Photographer Tom Bing on a beach taking a picture of a surfer holding her board.

FOTOGRAFIA ÎN AER LIBER

De la valuri la roţi: cum puteţi surprinde în mod creativ hobby-urile de acţiune

Surfer înfocat şi motociclist, Tom Bing este la fel de pasionat de aceste hobby-uri de mare viteză precum subiecţii pe care îi fotografiază. Şi-a cunoscut soţia, Sally, o surferiţă la fel de pasionată, la şcoala de arte, iar cuplul şi-a petrecut 12 luni călătorind pe motocicletă de la Santiago la San Francisco, cu plăcile lor de surf. Recent s-au mutat în Tynemouth în nord-estul Angliei, un centru de surfing cunoscut pentru plajele aurii şi marea rece.

Tom spune că regretatul său bunic, care era pasionat de navigaţie şi pescuit pe mare, i-a stârnit şi interesul pentru fotografie. „Bunicul meu era cu adevărat pasionat de fotografie şi avea o cameră obscură montată acasă pentru developarea fotografiilor – şi încă mai am câteva din vechile lui aparate foto”, spune Tom. „El a fost cel care m-a făcut să cred că pot documenta şi imortaliza momentele pentru mine însumi şi pentru alte persoane.”

În prezent fotograf profesionist, Tom s-a specializat în surfing şi cursele de motocros, ceea ce îl face să ajungă pe plaja locală, dar şi în întreaga lume. Pasiunea sa a devenit documentarea comunităţilor, libertatea şi distracţia implicită de la baza acestor hobby-uri.

În acest articol îşi împărtăşeşte abordarea, tehnicile şi sfaturile pentru fotografierea activităţilor preferate în aer liber cu o notă creativă.

Surprindeţi atât acţiunea, cât şi atmosfera – sfaturile lui Tom Bing

1. Adaptaţi-vă echipamentul în funcţie de activitate

Uşor, portabil şi capabil: Canon EOS M6 Mark II a fost instrumentul perfect pentru a fotografia acest alergător de curse montane, permiţându-i lui Tom să ţină pasul cu acţiunea.

Tom utilizează Canon EOS 90D cu un obiectiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6L IS II USM, o configuraţie ideală pentru fotografierea naturii sălbatice şi a sporturilor cu mişcare rapidă, ce dispune de caracteristici precum fotografierea continuă la 10 cps sau 45 de puncte de focalizare automată de tip încrucişat.

Atunci când merge cu motocicleta sau într-o drumeţie în locuri greu accesibile, utilizează şi aparatul foto mirrorless mai uşor şi mai mic Canon EOS M6 Mark II cu obiectivele Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM şi Canon EF-M 32mm f/1.4 STM. „Mirrorless înseamnă că puteţi include mai multe într-un pachet mai mic”, spune Tom, ceea ce este perfect când trebuie să călătoriţi fără multe bagaje.

Când sunteţi pe teren, vă sfătuieşte să fiţi realist în ceea ce priveşte lucrurile de care aveţi nevoie. „Poate că nu aveţi nevoie de 10 obiective la dvs., ci numai două care fac cu adevărat ceea ce aveţi nevoie să facă”, spune el.

Pentru acţiune foarte rapidă, vizorul optic al unui DSLR vă poate ajuta să ţineţi pasul fără mica întârziere asociată vizorului electronic de pe un aparat foto mirrorless, însă în ceea ce priveşte calitatea imaginilor „cred că aparatele foto mirrorless sunt la fel de bune”, spune el.

2. Avântaţi-vă în acţiune

Familiarizarea cu activitatea pe care o fotografiaţi vă va ajuta să anticipaţi acţiunea şi să fiţi pregătit să o fotografiaţi. Chiar şi ceva simplu precum a şti metoda preferată a unui pilot de a trece printr-o zonă noroioasă, ceva ce veţi învăţa prin propria experienţă, poate face diferenţa între a obţine sau a rata fotografia.

„Am fost dintotdeauna inspirat de [fotojurnaliştii] James Nachtwey şi Don McCullin, precum şi de stilul jurnalistic al fotografiei lor. Mi-a plăcut foarte mult că se puteau implica în poveştile pe care le fotografiau”, spune Tom, al cărui obiectiv este să redea emoţia şi entuziasmul participării la activităţi, nu doar cum acestea apar în ochii observatorilor externi.

„Înainte chiar şi de a scoate camera, familiarizaţi-vă cu contextul activităţilor fotografiate”, spune el. „Dacă ştiţi cum este să conduceţi o motocicletă de motocros printr-o rezervaţie frumoasă, atunci înseamnă că ştiţi ce încercaţi să fotografiaţi şi în ce milisecundă să apăsaţi pe declanşator”, spune el.

Din punct de vedere strict practic, dacă ştiţi din propria experienţă cum să interpretaţi condiţiile de surf, spre exemplu, puteţi anticipa unde va avea loc acţiunea şi să fiţi în poziţie, gata de a fotografia. „Totul se întâmplă deodată” spune Tom şi este un sentiment minunat să ştii când şi unde să fii.”

3. Îngheţaţi acţiunea

Învăţaţi cum să utilizaţi timpul de expunere şi modul în care acesta interacţionează cu ISO şi deschiderea diafragmei pentru a imortaliza la perfecţie acţiunea şi atmosfera.

„Aproape întotdeauna folosesc modul de fotografiere în rafală”, spune Tom. „Pentru fotografia de acţiune, este de nepreţuit, deoarece expresiile faciale se schimbă foarte rapid şi nu vă puteţi aştepta să le surprindeţi într-o singură fotografie dacă cineva trece prin cadru. Aveţi nevoie de aproximativ 10.”

Canon EOS M6 Mark II vă ajută cu capacitatea acestuia de a fotografia la 14 cps, cu avantajul suplimentar al urmăririi focalizării automate continue, cu precizie de excepţie. În situaţiile în care viteza este esenţială, poate realiza şi fişiere RAW la o rată de cadre incredibilă de 30 cps, cu focalizare continuă, în modul de fotografiere în rafală în format RAW decupat de 18 MP.

Totodată, Canon EOS 90D dispune de un interval de timp de expunere mai mare – de până la 1/8000 s sau până la 1/16000 s cu obturator electronic, în comparaţie cu valoarea maximă de 1/4000 s a EOS M6 Mark II – oferindu-vă cele mai mari şanse de a surprinde mişcarea rapidă, iar vizorul său optic vă permite să ţineţi pasul cu acţiunea, fără nici măcar întârzierea minusculă a celor mai bune vizoare electronice.

4. Fiţi creativ

Fiţi creativ şi experimentaţi cu compoziţii neobişnuite, ca aceasta, pentru mai multe fotografii captivante.

Perspectivele neobişnuite, panoramarea, siluetele şi joaca cu adâncimea câmpului sunt tehnici pe care Tom le foloseşte pentru a-şi pune în aplicare creativitatea şi a transpune ceea ce ar putea simţi subiecţii săi pe pistă sau în apă.

„Contextul poate însemna totul, iar dacă nu pot mări pe acţiune, dar mă pot retrage pentru a captura scena mai amplă, aceasta poate avea un efect mai puternic”, spune el. „Fotografiez [şi] spre soare, deoarece îmi place să mă joc cu defectele implicite asociate cu aceasta. Poate că seamănă mai mult cu ceea ce simte pilotul.”

Printre caracteristicile care îl ajută să-şi impulsioneze creativitatea disponibile pe Canon EOS M6 Mark II se numără vizorul electronic detaşabil şi ecranul tactil rabatabil, ambele de nepreţuit pentru compoziţiile creative şi momentele mai delicate surprinse din unghiuri joase.

5. Nu totul se rezumă la acţiune

Încercaţi diverse stiluri de fotografie şi acordaţi-vă timp să exploraţi fiecare aspect al activităţii, precum şi pentru a surprinde acţiunea.

Precum mulţi alţii din comunitatea de surferi, pasiunea lui Tom nu se rezumă numai la hobby-ul său ci şi la natură, la ocean şi regiunea în care locuieşte. Aşadar, nu aşteptaţi doar momentele de acţiune, recomandă el, ci fotografiaţi întreaga scenă. Fotografiaţi întreaga zi şi veţi obţine câteva imagini memorabile cu oamenii şi locul, precum şi câteva fotografii de acţiune extraordinare.

„Încerc să documentez lucrurile aşa cum le văd”, spune Tom. Îmi place să fotografiez locuri şi experienţe, puterea şi diversitatea oceanului. Şi, fiind surfer, îmi place mult să văd cum surferii răspund cu eleganţă provocării.”

Articol scris de Lorna Dockerill

Articole conexe
A dirt bike heads towards the camera spraying muddy water in its wake.

TIMP DE EXPUNERE

Familiarizaţi-vă cu timpul de expunere

Aceste 5 sfaturi esenţiale vă vor ajuta să vă familiarizaţi cu utilizarea timpului de expunere pentru a fotografia subiecţii în mişcare şi a vă îmbunătăţi fotografia de acţiune.

An action-packed photoshoot with a pro

FOTOGRAFIA DE SPORT

Fotografia de acţiune: sfaturi de la un profesionist

Aflaţi mai multe despre fotografia de sporturi de acţiune din această sesiune de mentorat cu un expert în ciclism montan.

A person holding a Canon PowerShot SX740 HS looking at their shot on the flip up screen.

FOTOGRAFIA DE SPORT

Fotografia de sport cu aparate foto de tip point and shoot

Fotografa profesionistă Molly Darlington analizează modul în care se pot surprinde momente sportive importante cu un aparat foto de buzunar.

Produse conexe

Articole conexe

Get Inspired (Inspiră-te) este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile