebuie să vorbesc cu oamenii în timp ce îi fotografiez, astfel că obiectivul de 85 mm este o alegere bună din gama medie – nu poţi să greşeşti cu el.”
În timp ce Christian preferă obiectivul EF 85mm f/1.8 USM pentru portretistică, consideră că poţi realiza imagini extraordinare şi la 35 mm. „Cred că obiectivul Canon EF 35mm f/1.4L II USM este potrivit pentru aproape orice. Ori de câte ori nu găseşti soluţia, ia un obiectiv de 35 mm şi vei putea face ceva, chiar şi un portret. Trebuie să ai în vedere că va deforma puţin faţa, dar, pe de altă parte, obţii o imagine intimă, pentru că te apropii mai mult de faţă.”