silhouette of surfer on wave

FOTOGRAFIA DE SPORT

Acţiunea din sporturile acvatice

Surfingul, canotajul şi alte sporturi de apă sunt subiecte remarcabile pentru fotografie. Emoţia, căderile, săriturile, virajele şi viteza necesită efort şi răbdare pentru obţinerea unor rezultate extraordinare. Am alcătuit câteva sfaturi pentru realizarea de fotografii mai bune şi pentru imprimarea rezultatelor după ce le obţineţi.

 • Utilizarea modului Sport
 • Reducerea neclarităţii nedorite
 • Utilizarea modului de prioritate de timp de expunere (Tv)
 • Utilizarea unei zone de focalizare AF
 • Utilizarea obiectivelor rapide pentru surprinderea acţiunii
 • Setările pentru calitatea imaginii
 • Fotografierea subiecţilor în mişcare
 • Prezentarea fotografiilor la calitate optimă
Fie că plănuiţi să înfruntaţi valurile, să staţi pe malul unui lac din apropiere sau să mergeţi la plajă, fiţi întotdeauna conştient de împrejurimi şi luaţi în considerare siguranţa dvs. şi a altor persoane din jur. Citiţi în continuare pentru a afla mai multe.

Pentru a menţine aparatul foto în siguranţă în apropierea apei şi pe plajă, utilizaţi una dintre carcasele speciale rezistente la apă de la Canon. Aceste carcase dure vă vor ajuta să fotografiaţi sub apă până la o adâncime de 40 de metri, aşa că nisipul şi stropii de apă nu vor fi o problemă. De asemenea, carcasele au butoane etanşate, astfel încât puteţi accesa în continuare toate funcţiile aparatului foto.

Este cu adevărat o idee bună să începeţi cu o baterie de aparat foto complet încărcată şi un card de memorie cu suficient spaţiu liber, astfel încât să nu trebuiască să deschideţi carcasa în timp ce fotografiaţi. Câteva pliculeţe de silicagel în interiorul carcasei vor menţine umiditatea la un nivel scăzut.

Dacă nu intenţionaţi să vă scufundaţi, utilizaţi parasolarul pentru obiectiv pentru a minimiza reflexiile şi un filtru de protecţie pentru ca nisipul să nu deterioreze obiectivul.

Utilizarea modului Sport pentru a surprinde acţiune rapidă

Sporturile cu acţiune rapidă sunt surprinse optim atunci când aparatul foto este optimizat pentru a urmări subiectul şi a îngheţa subiecţii în mişcare. Comutaţi selectorul de mod la setarea Sport sau comutaţi la modul SCN şi selectaţi Sport de pe afişajul LCD dacă aparatul foto are unul.

Modul Sport va scurta timpul de expunere şi acest lucru va ajuta la îngheţarea mişcării. Modul Sport schimbă, de asemenea, sistemul de focalizare automată (AF) al aparatelor foto pentru urmărirea subiecţilor în mişcare.

Pentru rezultate optime, apăsaţi declanşatorul până la jumătate şi ţineţi degetul pe el pentru a activa focalizarea înainte ca subiectul să ajungă în poziţia ideală pentru fotografie. De asemenea, modul Sport comută aparatul foto la fotografiere continuă rapidă, realizând o serie de fotografii în timp ce declanşatorul este apăsat complet. Dacă fotografiaţi multă acţiune, cardurile de memorie de capacitate mai mare pot ajuta la creşterea numărului de fotografii pe care le puteţi realiza într-o secvenţă.

Sugestie: când utilizaţi modul Sport, este adesea mai bine să fotografiaţi câteva cadre, apoi să ridicaţi degetul de pe declanşator şi să găsiţi un subiect nou.

Reducerea neclarităţii nedorite: stabilizatorul de imagine

Obiectivele cu zoom mai lung cu stabilizator de imagine contribuie la reducerea tremurului aparatului foto, dar dacă deplasaţi aparatul pentru a ţine pasul cu acţiunea, stabilizatorul de imagine poate fi mai puţin eficient. Căutaţi un comutator pe partea laterală a obiectivului, iar dacă există un comutator Mod 1/Mod 2, alegeţi Modul 2. Unele obiective vor comuta automat la Modul 2 prin detectarea mişcării de panoramare.

Acţiunea rapidă este adesea capturată cu o expunere foarte scurtă. Setaţi timpul de expunere la 1/500 s sau mai puţin. Este posibil să aveţi nevoie de 1/2000 s pentru a îngheţa picături de apă. Având în vedere ritmul acţiunii, este posibil să nu observaţi schimbarea condiţiilor de lumină, iar dacă timpul de expunere este foarte mic, obiectivul poate să nu fie suficient de rapid pentru a obţine o expunere bună. Un obiectiv rapid este unul cu o deschidere maximă mai mare a diafragmei (un număr f mic), care poate lăsa să intre mai multă lumină pentru a surprinde acţiunea cu o viteză mai mare a obturatorului. Utilizarea setării ISO automate sau a funcţiei personalizate pentru adaptare de siguranţă cu ISO va contribui la asigurarea celei mai bune expuneri pentru rezultate mai bune.

Utilizarea unei zone de focalizare AF

Aparatele foto EOS au mai multe puncte de focalizare pe toată suprafaţa cadrului, iar aparatul foto va focaliza de obicei pe subiectul cel mai apropiat de dvs. Pentru a fi sigur unde în cadru va focaliza aparatul foto, încercaţi să selectaţi un grup mai mic de puncte de focalizare şi să vă asiguraţi că acestea rămân pe subiect.

Poate fi nevoie de ceva mai multă îndemânare pentru a face acest lucru, dar rezultatele merită. Pentru majoritatea subiecţilor în mişcare rapidă, selectarea unui singur punct de focalizare automată poate îngreuna obţinerea de fotografii clare, deoarece va fi mai uşor ca punctul de focalizare automată să rateze subiectul. Selectarea punctului AF este disponibilă numai când este selectat unul dintre modurile din zona creativă: P, Tv, Av, M.

AF focus zone on windsurfer
Realizat cu EOS 5DS R
 • f/5.6
 • 1/2000
 • 500

Utilizarea obiectivelor rapide pentru surprinderea acţiunii

Fotografii Canon de sport profesionişti utilizează adesea obiectivele albe din seria L, deoarece oferă deschideri maxime rapide ale diafragmei şi posibilitatea de a mări în cadru subiecţii aflaţi la distanţă.

Obiectivele pe care le alegeţi vor depinde de cât de aproape sunteţi de acţiune. Dacă sunteţi mai departe, este nevoie de obiective mai lungi, deşi o vedere panoramică extremă poate fi, de asemenea, o alternativă spectaculoasă.

Articole conexe
What settings are best for shooting water sports?

FOTOGRAFIA SPORTURILOR ACVATICE

Ce setări sunt optime pentru fotografierea sporturilor acvatice?

Dacă sunteţi interesat de fotografierea sporturilor, dar nu puteţi găsi subiecte care sunt accesibile şi produc imagini excelente, sporturile acvatice sunt ceea ce vă trebuie.

Light trails suspended in motion by a bus on a busy street in Madrid, Spain.

FOTOGRAFII CU MIŞCARE

Surprinderea mişcării în fotografii

Descoperiţi cum să surprindeţi mişcarea şi să realizaţi fotografii care să ofere o senzaţie de mişcare.

Zoom in and capture fast action

FOTOGRAFIA DE ACŢIUNE

Faceţi zoom in pentru apropiere şi capturaţi acţiunea rapidă

Fotografierea acţiunii necesită surprinderea unor fracţiuni de secundă, dar nu va trebui să vă mişcaţi chiar atât de repede dacă sunteţi pregătit.

close up of kayaker face

Surprindeţi şi mulţimea

Cu cât este mai mare zoomul, cu atât este mai probabil să puteţi mări subiecţii aflaţi la distanţă în imaginile dvs. Aşadar, încercaţi altă abordare şi capturaţi vederi mai largi care arată întregul mediu al sportului şi mulţimea. Dacă te uiţi în ziare, doar câteva fotografii sunt imagini detaliate de aproape ale acţiunii sportive, multe sunt fotografii mai largi care pun sportul în context, prezentând locaţia şi mulţimea de fani.

Setările pentru calitatea imaginii

Dacă realizaţi imagini JPEG (spre deosebire de imaginile în format RAW), aparatul foto poate realiza multe alte imagini într-o serie continuă de cadre. Acestea vor fi scrise şi pe cardul de memorie mult mai rapid.

Combinaţi imaginile statice şi clipurile video scurte

Chiar dacă vă concentraţi asupra fotografiilor, câteva clipuri video scurte vă vor ajuta să creaţi o poveste de mai mare impact. Multe aparate foto au un buton dedicat pentru înregistrarea video pentru a facilita filmarea ca alternativă la fotografii. Le puteţi distribui apoi pe ambele în reţelele sociale preferate.

Filmarea

La început, realizaţi fotografii panoramice pentru a stabili scena. Ajută la evitarea folosirii zoomului în timpul înregistrării. De multe ori, este mai bine să vă opriţi, să schimbaţi compoziţia scenei, plus încadrarea şi zoomul, apoi să reîncepeţi filmarea. Unele modele LEGRIA dispun de un mod Full HD de 50p pentru a surprinde o mişcare mai lină, ideală pentru sport, aşa că încercaţi să utilizaţi această setare dacă este disponibilă pe camera video.

Sunetul înregistrat la eveniment poate fi util, dar ţineţi cont de faptul că, dacă vă aflaţi în mulţime, veţi obţine mai mult zgomotul mulţimii, nu sunetul sportului, aşa că încercaţi să schimbaţi scena audio la una care reduce la minimum zgomotul mulţimii.

În loc să alegeţi o poziţie fixă şi să puneţi aparatul foto pe un trepied, încercaţi să îl deplasaţi odată cu acţiunea. Acest lucru este mai uşor cu un cadru mai larg. Dacă există mai mulţi concurenţi unul după altul, încercaţi setări de zoom diferite pentru fiecare. Nu uitaţi că este în regulă ca un subiect aflat la distanţă să devină mai mare în cadru în timp ce se apropie de aparatul foto, astfel că setaţi zoomul pentru a vă asigura că, atunci când subiectul este cel mai aproape, este încă în cadru.

Atunci când este vorba despre editarea filmului, puteţi alege o piesă audio dinamică şi rapidă care să fie utilizată ca fundal pentru film. Adăugarea sunetului pe care l-aţi capturat va conferi un mai mare impact filmului.

Prezentarea fotografiilor la calitate optimă

Pentru imprimarea clară a fotografiilor de sport şi acţiune, hârtia fotografică foarte lucioasă Canon Pro Platinum PT-101 se potriveşte excelent cu cernelurile originale Canon. Utilizaţi-o pentru a crea cele mai strălucitoare imagini cu detalii clare şi culori vii.

Pentru o imprimare de mare impact, selectaţi opţiunea fără margini din driverul imprimantei, dacă dispuneţi de această funcţie pe imprimanta PIXMA. Imprimarea fără margini înseamnă că puteţi imprima până la marginile hârtiei. Pentru imprimare fără margini, imprimanta măreşte dimensiunea imaginii pentru a umple pagina. Examinaţi o previzualizare pe ecran pentru a vă asigura că detaliile de la marginea cadrului nu sunt pierdute.

Produse conexe

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile