A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Sfaturile lui Christian Anderl pentru surprinderea unor portrete naturale de familie

Pentru fotograful austriac profesionist Christian Anderl, documentarea momentelor preţioase ale vieţii de familie a devenit la fel de importantă acasă ca în munca sa. Fostul ambasador Canon este cunoscut pentru portretele sale sincere şi intime din fotografia sa profesională. Mai mult, el împărtăşeşte şi câteva momente emoţionante ale vieţii sale de familie în contul său de Instagram, arătând lumea aşa cum o percepe băieţelul său.

După cum admite chiar el, a fi tată i-a schimbat viaţa. Experienţa de a deveni tată a fost şi sursa sa de inspiraţie pentru proiectul Paternitate, o serie de portrete în care taţii vorbesc despre experienţele lor, arată părţile bune şi cele rele şi oferă sfaturi celorlalţi. Oamenii au fost mereu în centrul muncii lui Christian, dar surprinderea momentelor din familie are o importanţă deosebită pentru el.

„Când voi fi bătrân şi fiul meu va fi plecat de acasă, o să fiu trist pentru că nu mai e aici”, spune el. „Pot să mă aşez pe canapea şi să mă uit la toate pozele astea de când era mic. Vara aceasta va împlini şase ani. Am găsit nişte fotografii pe care le-am făcut când avea un an şi deja mă face să mă simt bătrân deoarece creşte atât de repede. Timpul trece destul de rapid... Cred că ar trebui să ne reamintim, făcând fotografii, cât de repede vor pleca. Privind aceste fotografii şi amintindu-ne asta, devenim puţin mai răbdători cu copiii noştri.”

Aici, Christian îşi împărtăşeşte cele mai importante cinci sfaturi şi tehnici pentru surprinderea adevăratei distracţii în familie. Urmaţi sfaturile sale pentru a realiza portrete de familie sincere şi naturale.

1. Lăsaţi telefonul în buzunar

„Când luaţi aparatul foto, sunteţi mai conştient că realizaţi fotografii”, spune Christian, care recomandă renunţarea la telefon pentru a realiza imagini mai bine gândite cu un aparat foto. „Nu doar pozaţi ce se întâmplă cu o mână, aşa cum faceţi cu un smartphone; vă străduiţi mai mult şi cred că faceţi fotografii mai bune.”

În plus, utilizarea unui aparat foto reduce şi timpul petrecut în faţa ecranului, un aspect pe care Christian s-a concentrat recent, oferind o detoxifiere digitală. „Nu vreau să privesc un ecran toată ziua, iar dacă fac fotografii doar cu smartphone-ul, petrec şi mai mult timp în faţa ecranului. Vreau să mă uit prin vizor şi să fiu conştient de momentul respectiv.”

Există totodată avantaje tehnice când foloseşti un aparat foto în loc de telefon, consideră Christian, cum ar fi comenzi fizice pentru modificarea setărilor, inclusiv timpul de expunere şi diafragma. De asemenea, el preferă deseori un vizor pentru compunerea unei fotografii. „Există multe aplicaţii software care încearcă să simuleze aspectul unui obiectiv real, dar nu este acelaşi lucru... nimic nu se compară cu un senzor mare şi un obiectiv, după părerea mea.” În timp ce aparatele foto de nivel de bază precum Canon EOS M50 adaugă aceste comenzi fizice, acestea lipsesc momentan de pe un smartphone mediu dintr-o categorie echivalentă.

2. Fiţi pregătit pentru momentul autentic

Când realizaţi fotografii cu copii, trebuie să fiţi pregătit pentru orice. Cu un aparat foto cu capacitate de focalizare automată rapidă şi urmărire a focalizării, cum ar fi Canon EOS R, EOS 80D sau EOS M50, poţi anticipa momentul şi surprinde acţiune rapidă, fără a-ţi face griji că subiectul crucial este neclar.

"Vreau să privesc prin vizor şi să-mi dau seama de momentul respectiv."

„Aveţi nevoie de focalizare automată rapidă pentru a realiza fotografii ale copiilor”, spune Christian. „Asta trebuie să căutaţi la un aparat foto. Orice altceva depinde de bugetul dvs. Oamenii mă întreabă mereu ce aparat foto ar trebui să cumpere, dar eu le spun întotdeauna că trebuie să se gândească în primul rând la obiective. Poate veţi avea nevoie de un obiectiv nou şi nu de un aparat foto nou, deoarece viteza şi calitatea optică a obiectivului sunt mai importante decât aparatul foto.”

Fotografia de familie necesită, de asemenea, un grad de pragmatism. „De fiecare dată când simt că cineva nu mai vrea să fie fotografiat, las pur şi simplu aparatul foto deoparte”, spune Christian. „Dacă cineva nu vrea să-i faci o poză, nu vei obţine niciodată o fotografie bună. Mai ales în cazul copiilor, nu poţi să-i obligi pe copii să fie pozaţi, aşa că acceptă situaţia şi încearcă mai târziu.”

A boy smiles as bubbles float around him. Photo by Christian Anderl.

3. Încercaţi diferite distanţe focale

„Pentru fotografii cu familia, cred că aveţi nevoie de cel puţin două distanţe focale diferite”, spune Christian. „Pentru mine, obiectivul Canon EF 85mm f/1.8 USM este alegerea optimă pentru un portret. Obţineţi o adâncime mică a câmpului cu distanţa focală de 85 mm, astfel încât puteţi separa faţa de fundal. Este suficient de lung pentru a surprinde proporţiile „corect” – dacă utilizaţi un obiectiv de 35 mm sau 50 mm, veţi obţine o distorsiune şi un nas mai mare. Ca fotograf de portrete, trebuie să vorbesc cu oamenii în timp ce îi fotografiez, astfel că obiectivul de 85 mm este o alegere bună din gama medie – nu poţi să greşeşti cu el.”

În timp ce Christian preferă obiectivul EF 85mm f/1.8 USM pentru portretistică, consideră că poţi realiza imagini extraordinare şi la 35 mm. „Cred că obiectivul Canon EF 35mm f/1.4L II USM este potrivit pentru aproape orice. Ori de câte ori nu găseşti soluţia, ia un obiectiv de 35 mm şi vei putea face ceva, chiar şi un portret. Trebuie să ai în vedere că va deforma puţin faţa, dar, pe de altă parte, obţii o imagine intimă, pentru că te apropii mai mult de faţă.”

Articole conexe
A baby plays with an abacus.

FOTOGRAFIA BEBELUŞILOR

12 sfaturi pentru fotografierea bebeluşilor pe care le puteţi aplica astăzi

Păstraţi acele momente preţioase şi surprindeţi dezvoltarea bebeluşului cu modurile noastre inteligente de a face fotografia bebeluşilor distractivă şi a obţine rezultate grozave.

Two children silhouetted against a woodland background by the low sun streaming through the trees.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

11 sfaturi pentru fotografia de familie

Ambasadoarea Canon Helen Bartlett este renumită pentru portretele sale de familie alb-negru. În acest articol, îşi împărtăşeşte cele mai importante sfaturi despre cum puteţi surprinde momentele unice.

A woman and her three children standing around a mixing bowl in a kitchen as they prepare to bake something. The PowerShot PX sits on top of a pile of books facing them.

FOTOGRAFIA DE FAMILIE

Surprindeţi momente fără efort

Surprindeţi cu uşurinţă momentele de zi cu zi folosind Canon PowerShot PX.

A man stands in the sea and throws his son in the air. Photo by Christian Anderl.

4. Gândiţi-vă întotdeauna mai întâi la fundal

Deşi atenţia dvs. este probabil asupra subiecţilor – în special asupra copiilor care se mişcă rapid – este important să luaţi în considerare fundalul fotografiei, spune Christian: fundalul este o componentă cheie a compoziţiei dvs. şi una care este adesea trecută cu vederea.

„Axarea în primul rând asupra fundalului este una dintre regulile pe care încerc să le predau în fotografie, pentru că este ceva ce majoritatea oamenilor subestimează sau uită. Sunt atât de concentraţi pe prim-plan, pe subiect, pe focalizare, pe lumină, pe expunere, pe toate aceste lucruri, încât uită că fundalul nu arată atât de bine. În cazul copiilor care se joacă, s-ar putea să fie dificil, dar încercaţi să găsiţi mai întâi fundalul şi apoi să plasaţi subiectul în acest loc.”

Nu există fundal corect sau greşit pentru portrete – depinde de modul în care se potriveşte cu subiectul dvs. – dar amplasarea este ceva la care ar trebui să vă gândiţi în timp ce fotografiaţi. „Orice poate fi un fundal bun şi orice poate fi un fundal rău. Încercaţi să vă daţi seama ce culori se potrivesc unele cu altele şi ce culori sunt nepotrivite. Dacă fundalul este cu adevărat urât, utilizaţi o diafragmă larg deschisă şi un obiectiv lung pentru a încerca să-l faceţi mai puţin clar, aşa încât să fie doar culori în fundal. Dacă există ceva, cum ar fi o maşină roşie, când restul peisajului este dominat de albastru şi mohorât, atunci încercaţi să îl evitaţi.”

A small boy stands on top of a hill, seagulls flying in an arc above him. Photo by Christian Anderl.

Fotografierea cu un aparat foto vă oferă posibilităţi de neegalat de a profita la maximum de fotografiile dvs., de la un potenţial mai mare de editare şi până la şansa de a imprima fotografii la scară mare. Christian are pe un perete din casă o imagine imprimată la scară uriaşă a fotografiei sale preferate, cu soţia şi fiul său jucându-se şi făcând surfing pe dune în Noua Zeelandă.

„Am făcut câteva fotografii norocoase când alergau în jos pe dună”, spune el. „Fiul meu râdea atât de mult şi iubesc imaginea asta. De fiecare dată când o văd, mă face să zâmbesc şi simt că m-am întors în Noua Zeelandă.” Împărtăşirea amintirilor de familie este mai uşoară atunci când imaginile au fost realizate la o rezoluţie mare care permite imprimarea în format A2 sau de poster – ceva ce nu am reuşit să obţin cu o fotografie făcută cu telefonul.

Imprimarea nu este singurul avantaj, ci şi capacitatea de editare. „Ai mult mai multe posibilităţi de editare cu un fişier RAW bun de pe un aparat foto decât cu un JPEG de pe telefon. Poţi să defineşti senzaţia şi starea de spirit a unei imagini, alegând pur şi simplu culorile potrivite. Dacă nu editezi, foloseşti doar 50 % din fotografie.”

În final, conectivitatea încorporată în aparatelor foto moderne vă permite să transferaţi imagini direct de pe aparatul foto – pe tabletă pentru a le arăta pe loc sau pe telefon pentru a le posta online, îmbunătăţindu-vă feedul de pe reţelele sociale. Cu aplicaţia Canon Print pe dispozitivul mobil şi o imprimantă Canon compatibilă, puteţi chiar să creaţi imprimate de înaltă calitate, printr-o conexiune wireless.

A mother runs down a sand dune, pulling her son along, both of them laughing. Photo by Christian Anderl.

Christian a provocat bloggerul de familie Katja Gaskell să-şi îmbunătăţească fotografia de familie lăsând deoparte smartphone-ul şi descoperind noile posibilităţi oferite de Canon EOS M50. Scriitor de călătorie şi blogger la Globetotting, Katja a realizat fotografii cu cei trei copii ai săi în diverse locuri din lume, utilizând telefonul. Ea încearcă acum numeroasele tehnici noi pe care le oferă un aparat foto. Vedeţi cum s-a descurcat şi încercaţi şi dvs. aceste provocări în fotografia de familie.

Articol scris de Lucy Fulford

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate poveştile