FOTOGRAFIA DE SPORT

Încadraţi, fotografiaţi şi câştigaţi: surprinderea momentelor câştigătoare cu un aparat foto compact

Fotografa de sport profesionistă Molly Darlington îşi împărtăşeşte cele mai importante sfaturi pentru surprinderea momentelor din sport la nivel de amator cu un aparat de tip point and shoot.
O persoană care ţine un Canon PowerShot SX740 HS şi priveşte fotografia realizată pe ecranul rabatabil.

Surprinderea acţiunii degajate a unui meci de fotbal al copiilor necesită reflexe rapide şi un zoom foarte bun, ceva ce fosta ambasadoare Canon şi fotografa de sport profesionistă Molly Darlington ştie foarte bine. Molly a început să fotografieze sporturi în anul 2015, când încă era la facultate. Imediat după ce a terminat facultatea, a început să fotografieze meciuri de fotbal din Premier League şi de campionat.

Având cunoştinţe sportive impresionante, ştia exact ce momente să surprindă la un meci de fotbal. Echipată cu aparatul foto de buzunar Canon PowerShot SX740 HS, dotat cu un zoom optic puternic de 40x în corpul său compact, împreună cu aparatul foto în stil monocular Canon PowerShot ZOOM, şi-a transpus la nivel de amator abilităţile profesioniste de povestire a acţiunii de pe teren. Aceste două aparate foto uşor de utilizat sunt ideale şi pentru fotografierea activităţilor de familie în aer liber sau a întâlnirilor cu vietăţi sălbatice, aducând-vă mai aproape de acţiune.

Explicând ce încearcă de obicei să creeze în imaginile sale, Molly spune: „Sper să pot spune o poveste a meciului, ce s-a întâmplat pe parcursul său, şi să prezint momentele mai bune sau mai puţin bune, astfel încât, când cineva priveşte imaginea, să-şi poate aminti cu exactitate momentul aşa cum s-a întâmplat.”

„Încerc întotdeauna să surprind momentele memorabile din sport. De obicei, la un meci de fotbal fotografiez golurile, bucuria victoriei şi momentele importante, cum ar fi acordarea unui cartonaş roşu. Încerc totodată să surprind emoţii în imaginile mele – indiferent că este vorba de entuziasm, frustrare sau descurajare – atât ale jucătorilor, cât şi ale mulţimii.”

În acest articol, Molly explică cum puteţi face aceasta cu un echipament simplu şi compact.

1. Realizaţi o secvenţă de imagini

Băieţi care joacă fotbal, patru în echipament verde, unul cu piciorul ridicat în aer pentru a lovi mingea, şi unul în echipament albastru.

„Un meci amical între două echipe locale de jucători cu vârsta sub 12 ani la un centru comunitar de fotbal a constituit ocazia perfectă pentru a testa acest echipament, oferind ocazii părinţilor de a surprinde acţiunea în timp ce urmăreau meciul”. Imagine realizată cu un Canon PowerShot SX740 HS la 461 mm, 1/1300 s, f/5,6 şi ISO 800.

Un Canon PowerShot SX740 HS şi un Canon PowerShot ZOOM aşezate pe iarba unui teren de joc, între linii vopsite în alb.

Canon PowerShot SX740 HS şi Canon PowerShot ZOOM sunt dovada că esenţele tari vin în recipiente mici – uşoare, în format de buzunar şi accesibile, acestea constituie aparate excelente în kitul oricărui fotograf sportiv în devenire sau al unui părinte care doreşte să surprindă amintiri.

Cu un aparat foto precum Canon PowerShot SX740 HS, care dispune de o reacţie incredibil de rapidă la apăsarea butonului şi de o viteză de fotografiere continuă de 10 imagini pe secundă, puteţi crea o rafală de imagini pentru a vă asigura că nu pierdeţi acele momente importante pline de adrenalină. De asemenea, cu Canon PowerShot ZOOM puteţi fotografia la 10 cps (cadre pe secundă).

„În această imagine, rata de 10 cps a fost foarte utilă, deoarece mi-a permis să realizez o secvenţă de imagini în timp ce un jucător îl ataca pe altul, oferindu-mi posibilitatea să aleg ulterior cea mai bună imagine”, explică Molly. „Secvenţele de atac pot fi dificile, deoarece nu întotdeauna mingea este în cadru, aşa că posibilitatea de a realiza 10 imagini pe secundă este cu adevărat utilă.”

2. Umpleţi cadrul

Un băiat pe un teren de fotbal, alergând şi ţipând de bucurie.

Molly îşi doreşte să umple cadrul, astfel încât expresiile subiecţilor să fie clare. „Sper să fac privitorul să simtă ceva doar uitându-se la fotografie”, spune ea. Imagine realizată cu Canon PowerShot SX740 HS la 220,5 mm, 1/1600 s, f/5,6 şi ISO 400.

Molly Darlington stând pe un mic scaun la marginea unui teren de fotbal, urmărind un meci în desfăşurare.

Aparatul foto compact PowerShot ZOOM a fost ideal pentru surprinderea acţiunii acestui meci de fotbal, permiţându-mi să fac zoom de pe margine şi să văd întreaga acţiune.

„Emoţiile contribuie la obţinerea unei imagini sportive excelente, iar în acest cadru am folosit zoomul pentru a surprinde jucătorul sărbătorind”, spune Molly, care a profitat de zoomul optic de 40x de pe Canon PowerShot SX740 HS pentru a-şi umple cadrul cu expresii memorabile.

„Este întotdeauna indicat să puteţi umple cadrul în fotografia de sport, iar zoomul de 40x vă permite să faceţi aceasta când acţiunea are loc puţin cam departe”, spune ea. Pentru Molly, aceste momente de sărbătorire sunt cele mai bune aspecte ale muncii ei. „Pentru mine, nu există nimic mai frumos decât momentul în care totul se aranjează perfect şi surprind un gol la un meci de fotbal, cu jucătorii sărbătorind venind spre tine şi fanii în delir în spatele tău.”

3. Încercaţi distanţe focale diferite

Molly Darlington ţinând un Canon PowerShot ZOOM la un meci de fotbal.

Canon PowerShot ZOOM are un zoom pe trei niveluri, ce vă permite să comutaţi între distanţele focale de 100 mm, 400 mm şi 800 mm prin simpla apăsare a unui buton, ceea ce înseamnă că nu veţi rata nicio fotografie, indiferent de distanţă.

Băieţi care joacă fotbal, unul driblând mingea, în timp ce alt jucător din echipa adversă îl urmăreşte.

Posibilitatea de a schimba rapid distanţele focale este deosebit de importantă în fotografia de sport, în care acţiunea se desfăşoară cu repeziciune şi niciodată nu se poate şti când se va întâmpla ceva important. Obiectivul cu zoom 40x de pe Canon PowerShot SX740 HS are o distanţă focală minimă de obiectiv grandangular echivalentă cu 24 mm, fiind capabil de o distanţă focală de teleobiectiv de 960 mm. Imagine realizată cu Canon PowerShot SX740 HS la 109,3 mm, 1/1600 s, f/5 şi ISO 200.

Aparatul de 12 megapixeli Canon PowerShot ZOOM, de dimensiunea palmei, nu foloseşte obiective interschimbabile, însă dispune de un zoom impresionant pe trei niveluri pentru a aduce mai aproape detaliile aflate la distanţă. Molly a descoperit că funcţia este intuitiv de utilizat şi de nepreţuit pentru urmărirea acţiunii în prim-plan.

„Comutarea între distanţele focale a fost uşoară, cu ajutorul unui buton aflat în partea de sus a aparatului Canon PowerShot ZOOM care, la apăsare, comuta între 100 mm, 400 mm şi 800mm”, spune ea. „Pentru acest meci de fotbal, distanţa de 400 mm a fost perfectă, însă pentru evenimente sportive mai mari pe terenuri de dimensiuni standard, utilizaţi opţiunea de 800 mm.”

Distanţele focale de 100 mm, 400 mm şi 800 mm sunt indicate pe vizor, iar cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mult vă apropiaţi de subiect.

Este esenţial să încercaţi diversele funcţii inteligente ale aparatului foto pentru a reuşi să obţineţi imaginile la care speraţi. „Fotografierea cu orice aparat foto nou poate fi dificilă, până ce vă obişnuiţi cu modul în care acesta funcţionează”, explică Molly. Care ar fi cele mai bune sfaturi ale ei? „Exersaţi, exersaţi şi exersaţi cu echipamentul. Uneori poate însemna să ieşiţi de câteva ori afară cu echipamentul, doar ca să vă familiarizaţi cu modul în care funcţionează şi să încercaţi diferite setări.”

Înainte de a planifica să vă utilizaţi aparatul foto la evenimentul sportiv al copilului dumneavoastră, este util să vă obişnuiţi cu echipamentul, iar aparatele foto compacte sunt excelente pentru începători.

4. Încercaţi să realizaţi o imagine clară

Un băiat în plină mişcare, gata să lovească mingea, într-un meci de fotbal.

Pe lângă menţinerea clarităţii imaginilor, Molly recomandă şi un fundal uniform, fără elemente de distragere în cadru, ceea ce vă va ajuta să obţineţi imagini ce merită înrămate. „Dacă aveţi un fundal uniform, fără dezordine, privitorul se va putea concentra complet pe subiect”, spune ea. Imagine realizată cu Canon PowerShot SX740 HS la 228,7 mm, 1/1600 s, f/5,6 şi ISO 400.

„Poate fi dificil să obţineţi o imagine clară în timpul unui meci cu acţiune rapidă, aşa că orice v-ar putea ajuta în acest sens este întotdeauna un bonus. Funcţia de stabilizare a imaginii de pe Canon PowerShot ZOOM şi Canon PowerShot SX740 HS a fost de ajutor în timpul fotografierii, deoarece mingea se poate mişca cu mare repeziciune, aşa că mi s-a părut destul de importantă”, spune Molly.

Molly a descoperit că stabilizatorul de imagine integrat a ajutat-o să fotografieze cu aparatul foto în mână, astfel încât a putut să urmărească acţiunea, însă foloseşte şi un scaun pliant mic în timpul evenimentelor sportive pentru ajutor suplimentar, un articol preferat de fotografii profesionişti la fotografierea terenului. „Este foarte robust, aşa că mulţi fotografi de sport au unul, acesta fiind foarte util de obicei: nu trebuie decât să reglezi înălţimea la care să stai în spatele panourilor publicitare şi să te poziţionezi după cum doreşti, mai sus sau mai jos, în timpul evenimentelor sportive”, spune ea.

Ambele aparate foto Canon PowerShot ZOOM şi Canon PowerShot SX740 HS dispun de focalizare automată cu detectarea feţei şi urmărire, care este ideală pentru menţinerea focalizării pe subiect în timp ce se mişcă – indiferent că este mingea sau jucătorul.

5. Examinaţi imaginea în timp ce o realizaţi

O persoană care priveşte o imagine pe ecranul rabatabil al unui Canon PowerShot SX740 HS.

Canon PowerShot SX740 HS dispune de un ecran rabatabil la 180°, ceea ce înseamnă că imaginile pot fi vizualizate la faţa locului incredibil de uşor.

Doi băieţi într-un meci de fotbal, unul încercând să trimită mingea dincolo de portar, care este pregătit să o intercepteze.

În general, spune Molly, „PowerShot SX740 HS a fost un aparat foto excelent pentru evenimentele sportive ale copiilor. Are un interval de zoom excelent, iar ecranul cu vizualizare în timp real vă permite să urmăriţi cu uşurinţă ceea ce încercaţi să fotografiaţi.” Imagine realizată cu un Canon PowerShot SX740 HS la 524,3 mm, 1/2000 s, f/6,3 şi ISO 800.

Cu ajutorul ecranului LCD rabatabil, verificarea imaginilor în timpul unui eveniment sportiv este mai uşoară ca niciodată. Ecranul la 180° de pe Canon PowerShot SX740 HS a ajutat-o pe Molly să se asigure că a realizat imaginile pe care şi le dorea.

„Ecranul LCD rabatabil permite vizualizarea imaginilor în timp ce sunt realizate, astfel încât să ştii ce ai surprins”, spune ea. „La fel, pentru această imagine care prezintă jucătorul care marchează un gol dincolo de portar a fost util zoomul de 40x, deoarece erau în cealaltă parte a terenului.

Vă puteţi conecta la aplicaţia Canon Camera Connect şi distribui rapid imaginile altor părinţi, după meci. Aplicaţia Camera Connect poate fi utilizată şi pentru a vedea imaginile de pe Canon PowerShot ZOOM sau chiar pentru a realiza fotografii de la distanţă de pe aparatele foto Canon PowerShot ZOOM sau PowerShot SX740 HS, în cazul în care unghiul din care doriţi să fotografiaţi este cam dificil.

Indiferent că sunteţi un fotograf sportiv în devenire sau pur şi simplu vă place acţiunea, surprinderea acelor momente sportive nu este chiar atât de complicată pe cât pare, iar Molly îndeamnă pe toată lumea să-şi ia aparatul foto data următoare când ajunge pe un teren de fotbal, astfel încât amintirile să dureze mult timp după fluierul de final.

Bineînţeles, pe lângă un echipament excelent, Molly se bazează şi pe abilităţile pe care şi le-a perfecţionat pe parcursul carierei sale: răbdare şi instinctul de a găsi poziţia potrivită pentru a surprinde momentul crucial. „Aveţi nevoie de răbdare şi multă practică, iar la multe evenimente sportive, va trebui să aveţi şi norocul de partea dumneavoastră”, spune ea. „Spre exemplu, dacă urmăriţi un meci de fotbal dintr-un colţ, nu puteţi face prea multe dacă întreaga acţiune are loc în celelalte trei colţuri. În acele situaţii, trebuie să cunoaşteţi sportul pe care doriţi să-l fotografiaţi, astfel încât să puteţi urma acţiunea şi să puteţi preconiza ce se poate întâmpla de la un moment la altul.”

„Mi-a plăcut întotdeauna sportul şi să fotografiez, aşa că mi s-a părut logic să le combin pe cele două”, spune ea. „Nici nu ştiam cât de mult avea să-mi placă până nu am mers la primul meci. Cu multă practică şi puţin noroc, am reuşit să ajung unde sunt acum şi nu aş schimba nimic.”

Articol scris de Lorna Dockerill

Produse conexe

Articole conexe