A snowboarder walks through the snow with his snowboard under his arm, away from the camera.

În aer liber

Fotografii mai bune în vacanţa de iarnă – sfaturi şi trucuri de la un fotograf de sport profesionist

Frumuseţea tăcută a unui peisaj înzăpezit, entuziasmul schiorilor care coboară pârtia în viteză... Nu este suficient să simţiţi euforia tărâmurilor magice de iarnă, ci imortalizaţi-le cu aceste sfaturi importante pentru fotografie oferite de fotograful profesionist de sporturi de iarnă şi ambasadorul Canon, Richard Walch.

După cum ştiţi dacă aţi încercat vreodată să fotografiaţi un peisaj înzăpezit scăldat de lumina soarelui, este nevoie de ceva mai mult decât doar să încadraţi şi să fotografiaţi pentru a obţine fotografia de iarnă perfectă. „Indiferent unde mergeţi, cel mai important este să aşteptaţi o zi excelentă cu zăpadă proaspătă şi cer albastru şi apoi doar să urcaţi pe munte cu aparatul foto”, spune Richard.

În acest articol îşi împărtăşeşte sfaturile şi trucurile pentru fotografii mai bune pe pârtie sezonul acesta de schi – de la alegerea aparatului foto potrivit pentru vacanţa de iarnă până la cele mai bune setări de focalizare automată pentru a surprinde acţiunea.

1. Alegeţi aparatul foto potrivit pentru ceea ce vreţi să faceţi

„Când mergeţi pe pârtie, veţi dori să aveţi un aparat foto puternic şi compact”, spune Richard. „De asemenea, veţi avea nevoie şi de un vizor, deoarece de cele mai multe ori este prea multă lumină pe munte pentru a compune o imagine folosind doar ecranul. Dacă doriţi să fotografiaţi un sport cu acţiune rapidă, trebuie să aveţi un aparat foto cu o rată de cadre ridicată – orice model cu peste cinci cadre pe secundă.

„Canon EOS M50 şi Canon EOS M5 îndeplinesc aceste cerinţe. Ambele au senzori APS-C puternici pentru surprinderea de imagini cu detalii clare şi Dual Pixel CMOS AF pentru focalizare rapidă şi precisă.

„De asemenea, le puteţi asocia cu uşurinţă cu smartphone-ul, prin Wi-Fi. Astfel, veţi putea transfera imaginile în telefon, chiar dacă nu există acoperire de reţea sus pe munte. Imediat ce aveţi semnal la telefon sau Wi-Fi, puteţi arăta imaginile tuturor, postându-le pe reţelele de socializare.”

2. Alegeţi momentul perfect

„Răsăritul şi apusul soarelui oferă lumină minunată pentru fotografierea pe pârtie. Totuşi, vremea la munte este greu de anticipat şi se poate schimba rapid. Vă recomand să ajungeţi pe munte cât mai devreme posibil – astfel, veţi fi deja pregătiţi pentru acele momente cu lumină perfectă.

„Canon EOS M50 este un aparat foto excelent pentru utilizare în condiţii de lumină redusă, cum ar fi la răsăritul sau apusul soarelui. Procesorul său DIGIC 8 este foarte avansat, aşa că va produce rezultate excelente şi dacă trebuie să setaţi sensibilitatea ISO la o valoare puţin mai mare pentru a compensa lipsa luminii. Încercaţi să combinaţi acest aparat cu obiectivul Canon EF-M 32mm f/1.4 STM pentru fotografii impresionante de peisaje.”

3. Folosiţi setările potrivite

„Pentru a evita aspectul gri al zăpezii în imaginile cu mult alb, încep cu o anumită combinaţie de setări”, spune Richard. „Când fotografiaţi subiecţi care se mişcă rapid, va trebui să „îngheţaţi” şi schiorul sau snowboarderul în cadru pentru a evita neclaritatea cauzată de mişcare.” În ambele situaţii, Richard recomandă să setaţi aparatul foto la modul M (manual), timpul de expunere la 1/2000 s, deschiderea diafragmei la f/8 şi sensibilitatea ISO la 200.

„Trebuie să setaţi aparatul foto la modul AI Servo AF pentru focalizare continuă. Secretul este să ghidaţi focalizarea automată, ceea ce înseamnă că va trebui să începeţi să declanşaţi de îndată ce puteţi vedea subiectul. Focalizarea automată se adaptează de la un cadru la altul – înţelege în ce direcţie şi cu ce viteză se deplasează subiectul şi anticipează unde va fi următoarea imagine. De obicei, aparatului foto îi trebuie două sau trei imagini pentru a înţelege ce se întâmplă. Toate aparatele foto Canon au o focalizare automată foarte bună.”

Când lucraţi cu AI Servo AF, folosiţi fotografierea continuă în rafale scurte pentru a evita umplerea memoriei tampon şi încetinirea aparatului foto.

4. Poziţionaţi-vă mai sus faţă de subiect şi examinaţi scena

„Dacă fotografiaţi pe munte cu aparatul orientat în sus, fotografiile vor avea un aspect plat. Este indicat să fotografiaţi întotdeauna din lateral sau dintr-o poziţie situată mai jos decât subiectul dvs.

„Cel mai bine este să se evite şi fotografiile premeditate: este de dorit să fiţi un observator extern, cu subiectul privind în direcţia în care schiază sau coboară pe placă. În ceea ce priveşte portretele, acestea pot fi fie un portret „faţă în faţă”, când sunteţi aproape şi discutaţi cu persoana respectivă, fie încercaţi să fiţi un observator discret, care documentează ce se întâmplă. Nu încercaţi variante intermediare.”

5. Ţineţi cont de schimbările de temperatură şi luaţi cu dvs. baterii suplimentare

„Dacă intraţi din aerul rece într-o clădire încălzită, obiectivul aparatului foto se va aburi rapid, aşa că este important să vă ţineţi echipamentul afară până la sfârşitul zilei. Nu uitaţi să luaţi cu dvs. un rucsac robust pentru protecţia echipamentului în cazul în care cădeţi şi ochelari de soare cu protecţie UV ridicată pentru a vă proteja ochii de razele soarelui şi lumina orbitoare a zăpezii.

„De asemenea, temperaturile scăzute pot duce la descărcarea foarte rapidă a bateriei aparatului foto, aşa că vă recomand să aveţi la dvs. două baterii de rezervă care să vă ţină toată ziua. Şi mâinile îngheţate pot face dificilă operarea echipamentului, aşadar, nu uitaţi să luaţi cu dvs. mănuşi călduroase, dar care să asigure totodată dexteritatea obişnuită!”

6. Nu vă sfiiţi să fotografiaţi în soare

„Momentul în care razele soarelui îşi fac loc printre nori este o adevărată binecuvântare pentru fotografia pe munte. Totuşi, lumina orbitoare a zăpezii poate supraexpune imaginile dacă setările aparatului foto nu sunt reglate corect.

„Cel mai bun mod de a preveni supraexpunerea în aceste condiţii este să setaţi manual timpul de expunere la 1/2000 s, deschiderea diafragmei la f/8 şi sensibilitatea ISO la 200. Dacă fotografiaţi în modul automat, aveţi grijă să compensaţi expunerea cu +1 până la +3 stopuri; altfel, imaginile vor fi prea întunecate. Nu vă sfiiţi însă să fotografiaţi în soare – aşa veţi obţine unele dintre cele mai bune imagini cu sporturi de iarnă.

„Soarele va lumina din spate zăpada împroşcată de schior sau snowboarder. Cu atât mai bine dacă reuşiţi să aveţi soarele în spatele persoanei. Obiectivele pe care le avem acum sunt cu adevărat puternice.

„Dacă aveţi zăpadă la îndemână, încercaţi să aruncaţi un pumn de zăpadă în aer şi să fotografiaţi direct în lumina soarelui – veţi crea un efect splendid.”

7. Faceţi-vă bagajele pentru selfie-ul perfect

„Planificarea unui selfie perfect pe munte începe înainte de a pleca în vacanţă. Gecile şi salopetele viu colorate ies cu adevărat în evidenţă pe fundalul alb şi pot contribui la obţinerea unui selfie cu adevărat spectaculos.

„În ceea ce priveşte compoziţia, un lanţ muntos frumos este un fundal impresionant. Pentru o expunere corectă, cel mai bine este ca razele soarelui să cadă direct pe faţa subiectului sau din lateral. Dacă doriţi să fotografiaţi direct în lumina soarelui, va trebui să folosiţi un bliţ pentru a lumina faţa.”

A split image shows a skier descending down a steep slope on one side, and another skier performing a somersault on the other.

8. Data următoare, încercaţi ceva cu adevărat dificil!

Când reuşiţi să obţineţi acea fotografie impecabilă în condiţii dificile, fotografia de iarnă poate deveni extrem de plină de satisfacţii. După ce vă însuşiţi aceste sfaturi pentru vacanţa de iarnă de anul acesta, Richard spune că pasionaţii de fotografie ar trebui să treacă la o nouă etapă, căutând locuri şi mai spectaculoase cu următoarea ocazie – destinaţii care asigură vacanţe ieşite din comun şi fotografii şi mai impresionante.

„Europa este plină de locuri fantastice pentru fotografia pe pârtie. Faimoasele staţiuni din Elveţia şi Franţa sunt uluitoare, însă există multe alte locuri mai puţin cunoscute, care nu ar trebui ignorate”, spune el. „Puteţi să vă autodepăşiţi aventurându-vă pe Muntele Elbrus din Rusia sau Akureyri din Islanda.”

Articole conexe
An action-packed photoshoot with a pro

FOTOGRAFIA DE SPORT

Fotografia de acţiune: sfaturi de la un profesionist

Aflaţi mai multe despre fotografia de sporturi de acţiune din această sesiune de mentorat cu un expert în ciclism montan.

Two cross-country skiers makes their way up a mountain in low sunlight.

ACŢIUNE

„Daţi întotdeauna ceea ce este mai bun pentru fotografia dvs.”

Fotograful de sporturi extreme Richard Walch despre ceea ce îl motivează să surprindă fascinantele fotografii de la schi şi snowboarding.

A person taking a photograph with a Canon camera and lens on a beach at sunset.

FOTOGRAFIA DE CĂLĂTORIE

Cel mai bun kit pentru călătorii

Echipamente pentru fotografia de călătorie pentru începători, creatori şi pasionaţi.

Articole conexe

Inspiră-te este principala sursă de sfaturi utile privind fotografia, ghiduri de achiziţie şi interviuri interesante – tot ce aveţi nevoie pentru a găsi cel mai bun aparat foto sau cea mai bună imprimantă şi pentru a vă realiza următoarea idee creativă.

Înapoi la toate Sfaturile şi tehnicile

Produse conexe