FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

48 de ore la Sevilla cu EOS R10

Descoperiţi cum bloggerul de călătorie Diana Milos a surprins esenţa oraşului spaniol Sevilla cu Canon EOS R10, de la gastronomie la flamenco.
O femeie îmbrăcată într-o rochie de vară şi o pălărie de soare ţine aparatul Canon EOS R10 la ochi şi se uită prin vizor, stând în faţa unei arhitecturi spaniole detaliate.

Dacă doriţi să vedeţi o destinaţie de vacanţă într-o perspectivă nouă, setaţi-vă ceasul deşteptător, spune creatoarea de conţinut de călătorie Diana Millos. „Prefer să explorez şi să fac fotografii la răsărit”, explică ea. „De obicei nu este nimeni în jur şi lumina este cu adevărat blândă. Acea perioadă din zi este magică.”

Diana a fotografiat răsăritul în întreaga lume cu aparatele ei foto Canon EOS 80D (urmat acum de modelul mai nou Canon EOS 90D) şi Canon EOS 7D Mark II. Imaginile ei au atras peste 135.000 de urmăritori pe Instagram, iar ea a vizitat diverse locaţii, de la destinaţii îndepărtate precum India, Mexic şi Vietnam până la city break-uri europene în România, Georgia şi Italia.

Într-un city break recent în Spania natală, Diana a fost însoţită însă de un nou partener de călătorie: Canon EOS R10. În afară de EOS R7, EOS R10 este unul dintre cele două aparate foto mirrorless din sistemul EOS R care dispune de un senzor APS-C, o inovaţie pentru Canon. Cu rezoluţia sa impresionantă de 24,2 MP, designul compact, greutatea de doar 429 g, precum şi funcţii foto şi video creative, EOS R10 este ideal pentru exploratorii care doresc să-şi spună poveştile în moduri unice şi creative.

Diana a luat cu ea EOS R10 într-o excursie de 48 de ore în capitala andaluziană pentru a fotografia scene din Sevilla. Fotografia arhitecturală este una dintre specialităţile ei. A vizitat câteva dintre punctele de atracţie emblematice ale oraşului, inclusiv Plaza de España, Giralda (clopotniţa Catedralei din Sevilla) şi Metropol Parasol, una dintre cele mai mari structuri din lemn din lume.

Un aparat foto Canon EOS R10 la baza unui stâlp din ceramică vopsit.

„M-am trezit în fiecare zi înainte de răsărit pentru a profita la maximum de lumina plăcută”, dezvăluie Diana. „În februarie chiar părea că este vară. Sevilla este un oraş atât de ornamental, este foarte frumos.”

„Am folosit EOS R10 într-o multitudine de situaţii, de la fotografierea dansatoarelor de flamenco la fotografierea canotoarelor pe râu, şi am avut posibilitatea să mă joc cu focalizarea automată, fotografierea continuă la viteză mare şi opţiunile video ale aparatului foto.”

Pe lângă faptul că a fost prima dată când Diana a fotografiat Sevilla, în această călătorie a avut şi ocazia să folosească pentru prima dată un aparat foto mirrorless. „Mi s-a părut foarte simplu să trec la EOS R10”, spune ea. „Erau unele butoane pe care nu le ştiam în partea de sus, însă a fost foarte uşor de utilizat.”

Diana s-a echipat şi cu două obiective cu zoom RF-S noi, concepute pentru sistemul EOS R ASP-C, ambele oferind o calitate fantastică a imaginii. Obiectivul mic şi relativ discret Canon RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM dispune de un interval de distanţe focale de 18-45 mm pentru o varietate largă de scenarii de călătorie, iar obiectivul versatil RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM are capacităţi excelente pentru realizarea de prim-planuri, oferind în plus şi o distanţă focală de teleobiectiv şi un interval de zoom mare, cu un interval de distanţe focale de 18-150 mm. Ambele obiective dispun şi de stabilizare a imaginii.

Rezoluţie şi viteză pentru dramatism şi acţiune

O femeie într-o rochie galbenă stă sub o arcadă ornamentată în faţa unei piscine lungi şi înguste în a cărei apă i se poate vedea reflexia.

Arhitectura este unul dintre subiectele preferate de fotografiat ale Dianei. „Spune poveşti despre un loc”, spune ea. „Încerc întotdeauna să găsesc locuri pline de culoare sau care au multe detalii”. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 35 mm, 1/2000 s, f/5,6 şi ISO 12.800.

O femeie într-o rochie galbenă merge pe o alee cu palmieri, cu un turn de piatră în fundal.

Diana preferă să lucreze cu aparate foto care fotografiază rapid. „Îmi place să folosesc modul de fotografiere continuă de mare viteză pentru a avea mai multe fotografii din care să aleg”, spune ea. EOS R10 poate fotografia la viteze de până la 23 cps cu obturatorul electronic şi până la 15 cps cu obturatorul mecanic 1 . Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/1000 s, f/5,6 şi ISO 100.

Prima oprire în turul Dianei a fost la Plaza de España, o clădire emblematică, cu o mulţime de stiluri arhitecturale. „Combină influenţele trecutului arab din Spania cu arhitectura iberică”, spune Diana. „Cei care mă urmăresc pe reţelele sociale ştiu că de obicei realizez imagini panoramice ale clădirii cu mine în faţa ei, aşa că am folosit RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM pe EOS R10, însă l-am schimbat cu RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM pentru a realiza prim-planuri cu plăcile frumoase din piaţă.”

Apoi, Diana s-a concentrat pe surprinderea dramatismului şi mişcărilor dansatoarelor de flamenco. În această fotografie, a profitat de focalizarea automată avansată de pe EOS R10, care foloseşte focalizarea automată cu detectarea ochilor pentru a urmări oamenii cu precizie crescută, precum şi de viteza mare de fotografiere continuă de 15 cadre pe secundă (cps) folosind obturatorul mecanic al aparatului1.

Două dansatoare de flamenco în rochii tradiţionale pozează cu braţele ridicate într-o curte.

Deşi dansatoarele se învârteau şi se mişcau neîncetat, aparatul foto a menţinut focalizarea pe ele, chiar şi în timpul fotografierii în rafală la viteză mare, ceea ce a fost extraordinar”, spune Diana. „Pentru unele fotografii am folosit un timp de expunere relativ lung, ceea ce a estompat puţin colţurile rochiilor fetelor, astfel încât să se perceapă mişcarea dansatoarelor. Îmi place foarte mult modul în care menţine totul focalizat şi cât de clare sunt fotografiile.”

Diana spune că vizorul electronic (EVF) a fost foarte util pentru a confirma că imaginile sunt clare. „În vizor puteţi vedea modul în care funcţionează detectarea feţei şi detectarea ochilor, ceea ce este foarte util, deoarece astfel ştiţi cu exactitate pe ce se focalizează.”

Vizorul electronic este util şi când fotografiaţi în zile însorite, luminoase, deoarece vă permite să verificaţi expunerea şi să efectuaţi reglaje înainte de a apăsa butonul declanşatorului. Posibilitatea de a vedea efectele setărilor aparatului foto este îndeosebi utilă pentru fotografii mai puţin experimentaţi, deoarece astfel fotografierea devine mai intuitivă.

Prim-planuri cu mâncare cu detalii magnifice

Un bol de salată plin cu morcovi răzuiţi, sferturi de ou fiert, varză roşie feliată, ciuperci şi porumb dulce.

Diana a încercat funcţiile de compunere a profunzimii cu bracketing la focalizare disponibile pe EOS R10, care i-au permis să realizeze prim-planuri cu mâncăruri cu focalizare clară pe o porţiune mai mare din subiect. Aplicaţia Canon Photo Companion este un instrument util atunci când încercaţi un aparat foto nou pentru prima data, deoarece explică toate funcţiile şi selectoarele. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 35 mm, 1/2000 s, f/5 şi ISO 1600.

Prim-planul unei căpşune.

„Am fotografiat fructul folosind funcţia macro cu focalizare centrală a obiectivului Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM”, explică Diana. „A fost extraordinar că m-am putut apropia atât de mult şi surprinde toate texturile”, spune ea. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 35 mm, 1/200 s, f/10 şi ISO 400.

Pe lângă arhitectura distinctivă, fotografiile cu gastronomia locală reprezintă un ingredient esenţial al jurnalelor de călătorie ale Dianei. Îmi place foarte mult să lucrez cu culori şi, adesea, culorile locurilor pe care le vizitez sunt legate de mâncare”, spune ea. „Mâncarea face parte din cultură şi este important de fotografiat când doriţi să surprindeţi esenţa unui loc.”

Diana a utilizat EOS R10 pentru a realiza prim-planuri cu mâncare într-un bar tapas şi într-o piaţă locală. „Îmi doream să fotografiez ingredientele colorate şi texturile”, spunea ea, „aşa că am folosit funcţia macro cu focalizare centrală oferită de obiectivul RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM.”

Jucându-se cu focalizarea manuală şi modul macro, Diana a putut să se apropie şi mai mult de subiecţii ei – distanţa focală de 35 mm oferă o mărire maximă de 0,59x – astfel încât să surprindă toate detaliile.

De asemenea, Diana a încercat funcţiile de compunere a profunzimii cu bracketing la focalizare disponibile pe aparatul foto. „Nu am mai folosit aşa ceva înainte, a fost minunat să realizez mai multe fotografii la o singură apăsare a butonului declanşatorului, după care să le văd combinate într-o singură imagine, în care totul este focalizat. Aparatul foto a stocat şi fotografiile separate, în care erau focalizate diverse părţi din cadru. Mi-a plăcut foarte mult acea funcţie.”

Peisaje urbane panoramice şi unghiuri interesante

O fotografie panoramică a orizontului din Sevilla.

Pentru a fotografia orizontul din Sevilla, Diana a folosit modul de fotografiere panoramică de pe Canon EOS R10, care îmbină direct pe aparat mai multe fotografii realizate în timpul rotirii aparatului foto pe verticală sau orizontală. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-45 mm F4.5-6.3 IS STM la 45 mm, 1/500 s, f/7,1 şi ISO 100.

În a doua zi a excursiei sale în oraş, Diana a mers la Metropol Parasol, cunoscută şi ca „Ciupercile încarnării”. „Are o vedere uimitoare asupra Sevillei, de unde puteţi fotografia toate acoperişurile şi clădirile din depărtare”, spune ea. Structura modernă din lemn a contrabalansat arhitectura tradiţională, Diana ştiind că astfel va obţine imagini interesante.

O femeie cu o rochie galbenă fluturând se apleacă pentru a ajusta poziţia aparatului Canon EOS R10 pe un trepied mic.

EOS R10 poate fi controlat wireless de pe un smartphone prin aplicaţia Canon Camera Connect sau cu telecomanda wireless Canon BR-E1.

O femeie într-o rochie galbenă pozează pe o alee curbată.

Diana se foloseşte deseori de reţelele sociale pentru a găsi idei pentru fotografia de călătorie, însă încearcă întotdeauna să găsească unghiuri creative care nu au mai fost folosite înainte. „Modul meu preferat de a fotografia este să merg într-un loc ce poate părea întâmplător şi să văd dacă merită să fotografiez”, spune ea. Fotografie realizată cu un aparat foto Canon EOS R10 cu obiectiv Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM la 18 mm, 1/500 s, f/5,6 şi ISO 100.

Pentru a se include în fotografie, Diana foloseşte de obicei un mic trepied pe care aşază aparatul foto, iar în această excursie a luat mânerul tip trepied Canon HG-100TBR, extrem de portabil. „Este un trepied cu înălţime redusă, aşa că EOS R10 era destul de aproape de sol, însă ecranul tactil cu unghi variabil m-a ajutat să văd imaginea clar, ca şi pe EOS 80D”, spune ea.

Capacităţi video pentru creatorii hibrizi

Partea din spate a unui aparat Canon EOS R10, afişând opţiunile video ale aparatului foto.

EOS R10 are o opţiune de stabilizator digital de imagine pentru filme, care poate fi activată pentru a stabiliza înregistrările realizate din mers sau cu aparatul foto în mână.

Cele mai bune aparate foto de călătorie trebuie să ofere performanţe hibride, iar EOS R10 nu face excepţie. Dotat cu mai multe funcţii video, acest aparat poate înregistra peste limita tradiţională de 30 de minute, permiţând înregistrarea amintirilor de călătorie în format clar 4K 60p, 4K 30p cu supraeşantionare din 6K şi Full HD de înaltă calitate, fiind astfel unul dintre cele mai bune aparate foto pentru vlogging din portofoliul Canon.

Cu o viteză mare de 60/50 cps la rezoluţie 4K UHD, aparatul este ideal pentru filmarea de clipuri de acţiune cu detalii clare, iar Diana a folosit aceste capacităţi video pentru a filma canotoarele de pe râu. Imaginea este decupată2 la filmarea la această viteză mai mare, ceea ce poate fi un avantaj când se filmează subiecţi îndepărtaţi care doriţi să apară mai mari în cadru.

Înregistrarea la rată mare de cadre este acceptată când EOS R10 este setat la filmare Full HD, ceea ce permite înregistrarea de videoclipuri extrem de stabile cu încetinitorul, la o viteză de 120/100 cps. „Într-un videoclip am urmărit canotoarele şi am reuşit să includ şi o familie de raţe în cadru”, spune Diana. „Este cu adevărat frumos la redarea cu încetinitorul.”

De la splendorile arhitecturii istorice şi piruetele dansatoarelor de flamenco la mâncărurile colorate din prim-planurile apetisante, Canon EOS R10 a fost conceput să ofere creatorilor de conţinut o libertate şi mai mare de a explora lumea în moduri noi şi creative. Oferă toate beneficiile aparatelor din sistemul Canon EOS R, fiind totodată o propunere familiară pentru vloggerii şi bloggerii ca Diana, care sunt obişnuiţi să fotografieze cu un DSLR şi îşi doresc un aparat foto compact, rapid şi accesibil. „Asta este ceea ce îmi place la el”, spune Diana. „Este mic şi uşor şi totuşi atât de impresionant.”

Articol scris de Marcus Hawkins

  1. Viteza de fotografiere continuă poate să varieze în funcţie de diferite condiţii. Consultaţi specificaţiile pentru detalii.
  2. Modul de înregistrare 4K 60p este decupat la 64 % din zona orizontală.

Produse conexe

Articole conexe

  • CĂLĂTORII

    Partenerul de drum ideal

    Fotograful profesionist Martin Bissig face o călătorie în Sri Lanka cu aparatul EOS R10.

  • FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

    10 sfaturi pentru fotografia de călătorie

    Fotografa şi bloggeriţa Diana Millos îşi dezvăluie cele mai importante sfaturi pentru obţinerea unor fotografii de călătorie fascinante.

  • FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

    Cele mai bune aparate foto şi obiective pentru călătorii

    Indiferent dacă exploraţi străzi citadine sau un teren rural accidentat sau zburaţi în celălalt capăt al lumii, merită să călătoriţi lejer. Iată echipamentele Canon ideale pentru surprinderea experienţei, fără a vă cheltui tot bugetul.

  • FOTOGRAFIE

    EOS R50 versus EOS R10

    Comparăm principalele caracteristici şi designul a două aparate foto APS-C din sistemul EOS R.